ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2007
Σελ. /24
Συσσωρευμένη οργή...

Του Αντρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Του Αντρέα Πετρουλάκη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σκοτεινιάζει η πολιτική ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς που εκπέμπουν οι «γνωστοί - άγνωστοι» για να αποκρύψουν τους υπαίτιους της πρωτοφανούς καταστροφής των δασών. Είναι φανερή η επιχείρηση συγκάλυψης των αιτιών που οδήγησαν στο ειδεχθές περιβαλλοντικό έγκλημα.

Σε εφαρμογή ξανά το δοκιμασμένο σχέδιο διάχυσης των ευθυνών -σε όλους - ακριβώς για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός ένοχος: Η δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Πρωταγωνιστές στη συσκότιση ασφαλώς οι δύο μονομάχοι. Ο ένας επικαλείται την οργή του κακού καιρού και προσπαθεί να βουλώσει τα στόματα με δήθεν γενναία μέτρα για την επούλωση των πληγών και την αποκατάσταση των καμένων...

Ο άλλος κουνάει τη σημαία της «ανικανότητας» και περιγράφει με τα μελανά χρώματα της δημαγωγίας και της ψηφοθηρίας τις συνέπειες της καταστροφής, αποκρύβοντας επιμελώς τη γενεσιουργό αιτία του κακού.

Ανοργανωσιά, έλλειψη συντονισμού, κομματισμός, ό,τι άλλο προκύψει διακινούνται κατά κόρον από τηλεπαράθυρα και πρωτοσέλιδα, αποφεύγοντας τα ενοχλητικά ερωτήματα γιατί, πώς και από ποιες κυβερνήσεις.

Η «δουλιά» των καναλιών τελειώνει με τις ζωντανές συνδέσεις με τα μέτωπα της φωτιάς, με τις συγκλονιστικές εικόνες οδύνης και οργής στα καμένα...

Ως παρηγοριά ή δικαιολογία προβάλλεται ότι μεγάλες φωτιές καίνε και τα λοιπά Βαλκάνια και τη Νότια Ιταλία. Και λοιπόν; Εχουν καλύτερες κυβερνήσεις ή έχουν διαφορετική πολιτική για τα δάση;

Ο θρήνος και οι κατάρες δεν αλλάζουν τα πράγματα. Χρειάζεται η «συσσωρευμένη ύλη» της λαϊκής οργής να μετασχηματιστεί σε συνειδητή δράση για την ανατροπή της δασοκτόνας πολιτικής και των διαχειριστών της. Μόνο έτσι θα πιάσει τόπο. Να κάψει αυτούς που καίνε τα δάση και τη ζωή.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΘΥΕΛΛΑ» ΣΥΣΚΟΤΙΣΗΣ

ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ... «Ενα πολύπλοκο παζλ συνθέτει τα αίτια που οδηγούν κάθε χρόνο στην καταστροφή χιλιάδων δασικών εκτάσεων. Μαζί με την έλλειψη συντονισμού, την ανεπάρκεια στον σχεδιασμό επιχειρησιακής δράσης και τα κενά πυροσβεστικών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού, καταδείχθηκε ότι και άλλοι παράγοντες λειτουργούν "εμπρηστικά". Η ύπαρξη εκατοντάδων χωματερών, η αύξηση της καύσιμης ύλης στα δάση και τα δασοπονικά έργα που δεν χρηματοδοτούνται, η αμέλεια αδιάφορων πολιτών που κάνουν μπάρμπεκιου δίπλα στα πεύκα ή πετούν τσιγάρο...» (Από το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ... «Απόγνωση, αγανάκτηση και οργή προκαλούν η παράλυση του κρατικού μηχανισμού και η ουσιαστική διάλυση της Πυροσβεστικής, που κατέρρευσαν μπροστά στη λαίλαπα των πυρκαγιών, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις από τον περασμένο Μάρτιο για πλήρη ετοιμότητα... Μπορεί να είναι πρωτοφανές φαινόμενο η σωρεία των πυρκαγιών, πρωτοφανής όμως είναι και η ανοργανωσιά των μηχανισμών κατάσβεσης» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Η ΜΗΧΑΝΗ... «Ξεχειλίζουν από οργή οι κάτοικοι δεκάδων περιοχών σε όλη τη χώρα που είδαν την κρατική μηχανή ανίκανη να τους προσφέρει ουσιαστική βοήθεια» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

Η «ΘΥΕΛΛΑ»... «Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι αξιωματικοί του Π.Σ. για να ενημερώσουν την ηγεσία, το φαινόμενο που εξελίσσεται στην περιοχή του Αιγίου και θεωρείται υπεύθυνο για την ιλιγγιώδη εξάπλωση της πυρκαγιάς, ονομάζεται "θύελλα πυρκαγιών" και... έχει "αδυναμία" στην Αχαΐα» (Κ. Τομαράς - ΕΘΝΟΣ).

«ΤΟ» ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: «Το συμπέρασμα λοιπόν είναι αμείλικτο: Αντί οι πολίτες να αναζητούν ευθύνες από το κράτος για όσα δεν μπορεί να τους παράσχη, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το κράτος είναι εξ ορισμού ανίκανο να προστατεύση τους ίδιους και τις περιουσίες τους. Και θα πρέπει σιγά- σιγά να καλλιεργηθή μία τελείως διαφορετική αντίληψις για τον ρόλο του κράτους, ακόμη και στο θέμα της προστασίας των δασών» (Από την πρωτοσέλιδη ανάλυση της ΕΣΤΙΑΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΚΡΗΞΗ ΟΡΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΡΗΝΟΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΠΟΓΝΩΣΗ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ...ΟΣΟ ΠΟΥ ΝΑ 'ΡΘΕΙ Ο ΜΟΣΚΟΒΟΣ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ...ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΕΓΑΘΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ «ΚΑΝΑΠΕ».

ΕΣΤΙΑ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝΙΚΑΝΟ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ.

Η ΑΥΓΗ: ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΑΥΡΗ ΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ...

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 6.521 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ιδού ο λόγος...«Ενα στρέμμα δασικής έκτασης στον Αγιο Στέφανο κοστίζει ελάχιστα. Ενα οικόπεδο ενός στρέμματος στην ίδια περιοχή 300.000 ευρώ. Οσο το δάσος μπορεί να γίνει οικόπεδο θα υπάρχει λόγος να καεί...» (Τάνια Γεωργιοπούλου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

Η ψήφος που δίδεται...«Η σκέψη μάλιστα ότι τα παιδιά μου και, ακόμη περισσότερο, τα εγγόνια μου θα ζήσουν σε μιαν αθηναϊκή κόλαση τρισχειρότερη απ' αυτήν που εγώ ζω κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δε με αφήνει να ησυχάσω· η φράση «μου έκαψαν τη χαρά», μου έκαψαν τα φτερά της ελπίδας, με βασανίζει κάθε ημέρα και με γεμίζει θλίψη, οργή, απογοήτευση και μίσος· μίσος για όσους μου απέδειξαν ότι δεν μπορώ να χαίρομαι και να ελπίζω. Και φυσικά, αυτό γεννάει στο μυαλό μου ερωτηματικά αμείλικτα: ποιος σας είπε ότι η ψήφος που λάβατε να κυβερνήσετε σας έδωσε το δικαίωμα να μου καίτε τον ελάχιστο καθαρό αέρα που απέμενε για να αναπνέω;» (Βασ. Κρεμμυδάς - ΝΕΑ)

Υπάρχουν λεφτά...«Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επτά αποφάσεων ενεργοποιείται την επόμενη εβδομάδα ο νέος επενδυτικός νόμος. Οπως τόνισε ο ΥΠΟΙΟ Γ. Αλογοσκούφης αναμένεται υποβολή μεγάλου αριθμού προτάσεων, ενώ προβλέπονται ενισχύσεις έως και 60% της επένδυσης. Στον απολογισμό του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 εγκρίθηκαν 3.661 επενδύσεις ύψους 8,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 21.281 νέες θέσεις εργασίας. Οι επιχορηγήσεις ανήλθαν σε 3,44 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έως τώρα έχουν καταβληθεί τα 400 εκατ. ευρώ» (Από το βασικό θέμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ).

«Καίγονται»...«Υπάρχει μια ακόμη φωτιά που σιγοκαίει και όλα δείχνουν ότι η αναζωπύρωσή της θα έχει αποτελέσματα που η ελληνική κοινωνία δε θα μπορέσει να διαχειριστεί. Η σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων επιδεινώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα να φτάσει σε αδιέξοδο» (Από το κύριο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ