ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΔΑΣΟΚΤΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Καίει ζωές, σπίτια, δάση...

Ενας 80χρονος αγρότης έχασε τη ζωή του από ασφυξία στη Μαμουσιά Αιγίου. Ο όγδοος νεκρός από τις πυρκαγιές. Χτες, μέσα σε 12 ώρες εκδηλώθηκαν 99 πυρκαγιές!

Πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένη, στο χωριό Μαυρίκι

Eurokinissi

Πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένη, στο χωριό Μαυρίκι
Η εγκληματική δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφαιρεί ζωές, καίει σπίτια και δάση. Η πολιτική τους αυτή καταστρέφει στο πέρασμά της ό,τι βρει σ' όλη τη χώρα. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Πήλιο, Κίσσαβος, Αγιά, Πάρνηθα, Σκιάθος, Ρέθυμνο, Κόρινθος, Μεσσηνία, Νέα Στύρα. Προχτές, Γράμμος, Ταΰγετος. Χτες, Αίγιο, Κεφαλονιά. Δύο νεκροί άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά της Λάρισας. Τρεις νεκροί εποχικοί πυροσβέστες στο Ρέθυμνο. Δύο νεκροί πιλότοι στην Εύβοια.

Χτες έχασε τη ζωή του ακόμα ένας άνθρωπος. Ενας 80χρονος αγρότης (σ.σ. τα στοιχεία του δεν είχαν γίνει γνωστά μέχρι αργά χτες το βράδυ) από τη Μαμουσιά Αιγίου. Πέθανε από ασφυξία, από την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή. Η λίστα θανάτου θα μεγαλώνει, όσο θα συνεχίζεται η αντιδασική πολιτική. Μια πολιτική που προωθεί την αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση. Μια πολιτική που έχει διασπάσει την πρόληψη από την καταστολή στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και διατηρεί στην Πυροσβεστική 4.000 οργανικά κενά.

Ηδη, στα μέσα της αντιπυρικής περιόδου έχουν καταστραφεί περίπου 300.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Συγκεκριμένα χτες μαίνονταν μεγάλες πυρκαγιές σε εννέα σημεία της χώρας, ενώ από το τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, μέσα σε 12 ώρες, εκδηλώθηκαν 99 πυρκαγιές! Χτες, το απόγευμα τέθηκε σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πύρινη λαίλαπα στην Αιγιάλεια

Η φωτιά καίει σπίτια στη Μαμουσιά Αιγίου

ICON

Η φωτιά καίει σπίτια στη Μαμουσιά Αιγίου
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε προχτές το μεσημέρι σε δύο σημεία. Η μια ξέσπασε στο χωριό της Κουνινάς, καίγοντας δασική έκταση και ελιές. Η δεύτερη εκδηλώθηκε λίγα χιλιόμετρα δυτικά από την πρώτη, στο χωριό Δημητρόπουλο, κατακαίγοντας χορτολιβαδική έκταση. Ωστόσο, από χτες το πρωί κι ενώ η πυρκαγιά ήταν υπό έλεγχο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποχώρησαν από το σημείο, η φωτιά αναζωπυρώθηκε και πολύ γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το μεσημέρι υπήρχαν περισσότερα από 10 μέτωπα τα οποία εκτείνονταν σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων. Λόγω της επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, εκκενώθηκαν τα χωριά Αχλαδιά, Μαυρίκι, Μελίσσια, Πυργάκη, Φτέρη, καθώς οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές όλων των χωριών και σε ορισμένα από αυτά έκαψαν και σπίτια.

Επίσης, πέρα από χιλιάδες στρέμματα δάσους και δασικής έκτασης, στάχτη έγιναν χιλιάδες ελαιόδεντρα, εκατοντάδες στρέμματα σταφίδας, κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πυρκαγιά στην περιοχή εγκλωβίστηκαν για αρκετή ώρα οχτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Λούπης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκαν οι Δήμοι Αιγίου, Καλαβρύτων, Συμπολιτείας, Διακοφτού και η κοινότητα Λεοντίου του Νομού Αχαΐας. Στον τόπο επιχειρούσαν 70 πυροσβέστες με 23 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.


Στις φλόγες η Κεφαλονιά

Πολλά μέτωπα φωτιάς σε όλη τη χώρα

Με όποια μέσα διέθεταν οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά στο Βελβεντό Κοζάνης

Motion Team

Με όποια μέσα διέθεταν οι κάτοικοι προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά στο Βελβεντό Κοζάνης
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε και ο Δήμος Ελειού Πρόννων στην Κεφαλονιά. Η μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει το νησί πέρασε από τα χωριά Αγ. Γεώργιος, Πάστρα, Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι, Κάπιτσα και Ξενόπουλο που ανήκουν στο Δήμο Ελειού Πρόννων, όπου κάηκαν και σπίτια, ενώ ένας πυροσβέστης λιποθύμησε από τους πυκνούς καπνούς κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εκτός κινδύνου. Η πυρκαγιά μέχρι αργά το βράδυ απειλούσε να μπει στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου. Σύμφωνα με τον νομάρχη Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της φωτιάς ήταν ελάχιστα.

Στο Γράμμο

Στο Γράμμο η φωτιά που ξέσπασε πριν από πέντε μέρες και έκαψε ήδη 10.000 στρέμματα δάσους απείλησε χθες το απόγευμα τα χωριά Κοτύλη και Κυψέλη. Παρόλο που οι αρχές ζήτησαν να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι της Κυψέλης το χωριό τους γιατί υπήρχε κίνδυνος να φθάσουν οι φλόγες στην περιοχή, πενήντα κάτοικοι αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αργά το βράδυ, η Πυροσβεστική ανακοίνωνε ότι η φωτιά αντιμετωπίστηκε πριν φθάσει στα πρώτα σπίτια των δύο χωριών.

Στην υπόλοιπη χώρα

Μεγάλη πυρκαγιά μαινόταν στο Σκρα και τα Μεταλλικά του Νομού Κιλκίς. Η φωτιά πέρασε από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα και έκαιγε σε δύο μέτωπα. Στις φλόγες είχαν τυλιχτεί δασικές εκτάσεις στην Κοζάνη.

Φωτιά στο δάσος του Σέιχ Σου ξέσπασε στις 2.45 π.μ., χθες, κοντά στο «Θέατρο Γης». Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο στις 4 το πρωί. Κάηκε 1,5 στρέμμα δάσους.

Στην Κοζάνη η φωτιά εκδηλώθηκε στις 5.30 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, στο δάσος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καταφυγίου του Δήμου Βελβεντού. Οι κάτοικοι έκαναν λόγο για εμπρησμό, καθώς η πυρκαγιά άρχισε ταυτόχρονα από τρία διαφορετικά σημεία.

Πυρκαγιά μαινόταν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τείχους του Δήμου Νικηφόρου της Δράμας. Στον τόπο επιχειρούσαν 10 πυροσβέστες με 3 οχήματα, 8 πεζοπόροι πυροσβέστες κι ένα ελικόπτερο.

Συνέχιζε και χτες να είναι ανεξέλεγκτη η φωτιά που έχει ξεσπάσει εδώ και τρεις μέρες στον Αμάραντο της Κόνιτσας καίγοντας εκατοντάδες στρέμματα μαύρης πεύκης, ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα ιαματικά λουτρά και τα τουριστικά καταλύματα. Η κατάσβεση γινόταν κατά κύριο λόγο από αέρα, καθώς στην εστία της φωτιάς υπάρχουν παλαιές νάρκες που εκρήγνυνται και δυσκολεύουν την κατάσβεση από τις επίγειες δυνάμεις.

Η προχθεσινή φωτιά στη χωματερή της Δουρούτης στα Γιάννενα αναζωπυρώθηκε, αλλά τέθηκε τελικά υπό έλεγχο. Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν και σε Ασημοχώρι, Βούρμπιανη και Χιονιάδες του Νομού Ιωαννίνων, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και στα σύνορα με την Αλβανία στην περιοχή της Κακκαβιάς. Στη Θεσπρωτία η φωτιά στην Παλαιά Σαγιάδα έκαψε γύρω στα 10.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, ένα σπίτι, τρεις στάνες ζώων και μια αποθήκη, ενώ εξακολουθούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ να μην είναι υπό πλήρη έλεγχο. Επίσης φωτιά εκδηλώθηκε και στην Κορύτιανη, η οποία ήταν υπό μερικό έλεγχο, ενώ σε εξέλιξη ήταν και η φωτιά στον Αετό Φιλιατών που είχε ήδη κάψει γύρω στα 200 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ πυρκαγιές στην Υδρα και στην Αρχαία Επίδαυρο οι οποίες καίνε από προχθές, στην Ποταμιά Χίου και στην Καμάρα Χανίων. Σε ύφεση ήταν οι πυρκαγιές στην Καστοριά και υπό μερικό έλεγχο σε Αυλώνα Μεσσηνίας και στο Χιλιομόδι - Μαψό Κορινθίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ