ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ηλίας Λύτρας
Ηλίας Λύτρας
Φωτ.

Στη μνήμη του γιατρού ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ (φωτογραφία), αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, καθώς επίσης στη μνήμη των ΑΝΤΩΝΗ Παναγ. ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ γιατρού, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ, η Ευγενία Παναγ. Λυμπερίου προσφέρει στο ΚΚΕ 800 ευρώ, μέσω ΚΟ Αθήνας.

* * *

Στη μνήμη του συντρόφου μας παλαίμαχου αγωνιστή ΤΑΞΙΑΡΧΗ ΣΥΨΑ, δικηγόρου, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 120 ευρώ.

Τα μέλη της ΚΟΒ Δικηγόρων Αθήνας

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΙΑΜΟΥ, στελέχους του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, οι σύντροφοί του από τη Δημόσια Διοίκηση προσφέρουν 405 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω Αχτίδας Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟ Αθήνας.

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη των τριών αγωνιστών, κομμουνιστών ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), ΤΑΚΗ ΑΔΑΜΟΥ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΖΩΪΔΗ, ο αντιστασιακός και συναγωνιστής τους Δημ. Εξαρχος προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Για το γελαστό κορίτσι, την ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΑ, που «έφυγε» τόσο άδικα, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Οικογένεια Α. Λ.

* * *

Φωτ. 2

Στις 17 Ιούλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από την ημέρα που «έφυγε» ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ (φωτογραφία) μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κομνήνιο Ημαθίας. Καταγόταν από πολυμελή αγροτική οικογένεια. Στην Κατοχή όλη η οικογένειά του εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Το 1943 ήταν γραμματέας της ΚΟΒ του χωριού του. Διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ, στο συγκρότημα του καπετάν Μαύρου. Το καλοκαίρι του 1948, στις μεγάλες μάχες του Γράμμου, πολεμώντας ως διοικητής Διμοιρίας, τραυματίστηκε βαριά και έχασε το ένα χέρι του.

Κωνσταντίνος Κολυβάκης
Κωνσταντίνος Κολυβάκης
Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δημιούργησε οικογένεια και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε υπεύθυνη κομματική δουλιά.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1978, εγκαταστάθηκε στη Βέροια, συνδέθηκε με την τοπική ΚΟΒ του ΚΚΕ και για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Στις 15 Φλεβάρη 2007 «έφυγε» ο αδελφός μου ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΤΣΗΣ (φωτογραφία). Μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε και βασανίστηκε. Υπήρξε μέλος του ΚΚΕ και αξιωματικός του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε επανειλημμένα σε μάχες. Εγραψε πολλά βιβλία για τη δράση του ΔΣΕ.

Ο άλλος αδελφός μου ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ από το 1946, τραυματίστηκε και αυτός βαριά στις μάχες του Γράμμου. Ζούσε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, όπου άφησε την τελευταία πνοή του στις 8 Απρίλη 2007.

Στη μνήμη τους η συντρόφισσα του Αριστοτέλη Μαυρίδη Βούλα και τα παιδιά της, Αλέξης και Νίκος, προσφέρουν 300 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω Πασά Κιόσκι Βέροιας, 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», 20 ευρώ στο περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 20 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΥΒΑΚΗΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 23 Ιούλη 1998, γεννήθηκε το 1929. Από μικρός έζησε τη φτώχεια, την ξένη κατοχή, την κοινωνική αδικία, τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Συνδικαλιστής στον κλάδο των τσαγκαράδων, έμεινε πάντα πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού και αγωνίστηκε για τα συμφέροντα των συναδέλφων του.

Πολυχρόνης Βάης
Πολυχρόνης Βάης
Θα τον θυμούμαστε πάντα με το χαμόγελο και την ανθρωπιά, που τόσο απλόχερα χάριζε στους γύρω του.

Με τη συμπλήρωση 9 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρουμε στη μνήμη του 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης.

Η οικογένειά του

* * *

Φωτ.

Μόλις ένας μήνας πέρασε από τότε που έφυγε από τη ζωή, τόσο αναπάντεχα η πολυαγαπημένη ΦΡΟΣΩ ΤΣΑΚΩΝΑ, κόρη αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της η μητέρα της Νικολέτα, η οικογένεια Αν. Κουρέτα, Β. Τσελίκη και Χ. Κούρτογλου προσφέρουν 150 ευρώ στο ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου ήταν αφοσιωμένη στη σύντομη ζωή της.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της αγωνίστριας Σ0ΦΙΑΣ (Φούλης) Χίνη - ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ, παιδιάτρου, μέλους της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά και του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σύζυγός της Τάκης Μιχαλάκος, οι κόρες της Μαρία, Αμαλία, Γεωργία και ο γαμπρός της Βασίλης Δημητριάδης, προσφέρουν στην Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά, μέσω ΚΟΒ ΙΚΑ, 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 22 Ιούλη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του ΜΗΤΣΟΥ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ (Γκανά).

Στη μνήμη του η αδελφή του Χαρικλειώ προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟ Λιβαδειάς.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 59 χρόνια από τον Απρίλη του 1948, που ο πατέρας μας ΗΛΙΑΣ ΛΥΤΡΑΣ από το Σερνικάκι Φωκίδας, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - σύνδεσμος του ΕΛΑΣ στα Τμήματα του Διαμαντή, παρά τα 58 χρόνια του, δε δέχτηκε να πάει σε βοηθητική υπηρεσία επειδή είμαστε τέσσερις στο βουνό, οι γιοι του Νίκος(Κολοκοτρώνης), Γιάννης (Περιστεράκι) και η κόρη του Βαγγελιώ.

Τάκης Αδάμος
Τάκης Αδάμος
Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του 1948 στην Γκιώνα αιχμαλωτίστηκε. προσπάθησε να δραπετεύσει, τον αντιλήφθηκαν, τον πυροβόλησαν, τον τραυμάτισαν και είχε φρικτό τέλος από βασανιστήρια.

Το ήθος, η λεβεντιά και η παλικαριά του αποτελούν πλούσια παρακαταθήκη για εμάς.

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου»

Η κόρη του Βαγγελιώ Λύτρα

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΝΙΚΟΥ ΒΑΛΤΖΗ, ανάπηρου του πολέμου 1940, τον οποίον εκτέλεσαν στο αναπηρικό καροτσάκι οι Γερμανοφασίστες στις 5 Ιούλη 1944 στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, καθώς επίσης στη μνήμη του συντρόφου μου ΝΙΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που «έφυγε» στις 7 Ιούλη 1997, προσφέρω 50 ευρώ στην ΚΟΒ Πετρούπολης.

Ερμιόνη Αθανασίου

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούλη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ, ο οποίος ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός αγωνιστής για τα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Στις 19 Ιούλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΒΑ και της μητέρας μου ΜΑΡΙΤΣΑΣ ΚΑΡΑΒΑ (από τη Λιβαδειά).

Στη μνήμη τους προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Αριστοτέλης Μαυρίδης
Αριστοτέλης Μαυρίδης
Κούλα Καράβα - Χαραλαμπίδου

Τα εγγόνια Ιωάννης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων, διακρίθηκε κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.

Στην Κατοχή ΕΑΜίτης, πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο συνέχισε την αγωνιστική δράση του ως επιτελάρχης του ΓΚΑΝΕ του ΔΣΕ.

Στα χρόνια της παρανομίας και της πολιτικής προσφυγιάς, ακολούθησε την πορεία του λαϊκού κινήματος, πιστός στα ιδανικά της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Η πλούσια πείρα του από τους πολιτικούς και ένοπλους αγώνες του λαού καταγράφηκε από τον ίδιο στο βιβλίο του «Εμπειρίες Ενόπλων Αγώνων», το οποίο αποτελεί αξιόλογη συμβολή στη μελέτη και αποτίμηση τη νεότερης ιστορίας του τόπου.

Στη μνήμη του σεμνού αυτού στρατιώτη, ο οποίος έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Ελλάδας και του λαού της, αλλά και ενός ωραίου ανθρώπου και υποδειγματικού οικογενειάρχη, προσφέρουμε 50 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Σταυρούλα και η κόρη του Ειρήνη.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΜΑΛΕΖΑΣ, δικηγόρος, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1919 στη Μεσουντιέ του Πόντου. Κατοικούσε στη Σκύδρα. Το 1936 ήταν γραμματέας της ΟΚΝΕ της Νομικής Αθήνας. Τον επόμενο χρόνο ήταν γραμματέας της οργάνωσης ΠΔ-ΚΚΕ Κοζάνης και από το 1942 ως το 1946 μέλος της ΠΕ ΚΚΕ-ΕΑΜ.

Στην Κατοχή πρωτοστατούσε στα συλλαλητήρια ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής σε Σκύδρα, Αριδαία, Εδεσσα. Υπήρξε διευθυντής της ΕΑΜικής εφημερίδας «Λεύτερη Γνώμη». Το 1946 ήταν υπεύθυνος των πολιτικών κρατουμένων στο Παράρτημα Μεταγωγών Ολύμπου και γραμματέας των πολιτικών εξόριστων στη Λήμνο.

Ευθύμιος Μαλεζάς
Ευθύμιος Μαλεζάς
Στον Εμφύλιο υπηρέτησε ως πολιτικός επίτροπος της 14ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Τραυματίστηκε για τρίτη φορά στο Γράμμο.

Από το φθινόπωρο του 1949 ήταν αντιπρόεδρος του Συλλόγου των πολιτικών προσφύγων στο Ζγκόζελετς της Πολωνίας. Αργότερα στη Ρουμανία μέλος του γραφείου της ΚΟ. Το 1951 φοίτησε στη Νομική Σχολή του Βουκουρεστίου και εργάστηκε 14 χρόνια στη Ρουμανία ως νομικός.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1977. Αμέσως συνδέθηκε με το ΚΚΕ και από το 1979 ως το 1987 ήταν μέλος της ΝΕ Πέλλας και υποψήφιος βουλευτής το 1981.

Το 1945 παντρεύτηκε την Μαρία Κελεσίδου από το χωριό Σανδάλι και απέκτησαν δύο κόρες, την Γεωργία Χοΐδη και την Αυγή Κουλούρη.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 25 ευρώ στο ΚΚΕ και 25 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούλη συμπληρώθηκαν 6 μήνες από το θάνατο του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΣΑΠΑΛΟΓΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα από μικρασιάτες γονείς.

Στην Κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Μετά την Απελευθέρωση, ακολουθεί την τύχη των χιλιάδων νεοσύλλεκτων με «ύποπτα φρονήματα» και θητεύει στη Μακρόνησο, όπου κρατείται ως το 1949.

«Εφυγε» από κοντά μας στις 18 Γενάρη 2007.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας.

Σοφία Μιχαλάκου
Σοφία Μιχαλάκου
Η σύζυγός του Ελένη

Ο γιος του Θανάσης

* * *

Φωτ.

Ο φίλος μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΑΝΤΕΣ θα μείνει αξέχαστος ως άνθρωπος, ως οικογενειάρχης και ως αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ. Πάντα έδινε το «παρών» στις δύσκολες μάχες του Κόμματός μας. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για περισσότερο από μία δεκαετία.

Στη μνήμη του, για την αγάπη και το σεβασμό που του έχουμε και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Σπυρίδωνα» Αιγάλεω.

Να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε.

Δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ!

Ο σύντροφός του Νικόλαος Μετοικίδης


Αλέκος Παπαγεωργίου
Αλέκος Παπαγεωργίου

Δημήτρης Δασόπουλος
Δημήτρης Δασόπουλος

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Νικόλαος Βαλτζής
Νικόλαος Βαλτζής

Δημήτρης Κατσής
Δημήτρης Κατσής

Δημήτρης Κιάμος
Δημήτρης Κιάμος

Μαρία Χριστοδουλιά
Μαρία Χριστοδουλιά

Δημήτριος Τσαντές
Δημήτριος Τσαντές

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΙΟΥ

ΦΡΟΣΩ ΤΣΑΚΩΝΑ
ΦΡΟΣΩ ΤΣΑΚΩΝΑ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΑΠΑΛΟΓΛΟΥ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΑΠΑΛΟΓΛΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ