ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η θυσία της μήνυμα συμπόρευσης του αγώνα της νεολαίας με τους εργαζόμενους

Αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ., στην πύλη της ΕΤΜΑ, η εκδήλωση τιμής για τα 27 χρόνια από τη δολοφονία της

Την Σωτηρία Βασιλακοπούλου και μαζί όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση των λαϊκών κι εργατικών συμφερόντων, τιμούν η ΚΟΑ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ, που διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τα 27 χρόνια από τη δολοφονία της, αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. στην πύλη της ΕΤΜΑ (Αγίας Αννης και Ιερά Οδός).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Ανοιγμα από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας Αθήνας.

-- Απαγγελία ποιήματος.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ.

-- Απαγγελία ποιήματος.

-- Χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΚΝΕ.

-- Θεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην Σωτηρία Βασιλακοπούλου.

-- Μουσικό αφιέρωμα.

Η Σωτηρία άφησε την τελευταία της πνοή στις 28 Ιούλη του 1980 στην είσοδο του γκέτο της ΕΤΜΑ, χτυπημένη από λεωφορείο που οδηγούσε ο Μ. Χαρίτος, το οποίο κατ' εντολήν της εργοδοσίας και προκειμένου οι εργάτες να μην έρθουν σε επαφή με τα μέλη της ΚΝΕ που μοίραζαν υλικό για την απεργία της επόμενης μέρας, επιτάχυνε και τη χτύπησε. Γι' αυτό το έγκλημα δεν τιμωρήθηκε κανείς. Ο «αμερόληπτος» εισαγγελέας Θεοφανόπουλος έκρινε την εν ψυχρώ δολοφονία της σαν τροχαίο ατύχημα και άσκησε δίωξη κατά του οδηγού για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Στους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος δεν ασκήθηκε ποτέ καμία δίωξη, ενώ η δολοφονία της Σωτηρίας καταγράφηκε ως περιστατικό στα τροχαία του Σαββατοκύριακου. Το 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σεπτέμβρη του ίδιου έτους αφιερώνεται στην Σωτηρία με το σύνθημα: «Συντρόφισσα, σε σένα ανήκει η πιο τιμητική θέση»!

«Τιμάμε την Σωτηρία Βασιλακοπούλου - 27 χρόνια μετά συνεχίζουμε στα βήματά της» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ: «Σχεδόν 3 δεκαετίες μετά, τα οράματα της Σωτηρίας παραμένουν επίκαιρα και ανεκπλήρωτα. Μπορεί να πέρασαν 27 χρόνια, όμως τα όνειρα και οι πόθοι είναι ζωντανά και οδηγούν τη δράση χιλιάδων ανθρώπων. Η θυσία της είναι μήνυμα συμπόρευσης του αγώνα της νεολαίας με τους εργαζόμενους γιατί μόνο αυτός ο δεσμός μπορεί να κατοχυρώνει και να διασφαλίζει την κοινή δράση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος. Ιδιαίτερα σήμερα που τα αντιλαϊκά μέτρα εντείνονται, οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να δώσουν τη δική τους απάντηση ενωμένοι ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται».

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ - συνεχίζει η ανακοίνωση - όλα αυτά τα χρόνια πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια σ' αυτήν την πολιτική. Εδωσαν και δίνουν όλες τους τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να αναπτύσσονται αγώνες, να αποκτά το εργατικό, νεολαιίστικο, λαϊκό κίνημα προοπτική».

Και καταλήγει: «Καλούμε τη νεολαία να καταψηφίσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να τους αποδυναμώσουμε, να ορθώσουμε εμπόδια στα σχέδια που ήδη ετοιμάζουν. Η ενίσχυση του ΚΚΕ θα σημάνει ενίσχυση της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας των αγώνων. Για να περάσουμε στην αντεπίθεση για τα δικαιώματά μας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Αλλάζουμε το συσχετισμό δυνάμεων. Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ψήφος για το σήμερα και το αύριο, για να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία που θα εκφράζει τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας, σε αντίθεση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

Γλώσσα τρίγλωσση;

Ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ; Ετσι λέει, ενώ η ηγεσία του κατηγορεί το ΚΚΕ ότι τους συκοφαντεί, επειδή υποστηρίζει ότι ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ αλληθωρίζει - και με τα δύο μάτια - προς το ΠΑΣΟΚ!

Τους συκοφαντούμε; Ο Σ. Μαντζουράνης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΔΑ, φρόντισε να τους αποστομώσει. Είπε ξεκάθαρα ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει στις αριστερές δυνάμεις, οι οποίες πρέπει να συμμαχήσουν! Η περίφημη ενότητα της αριστεράς γαρ...

Μιλώντας ο Σ. Μαντζουράνης στο Περιστέρι, κατά τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε:

«Είναι δύσκολη η ενότητα της Αριστεράς γιατί πρώτα απ' όλα το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ καθώς και άλλες αριστερές δυνάμεις δε θέλουν να υπάρξει αυτή η ενότητα...» (βλέπε εφημερίδα «Ελεύθερος ΔΙΑΛΟΓΟΣ» της 28 Ιουνίου 2007).

Ωστε, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ ανήκει στις λεγόμενες αριστερές δυνάμεις! Να πει κανείς ότι πολλοί από τους εργάτες και αγρότες, που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, αισθάνονται αριστεροί, είναι σωστό. Να λες, όμως, γενικά ότι δηλαδή είναι αριστεροί και η ηγεσία του και οι βουλευτές του και οι νομάρχες - δήμαρχοι και οι Πολυζωγόπουλοι και πολλοί άλλοι, τρόφιμοι ευρωενωσιακών προγραμμάτων και βολεμένοι μέχρι δέκα γενεές, να λες, λοιπόν, ότι όλοι αυτοί είναι αριστεροί, δεν αποτελεί απλώς πλάνη, απλώς οπορτουνισμό. Αποτελεί επιλογή και συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων.

Αλλά αυτός είναι ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ: Αναξιόπιστος. Παίζει σε πολλά ταμπλό, για να μπερδεύει κόσμο.

Ως ΣΥΝ είναι υπέρ της κυβέρνησης Πρόντι!

Ως ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των κεντροαριστερών κυβερνήσεων και του Πρόντι!

Ως επιμέρους στελέχη, άλλοι είναι κατά του ΠΑΣΟΚ, άλλοι υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και άλλοι το παίζουν «ουδέτεροι»!

Απ' όλα έχει ο μπαξές! Και την ίδια στιγμή ζητάνε την ψήφο του λαού! Και την ίδια στιγμή καταγγέλλουν το ΚΚΕ, που θεωρεί επιζήμια για το λαό τη λεγόμενη ενότητα της Αριστεράς! Αν και αναγνωρίζουν - δίχως να το λένε - ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή, επειδή το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ έχουν διαφορετικής γραμμής προγράμματα. Ωστόσο, επιμένουν! Για να ψαρεύουν σε ανυποψίαστους. Και για να μπορούν - αν αυτό γινόταν, που δε θα γίνει βεβαίως - να πάνε με μεγάλη προίκα στο γάμο με το ΠΑΣΟΚ...


Μ.

Εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Με κεντρικό σύνθημα «Μη στριμώχνεσαι στα μέτρα τους. Με το ΚΚΕ για τη ζωή που μας αξίζει!», οι εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» απλώνονται σε όλη τη χώρα. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

-- Προφεστιβαλική εκδήλωση, με θέμα «Τα δικαιώματα της νεολαίας σε εργασία, ασφάλιση, ελεύθερο χρόνο - Κριτήριο ψήφου στις εκλογές», πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, στον Αλμυρό, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, με ομιλητή τον Θ. Βλαχάκη, Γραμματέα του ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ.

-- Διήμερες εκδηλώσεις την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Ιούλη διοργανώνει το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ στη Χαλκίδα. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ, στο θέατρο Κωτσόπουλου (Καστράκι), η πρώτη μέρα θα είναι αφιερωμένη στους μαθητές με προβολές βίντεο και συναυλία, η δεύτερη θα είναι αφιερωμένη στους νέους εργαζόμενους με ομιλητές τον Αντώνη Κούκουρα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, και την Κατερίνα Δαμάκη, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Το πρόγραμμα της Αλέκας Παπαρήγα

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τις επόμενες μέρες διαμορφώνεται ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη

- 12:30: Συνάντηση με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

- 21:00: Ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Λυτάρα στα Μέγαρα.

Αύριο Πέμπτη

Επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (Αγία Παρασκευή Αττικής).

- 10:00: Συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Κέντρου.

- 10:30: Περιήγηση στα Ινστιτούτα Μικροηλεκτρονικής, Επιστήμης Υλικών, Βιολογίας, Ραδιοϊσοτόπων και Ραδιοδιαγνωστικών Προϊόντων, καθώς και στο Εργαστήριο Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών.

- 12:30: Συνάντηση και συζήτηση με τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων Ερευνητών, Εργαζομένων, Μεταπτυχιακών του Κέντρου και με τους εργαζομένους, στο αμφιθέατρο «Επιστήμης Υλικών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ