ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Θέατρο και μουσική

Την αριστοφανική «Λυσιστράτη» παρουσιάζει σήμερα στην Επίδαυρο το ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, μουσική Γιώργου Χριστιανάκη, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη. Πρωταγωνιστούν: Ρένια Λουιζίδου, Μίνα Αδαμάκη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Θεοδώρα Σιάρκου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Λουδάρος.

  • Το Theseum Ensemble παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σαν χώρα», τη Δευτέρα και την Τρίτη, στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός. Δραματουργική Επεξεργασία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Μυρτώ Περβολαράκη. Σκηνικά: Kenny MacLellan. Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Ερμηνεύουν: Κατερίνα Χέλμη, Νίκος Αλεξίου, Γιώργος Ζιόβας, Θέμις Πάνου, Θεοδώρα Τζήμου, Soo Jin Kim, Adrian Frieling, Πέτρος Αλατζάς, Ilias Algaer, Ρένα Ανδρεαδάκη, Μαρίσκα Αρβανιτίδη, Γιώργος Βρόντος, Ρόζα Καλούδη, Βιργινία Κατσούνα, κ.ά. Συμμετέχει ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης.
  • «Η αρπαγή των Σαβίνων γυναικών», το έργο της Αγγλίδας Ιβ Σασμάν και της ομάδας της «Rufus Corporation» παρουσιάζεται (29-31/7, 9.30μ.μ.) στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138). Πρόκειται για μια βίντεο - όπερα διάρκειας 80 λεπτών, που αντλεί την έμπνευσή της από τον ομώνυμο πίνακα του Γάλλου J.L. David. Η καλλιτέχνις μεταφέρει την πλοκή του έργου από τη ρωμαϊκή εποχή στη δεκαετία του 1960. Το βίντεο γυρίστηκε στην Αθήνα, Υδρα και Βερολίνο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, (Θέμις Μπαζάκα, Σαββίνα Γιαννάτου, Τζεφ Γουντ, κ.ά.).
  • Ο Ορφέας Περίδης, με «συνταξιδιώτισσά» του την Γεωργία Νταγάκη (λύρα, τραγούδι) παρουσιάζει μεγάλες επιτυχίες του, αλλά και εξαίρετα τραγούδια άλλων δημιουργών (Χιώτη, Μάλαμα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Ξυλούρη), καθώς και κομμάτια της λαϊκής μας παράδοσης, σήμερα (10.30μ.μ.), στο beach bar «Cult» (25ης Μαρτίου 28, Αγ. Νικόλαος Αρτέμιδος (Λούτσα), τηλ 2294.025.843 - 6936.535.757).
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Πέμη Ζούνη με νότες και λόγια σκιαγραφούν τα διαφορετικά μουσικά «Πρόσωπα του Ερωτα», αύριο, στο Ηράκλειο Κρήτης (ανοιχτό θέατρο Τεχνόπολις).
  • Με συναυλία του Κουιντέτου Πνευστών «Melos Brass», τη Δευτέρα (9 μμ.), στην Πορφυρειάδα Σχολή Καρλοβάσου, συνεχίζονται στη Σάμο, οι εκδηλώσεις του 11ου Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης».
Προσωπογραφίες και τοπία

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από το θάνατο του Παύλου Μαθιόπουλου (1876-1956), το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλ. Κλαυθμώνος - στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) φιλοξενεί έκθεση έργων του. Ανάμεσα στα 50 παρουσιαζόμενα έργα, περιλαμβάνονται σημαντικές δημιουργίες προερχόμενες από την Εθνική Πινακοθήκη, την Πινακοθήκη του Δήμου, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές, τα οποία προσφέρουν ένα μοναδικό πανόραμα του έργου αυτού του καλλιτέχνη της αθηναϊκής belle epoque.

Ο Παύλος Μαθιόπουλος σπούδασε πρώτα στην Αθήνα και μετά στο Παρίσι, πόλη που διαμόρφωσε την προσωπικότητα και την αισθητική του. Καθηγητής και πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα αναγορεύτηκε ακαδημαϊκός το 1949.

Σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, ο Π. Μαθιόπουλος χρησιμοποίησε την τεχνική του παστέλ πάνω σε χρωματιστά χαρτιά και το ελαιόχρωμα για τα τοπία. Καταπιάστηκε κυρίως με το πορτρέτο, δημιουργώντας προσωπογραφίες πλήθους πολιτικών και αστών, κυρίως, όμως, ωραίων γυναικών, που αποτελούν και την κορωνίδα του έργου του. Την έκθεση - που θα διαρκέσει έως 31/8 - συνοδεύει εμπεριστατωμένος κατάλογος. Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9π.μ.- 4μ.μ. Σάββατο, Κυριακή: 10π.μ.-3μ.μ. Τρίτη κλειστά. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 3231397, 210 3230168.

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Θεατρική Ομάδα «Απλετοι Κήποι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων παρουσιάζει τη Δευτέρα και την Τρίτη (9.30μμ), στο ανοιχτό θεατράκι Φλώρου και Λάμψα (πίσω από το Γηροκομείο Αθηνών), τη σπονδυλωτή θεατρική παράσταση «ΚωμωΔίνω» - ένα «ταξίδι» στην κωμωδία από την αρχαιότητα και την Κομέντια ντελ άρτε, μέχρι τον Ντάριο Φο, τον Ιονέσκο και την επιθεώρηση... Σκηνική διδασκαλία, δραματουργική επεξεργασία: Αφροδίτη Παρζακώνη. Μουσική: Μαριέττα Φαφούτη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Η γλυπτική εγκατάσταση με τίτλο «Πορθμεία», της Καλλιόπης Λεμού, παρουσιάζεται έως τα μέσα του Σεπτέμβρη, στο Παλαιό Ελαιουργείο, του Δήμου Ελευσίνας. Η καλλιτέχνις ως πρωταρχική ύλη του έργου χρησιμοποιεί φθαρμένες βάρκες μεταναστών που περισυλλέχτηκαν στις ακτές της Χίου. Το έργο «Πορθμεία» αναφέρεται στα πολλαπλά περάσματα της ανθρώπινης ζωής, στις μεταβάσεις από τη μία χώρα στην άλλη, από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον, από τη ζωή στο θάνατο, από τη μη ύλη στην ύλη και αντίστροφα. Η βάρκα-το ταξίδι είναι άλλοτε η ζωογόνος μήτρα και άλλοτε η απώλεια, ο χαμός, η λήθη... Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την εγκατάσταση καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή 5μ.μ. - 9μ.μ. Σάββατο και Κυριακή 11π.μ. - 8μ.μ.).

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

«Το αίμα που μαράθηκε», τιτλοφορείται το έργο του Ακη Δήμου, που παρουσιάζει (έως 10/8, καθημερινά, εκτός Κυριακής - Δευτέρας, 9 μ.μ.), σε μια αυλή (Καλλιδρομίου 68, Εξάρχεια), ο θίασος «Οχι Παίζουμε». Το έργο βασίζεται στο μυθιστόρημα «Κερένια κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Ανθρωποι και φαντάσματα συγκατοικούν σ' ένα κτίριο, στο βράχο του Στρέφη. Μακριά από τα μάτια των περαστικών φτιάχνουν τους κήπους, τους γάμους, το κρεβάτι τους. Τις νύχτες, το φεγγάρι τρυπώνει στο σπίτι από τις γρίλιες και τους θυμίζει πως κάποτε δε ζούσαν κρυμμένοι. Σκηνοθεσία: Γιώργος Σαχίνης, κίνηση: Ειρήνη Αλεξίου, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Σκουρλέτης, μουσική: Κώστας Δαλακούρας, φωτισμοί Χριστίνα Θανάσουλα. Παίζουν: Τζίνα Θλιβέρη, Αγγελική Λεμονή, Γεωργία Τσαγκαράκη, Γιωργής Τσαμπουράκης. (Εισιτήριο: 18 ευρώ, φοιτητικό 12. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα: 210.8068.552, 6978.014.815).

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σ. Γιαννάτου
Σ. Γιαννάτου
Σήμερα (9μ.μ.) στο Θέατρο του Αττικού Αλσους φιλοξενείται η Σαβίνα Γιαννάτου. Με τίτλο «Πάω να πω στο σύννεφο», παρουσιάζει τραγούδια από τον ομότιτλο δίσκο της, αλλά και από τους κύκλους τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι «Ματωμένος Γάμος», σε ενορχήστρωση του ίδιου του συνθέτη και «Μεγάλος Ερωτικός» σε ενορχήστρωση Θεόδωρου Κοτεπάνου. Συμμετέχει ερμηνευτικά ο Τάσος Μισυρλής. Είσοδος ελεύθερη. Την Τρίτη, στον ίδιο χώρο, παρουσιάζεται η Δημοτική Αθηναϊκή Χορωδία Μαντολινάτα Εξαρχείων - Νεαπόλεως «Ο Διονύσιος Λαυράγκας». Σολίστ στο μπουζούκι: Χρήστος Νικολόπουλος. Τραγουδούν: Κώστας Μακεδόνας, Μπάμπης Τσέρτος και Ηλίας Μακρής. Είσοδος ελεύθερη.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ομάδα χιπ χοπ «Pockemon Crew» εμφανίζεται σήμερα (28/7), στις 9μ.μ., στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τα μέλη της ομάδας από τη Λυόν, που ξεκίνησαν αρχικά στο δρόμο, συνέχισαν στις καμάρες της Οπερας της Λυόν, και το 2004 έγιναν πρωταθλητές Ευρώπης στο χιπ-χοπ, θα μεταφέρουν τη δική τους άποψη για τη ζωή με την παράσταση «C' est a la vie!..», σε μουσική Christophe Rudel. Με σκηνικό την προβολή βίντεο, οι οχτώ χορευτές αφηγούνται μέσα από τις απίστευτα δεξιοτεχνικές τους κινήσεις την ιστορία τους και τον κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό τους. Ρυθμός, ενέργεια, ευελιξία και πρωτίστως ομαδικό πνεύμα είναι το δικό τους αντίδοτο στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα. Στο τέλος της παράστασης, η ελληνική ομάδα μπρέικ ντανς «Dead Prezz» θα συμμετάσχει με μια σύντομη εμφάνιση freestyle, σε συνεργασία με τους «Pockemon Crew».

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Τα έκτακτα στρατοδικεία της περιόδου 1946-1960»- Νίκος Μιχιώτης
  • «Το δόκανο»- Γιάννης Παπαοικονόμου
  • «Παρακαλώ μη θίγετε το φασισμό μου»- Σταύρος Κουτράκης
  • «Σοβιετικοί μαχητές στις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης»- Κώστας Αυγητίδης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ