ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο ράφι του ΟΗΕ το σχέδιο απόφασης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στην απόφαση να μην τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το θέμα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου προχώρησαν χτες οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να αποφύγουν τις επιπτώσεις που θα είχε η άσκηση βέτο της Ρωσίας. Ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας, οι οποίες θα διαρκέσουν 120 μέρες και θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα της Ομάδας Επαφής των Βαλκανίων, στην οποία συμμετέχουν η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επισκεπτόμενη την Αθήνα, δήλωσε ότι στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου «δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός αν όλες οι πλευρές παραμένουν ακίνητες στο ίδιο σημείο».

Για μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας στις 28 Νοέμβρη (εθνική γιορτή της Αλβανίας), λόγω της αδυναμίας του ΟΗΕ να δράσει ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, έκανε λόγο χτες, μιλώντας στο Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργούς, Αγκίμ Τσέκου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει και τον Πρόεδρο Φατιμίρ Σεϊντίου και την αντιπολίτευση, αλλά δε διευκρίνισε αν συμφωνούν ή όχι, και ζήτησε από το Κοινοβούλιο να προτείνει την επόμενη βδομάδα μια ημερομηνία ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, όταν ο ίδιος θα έχει επιστρέψει από την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

Πάντως, η Ρωσία επιμένει στις αντιρρήσεις της, αναφέροντας ότι δε θα ψηφίσει κανένα σχέδιο που απορρίπτεται από τη Σερβία, ενώ ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας, Μπορίς Γκριζλόφ, υπογράμμισε ότι αν γίνει αποδεκτό το συγκεκριμένο σχέδιο τότε «θα αποτελέσει προηγούμενο για εκδήλωση αποσχιστικών τάσεων στην Αμπχαζία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην Αρμενία, στο Αζερμπαϊτζάν, στη Μολδαβία, στην Ισπανία, στη Βρετανία και ορισμένα αφρικανικά κράτη».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ελαττωματικός ο κινητήρας πέδησης του αεροσκάφους

Οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη

Associated Press

Οι έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Ελαττωματικός ήταν ο ένας από τους δύο κινητήρες πέδησης του μοιραίου αεροσκάφους της «TAM» που συνετρίβη στο αεροδρόμιο Κογκόνιας του Σάο Πάολο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 200 άτομα, και κατά τη διάρκεια της προσγείωσης είχε διακοπεί η παροχή ρεύματος, αποκάλυψαν αξιωματούχοι της αεροπορίας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Γκλόμπο».

Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρείας, Ρούι Αμπάρο, δήλωσε ότι το πρόβλημα αυτό στο συγκεκριμένο κινητήρα, που βοηθά το αεροσκάφος να σταματήσει, παρουσιάστηκε 4 μέρες πριν το δυστύχημα, όμως υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη μπορούν να πετούν για 10 μέρες με αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με τους κανόνες συντήρησης της «Airbus», οι οποίοι έχουν εγκριθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι η μη λειτουργία του ενός από αυτούς τους κινητήρες πέδησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, όπως οι πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις.

Πάντως, ο επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων, Ζορζ Κενσούλ Φίλο, επισήμανε ότι για να γίνει γνωστό αν το πρόβλημα αυτό συνέβαλε στο δυστύχημα θα πρέπει να «εντοπιστεί ποια χρονική στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός αυτός».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέα προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατέθεσε χτες η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας κατά της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας «Pfizer», ζητώντας έξι δισεκατομμύρια δολάρια και απόφαση σύμφωνα με την οποία να αναγνωρίζεται ότι οι δοκιμές ενός φαρμάκου που πραγματοποιήθηκαν το 1996 από την «Pfizer» στο βόρειο τμήμα της χώρας, ήταν «παράνομες και κατακριτέες» και «δεν ήταν ούτε ανθρωπιστικές ούτε φιλανθρωπικές, αλλά είχαν καθαρά εμπορικό σκοπό».

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αποφασίστηκε χτες από το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, η αποκατάσταση στα καθήκοντά του, του προέδρου του Σώματος, Ιφτικάρ Μοχάμεντ Τσόντρι, με την απόλυση του από τον Πρόεδρος της χώρας να χαρακτηρίζεται παράνομη. Ωστόσο, ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Σαουκάτ Αζίζ, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δε θα την αποδεχτεί, σημειώνοντας ότι η απόφαση «πρέπει να είναι αποδεκτή από όλους».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΙΕΝΝΗ.-- Δεν υπάρχει θέμα επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Αυτό διέρρεαν χτες ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υποστηρίζοντας ότι η καλή συνεργασία, τον τελευταίο καιρό, της Τεχεράνης με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αν και δεν έχει οδηγήσει σε τερματισμό του εμπλουτισμού ουρανίου, όπως της έχει ζητηθεί, έχει «παγώσει» τις συζητήσεις περί κυρώσεων.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας εξέλεξε χτες το βράδυ τον Βαμίρ Τοπί, αντιπρόεδρο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος ως τον νέο Πρόεδρο της χώρας, στην θέση του Αλφρεντ Μοϊσίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε κολονοσκόπηση αναμένεται να υποβληθεί σήμερα Σάββατο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, σε μια προγραμματισμένη εξέταση ρουτίνας, και θα μεταβιβάσει προσωρινά τις εξουσίες του στον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αλυσιδωτές συνέπειες στα Βαλκάνια από την ανεξαρτητοποίηση

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με την πρέσβειρα της Σερβίας Λ. Μπάτσεβιτς

Συνάντηση με την πρέσβειρα της Σερβίας, Λιλιάνα Μπάτσεβιτς, πραγματοποίησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όπου και συζήτησαν τις μεθοδεύσεις για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ εκφράζει την οργή, τη δυσαρέσκειά του και την αγωνία του για το γεγονός ότι μεθοδεύεται άμεσα η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, η επιβολή δηλαδή στη Σερβία να δεχτεί την απάρνηση της εδαφικής της ακεραιότητας. Οι ΗΠΑ προωθούν το μέτρο αυτό χωρίς ίχνος ντροπής, ανενδοίαστα και πρόκειται να έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο μέσα στη Σερβία, αλλά αλυσιδωτές συνέπειες στα Βαλκάνια που θα αγγίξουν και την ίδια την Ελλάδα, ενώ τα επόμενα χρόνια αυτή η λύση για το Κοσσυφοπέδιο θα χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιοχές». Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα η ΕΕ δείχνει την υποκριτική στάση της, δηλώνοντας ότι ακόμα κι αν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εξασφαλίσει τον πηγεμό αντιπροσώπων της στο Κοσσυφοπέδιο για διαπραγματεύσεις. Στην ουσία, δηλαδή, αποδέχεται και αυτή την αμερικανική συνταγή στα Βαλκάνια, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν πυριτιδαποθήκη».

Καταλήγοντας, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πουν συγκεκριμένα και αναλυτικά αν αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική ή όχι, ανεξάρτητα αν η δική τους θέση μπορεί να παρθεί υπόψη στο τελικό αποτέλεσμα».

ΚΙΝΑ
Κατηγορίες στην κυβέρνηση για διαφθορά

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την επιστροφή στις καθαρές γραμμές του Μαρξισμού - Λενινισμού, εμφανίζεται να ζητά μερίδα των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, μέσω επιστολής που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο maoflag.net, διαπιστώνοντας ότι η χώρα βυθίζεται σε κρίση, με αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, έντονα φαινόμενα διαφθοράς και απομάκρυνσης της κυβέρνησης από το λαό.

Σύμφωνα με την επιστολή, στην Κίνα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα διαφθοράς, με κορυφή του παγόβουνου το εμπόριο σύγχρονων σκλάβων στο εργοστάσιο τούβλων, που αποκαλύπτεται. Το άρθρο στηλιτεύει τη «μόλυνση του περιβάλλοντος, την προσήλωση στο χρήμα και την ανηθικότητα, που απειλούν το έθνος».

Οι δημιουργοί του άρθρου καταδικάζουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιλογές της κυβέρνησης, ισχυριζόμενοι ότι η κινεζική οικονομία είναι ένα «εύθραυστο θαύμα», το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και δημιουργεί τεράστιο χάσμα πλούσιων και φτωχών, ενώ υποστηρίζουν ότι παρατηρείται εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και διαφθορά στις κυβερνητικές τάξεις.

Καταλήγοντας ζητούν από το κόμμα «να αναλάβει τις ευθύνες του και να διορθώσει τα λάθη»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ