Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούλη 2007 - αριθ. φύλλου: 9833

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Κερδοφόρα βιομηχανία

Για τους φορείς που αντιμετωπίζουν από ταξική σκοπιά το ζήτημα της Τέχνης, αλλά και για το ΚΚΕ, η Τέχνη, άρα και ο κινηματογράφος, δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει εμπορικό προϊόν. Πολύ περισσότερο αποτελεί τουλάχιστον αφέλεια να νομίσει κάποιος πως η «αγορά» μπορεί να «αντέξει» την «εξίσωση» «βιομηχανικό πολιτιστικό προϊόν»... χωρίς να τη «λύσει» προς όφελος του πρώτου όρου. Οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τις εγχώριες παραγωγές που κινούνται έξω από τα μονοπωλιακά και πολυεθνικά κυκλώματα. Είναι αυταπάτη ότι η κρατική στήριξη του κεφαλαίου της οπτικοακουστικής παραγωγής θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εθνικής κινηματογραφίας προς όφελος δημιουργών, εργαζομένων σε αυτήν και λαού.


ΣΕΛ.  4   -   5


Πολιτισμών διάλογοι στην Ικαρία

Με την πεποίθηση ότι ο μουσικός «διάλογος» μεταξύ καλλιτεχνών ταιριάζει απόλυτα στην Ικαρία και στην ελεύθερη σκέψη των κατοίκων της, ανοίγει σήμερα η αυλαία του «2ου Φεστιβάλ Πολιτισμικών Διαλόγων "Ικαρος"».


ΣΕΛ.  6
Διαχρονικοί ντοστογιεφσκικοί «Δαίμονες»

Τα έργα του Ντοστογιέφσκι είναι σίγουρα διαχρονική πρόκληση για όλους, νέους και μεγαλύτερους, για πολλούς λόγους. Ισως λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι ο μυθιστορηματικός λόγος του μπορεί να δραματοποιηθεί και να μεταφερθεί στη σκηνή, κι έτσι να επικοινωνήσει με ένα πλατύτερο κοινό.


ΣΕΛ.  3
ΔΙΗΓΗΜΑ
Still ανένταχτος

«Δοξάστηκα γιατί "έπεσα ηρωικώς μαχόμενος τον εχθρό". Ποιον εχθρό, Ράιαν; Ντρέπομαι. Κηδεία σε πανεθνικό επίπεδο, παράσημα για ένα ψέμα. Στάχτη στα μάτια»... Από το διήγημα της Πίτσας Σωτηράκου.


ΣΕΛ.  8   -   9
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η πολιτική μεταβολή του 1974 στην Ελλάδα

Οι υμνητές της μεταπολιτευτικής Ελληνικής Δημοκρατίας συνήθως αναφέρουν ότι η χώρα μετά την αλλαγή του '74 βιώνει την καλύτερη δημοκρατία σε όλη τη νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για τη δικτατορία των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  11   -   14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ