ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Πυρκαγιές και φούμαρα

Το έλεγα κάποτε, κι επιμένω ακόμα, για το τσιγάρο. Οτι, δηλαδή, κάτι παράξενες διεθνείς εκστρατείες σωτηρίας ψυχής και πνευμόνων και υγείας των χαχόλων υπηκόων άλλα κρύβουν και άλλα εννοούν και φαινόταν υπερβολή. Τώρα, που τα νέα έρχονται από το Αφγανιστάν κατά ριπάς, όπως οι πυρκαγιές στη δύσμοιρη αστική Ελλάδα, ήθελα να ξέρω πού βρίσκεται η υπερβολή. Στη χώρα που επικράτησε πλέον η δημοκρατία των νατοϊκών όπλων και ο αμερικανικός κώδικας καπιταλιστικών αξιών, απαγορεύτηκε το κάπνισμα και στους δρόμους. Ακριβώς όπως στο Λονδίνο. Ετσι, η Καμπούλ μαζεύει τα πτώματά της με υγιεινό τρόπο και καθαρά πνευμόνια. Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν αυξήθηκε η σχεδόν βιομηχανοποιημένη παραγωγή ναρκωτικών, και δη της αστικούς προσφιλούς κοκαΐνης και 600.000 Αφγανόπουλα είναι χρήστες οπίου από την ηλικία των τριών ετών. Βλέπετε, εκεί η δημοκρατία «μας» έχει βρει τρόπο να ξεφοβίζει τα παιδιά από τις βόμβες που πέφτουν στα κεφάλια τους, ακόμα και όταν κοιμούνται. Τα ποτίζει όπιο και γίνονται πολιτισμένα, ήσυχα. Ασε που δε θα γίνουν καπνιστές, αφού δε θα βλέπουν κανένα στο δρόμο που θα καπνίζει για να αποκτήσουν αρνητικά πρότυπα.

Μοιάζει άσχετο το θέμα στην καρδιά του ελληνικού θέρους. Ακούς την ΚΝΕ να λέει πως οι διακοπές είναι πάνω από όλα δικαίωμα των εργαζομένων, ένας στους δύο φέτος δε θα ξέρει καν τι σημαίνουν λόγω φτώχειας κι αναρωτιέσαι τι είναι η πατρίδα μας με την απάντηση στυφή σαν καρπούζι Αργεντινής, που πουλιέται με σφραγίδα Θήβας: μια πυρκαγιά. Αυτή είναι η πατρίδα μου.

Το γιγάντιο καπιταλιστικό φούμαρο που μας φουμάρει όλους κανονικά είναι που βάζει τις φωτιές, για να εκμεταλλευτεί τη γη, αδιαφορώντας για το οξυγόνο που στερεί από τα πνευμόνια και τον εγκέφαλο αμέτρητων επόμενων γενεών. Κι ύστερα, καπνίζοντας πούρο, απολαμβάνει τα κέρδη του εξηγώντας στους δούλους πως το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Πάει καιρός, πρωτοείπα τον όρο το 1998, που διογκώνεται το ...κίνημα των οικοφασιστών. Είναι η πιο επίσημη μορφή παγκόσμιας φεουδαρχίας που αποκτά γη καίγοντας κι εξανδραποδίζοντας κάθε μορφή ζωής στο εύρος της ακτίνας των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι οι σύγχρονοι Νέρωνες, κυρίως κυβερνήσεις που νομοθετούν, οργανισμοί και θεσμοί που ...αξιοποιούν, επενδυτές που εμφανίζονται ως σωτήρες με καζίνα, ρουλέτες και spa, βίλες, γήπεδα και μπορντέλα αστικής αναψυχής, εκεί όπου έλεγε ο ποιητής στεκόταν αυτοφυή τα πεύκα, τα έλατα, τα πουρνάρια, οι μυρτιές, τα θυμάρια και τ' αγιόκλημα.

Η πυρκαγιά είναι όπλο. Δεν είναι το ξέσπασμα διαταραγμένου ψυχικά γιδοβοσκού. Οσο η γη παραμένει εκμεταλλεύσιμο αγαθό στα χέρια ολίγων, οι άνθρωποι θα χωνόμαστε σε ποντικότρυπες για να σωθούμε. Μια ματιά μόνο στις απαντήσεις που δίνουν οι κυβερνήσεις στις πραγματικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, στη Βουλή, κι όχι τα αριστερίστικα «οικοπάρτι» και χάπενινγκ, αρκεί για να πειστεί κανείς ότι το πνίξιμο του οικοφασίστα είναι η μόνη πραγματική πυρόσβεση. Πράξη πολιτική, ψήφος κόκκινη και όχι ενσταντανέ στις κάμερες κι εμπρηστικές δηλώσεις, ώστε να έχουν όλοι αντιπαροχή συνείδησης ένα αξιοποιημένο οικοπεδάκι τέως δάσος.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ