ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις πυρκαγιές

Οπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές το ΚΚΕ, εμπρηστής των δασών είναι διαχρονικά η αντιλαϊκή δασοκτόνα πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακέραιες δικές της ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, έστω και τώρα. Να ενισχύσει δραστικά το Πυροσβεστικό Σώμα και τις δασικές υπηρεσίες με επαρκή σύγχρονα μέσα και εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι εποχικά απασχολούμενοι. Να εκλείψει το φαινόμενο της εποχικής απασχόλησης.

Η ανάγκη λήψης των παραπάνω μέτρων έχει αναδειχτεί με τραγικό τρόπο. Ο ηρωικός αγώνας των πυροσβεστών και των εθελοντών, που έχει στοιχίσει και σε ανθρώπινες ζωές, είναι άνισος απέναντι στις πυρκαγιές, εξαιτίας των τεράστιων κενών που υπάρχουν. Είναι επείγουσα ανάγκη η επαναχάραξη της πολιτικής πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, με την αξιοποίηση των προτάσεων των αρμόδιων επιστημονικών και άλλων φορέων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα, η λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα αποτρέψουν την καταπάτηση και την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων και θα εξασφαλίσουν την αναδάσωσή τους.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει τις κυβερνητικές ευθύνες και στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της σύνταξης ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ -ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη νομιμοποίηση των παρανομιών που έχουν γίνει διαχρονικά.

Το ΠΓ επαναλαμβάνει τις θέσεις που το ΚΚΕ έχει διατυπώσει σε σειρά περιπτώσεων:

1. Να σταματήσει η αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η ΝΔ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του '79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια. Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003 που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.

2. Να ανοίξει ο «φάκελος Πεντέλη», επίσης της Ιπποκρατείου Πολιτείας, ώστε να καταγραφεί όλη η διαδικασία με την οποία οικοπεδοποιήθηκαν οι περιοχές και συνεχίζεται έως σήμερα το έγκλημα. Πρόκειται για δυο καραμπινάτα εγκλήματα, οι ένοχοι των οποίων δεν πρέπει να μείνουν άγνωστοι, έστω και αν θεωρηθεί ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους. Ειδικότερα για την Πάρνηθα, το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού να συμπεριλάβει και την ευρύτερη περιοχή στο Τατόι.

3. Να γίνουν δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία.

4. Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή στο Βοτανικό, όπου για ένα γήπεδο που απαιτεί 40 - 50 στρέμματα (για το οποίο το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίρρησή του), διατίθενται 220 στρέμματα. Να μην τσιμεντοποιηθεί ο Ελαιώνας. Το ίδιο ισχύει για το Φαληρικό Δέλτα, με βάση τη συμφωνία με το ίδρυμα Νιάρχου, όπου αντί για υψηλό πράσινο θα κτιστούν πολιτιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Να μην τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού, το δάσος Συγγρού, ο χώρος στη Φιλαδέλφεια, στο Πάρκο Βασιλίσσης, στου Βεΐκου, το Ποικίλον Ορος, το Πάρκο στου Γουδή, τα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα, τα στρατόπεδα που δίνονται αντιπαροχή. Να σταματήσει η επέλαση των απογόνων Νάστου στην Ηλιούπολη.

Ανάλογη πρόβλεψη να υπάρξει για όλες τις αντίστοιχες περιοχές της χώρας, όπως στη Χαλκιδική, στο νομό Θεσσαλονίκης, Πιερίας και άλλες, όπου συντελείται εισβολή μεγαλοεπιχειρηματιών.

5. Αμεσα μέτρα για την προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους των καμένων περιοχών.

6. Αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και του αγροτικού κεφαλαίου. Πάγωμα των δανείων για μια πενταετία και προνομιακή δανειοδότηση.

Το ΠΓ θεωρεί ότι στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών δεν πρόκειται να προσφέρει μια σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ακόμα περισσότερο που θα απουσιάζουν από αυτήν οι αρμόδιοι φορείς (πυροσβέστες, δασικές υπηρεσίες κ.ά.). Οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές και σε μια σύσκεψη απλώς θα ανακυκλωθούν. Μια κομματική διαβούλευση θα μπορούσε να γίνει στη Βουλή, με κοινοβουλευτική διακομματική σύσκεψη και με την παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δασοφυλάκων, δασολόγων και πυροσβεστών. Αλλωστε, υπάρχουν κοινά πορίσματα, τα οποία ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει σύσκεψη, το ΚΚΕ θα συμμετάσχει.

Η προστασία των δασών πρέπει πιο ουσιαστικά να γίνει υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος που αντιπαλεύει τη γενική αντιλαϊκή πολιτική. Οσο η γη θα είναι εμπόρευμα, οι πυρκαγιές θα είναι αναπόφευκτες στον ένα ή στον άλλο βαθμό.

ΑΘΗΝΑ 24/7/2007

ΤΟ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ