ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Ευάγγελος Τσίρης
Ευάγγελος Τσίρης
Φωτ.

Στη μνήμη των γονιών μας και του αδελφού μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ, προσφέρουμε 1.000 ευρώ για ενίσχυση των στόχων και την επιτυχία του ΚΚΕ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Σωτηρία και Ευριπίδης Σερετίδης από Κομοτηνή

* * *

Φωτ.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Γεωργίου ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, γεννήθηκε το 1920 στο Κηπουριό Γρεβενών. Αντάρτης του ΕΛΑΣ - Πολιτοφυλακή, στην Κατοχή, μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Το 1947 αυτομόλησε και πέρασε στις γραμμές του ΔΣΕ. Πιάστηκε αιχμάλωτος από τμήμα του κυβερνητικού στρατού σε μάχη, πέρασε από Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Με τη χούντα του 1967 πέρασε και πάλι από Στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε 4 μήνες φυλάκιση.

Ηταν μέλος του Παραρτήματος Γρεβενών και ως το θάνατό του διακινούσε τα έντυπα της Εθνικής Αντίστασης και το «Ριζοσπάστη».

«Εφυγε» την Πρωτομαγιά του του 2007, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Γιαννούλα Γάτη και οι κόρες του Βιργινία και Ελένη προσφέρουν στη ΝΕ Γρεβενών 300 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΣΟΦΙΑΣ (Φούλης) ΧΙΝΗ - ΜΙΧΑΛΑΚΟΥ, παιδιάτρου, μέλους της ΕΠ της ΚΟ Πειραιά και του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σύζυγός της Τάκης Μιχαλάκος, οι κόρες της Μαρία, Αμαλία και Γεωργία και ο γαμπρός της Βασίλης Δημητριάδης, προσφέρουν στην Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Πειραιά, μέσω ΚΟΒ ΙΚΑ 150 ευρώ.

Γιώργος Βαρσάμης
Γιώργος Βαρσάμης
* * *

Φωτ.

Πέρασαν 15 χρόνια από τις 30 Αυγούστου 1992 που «έφυγε» ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΒΡΑΜΙΔΗΣ από τη Νέα Σάντα, στέλεχος της ΝΕ Κιλκίς.

Στη μνήμη του ο γιος του Θεοχάρης προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γαλλικού.

* * *

φωτ.

Στις 27 Ιούνη συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΓΙΩΡΓΟΥ Κωνσταντίνου ΒΑΡΣΑΜΗ, από το Κηπουριό Γρεβενών.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Στεργιανή Βαρσάμη προσφέρει 10 ευρώ στη ΝΕ Γρεβενών και 10 ευρώ στο Παράρτημα Γρεβενών της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 2 Σεπτέμβρη στο χωριό Ολυμπιάδα Ελασσόνας γίνεται το χρονιάτικο μνημόσυνο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΟΡΝΙΘΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Μαρία και η κόρη του Ευδοξία προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πεύκης.

* * *

Φωτ.2

Στη μνήμη του πατέρα του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, φιλολόγου, στελέχους του ΚΚΕ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Κρήτη, της μητέρας του ΕΛΕΝΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, προέδρου της Εθνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου(ΕΑΜ), και του θείου του ΑΛΕΚΟΥ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ στο Ρέθυμνο, ο δημοσιογράφος Μανόλης Μαθιουδάκης προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη», 200 ευρώ για τον προεκλογικό αγώνα.

* * *

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Αθανασίου ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ γεννήθηκε το 1910 στο χωριό Μεσόλακκος Γρεβενών. Υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του το 1931. Το 1938 εκπαιδεύτηκε στην Αεράμυνα. Επιστρατεύτηκε στον πόλεμο του '40 και πολεμώντας έφτασε ως την Κορυτσά. Οταν επέστρεψε στο χωριό του συγκέντρωσε και έκρυψε όπλα και άλλο πολεμικό υλικό, τα οποία παρέδωσε στους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ, έλαβε μέρος στις μάχες στο Σνίχοβο, στο Φαρδύκαμπο, στην Οξύνια και σε άλλες, έγινε μέλος του ΚΚΕ και γραμματέας της οργάνωσης στο χωριό του.

Δημήτρης Εμμανουηλίδης
Δημήτρης Εμμανουηλίδης
Πιάστηκε, βασανίστηκε και φυλακίστηκε επανειλημμένα. Παρέμεινε όμως πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, ως τα 95 χρόνια του, που έφυγε από τη ζωή. Η συνέπεια, η εντιμότητα, η αγωνιστικότητα και η ακλόνητη πίστη του στο δίκιο των καταπιεσμένων αποτελούν παράδειγμα για τους νέους αγωνιστές.

Στη μνήμη του η κόρη του Ελευθερία προσφέρει στη ΝΕ Γρεβενών 30 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του πατέρα μας ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΔΑΛΗ προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Μαλαγαρδή» Κορυδαλλού, για τον προεκλογικό αγώνα.

Κώστας - Καίτη

* * *

Ο σύντροφός μου ΒΑΪΟΣ ΤΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας το Μάρτη του 1996, υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του. Στις εκλογικές αναμετρήσεις, με τα ψηφοδέλτια στο χέρι, πάλευε για τα ιδανικά του ΚΚΕ, για μια καλύτερη κοινωνία, για το σοσιαλισμό. Για τη δράση του πέρασε 10 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες, αλλά δε λύγισε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά, 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τον εκλογικό αγώνα και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ελισάβετ Τασιοπούλου

* * *

Φωτ.2

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Στυλ. ΜΟΥΤΟΣ γεννήθηκε το 1912. Δολοφονήθηκε από τρομοκράτες του Βουρλάκη στις 21 Αυγούστου 1946. Η ΙΟΥΛΙΑ Ευάγγ. ΤΣΙΡΗ, μαχήτρια του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το 1948 στις μάχες Κούλα Πλατύ στο Βίτσι. Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Στυλ. ΑΛΕΞΗΣ, μαχητής του ΔΣΕ, σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στο Βίτσι. Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Λ. ΤΣΙΡΗΣ σκοτώθηκε στις 12 Γενάρη 1983 σε αυτοκινητικό δυστύχημα στο Κοξαρέ Ηρακλείου Κρήτης. Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ Λάμπρου ΤΣΙΡΗ αγωνίστρια του ΔΣΕ, πέθανε στις 5 Σεπτέμβρη 2005.

Στη μνήμη τους οι οικογένειες Χρήστου Αλέξη και Λάμπρου Τσίρη και η Μαρία Μούτου προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Καρδίτσας, 200 ευρώ.

Αριστείδης Παχής
Αριστείδης Παχής
* * *

Μία παλαιά κάτοικος Πετραλώνων προσφέρει 300 ευρώ στο ΚΚΕ για τον προεκλογικό αγώνα, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από το θάνατο του συζύγου μου ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΧΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χιλιαδούς Βόλου.

Νίκη Κιρμά

* * *

Φωτ.

Στις 13 Ιούλη 2007 έφυγε από τη ζωή η ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ το γένος Μητάκου.

Στη μνήμη της ο γιος της Χρήστος Καλαμπούκας προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ιλισίων.

* * *

Φωτ.

Στις 28 Ιούλη 2007 πέθανε ο παλαίμαχος αγωνιστής ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΚΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Πράσινο Αρκαδίας. Ηταν το τελευταίο από τα οκτώ παιδιά φτωχής αγροτικής οικογένειας.

Με την εμφάνιση οργάνωσης του ΕΑΜ στην περιοχή του, οργανώνεται. Το 1943 εντάσσεται στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Στράτος. Ελαβε μέρος στη μάχη στο Πυργάκι, στα σαμποτάζ στο αεροδρόμιο του Αργους, σε γέφυρες τρένων και σε δημόσιους δρόμους. Συμμετείχε επίσης στην ενέδρα στο Ντούσια και Κλεμέντη και ως πολυβολητής στη μάχη της Γλόγοβας.

Με τον Αρη Βελουχιώτη και τους αντάρτες του έδωσαν μάχη ενάντια στους συνεργάτες των Γερμανών στο Βαλτέτσι, στη μάχη της Στυμφαλίας και στην πολιορκία της Τρίπολης. Πολέμησε επίσης στην Αθήνα το Δεκέμβρη του 1944.

Γιώργος Θεοδωρίδης
Γιώργος Θεοδωρίδης
Πιάστηκε από την Αστυνομία της Τρίπολης και παρά τα βασανιστήρια δεν του απέσπασαν πληροφορίες. Καταδικάστηκε το Μάη του 1947 σε τρεισήμισι χρόνια φυλακή. Κρατήθηκε στην Ακροναυπλία και στην Τρίπολη. Δικάστηκε ξανά σε 6 χρόνια φυλακή συνολικά. Με άλλους πολιτικούς κρατούμενους έκαναν στάση και αποχή από συσσίτιο, με αίτημα να σταματήσουν οι εκτελέσεις. Τον Αύγουστο του 1948, για τιμωρία του, εξορίστηκε στα Γιούρα, όπου κρατήθηκε ως τον Απρίλη του 1952, χωρίς να λυγίσει.

Το 1956 εγκαταστάθηκε στην Πετρούπολη. Εργαζόταν ως οικοδόμος και συνέχισε την αγωνιστική δράση του από τις γραμμές της ΕΔΑ.

Η χούντα τον συλλαμβάνει και πάλι. Κρατείται για δυο μήνες στα κρατητήρια της οδού Μπουμπουλίνας.

Οταν αφέθηκε ελεύθερος συνδέθηκε με την παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ, αλλά ξανασυλλαμβάνεται με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και κρατείται στην Ασφάλεια στον Περισσό.

Με τη μεταπολίτευση πρωτοστατεί στο άνοιγμα των Γραφείων του ΚΚΕ στην Πετρούπολη και την ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων. Στις Δημοτικές εκλογές του 1975 εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος με τον κομμουνιστή δήμαρχο Νίκο Παξιμαδά και αναπληρωτής δήμαρχος. Εμεινε πιστός και αταλάντευτος στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού ως το τέλος της ζωής του.

Με το παράδειγμά του εμπνέει τους νεότερους συντρόφους στην πάλη με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για την κοινωνική απελευθέρωση και το σοσιαλισμό.

Σοφία Μιχαλάκου
Σοφία Μιχαλάκου
Στη μνήμη του προσφέρουν στο ΚΚΕ η σύζυγός του Ελισάβετ 100 ευρώ, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι σύντροφοί του, καθώς επίσης και οι ΚΟΒ Πετρούπολης 900 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Τον αξέχαστο και αγαπημένο μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ, ο οποίος άφησε την τελευταία πνοή του στις 8 Αυγούστου 1995, δεν τον λύγισαν οι 18χρονες φυλακές και εξορίες. Κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ, ως μέλος αλλά και ως στέλεχός του.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟΒ «Αγ. Αθανασίου» Νέας Μεσημβρίας της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Οι γιοι του Γιάννης και Φίλιππος

Οι νύφες του Αφροδίτη, Ελένη

* * *

Φωτ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ, σκανδάλης, ζαχαροτσολιάς και φουστανελάς, γεννήθηκε στη Σκλίβανη Δωδώνης Ιωαννίνων το 1916. Σε ηλικία 14 χρόνων ήρθε στην Αθήνα, εργάζεται ως εργάτης και οργανώνεται στην ΟΚΝΕ Βύρωνα. Συγχρόνως σπουδάζει στην ΑΣΚΤ. Συμμετέχει στην Εθνική Αντίσταση ως διαφωτιστής στην περιφέρεια Ηπείρου. Πιάστηκε από τους Ιταλούς και εξορίστηκε στο Λαζαρέτο. Δραπετεύει με την κατάρρευση της Ιταλίας. Συλλαμβάνεται από ταγματασφαλίτες και στέλνεται, μαζί με άλλους καταδίκους και θανατοποινίτες στο κολαστήριο του Νταχάου. Δραπετεύει και εργάζεται στη Γαλλία ως το 1959 που επέστρεψε στην Ελλάδα. Συμμετείχε στους λαϊκούς αγώνες για ειρήνη, δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του Παραρτήματος Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ.

Πέθανε το 2000 αταλάντευτος κομμουνιστής, πιστός στα ιδανικά των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, Στάλιν και ορκισμένος εχθρός της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολιτικής.

Στη μνήμη του οι Σταύρος Γ. Λεβέντης, Δημήτρης Γ. Λεβέντης, Ευανθία, σύζυγος Γιώργου Λεβέντη, Πέτρα Λεβέντη - Χοφμάιστερ, Γιώργος - Αττίλας Στ. Λεβέντης, Μάγδα Χούσαρ - Λεβέντη, Εύα Δ. Λεβέντη και Αλέξανδρος Ιωσήφ Δ. Λεβέντης πρόσφεραν για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέρκυρας 4.000 ευρώ.


Αντρέας Μούτος
Αντρέας Μούτος

Γιώργος Ορνιθόπουλος
Γιώργος Ορνιθόπουλος

Ελένη Μαθιουδάκη
Ελένη Μαθιουδάκη

Κώστας Παπαευθυμίου
Κώστας Παπαευθυμίου

Γιώργος Λεβέντης
Γιώργος Λεβέντης

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Αντρέας Φάντης
Αντρέας Φάντης
Φωτ.

Την 1η Σεπτέμβρη έκλεισαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΝΔΡΕΑ ΦΑΝΤΗ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του και οι κόρες του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, για τον εκλογικό αγώνα, 200 ευρώ στο ΚΚΕ, από τις γραμμές του οποίου αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ