ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Μέτωπο στον ιμπεριαλισμό αλληλεγγύη στους λαούς
  • Ανακοίνωση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), μετά τη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες
  • Αποφασίστηκε σειρά εκδηλώσεων σε όλες τις ηπείρους, που θα κορυφωθούν με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΠΣΕ, τον Απρίλη του 2008, στη Βενεζουέλα

Από τη Σύνοδο της Γραμματείας του ΠΣΕ στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
Από τη Σύνοδο της Γραμματείας του ΠΣΕ στην έδρα του ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες
Η συνεδρίαση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την 15η Ιούνη και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με τη συμμετοχή των μελών της Γραμματείας από την Κούβα, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Μεξικό, τη Γαλλία, το Κογκό, τις ΗΠΑ και το Βιετνάμ και προσκεκλημένες οργανώσεις από την Ινδία, την Παλαιστίνη, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πολωνία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Βενεζουέλα, το Λίβανο, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Δανία και τη Γεωργία, το ΠΣΕ διεξήγαγε μια πολύ καρποφόρα συνεδρίαση της Γραμματείας.

Κάνοντας ανασκόπηση της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης και των παγκόσμιων απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια, το ΠΣΕ επαναλαμβάνει την καταδίκη του για την αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, και εκφράζει την εκτίμηση και την ικανοποίησή του για τις μαζικές κινητοποιήσεις των λαών ενάντια στους συνεχιζόμενους πολέμους και κατοχές, στα σχέδια για νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο τον κόσμο και τις απειλές για νέες επιθέσεις σε κυρίαρχα έθνη και χώρες.

Εκτός των δύο πολέμων, που ήδη διεξάγονται στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, υπήρξε η επίθεση του Ισραήλ κατά του Λιβάνου τον Ιούλη του 2006, που, παρά την προσωρινή παύση του, χειροτέρευσε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, οι απειλές ενάντια σε συγκεκριμένες χώρες και το σχέδιο για επίθεση στο Ιράν, η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ιμπεριαλιστών στην Αφρική, οι απόπειρες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Τσάβες στη Βενεζουέλα και η νέα επιδείνωση της κατάστασης στα Βαλκάνια σχετικά με το Κόσσοβο, όπου στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προτεκτοράτο, εγείρουν ασταθή σημεία τριβής και πιθανόν νέες επεμβάσεις.

Ενταση της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση σχηματίζει "ομάδες μάχης" και σχεδιάζει να ιδρύσει νέες ναυτικές δυνάμεις για γρήγορη επέμβαση. Προετοιμάζεται να στείλει νέα στρατεύματα να αντικαταστήσουν το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Ο νεοεκλεγείς Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε νέο αεροπλανοφόρο και η ιταλική κυβέρνηση συμφώνησε με την επέκταση της αμερικανικής βάσης στη Βιτσέντζα. Η Γερμανία γίνεται όλο και ισχυρότερη στρατιωτικά. Παρά την απόρριψη της "Συνταγματικής Συνθήκης" και την αποδοκιμασία από τους λαούς, οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπαθούν να την ανασχηματίσουν και να δώσουν καινούριο όνομα στη συνθήκη, διατηρώντας όλα τα αντιδραστικά στοιχεία και τη φύση τους.

Η κυριαρχία της νέας ιμπεριαλιστικής παγκόσμιας τάξης χειροτερεύει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και των λαών γενικά, και στις αναπτυγμένες, και στις υπό ανάπτυξη χώρες. Η προώθηση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών με την ανατροπή των όσων κέρδισαν οι εργαζόμενοι και η εφαρμογή ελαστικών μορφών απασχόλησης, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και οι γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς προκαλούν αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, της πείνας και της δυστυχίας. Οι κοινωνικές αντιφάσεις εντείνονται. Σήμερα το 10% του πληθυσμού της Γης κατέχει το 90% του συνολικού παραγόμενου πλούτου. Η δυσαρέσκεια αυξάνει και οι εργαζόμενοι διεξάγουν αγώνες, με τους οποίους το κίνημα ειρήνης μπορεί και πρέπει να συνδέεται.

Την τελευταία περίοδο, ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η προσβολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν γίνει σκληρότερα με αιματηρές επιθέσεις από την αστυνομία και άλλες κατασταλτικές δυνάμεις. Στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε άλλες χώρες περνάνε νόμοι, οι οποίοι, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, καταργούν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η δραστηριότητα της CIA έχει αποκαλυφθεί επίσημα, με τις παράνομες απαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων αθώων πολιτών και γίνεται με τη συμφωνία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μαζί με τη χρήση ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τη μεταφορά τους. Ιδρύθηκε ένα τερατώδες σύστημα παρακολούθησης, που κλιμακώνεται από κάμερες να κατασκοπεύουν όλες τις δραστηριότητες των πολιτών, μέχρι και την ίδρυση βάσεων δεδομένων, συμπεριλαμβάνοντας μέχρι φακέλους του DNA.

Εκστρατεία ενάντια στη στρατιωτικοποίηση των Διεθνών Σχέσεων

Ενόψει όλων αυτών, για το ΠΣΕ και όλο το φιλειρηνικό κίνημα, ο αγώνας απόσυρσης των στρατευμάτων κατοχής από το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας, που συνδέεται με την ανάγκη για αλληλεγγύη με όλους τους λαούς της περιοχής, που αντιστέκονται και πληρώνουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών με την απώλεια εκατοντάδων και χιλιάδων ζωών.

Το ΠΣΕ σημειώνει θετικά το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων τον περασμένο Σεπτέμβρη στην Αβάνα και την ανάγκη να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών του.

Το ΠΣΕ καταγγέλλει τη νέα αύξηση στρατιωτικών δαπανών, που αντιπροσωπεύουν 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2006, και απαιτεί το άμεσο σταμάτημα αυτής της παράλογης κλιμάκωσης. Μόνο το 10% αυτής της δαπάνης θα ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τους στόχους ανάπτυξης της συνόδου του «Μιλένιουμ» του ΟΗΕ, το έτος 2000, για την εξάλειψη της φτώχειας.

Κατασκευάζονται και αναπτύσσονται νέες πυραυλικές κεφαλές, που περιλαμβάνουν ανάπτυξη νέων πυρηνικών όπλων, καθώς και νέους εκτοξευτήρες και πυραύλους. Αναπτύσσονται νέοι δορυφόροι και συστάδες δορυφόρων στο Διάστημα, για αποστολές ελέγχου, επιτήρησης και "ασφάλειας". Ο πολλαπλασιασμός βάσεων και διευκολύνσεων εδάφους και Διαστήματος αυξάνουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και είναι στοιχεία νέων απειλών και στρατιωτικών επιθέσεων.

Η Γραμματεία συμφώνησε να προετοιμάσει μέχρι το επόμενο Συνέδριο μια εκστρατεία ενάντια στη στρατιωτικοποίηση των Διεθνών Σχέσεων, στις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες στις διάφορες χώρες αντί για κοινωνικές δαπάνες και μέτρα καταπολέμησης της φτώχειας.

Το ΠΣΕ επαναβεβαιώνει την καθαρή κατά τις αρχές του θέση υπέρ της πλήρους κατάργησης όλων των πυρηνικών όπλων στον κόσμο. Το ΠΣΕ, ωστόσο, δεν μπορεί να εξισώσει τις ευθύνες των ΗΠΑ και των θυμάτων τους. Δεν είμαστε υπέρ των πυρηνικών δοκιμών και τις θεωρούμε επιβλαβείς, αλλά ταυτόχρονα καταδικάζουμε τα "διπλά μέτρα και σταθμά" της κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν κάποια κράτη, που κατέχουν πυρηνικά όπλα, ως συμμάχους και άλλα ως τρομοκράτες.

Το ΠΣΕ σημειώνει με ανησυχία τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου ως αποτέλεσμα της τουρκικής κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και ως αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας της Τουρκίας. Η άρνησή της να αναζητήσει την επανένωση της νήσου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και η μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, εξαιτίας γενικά της υποστήριξης των συμμάχων του ΝΑΤΟ, ειδικά των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και εμποδίζει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζουν μαζί σε ένα κοινό, ειρηνικό, αποστρατιωτικοποιημένο νησί.

Το ΠΣΕ καταδικάζει τα σχέδια αποσταθεροποίησης της νόμιμης και αρκετές φορές εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας, η οποία υπερασπίζεται το δικαίωμα να χαράσσει το δικό της δρόμο ανεξάρτητα και κυρίαρχα, παρά την προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών χέρι χέρι με την ολιγαρχία της χώρας. Πρέπει να χαιρετιστούν όλα τα μέτρα που διασφαλίζουν το λαϊκό έλεγχο στα ΜΜΕ και την αληθινή διαφάνεια.

Η Γραμματεία εκφράζει το βαθύ σεβασμό της και την αλληλεγγύη της στον κουβανικό λαό, ο οποίος υπερασπίζεται συνεχώς την επανάστασή του ενάντια σε όλα τα είδη χειραγώγησης και αποκλεισμών. Το ΠΣΕ απαιτεί την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πολιτικών κρατουμένων, που έχουν φυλακιστεί παράνομα στις ΗΠΑ.

Το ΠΣΕ εκφράζει την πλήρη του υποστήριξη στο λαό του Βιετνάμ, που συνεχίζει να υποφέρει με περισσότερο από ένα εκατομμύριο θύματα του τοξικού "Πορτοκαλί Παράγοντα", που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ στο βρώμικο πόλεμό τους ενάντια στο λαό του Βιετνάμ. Η Γραμματεία καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να συνεισφέρουν δραστήρια στη διεθνή εκστρατεία για την αποζημίωση των θυμάτων και την ολική κατάργηση όλων των χημικών όπλων.

Το ΠΣΕ εκφράζει τη σταθερή αλληλεγγύη του στο λαό της Δυτικής Σαχάρας, που υποφέρει και καταπιέζεται επί δεκαετίες. Η Γραμματεία υπογραμμίζει την υποστήριξή της στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του λαού της Δυτικής Σαχάρας, για μια πολιτική λύση, που να την αποδέχονται αμοιβαία το Μέτωπο Polissario και το Μαρόκο.

Το ΠΣΕ χαιρετίζει τους αγωνιστές της ειρήνης της Ιαπωνίας και της Ιαπωνικής Επιτροπής Ειρήνης στον αγώνα τους να διατηρήσουν το άρθρο 9 του ιαπωνικού Συντάγματος.

Μερικές από τις προτεραιότητες στις δραστηριότητες του ΠΣΕ την προσεχή περίοδο

  • Να εκφράσει ολόψυχα την αλληλεγγύη του στο λαό της Παλαιστίνης, που υποφέρει όχι μόνο από τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή και την κτηνωδία της, αλλά και από τον αδελφοκτόνο "εμφύλιο πόλεμο". Το ΠΣΕ επαναβεβαιώνει ότι η μόνη δίκαιη και πιθανή λύση στο πρόβλημα είναι η πλήρης απόσυρση όλων των δυνάμεων κατοχής από τα εδάφη του 1967 και η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, στο πλάι του Ισραήλ. Το ΠΣΕ θα ετοιμάσει μια εκστρατεία με ειδική έκκληση και θα διερευνήσει την πιθανότητα επίσκεψης αντιπροσωπείας στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
  • Να προωθήσει και να συνεχίσει να εμπλέκεται δραστήρια στο κίνημα για την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων και ειδικά στο Διεθνές Δίκτυο "NO BASES".
  • Να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και ιδιαίτερα για την επιτυχία του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου ενάντια στις Ατομικές Βόμβες και αυτές Υδρογόνου στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (3-9 Αυγούστου 2007).
  • Να προετοιμάσει την εκστρατεία του ΠΣΕ, σχετικά με την παραβίαση του ιδρυτικού καταστατικού χάρτη των ΗΕ από τη "νέα παγκόσμια τάξη" σήμερα.
  • Να διεξάγει στις 28 - 29 Σεπτέμβρη 2007 στη Λισαβόνα στην Πορτογαλία διεθνές συνέδριο ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, στην ανάπτυξη νέων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τις αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως.
  • Να διεξάγει την επόμενη ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΣΕ το Νοέμβρη του 2007 στο Ανόι, Βιετνάμ.
  • Να οργανώσει μια ειδική συνδιάσκεψη αλληλεγγύης με τους λαούς της Μέσης Ανατολής και ειδικά την Παλαιστίνη, το Γενάρη του 2008, στην Κωνσταντινούπολη.
  • Να οργανώσει την Περιφερειακή Συνάντηση Ασίας και Ειρηνικού στο Νέο Δελχί το Γενάρη/Φλεβάρη 2008.
  • Να οργανώσει Βαλκανική Συνδιάσκεψη κινημάτων Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη/Ελλάδα το Φλεβάρη του 2008.
  • ΝΑ ΚΟΡΥΦΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΣΕ, ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ ΤΟΥ 2008, ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ, ΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ, ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ