ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΡΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ
Το φόρτωσαν στον «ανθρώπινο παράγοντα»

Ευθύνες σε τρεις εργαζόμενους του ΟΣΕ καταλογίζονται στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων

Στους εργαζόμενους, όπως συνηθίζεται άλλωστε σε ανάλογες περιπτώσεις, έριξε η διοίκηση του ΟΣΕ τις ευθύνες για τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στα Σεπόλια την 12η Ιούλη, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες επιβάτες. Χτες, δόθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες, με σειρά βαρύτητας, στον σταθμάρχη Λυκότρυπας, στο μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας του προαστιακού και στο σταθμάρχη Αθηνών. Το πόρισμα της Επιτροπής θα διαβιβαστεί στις αντίστοιχες Υπηρεσίες του Οργανισμού προκειμένου να κινηθεί η Διαδικασία καταλογισμού ποινών μέσω του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Από την πρώτη στιγμή του ατυχήματος, εκπρόσωποι του Οργανισμού επέρριψαν τις ευθύνες στον «ανθρώπινο παράγοντα», εκδοχή που με αδιάσειστα επιχειρήματα είχε αντικρούσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ενώ και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΟΣΕ, σε χτεσινή του ανακοίνωση τονίζει ότι τα σιδηροδρομικά ατυχήματα που τελευταία ολοένα και πυκνώνουν, τόσο η διοίκηση του ΟΣΕ όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών, τα αποδίδουν «στο ανθρώπινο σφάλμα, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα σοβαρής αντιμετώπισης του όλου προβλήματος».

Ακόμη, σε πρόσφατο υπόμνημα της Κομματικής Οργάνωσης Σιδηροδρομικών του ΚΚΕ, προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και τη διοίκηση του Οργανισμού, υπογραμμίζονται οι βασικές αιτίες πρόκλησης των σιδηροδρομικών ατυχημάτων, που είναι: Η δραματική μείωση του προσωπικού. Η εντατικοποίηση της εργασίας. Δε λαμβάνονται μέτρα για τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας της κυκλοφορίας. Οι Γενικοί κανονισμοί Κίνησης παραβιάζονται καθημερινά με διάφορους εγκυκλίους. Οι δρομολογιακοί χρόνοι και κατ' επέκταση τα όρια ταχύτητας παραβιάζονται.

Θάνατος αγωνιστή

Στις 7 Ιούλη 2007 έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Κώστας Σαραφίδης. Η κηδεία του έγινε στις 9.7.2007 από το Νεκροταφείο Κηφισιάς. Γεννήθηκε το 1928 στην Ποντοκώμη Κοζάνης από γονείς αγωνιστές. Ο πατέρας του Σαραφίδης Ιορδάνης, διατέλεσε γραμματέας της Νομαρχιακής του ΕΑΜ και μέλος της ΚΕ του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας. Πήρε δραστήριο μέρος στην Αντίσταση με το ψευδώνυμο Νικηφόρος, ενώ μετά την απελευθέρωση διώχτηκε, βασανίστηκε, φυλακίστηκε εξορίστηκε για 19 χρόνια. Η μητέρα του πέθανε από τα βασανιστήρια το 1948 εξόριστη στο Τρίκερι. Ο αδελφός του Γιάννης συμμετείχε στην Αντίσταση ως διοικητής της υποδειγματικής διμοιρίας του 27ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στο ΔΣΕ διατέλεσε διοικητής λόχου και σκοτώθηκε το 1949, λίγο πριν την ήττα.

Ο Κώστας Σαραφίδης τελείωσε το γυμνάσιο Κοζάνης. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ και αναδείχτηκε στέλεχός της. Μεταβαρκιζιανά διώχτηκε όπως και όλη η οικογένειά του. Το 1948 κατατάχτηκε στο ΔΣΕ διαφωτιστής - βοηθός Πολιτικού Επιτρόπου: λόχου, τάγματος, ταξιαρχίας. Βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ. Εκεί σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε στη Μόσχα στο πρακτορείο «Νοβόστι» (τα Νέα) ως αρχισυντάκτης και σύμβουλος υπεύθυνος για την Ελλάδα και Κύπρο, έγινε μέλος της Ενωσης Συντακτών της πρώην ΕΣΣΔ.

Μέλος του ΚΚΕ, διακρίθηκε για τη συγγραφική του δραστηριότητα. Συνέγραψε τέσσερα βιβλία: «Είμαστε παιδιά σου Ελλάδα» (εκδόθηκε το 1969 στη Μόσχα στα αγγλικά και προοριζόταν για τους Ελληνες μετανάστες σε Αμερική, Καναδά, Αγγλία, Αυστραλία, Κύπρο). Το δεύτερο: «Κάτω απ' τα πλατάνια της φιλίας» εκδόθηκε, το 1969, στα ρώσικα σε συνεργασία με τον Ολέγκ Ντομπροβόλσκι και αφορούσε τη ζωή των πολιτικών προσφύγων. Το τρίτο: «Η αδούλωτη Ελλάδα», εκδόθηκε το 1971 στα ρώσικα και αναφέρεται στις πιο δύσκολες περιόδους της Ελλάδας. Το 1980 εξέδωσε το βιβλίο "Κάλεσμα της εκστρατευτικής σάλπιγγας», κρίθηκε το καλύτερο λογοτεχνικό βιβλίο της χρονιάς και βραβεύτηκε.

Στην Ελλάδα επαναπατρίστηκε το 1991 και εργάστηκε ως μεταφραστής ρώσικων βιβλίων στη «Σύγχρονη Εποχή».

Στην κηδεία του, εκτός από τους οικείους του, παραβρέθηκε πλήθος φίλων και αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ. Από την ΠΟΑΟ και την ΠΕΕΠΠ, αποχαιρέτισε ο συναγωνιστής και φίλος του Γιάννης Βούζας - Λαδιάς που αναφέρθηκε στην αγωνιστική πορεία της ζωής του, στη δράση του.

Στη μνήμη του Κώστα ΣΑΡΑΦΙΔΗ ο Γ. Βούζας - Λαδιάς προσφέρει 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 20 ευρώ στο «Ενημερωτικό Δελτίο» της ΠΕΕΠΠ.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η ΝΕ Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει αύριο, Κυριακή 22.7.2007, ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση τιμής και μνήμης στη θέση Αγουρελίτσα, μεταξύ Χώρας Τριφυλίας και Αμπελόφυτου (στη Γέφυρα του Μανούσου), εκεί όπου τον Ιούλη του 1944 ο Ελλάς κατατρόπωσε γερμανική φάλαγγα στην οποία συμμετείχαν και ταγματασφαλίτες, με απώλεια 17 γενναίων μαχητών του ΕΛΑΣ, αγωνιστών της ΕΑ. Λεωφορείο για την εκδήλωση θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο της Καλαμάτας (πίσω από το Δημαρχείο).

-- Εκδήλωση - προσκύνημα στη Νιάλα των Αγράφων όπου στις 12 Απρίλη 1947 έπεσαν χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα μαχητές του ΔΣΕ, άμαχοι πολίτες και στρατιώτες του ΕΣ, διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 22.7.2007 ώρα 11 το πρωί. Για σήμερα, Σάββατο 21 Ιούλη, προγραμματίζονταν επίσκεψη - προσκύνημα στον Αϊ-Λιά, στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη.

Τέσσερα νεαρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στο 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ξάνθης - Αβδήρων. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσεως που οδηγούσε 20χρονος, ξέφυγε από την πορεία του και αφού προσέκρουσε σε κολόνα φωτισμού πήρε φωτιά με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ο ίδιος, καθώς και δύο 17χρονες και μία 16χρονη που επέβαιναν στο όχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ