ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Περιοδεύουσα «Ανδρομάχη»

Περιοδεύοντας το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Ανδρομάχη» του Ρακίνα, στις 22 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» και στις 25 Αυγούστου στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου. Μετάφραση - διασκευή - σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος. Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Χορογραφία - κινησιολογία: Αποστολία Παπαδαμάκη. Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστος Λούλης, Τατιάνα Παπαμόσχου, Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Ντάσκας.

Καθρεφτίζοντας στο έργο την εποχή του, «εποχή του βασιλιά Ηλίου», ο Ρακίνας θεωρήθηκε «έξοχος ζωγράφος των ανθρώπινων παθών» και ανυπέρβλητος τεχνίτης στη μουσικότητα του στίχου. Μετά την καταστροφή της Τροίας η Ανδρομάχη, χήρα του Εκτορα, βρίσκεται μαζί με τον γιο της Αστυάνακτα στην Ηπειρο, σκλάβα του Πύρρου, γιου του Αχιλλέα. Στην Ηπειρο φθάνει ο Ορέστης, ζητώντας τον μικρό Αστυάνακτα για λογαριασμό των Ελλήνων, που φοβούνται το παιδί ως μελλοντικό εκδικητή της Τροίας. Ο Πύρρος, αν και πρόκειται να παντρευτεί την Ερμιόνη (κόρη του Μενέλαου και της Ελένης), διεκδικεί τον έρωτα της Ανδρομάχης, με αντάλλαγμα τη σωτηρία του παιδιού. Η Ανδρομάχη αρνείται τον εκβιασμό του Πύρρου, μένοντας πιστή στη μνήμη του Εκτορα. Τότε ο Πύρρος επιστρέφει στην Ερμιόνη, αποφασίζοντας να παραδώσει το παιδί στους Ελληνες. Η Ανδρομάχη, προκειμένου να σώσει τον Αστυάνακτα, προσποιείται ότι δέχεται τον έρωτα του Πύρρου, έχοντας ήδη πάρει την απόφαση να αυτοκτονήσει μετά το γάμο. Οταν η Ερμιόνη, ερωτευμένη με τον Πύρρο, μαθαίνει για τον επικείμενο γάμο, εκμεταλλεύεται την αγάπη που της έχει ο Ορέστης και τον εξωθεί να σκοτώσει τον Πύρρο για εκδίκηση. Ο Ορέστης, για να κερδίσει την αγαπημένη του, δολοφονεί τον Πύρρο. Η Ερμιόνη, αρνούμενη την ηθική αυτουργία, χρεώνει στον Ορέστη το έγκλημα και αυτοκτονεί. Ο Ορέστης οδηγείται στην τρέλα και η Ανδρομάχη σε ένα θρόνο που ποτέ της δε θέλησε.


Κυριακή 19/8
  • «Golfo» από το «ΧώΡΟ»
    «Golfo» από το «ΧώΡΟ»
    Με την παράσταση «Οι τρεις σωματοφύλακες και τα διαμάντια της βασίλισσας» του Αλέξανδρου Δουμά από το Παιδικό Θέατρο της Κάρμεν Ρουγγέρη, 9 μ.μ. στο Θέατρο Πυθαγορείου, ολοκληρώνεται το 11ο Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» στη Σάμο. Το έργο παίρνει θεατρική μορφή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη. Σκηνικά - Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή. Χορογραφίες: Πέτρος Γάλλιας. Μουσική: Γιάννης Μακρίδης. Στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική διδασκαλία: Λαρίσα Ερεμέγιεβα.
  • Το έργο του Λουκιανού «Εταιρικοί Διάλογοι» σε σκηνοθεσία Ηλία Ασπρούδη παρουσιάζεται στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων στο Αττικό Αλσος, στις 9 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.
Δευτέρα 20/8
  • Η κωμωδία του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Χερουβείμ» ανεβαίνει στις 9.30 μ.μ., στο Κάστρο της Κανήθου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χαλκιδέων, με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για αθηναϊκή αστική κωμωδία σε τρεις πράξεις που πρωτοπαίχτηκε το 1911 από το θέατρο της Κυβέλης και το 1951 στο θέατρο «ΝΤΟΡΕ» από το θίασο του Κ. Μουσούρη. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Τραϊφόρος. Μουσική: Περικλής Περράκης. Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Ματαράγκας. Φωτισμοί: Πωλ Γραμμένος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παληός, Λίνα Μπαμπατσιά, Ιωάννα Μπαλτάκη, Κατερίνα Γαβαλλά, Βασίλης Μπαξεβάνης, Γιάννης Τριβέλλας, Φωτεινή Κασκούρα, Αντιγόνη Κανάκη.
  • Ο Πέτερ Στάιν

    Eurokinissi

    Ο Πέτερ Στάιν
    Ο θίασος «ΧώΡΟΣ» θα παρουσιάσει την παλιά του παράσταση «Golfo» του Σπυρ. Περεσιάδη στη Λιθιά Καστοριάς στις 9.30 μ.μ. (25 και 26/8 στο Υπαίθριο θεατράκι στη Μυτιλήνη). Πρόκειται για το γνωστό δραματικό ειδύλλιο του Σπ. Περεσιάδη (1894), αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράστασης, καθώς το κείμενο της «Γκόλφως» ακούγεται αυτούσιο, είναι η προβολή video, η χρήση μασκών, η προσθήκη μιας σκηνής με την τεχνική του θεάτρου σκιών, και μια αισθητική ιαπωνικού κόμικ (manga) που φαίνεται μέσα από το κινησιολογικό και εικαστικό μέρος της παράστασης. Την παράσταση συνοδεύουν, με ζωντανή μουσική, οι «Clownski & Clownski- Balkan street duo», δυο Βαλκάνιοι κλόουν. Σκηνοθεσία - Επιμέλεια κίνησης: Σίμος Κακάλας. Σκηνικά - Κοστούμια - Μάσκες: Γιάννης Κατρανίτσας. Μουσική: Γεώργιος - Bandoek Αποστολάκης. Σκηνοθεσία Θεάτρου Σκιών: Χρήστος Στανίσης. Video Art: Μπάμπης Βενετόπουλος. Παίζουν: Ελενα Μαυρίδου, Θεόδωρος Οικονομίδης, Δήμητρα Κούζα και οι «Clownski & Clownski - Bαlkan street duo» (Σίμος Κακάλας - Δήμητρα Λαρετζάκη).
Τετάρτη 22/8
  • Η κωμωδία «Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή» του Αλέξανδρου Ρήγα και του Δημήτρη Αποστόλου ανεβαίνει στις 9 μ.μ. στο Κάστρο της Κανήθου, στη Χαλκίδα (θα παιχτεί και στις 23/8). Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας. Σκηνικά: Γιώργος Ασημακόπουλος. Μουσική: Νίκος Βεντουράτος. Κοστούμια: Αλέξης Φούκος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Κόκλας, Τζέσσυ Παπουτσή, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Σοφία Μουτίδου κ.ά.
Σάββατο 25/8
  • Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν στην Καβάλα, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.

«Οι τρεις σωματοφύλακες» από την Κ. Ρουγγέρη
«Οι τρεις σωματοφύλακες» από την Κ. Ρουγγέρη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ