ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
Καμένη... αλλά ανοιχτή

Η αντίφαση μεταξύ των εκτιμήσεων του ίδιου του υπουργείου Πολιτισμού για την καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο και των κινήσεών του προκαλούν προβληματισμό για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για άνοιγμά του

Το μουσείο λίγο πριν ανοίξει...

ICON

Το μουσείο λίγο πριν ανοίξει...
Η εμμονή της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού να ανοίξει τον αρχαιολογικό χώρο και τα δύο μουσεία της Ολυμπίας από την περασμένη Τρίτη, έρχεται σε ευθεία και εξόφθαλμη αντίθεση, όχι μόνο με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά με το γενικότερο κλίμα καταστροφής που βιώνει η χώρα. Πολύ περισσότερο που τουλάχιστον μέχρι και την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο αρχαιολογικός χώρος απειλούνταν ακόμη από αναζωπυρώσεις που λάμβαναν χώρα, ενώ ήταν επικίνδυνος ακόμη και για το προσωπικό, αλλά και για... το «κοινό» το οποίο προσκαλείται από το ΥΠΠΟ να τον επισκεφθεί.

Αυτό το ομολογεί και το ίδιο το υπουργείο σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «από συνεργείο εργατών της Ζ' ΕΠΚΑ (σ.σ. Εφορεία Αρχαιοτήτων) καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου (προς την πεζογέφυρα), προκειμένου να καταστεί απολύτως ασφαλής για τους επισκέπτες (από την πτώση καμένων δέντρων)»! Πιο κάτω αναφέρει «αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στο ΔΔ Καλυβακίων, Δ. Σκιλλούντος» η οποία «πέρασε στην απέναντι όχθη του ποταμού Αλφειού σε απόσταση 2 χλμ ανατολικά του περιφραγμένου Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας» που σώθηκε από την Πυροσβεστική. Αναφέρει επίσης, ότι το ίδιο το νέο μουσείο το οποίο «έγλειψαν» οι φλόγες και ακόμη ο καπνός είναι αισθητός στο εσωτερικό του, μέχρι και την Τρίτη ηλεκτροδοτούνταν με γεννήτρια. Κι όμως, στην ίδια ανακοίνωση το ΥΠΠΟ μοιάζει να επαίρεται ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης είχαν «επισκεφθεί» το χώρο 95 «επισκέπτες»...


Το αρχαίο στάδιο

Associated Press

Το αρχαίο στάδιο

Γιατί οργίστηκε το κεφάλαιο

Βέβαια, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν αυτοί οι ομολογημένοι κίνδυνοι και δυσκολίες, η «φαεινή ιδέα» για άνοιγμα του χώρου προσκρούει στην ίδια την κοινή λογική. Η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, κατέκαψε το λόφο του Κρόνιου, τους υπαίθριους και μη αποθηκευτικούς χώρους της γερμανικής αρχαιολογικής σχολής, όπου φυλάσσονται αρχιτεκτονικά μέλη, και βέβαια κατέκαψε τον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χώρο, το περιβάλλον του, το οποίο τόσο η εθνική όσο και η διεθνής νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αρχαιολογικού χώρου, γι' αυτό και προστατεύεται συνολικά. Δεν είναι μόνο τα σύγχρονα κτίρια ο αρχαιολογικός χώρος, αλλά, πολύ περισσότερο, είναι το πρανές του αρχαίου σταδίου που επίσης κάηκε. Είναι το δάσος που τον περιβάλλει και βρίσκεται εντός του. Ολα αυτά είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας.

Αυτή όμως η κυβερνητική εμμονή έχει εξήγηση. Γιατί η Αρχαία Ολυμπία, εκτός από το ότι αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, ενταγμένο στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι και η κατεξοχήν «βιτρίνα» της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ακόμη και με τέτοιους όρους δεν προστατεύτηκε, αφού, κατά κοινή ομολογία και παρά τις κυβερνητικές απόπειρες «διαβεβαιώσεων» περί του αντιθέτου, ό,τι διασώθηκε ήταν λόγω της μάχης των εργαζομένων, του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού. Οι οποίοι, σημειώνουμε παρενθετικά, έβλεπαν το πολυδιαφημιζόμενο σύστημα πυρασφάλειας του χώρου να αποδεικνύεται ανεπαρκές. Που μεγάλο μέρος τους αποτελείται από συμβασιούχους, εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα και εποχιακούς μέσω των διαφόρων προγραμμάτων διαιώνισης της εργασιακής γαλέρας. Που οι περισσότεροι από αυτούς είναι ντόπιοι και καλούνται τώρα να ξεχάσουν τα καμένα σπίτια τους και να λειτουργήσουν το χώρο.

Επιστρέφοντας στην αιτία της «εμμονής», να σημειώσουμε κατ' αρχάς ότι παράλληλα με τις άμεσες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, πραγματοποιήθηκε «ευρεία σύσκεψη για την άμεση έναρξη εργασιών αποκατάστασης του φυσικού τοπίου στην Αρχαία Ολυμπία» με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, επιστημόνων διαφόρων κλάδων και από διάφορους φορείς. Το θέμα δεν είναι ότι τρέχουν να προλάβουν να είναι ο χώρος «έτοιμος» για την αφή της φλόγας των Ολυμπιακών του Πεκίνου το 2008, αλλά και για να είναι έτοιμος προς εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές - χορηγούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, των οποίων την «όρεξη» για την Ολυμπία έχει ανοίξει ο δικομματισμός τα τελευταία χρόνια.

Ο δικομματισμός στην υπηρεσία των «αθανάτων»

Ετσι, εκτός των άλλων κατέβηκε στην Ολυμπία και ομάδα μηχανικών και γεωπόνων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για να «συνδράμουν την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή», το δήμο και το ΥΠΠΟ στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και, παράλληλα, τα στελέχη της ΓΓΑ θα είχαν «συνεργασία» με τους παραπάνω, χωρίς να ανακοινώνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Να σημειωθεί εδώ ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε μια οργισμένη ανακοίνωση, η οποία επικεντρώνει αποκλειστικά στο πώς διασώθηκαν οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αν και το άλσος που την περιβάλλει είναι επίσης παρελθόν. «Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός», σημειώνει η ανακοίνωση, «ότι καθ' όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας δεν εμφανίστηκε ούτε ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ούτε καν ένας πυροσβέστης στις ευρισκόμενες υπό άμεσο κίνδυνο και αμέσως μετά καιόμενες εγκαταστάσεις, μολονότι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονταν στην Αρχαία Ολυμπία».

Αυτή η «οργή» δεν είναι τυχαία. Θυμίζουμε ότι το Μάρτη του 2006, οι πολυεθνικές - «χορηγοί» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου (ΙΑΑF) απαίτησαν να χρησιμοποιηθεί το μνημείο για τους διεθνείς αγώνες στίβου τον περσινό Μάη, χτίζοντας, ουσιαστικά, έναν ολόκληρο στίβο πάνω στον αρχαίο! Η «πρόταση» έγινε από τον Μ. Κυριακού (πρόεδρο του Πανελλήνιου ΓΣ, ιδιοκτήτη του «Αντέννα», εφοπλιστή, μεγαλοεπιχειρηματία, πρόεδρο σήμερα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής). Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, και με «φόντο» τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων, αλλά και με το παράλογο και επικίνδυνο για το χώρο αίτημα, γνωμοδότησε αρνητικά, με αποτέλεσμα να δεχτεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία την επίθεση του καναλάρχη, με τον ΑΝΤ1 να ωρύεται περί «απόφασης - πρόκληση για τον Ολυμπισμό»! Είχε προηγηθεί το ΠΑΣΟΚ, αφού η χρήση του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας για τη διεξαγωγή αγωνισμάτων τέθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με «πρόταση» της Γ. Αγγελοπούλου, που «υιοθέτησε» η τότε κυβέρνηση. Η ΝΔ, ως κυβέρνηση, το 2004, αποδέχτηκε την απόφαση της IAAF για θεσμοθέτηση διεθνών ετήσιων αγώνων ρίψεων στην Αρχαία Ολυμπία. Το Νοέμβρη του 2006, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (που κατακάηκε τώρα) ανακοίνωνε, με αφορμή την επίσκεψη «ελληνικής τουριστικής αποστολής στις ΗΠΑ», ότι «η ελληνική αντιπροσωπεία είχε διμερείς συναντήσεις και κατ' ιδίαν συζητήσεις με αντικείμενο την οικονομική συνεργασία και τη δυνατότητα επενδύσεων με (...) τους αντιπροέδρους της "Coca Cola" με τους οποίους συζητήθηκε η πιθανότητα οικονομικής συνεργασίας για την κατασκευή και όχι μόνο υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας».

Το ΚΚΕ αντέδρασε στα αιτήματα του κεφαλαίου σημειώνοντας μεταξύ άλλων σε Ερώτησή του: «Η Ολυμπία είναι χώρος με μοναδική ιστορική αξία, κομμάτι της κληρονομιάς μας. Ο χώρος αυτός θα "βιαστεί" βάναυσα από την είσοδο των πολυεθνικών εταιρειών, που για το κέρδος είναι ικανές να καταστρέψουν κάθε ιστορικό μνημείο και ιδέες. Οι επιταγές και οι ράβδοι χρυσού που θα επιδεικνύονται από τους νικητές των αγωνισμάτων δεν ταιριάζουν στο χώρο».

Η πρεμούρα λοιπόν της κυβέρνησης να ανοίξει την Αρχαία Ολυμπία με τη φωτιά ακόμη να την απειλεί και με το τοπίο της καρβουνιασμένο δεν είναι άσχετη με τα παραπάνω. Το κεφάλαιο θεωρεί «μαγαζί» του εν γένει την πολιτιστική κληρονομιά. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο να αποκατασταθεί ο χώρος. Το θέμα είναι για ποιον.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ