ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Σήμερα η συζήτηση στη Βουλή

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τους εργαζόμενους στα ερευνητικά κέντρα

Η κυβέρνηση προσπάθησε για άλλη μια φορά να «χτυπήσει» σαν τον κλέφτη μέσα στο κατακαλόκαιρο για την ολοκλήρωση της αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης, ξεκινώντας σήμερα τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο «Ερευνα και Τεχνολογία». Με 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση απαντούν οι εργαζόμενοι της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του υπουργείου Ανάπτυξης εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, ενώ προσανατολίζονται σε εκτεταμένες και επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Την αντίδρασή τους για το προωθούμενο νομοσχέδιο, εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, ο Σύλλογος Ερευνητών Δημοκρίτου, ο Σύλλογος Προσωπικού Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΕΤ και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΓΓΕΤ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αγοράς που έρχεται να ενισχύσει την υποταγή της Ερευνας στις επιχειρηματικές αναγκαιότητες, να συνεισφέρει ακόμη πιο αποδοτικά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και στις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις του κεφαλαίου. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου, που, στο μεγαλύτερο μέρος του, είναι αντιγραφή του προηγούμενου νόμου που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ για τα ερευνητικά ιδρύματα που εποπτεύονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα μετέτρεψε σε παραγγελιοδόχους των επιχειρήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλος στόχος του είναι να μεταφέρει το αυταρχικό, αδιαφανές θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ερευνητικά ιδρύματα στις ερευνητικές λειτουργίες των ΑΕΙ, ολοκληρώνοντας, μαζί με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, την αντιδραστική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΡΚΟΖΙ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Μαζί στην προώθηση της αντιδραστικής ευρωπαϊκής συνθήκης

Κοινό βηματισμό στην άμεση προώθηση της νέας αντιλαϊκής συνθήκης που ψηφίστηκε το προηγούμενο μήνα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ που ενισχύει τα αντιδραστικά χαρακτηριστικά της ΕΕ και δίνει νέα όπλα για την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των λαών, επέδειξαν χτες κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Ο Κ. Καραμανλής, με δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν και η υπουργός των Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ, τόνισε ότι συζήτησαν «τα ευρωπαϊκά θέματα και την πορεία μετά τη θετική συμφωνία που επιτεύχτηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ».

Αν και δεν υπήρξε κοινή συνέντευξη Τύπου του Γάλλου Προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό κάτι που δημιούργησε «επικοινωνιακό» πρόβλημα στην ελληνική πλευρά, ο Κ. Καραμανλής έσπευσε να σημειώσει ότι με τον Ν. Σαρκοζί «συμφώνησαν ότι πρέπει να προχωρήσει η διακυβερνητική και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να εμπεδωθεί μέσα στην Πορτογαλική Προεδρία». Ο Κ. Καραμανλής εκφράζοντας επί της ουσίας τη σύμπνοια των κυβερνήσεων των 27 κρατών - μελών στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης πρόταξε μετά τη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί την πλήρη στήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση του «ευρωσυντάγματος».

Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής τόσο στη συνάντησή του με τον Ν. Σαρκοζί όσο και με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν ασχολήθηκαν με τη διεύρυνση της ΕΕ και με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, την κρίση στο Λίβανο και την προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στις συζητήσεις τέθηκε επί τάπητος το θέμα της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ. Εξάλλου, τόσο η γαλλική ηγεσία όσο και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούν την παραπέρα στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης και την επιτάχυνση των διαδικασιών συγκρότησης του «ευρωστρατού».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κ. Καραμανλής έθεσε στον Γάλλο πρωθυπουργό το θέμα της ΠΓΔΜ και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έκανε τα «βήματα που έπρεπε να κάνει» και «περιμένει τώρα την ανταπόκριση της άλλης πλευράς». Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Τουρκία και η ευρωπαϊκή προοπτική της, με τον Κ. Καραμανλή να δηλώνει ότι θέση της Ελλάδας είναι «πλήρης συμμόρφωση, πλήρης ένταξη».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκε και το θέμα των πυρκαγιών με προφανή στόχο ο Κ. Καραμανλής να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη επίσκεψη, για να αναδείξει τις δήθεν πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Με δήλωσή του, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχει περιθώριο για στενή συνεργασία - πάντως σίγουρα μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και πιθανώς και άλλων χωρών - στο επίπεδο της αντιμετώπισης του φαινομένου των πυρκαγιών. Σε επίπεδο δηλαδή ενός καλύτερου, στενότερου συντονισμού, που πιθανώς να προεκτείνεται και μέχρι το σημείο, ώστε να υπάρχει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων».

Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε τη Γαλλία «από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά το εμπόριο και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν δυνατότητες ακόμα στενότερης επ' αμοιβαίο όφελος συνεργασίας».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στηρίζει τη φορολογική πολιτική του δικομματισμού

Στη ρότα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού κινούνται οι απόψεις των «κοινωνικών εταίρων» της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η ΟΚΕ βρήκε την ευκαιρία να αξιώσει την κατάργηση των λεγόμενων φόρων υπέρ τρίτων - χωρίς όμως να τους προσδιορίζει - με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων και σε όφελος της εργοδοσίας. Οι «κοινωνικοί εταίροι» με το υπόμνημά τους τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της απασχόλησης και ζητούν επίσης την αποφυγή χρήσης φορολογικών απαλλαγών ως μέσου ενίσχυσης ορισμένων πληθυσμιακών ομάδων, με πρόσχημα την «άμεση επιδότηση όπου αυτό είναι ενδεδειγμένο»...

Περί «συμπαθειών»...

«

Γιατί ο Πρωθυπουργός συμπαθεί την κυρία Παπαρήγα», είναι τίτλος ανυπόγραφου άρθρου στο «Κυριακάτικο Βήμα», προβοκατόρικου στις προθέσεις του, αποτυχημένο ωστόσο όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Απάντηση στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος δε δίνεται. Και ούτε φυσικά θα μπορούσε να αναλυθεί περαιτέρω μια εκτίμηση που υπάρχει μόνο στο μυαλό του συντάκτη του άρθρου.

Οι μόνες (δύο τον αριθμό) σχετικές με τον τίτλο αναφορές σε όλη την έκταση του άρθρου (το οποίο είναι αρκετά μεγάλο) είναι ότι κανείς δεν έχει ακούσει τον πρωθυπουργό «να λέει κακή κουβέντα για την κ. Παπαρήγα, με την οποία, από όποια οπτική κι αν το δει κάποιος, δε θα βρει ανάμεσά τους κανένα απολύτως κοινό στοιχείο» και ότι «δύσκολα θα ακούσει κανείς να περιλάβει στο λόγο της (σ.σ. η Αλ. Παπαρήγα) βολή κατά του πρωθυπουργού».

Δεχόμενοι την εκτίμηση ότι πράγματι ανάμεσα στο ΚΚΕ, συνεπώς και την Αλ. Παπαρήγα, και στη ΝΔ, συνεπώς και στον Κ. Καραμανλή, δεν υπάρχει κανένα κοινό στοιχείο, έχουμε να σχολιάσουμε: Η πολιτική αντιπαράθεση δεν ασκείται με «κακές κουβέντες», ούτε τις προϋποθέτει για να είναι σφοδρή. Τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ αντιπαρατίθενται, κρίνουν και καταγγέλλουν τη φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική και των δύο εκπροσώπων του δικομματισμού χωρίς να υπολογίζουν εκείνους που μετράνε πόσες φορές θα εκστομίσουν τα ονόματα ποιων πολιτικών αντιπάλων για να βγάλουν συμπεράσματα περί «συμπαθειών» και «αντιπαθειών».

«Επιθέσεις» με χαρακτηρισμούς του στιλ «νταβατζήδες», «νονοί» και άλλα σχετικά δε συνιστούν πραγματική πολιτική αντίθεση, ούτε σφοδρή πολιτική επίθεση όπως την καταλαβαίνουν οι κύριοι του «Βήματος». Το αντίθετο θα λέγαμε. Συνήθως, γίνονται μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι ουσιαστικές συγκλίσεις και η στρατηγική συμπόρευση του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των παρανύμφων τους.

Στην πολιτική και στην κοινωνία που ζούμε, δεν υπάρχει χώρος για «συμπάθειες» και «αντιπάθειες». Ολοι στέκονται απέναντι σε όλους, στο βαθμό που εκφράζουν διαφορετικές θέσεις και προτάσεις, διαφορετικά ταξικά συμφέροντα. Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, η μάχη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στα κόμματα που την υπηρετούν και στα πρόσωπα που την εκφράζουν ήταν, είναι και θα είναι - επί της ουσίας - αδυσώπητη.


Β.Ν.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Και τυπικά στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Ως ένα ακόμη τυπικό βήμα για την παραχώρηση των ολυμπιακών ακινήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο εκτιμάται το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε χτες από τους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, του οποίου η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Σύμφωνα με την τροπολογία, «λύεται η εκκαθάριση της "Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΕ"» και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της μεταβιβάζεται στην «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ