ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιδιώκεται συμβιβασμός

Οι κομμουνιστές της Τουρκίας έδωσαν σε πολύ αντίξοες συνθήκες τη μάχη για την προβολή της εναλλακτικής λύσης που προτείνουν
Οι κομμουνιστές της Τουρκίας έδωσαν σε πολύ αντίξοες συνθήκες τη μάχη για την προβολή της εναλλακτικής λύσης που προτείνουν
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Λύση στο πρόβλημα της προεδρικής εκλογής αναζητά η Τουρκία, μετά τις εκλογές της Κυριακής στις οποίες το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία εδρών, αλλά όχι τα 2/3, που θα του εξασφάλιζαν «παντοδυναμία».

Σύμφωνα με το τυπικό, ο Ρ.Τ. Ερντογάν, υπέβαλε χτες την παραίτησή του στον Πρόεδρο της χώρας, Αχμέντ Νετζντέν Σεζέρ, για να πάρει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, εντός των προσεχών ημερών. Το ΑΚΡ εκτίμησε δε ότι οι εκλογές έδειξαν απόρριψη της συμμετοχής του στρατού στην πολιτική, που πρέπει να γίνει υπόθεση μόνο των «πολιτικών προσώπων», δηλώνοντας διαθέσιμος για συμβιβασμό.

ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ντενίζ Μπαϊκάλ, τάχθηκε υπέρ μίας «συμβιβαστικής λύσης», με έναν Πρόεδρο που θα «σέβεται το συνταγματικό δίκαιο της χώρας».

Είναι γεγονός ωστόσο ότι αυτός ο δικομματισμός που εκφράζει τα διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου στην Τουρκία, κατάφερε να εγκλωβίσει την πλειοψηφία του λαού.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, ενώ στις 31 Ιούλη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου Κοινοβουλίου και η ορκωμοσία. Επειτα θα ορκιστεί ο νέος πρόεδρος του Σώματος, ενώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να εκλεγεί και ο νέος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Οσον αφορά τα πρώτα αναλυτικά αποτελέσματα, αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εκλογές συμμετείχαν 14 πολιτικά κόμματα, εκ των οποίων τρία σπάνε το άκρως αντιδημοκρατικό φράγμα του 10% και μπαίνουν στη Βουλή, ενώ εκλέγονται και 27 ανεξάρτητοι βουλευτές. Από αυτούς 20 ανήκουν στο κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας, που επέλεξε να κατεβάσει όλους τους υποψηφίους του ως ανεξάρτητους, για να παρακάμψει το σκόπελο του 10%. Χτες αποφυλακίστηκε μετά από 9 μήνες η Σαμπαχάτ Τουντσέλ που εκλέχτηκε και εμφανίζεται ως στέλεχος του κουρδικού PKK. Μεταξύ των ανεξάρτητων είναι και ο Ακίν Μπιρντάλ, του τουρκικού κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο Ουφούκ Ουράς, πρόεδρος του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, που κατέβηκε όμως ως ανεξάρτητος.

Τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα εξής:

Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), 46,67%, εκλέγει 340, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), 20,85%, εκλέγει 112, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), 14,29%, εκλέγει 71, οι ανεξάρτητοι έλαβαν συνολικά 5,40%. Σε αυτούς που δεν πέρασαν στο Κοινοβούλιο, είναι το ΚΚ Τουρκίας (TKP), με 0,22% (με αύξηση 2.500 ψήφων, στη δεύτερη συμμετοχή του σε βουλευτικές εκλογές) το Νέο Κόμμα (GP) 3,03%, Κόμμα της Ευτυχίας (SP) 2,34%, Κόμμα Ανεξάρτητης Τουρκίας (BTP) 0,52%, Κόμμα Λαϊκής Ανόδου (HYP) 0,51%, το Εργατικό Κόμμα (AP) 0,37%, Κόμμα Λαμπρής Τουρκίας (ATP) 0,29%, Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) 0,15%, Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (CDP) 0,11%, Κόμμα του Μόχθου (EMEP) 0,08%.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμερικανο-ιρανική συνάντηση

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού πρέσβη με τον Ιρανό, στη Βαγδάτη, με θέμα την ιρακινή ασφάλεια. Οι δύο τελευταίοι, όμως, δεν είχαν την ίδια εκτίμηση. Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αμερικανός πρέσβης Ριάν Κρόκερ, κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι «τελευταία ενίσχυσε την υποστήριξή της σε ενόπλους που αποσταθεροποιούν το Ιράκ» για να καταλήξει ότι «γενικώς η συνάντηση δεν ήταν τόσο ενθαρρυντική».

Η απάντηση ήρθε αργότερα από τον Ιρανό πρέσβη Χασάν Καζεμί - Κόμι, που παρακίνησε την Ουάσιγκτον να «ασχοληθεί με την εξεύρεση λύσης για τον απεγκλωβισμό της από την ιρακινή κρίση» και όχι με αντι-ιρανικές δηλώσεις. Πάντως, και οι δύο συμφώνησαν στη σύσταση μιας τριμερούς επιτροπής (με ιρακινή συμμετοχή) για τη «διαχείριση του προβλήματος της ιρακινής ασφάλειας»!

Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το 55% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ μιας αποχώρησης και κατακρίνουν την πολιτική Μπους (68%) αλλά και των Δημοκρατικών κοινοβουλευτικών (63%) στο ζήτημα, ενώ επιθυμούν να αποφασίσει το Κογκρέσο και όχι η Προεδρία (62%) για την αποχώρηση.

Τέλος, στην ίδια την κατεχόμενη χώρα, χτες, από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε αγορά της σιιτικής πόλης Χίλα, σκοτώθηκαν 26 πολίτες και τραυματίστηκαν 69. Στην πλειοψηφία τους, ήταν γυναικόπαιδα, αφού η έκρηξη σημειώθηκε δίπλα σε παιδιατρική κλινική.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συναντήσεις χαμηλών προσδοκιών

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

«Ευκαιρία να ακούσει και να μάθει», χαρακτήρισε ο Τόνι Μπλερ την πρώτη του επίσκεψη σε Ισραήλ και παλαιστινιακά εδάφη ως απεσταλμένος του διαμεσολαβητικού κουαρτέτου. Μετά από συναντήσεις με την ισραηλινή ηγεσία και τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς και τον διορισμένο πρωθυπουργό Φαγιάντ, ο Μπλερ εκτίμησε ότι «υπάρχουν πιθανότητες προώθησης του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου».

Πηγές προσκείμενες στον Αμπάς υποστήριζαν ότι ξεκαθάρισαν πως «δεν μπορεί να γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα, αν δε θιχτεί το κομβικό ζήτημα της κατοχής και των συνεπειών της». Ο Μπλερ δεν είδε την κυβέρνηση της «Χαμάς», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδρασή της, καθώς δήλωνε «έτοιμη για διάλογο, αν ο Μπλερ συμπεριφερθεί δικαιότερα απέναντι στους Παλαιστινίους από ό,τι έπραξε ως πρωθυπουργός».

Την ίδια ώρα, στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, γινόταν διαδήλωση με αίτημα το άνοιγμά του, καθώς παραμένει σφραγισμένο από την κατάληψη της εξουσίας από τη «Χαμάς». Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγορεί τον Αμπάς ότι δεν επιδιώκει το άνοιγμά του «για να τιμωρήσει» τη «Χαμάς», ενώ ο ίδιος διατείνεται ότι το Ισραήλ απορρίπτει το αίτημά του.

Τέλος, νέα αεροπορική επιδρομή πραγματοποίησε το Ισραήλ σε συνοικία της Γάζας, πλήττοντας κατοικία, προκαλώντας 5 τραυματισμούς.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνέχιση της βίας

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Συνεχίζεται η ομηρία των 23 Νοτιοκορεατών, στο Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν, που δηλώνουν έτοιμοι να απελευθερώσουν 8 άτομα, αν αφεθούν ελεύθεροι και οκτώ κρατούμενοι μαχητές και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Η Σεούλ, συνιστά «νηφαλιότητα», κατηγορώντας τους Ταλιμπάν για «αστάθεια» απαιτήσεων...

Σε αεροπορικές επιδρομές και σφοδρές μάχες με τις κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις, στα νότια της χώρας, πάνω από 75 φερόμενοι ως μαχητές έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, στο Πακιστάν, ο καταζητούμενος από τις αρχές ηγέτης των Ταλιμπάν, Αμπντουλάχ Μεσούντ, επέλεξε την αυτοκτονία, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη. Στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βρέθηκαν τα πτώματα δύο παραστρατιωτικών της, οι οποίοι εικάζεται ότι εκτελέστηκαν, ως αντίποινα για το μακελειό του Κόκκινου Τεμένους.

ΚΚΕ
Συγχαρητήριο μήνυμα στο ΚΚ Τουρκίας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έστειλε προς τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα: «Αγαπητέ σύντροφε,

Συγχαίρω τα μέλη του ΚΚ Τουρκίας και του Πατριωτικού Μετώπου για τη σκληρή, ηρωική εκλογική μάχη και για την αύξηση της εκλογικής επιρροής του Κόμματος. Στις πολύ δύσκολες συνθήκες της μόνιμης απειλής να τεθείτε εκτός νόμου, της ανοιχτής τρομοκρατίας και της πόλωσης, του απαράδεκτου εκλογικού νόμου και του ψευτοδιλήμματος "μαντίλα" ή "στρατός", τα μέλη και τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας έδωσαν μια μεγάλη μάχη, προβάλλοντας θαρραλέα την ταυτότητα και την πολιτική σας.

Μια μάχη για την ανάδειξη της ταξικής ουσίας των εκλογών, για την απαγκίστρωση από τις επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ, για ρήξη με το ΔΝΤ και τον ιμπεριαλισμό. Μια μάχη που, όπως και η όλη προηγούμενη δράση του ΚΚΤ, συνέβαλε αποφασιστικά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, στον αγώνα για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στον αγώνα για τον τερματισμό της ξένης κατοχής στην Κύπρο, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στο Ιράκ. Προσβλέπουμε στην παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων αδελφικής αλληλεγγύης προς όφελος της αντιιμπεριαλιστικής πάλης των λαών και της υπόθεσης του σοσιαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ