ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Υπάρχουν περισσότερες αποδείξεις για να καταδικαστεί ο δικομματισμός

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στις καμένες εκτάσεις του Αγ. Νικολάου Σαλαμίνας
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στις καμένες εκτάσεις του Αγ. Νικολάου Σαλαμίνας
Να μην είναι ο ανούσιος δικομματικός καβγάς το προεκλογικό θέμα συζήτησης και να μη μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε διαιτητές ή παρατηρητές του. Αυτό είναι το «στοίχημα» του ΚΚΕ για τις εκλογές, όπως το περιέγραψε η Αλέκα Παπαρήγα, από τη Σαλαμίνα, όπου περιόδευσε το Σάββατο το βράδυ. Παράλληλα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως, σήμερα, «υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις, υπάρχουν πολύ πιο έντονες και ζωντανές εμπειρίες», ώστε μεγάλο τμήμα των εργαζομένων «να πάψει να είναι αιμοδότης των δύο κομμάτων». Να πάψουν να τιμωρούν το ένα κόμμα πηγαίνοντας στο άλλο, άλλα να καταδικάσουν και τα δύο, στηρίζοντας το ΚΚΕ, το κόμμα που «πάνω απ' όλα ήταν ο πρωτεργάτης της οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, πριν πραγματοποιηθεί η κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, επισκέφθηκε τις καμένες εκτάσεις στον Αγ. Νικόλαο Σαλαμίνας, όπου ξέσπασε φωτιά την ίδια μέρα το πρωί και τέθηκε υπό έλεγχο. Με δήλωσή της η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πυροσβέστες και τη μάχη που δίνουν. Νωρίτερα είχε προηγηθεί περιοδεία στην Πυροσβεστική Σαλαμίνας και ενημέρωση για τη φωτιά, αλλά και τα προβλήματα των πυροσβεστών. Αμέσως μετά το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με φορείς, στην περιοχή της Φανερωμένης, όπου ένας πνεύμονας πρασίνου κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί.

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Σαλαμίνα
Η συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Σαλαμίνα
Στην περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα στη Σαλαμίνα συμμετείχαν η Ελπίδα Παντελάκη και η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτές του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, γραμματέας της ΚΟ Πειραιά και ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Συνάντηση με φορείς για την έκταση που κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί, στην περιοχή της Φανερωμένης
Συνάντηση με φορείς για την έκταση που κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί, στην περιοχή της Φανερωμένης

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ ασπίδα και δόρυ στα χέρια των εργαζομένων

Περιοδεία στη Νάξο από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η περιοδεία του Σπύρου Χαλβατζή, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Νάξο το περασμένο τριήμερο. Στις συγκεντρώσεις στην Κωμιακή, στον Απόλλωνα και στο Φιλότι, καθώς και στις περιοδείες στην Κόρωνο, στην Απείρανθο, στο Σκαδό, στο Κέντρο Υγείας - Νοσοκομείο, στη ΔΟΥ και στις συναντήσεις με τους δημάρχους της Χώρας και του Δήμου Δρυμαλίας, με το Τοπικό Συμβούλιο στο Σκαδό, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που συνόδευε τον Σπ. Χαλβατζή - και η οποία αποτελούνταν από τους Μ. Μαύρο, Ευδοκία Ψαρά και Β. Σιγάλα - είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με εκατοντάδες κατοίκους του νησιού.

Οπως φάνηκε και στη διάρκεια της περιοδείας, η Νάξος δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά, όπως το σύνολο της ελληνικής επαρχίας, ταλαιπωρείται και αυτή από τα ίδια προβλήματα, με κυρίαρχα αυτά της ανεργίας και της ερήμωσής της. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι η Νάξος, όπως και όλα τα νησιά, καταδυναστεύεται και από το εφοπλιστικό κεφάλαιο με τα ακριβά ναύλα, με τους περιορισμούς στα δρομολόγια, που δυσκολεύουν κατά πολύ τη ζωή των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων.

Η πολιτική του δικομματισμού, σήμερα της ΝΔ και χτες του ΠΑΣΟΚ, πολιτική της ΕΕ, οδηγεί σταθερά σε συρρίκνωση την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο πληθυσμός των χωριών. Τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα δεν υλοποιούνται. Το Κέντρο Υγείας που ονομάζεται νοσοκομείο δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων, ιδιαίτερα το καλοκαίρι που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται.

Μιλώντας στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν ο Σπ. Χαλβατζής κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία βαδίζει στις ράγες αυτής που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ, και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες και ξεχωριστά τη νεολαία και τις γυναίκες να μπουν δραστήρια στο συλλογικό αγώνα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα και τους αγωνιστικούς μαζικούς φορείς και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Τους κάλεσε στις ερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα, να απογαλακτιστούν από την πολιτική των υποσχέσεων, του ρουσφετιού, των εκβιασμών και του αποπροσανατολισμού που εφαρμόζει η ΝΔ και υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ. Να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβαστική, αφερέγγυα πολιτική του ΣΥΝ, να προσπεράσουν το λαϊκισμό, τον εθνικισμό και το ρατσισμό του ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος εάν και εφόσον έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είναι έτοιμος να στηρίξει είτε τη ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ.

Τους κάλεσε να υποστηρίξουν και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Να ενισχύσουν έτσι τη δική τους φωνή αντίστασης, αντεπίθεσης και αγώνα. Για να διαμορφωθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την πάλη του εργατικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος, έτσι ώστε τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζονται από τα μονοπώλια και το δικομματισμό να βρουν ισχυρές αντιστάσεις από την αυξανόμενη λαϊκή συσπείρωση και πάλη. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αλλά και το δόρυ όλων των εργαζομένων.


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Βουνά και δάση να γίνουν λαϊκή περιουσία

Πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή της Φανερωμένης, ιδιοκτησία της ΧΑΝ, κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί

Στη Σαλαμίνα υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που δείχνει την αναγκαιότητα εφαρμογής της θέσης του ΚΚΕ για την ιδιοκτησία στα βουνά και τα δάση. Ενας πνεύμονας πρασίνου, έκτασης 40 στρεμμάτων, στην περιοχή της Φανερωμένης, κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί. Ποιος είναι ο λόγος; Η «Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Αθηνών» (ΧΑΝ) παραχώρησε τη χρήση της περιοχής στη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Διορθόδοξο κέντρο» (συμφερόντων Αρχιεπισκοπής Αθηνών) για την κατασκευή κατασκηνώσεων με ...μόνιμες εγκαταστάσεις.

Το «Διορθόδοξο κέντρο», σε συνεργασία με τη νομαρχία Πειραιά, θα «αξιοποιήσει» την περιοχή με οικοδόμηση σειράς κτιρίων, με τίτλο «παιδικές κατασκηνώσεις». Οπως φαίνεται απ' τη σχετική μελέτη, δεν πρόκειται για αναστήλωση της κατασκήνωσης που υπήρχε αλλά, μάλλον, για ...δημιουργία οικισμού, αφού χρειάζεται να κοπεί μεγάλος αριθμός δέντρων. Να σημειώσουμε πως η έκταση είχε παραχωρηθεί το 1936(!), απ' το υπουργείο Γεωργίας, στην τότε νεοϊδρυθείσα ΧΑΝ, για τους καταστατικούς της σκοπούς με αποκλειστική χρήση στη δημιουργία κατασκήνωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία μεταφέρθηκαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας στη Σαλαμίνα, σε συνάντηση με φορείς στην περιοχή της Φανερωμένης. Να υπενθυμίσουμε πως, όπως πρόσφατα έγραψε ο «Ρ», σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπερνομαρχίας και του «Διορθόδοξου Κέντρου», για την κατασκευή των κατασκηνώσεων, προβλέπεται να «κατασκευαστούν 8 προπαρασκευασμένοι οικίσκοι συνολικής επιφάνειας 1.138,64 τετρ. μέτρων»!

Στο θέμα έκανε ιδιαίτερη αναφορά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, λίγο αργότερα, στην ομιλία της στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, αναφερόμενη στο θέμα των δασών, σημειώνοντας: «Εμείς, λοιπόν λέμε, βουνά, δάση πρέπει από τώρα να φύγει η ιδιοκτησία να φύγει απ' την εκκλησία, απ' τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από τους μεγαλοϊδιοκτήτες και να γίνουν δημόσια περιουσία. Και όλες οι ακτές να γίνουν δημόσια περιουσία και από εκεί και πέρα να υπάρξει κατασκευή υποδομών παντού, είτε ήταν αυθαίρετη δόμηση, κάποτε, είτε από εδώ και μπρος να μην υπάρχει αυθαίρετη δόμηση».

Και πρόσθεσε: «Με αυτή την έννοια, στη Σαλαμίνα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της αποχέτευσης. Οπου υπάρχει ιδιοκτησία, όπως για παράδειγμα, εδώ, στο δάσος της Φανερωμένης, που ανήκει - λέει - στη ΧΑΝ, η ΧΑΝ το δίνει στην εκκλησία για να φτιάξει ξενοδοχεία, κτίσματα, και δεν ξέρω τι θα κάνει. Αυτά όλα να φύγουν και να γίνουν λαϊκή περιουσία. Απ' την τουρκοκρατία ακόμα φέρνουν τίτλους ιδιοκτησίας, απ' το '36 έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, στη δικτατορία του Μεταξά. Το δίκαιο αλλάζει, η Γαλλική Επανάσταση έκανε νέο δίκαιο, η Οχτωβριανή Επανάσταση έκανε νέο δίκαιο, οι επαναστάσεις κάνουν νέο δίκαιο, αλλά μπορεί το νέο δίκαιο να γίνει και χωρίς επανάσταση, άμα θέλει μια κυβέρνηση να το αλλάξει. Δεν μπορεί βουνά και δάση να είναι ιδιωτική ιδιοκτησία».


Αλληλεγγύη στους πυροσβέστες

Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πυροσβέστες και στον αγώνα που δίνουν, εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, λίγο νωρίτερα, στην επίσκεψή της στις καμένες εκτάσεις του Αγ. Νικόλαου Σαλαμίνας. Θυμίζουμε ότι το Σάββατο το πρωί, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η περιοδεία του ΚΚΕ, κάηκαν 30 στρέμματα και ένα σπίτι στον Αγ. Νικόλαο. Η φωτιά έφτασε σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή αλλά με τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής δεν υπήρξαν άλλες απώλειες. Οπως ενημέρωσαν οι πυροσβέστες, η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο και εκτίμησαν πως δεν επρόκειτο για ηθελημένο εμπρησμό.

Κατά την επίσκεψη της Αλ. Παπαρήγα στην περιοχή, οι κάτοικοι που είδαν τη φωτιά να φτάνει κοντά στα σπίτια τους, είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν τους πυροσβέστες για τον αγώνα που έκαναν. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δήλωσή της, υπογράμμισε: «Εδώ από τη Σαλαμίνα, που υπάρχουν προβλήματα με πυρκαγιές, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο Σώμα της Πυροσβεστικής, στους πυροσβέστες, μόνιμους και εποχικούς και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει ικανοποίηση των αιτημάτων τους, και μισθολογικών και άλλων, μονιμοποίηση των εποχικών. Στο κάτω - κάτω όφειλε να το κάνει ήδη αυτή τη στιγμή, που οι πυροσβέστες, σε όλη την Ελλάδα, δίνουν μια τεράστια μάχη».

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πυροσβεστών

Τόνισε ότι «ανεξάρτητα από τις όποιες κριτικές παρατηρήσεις αναφέρονται στους πολιτικούς σχεδιασμούς, στην πολιτική ηγεσία και στην ηγεσία των Σωμάτων, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ηρωική, μακριά από τις οικογένειές τους, κινδυνεύει η ζωή τους, οι συνθήκες είναι αφόρητες. Και εδώ δεν πρόκειται για ένα θέμα που θα περάσει, δεν είναι εποχικό, κάθε χρόνο έχουμε τέτοιες μάχες, φέτος ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, όφειλε και ζητάμε να το κάνει τώρα, να εξαγγείλει την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους».

Και κατέληξε: «Ξαναλέω, μισθολογικών, μονιμοποίηση των εποχικών, βαρέα και ανθυγιεινά και εγώ θα προσθέσω - εκ μέρους του ΚΚΕ - το Σώμα της Πυροσβεστικής δεν μπορεί να θεωρείται ένα στρατιωτικό σώμα, πρέπει να περάσει σε άλλο υπουργείο και δεν μπορεί να διοικείται με τους νόμους του στρατού».

Λίγη ώρα πριν, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική της Σαλαμίνας. Οι πυροσβέστες ενημέρωσαν την Αλέκα Παπαρήγα για την προαναφερόμενη φωτιά και επεσήμαναν ότι παρόλο που τέθηκε υπό έλεγχο βρίσκονταν σε επιφυλακή, λόγω και του αέρα που υπήρχε. Μίλησαν για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους και είπαν ότι πολλές φορές χρειάζεται να βρίσκονται τρία και τέσσερα 24ωρα στο χώρο της φωτιάς. Στη Σαλαμίνα ο αριθμός των εποχικών πυροσβεστών είναι 45 και των μόνιμων 30, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα αφού οι πυρκαγιές δεν είναι... εποχιακό φαινόμενο.


Να μη μείνουν παρατηρητές του «καυγά» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι

Αποσπάσματα απ' την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, το Σάββατο το βράδυ, στη Σαλαμίνα

«Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε στοίχημα πότε θα γίνουν οι εκλογές, εάν θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή λίγο μετά», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Σαλαμίνα, και επισήμανε: «Ενα στοίχημα, όμως, προσπαθούμε να βάλουμε ως ΚΚΕ μαζί με τους φίλους, τους οπαδούς, με τα μέλη του Κόμματος, με τους ΚΝίτες: Να μην επιτρέψουμε αυτός ο ανούσιος, μέχρι εξαχρείωσης, δικομματικός καυγάς να είναι το κύριο προεκλογικό υλικό όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές, να παρασύρει εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια εργαζομένους που θα σταθούν στην κάλπη, να κρύψει το σύνολο των προβλημάτων και των κριτηρίων που πρέπει να συνοδεύουν τον κάθε ψηφοφόρο στην κάλπη, να μετατρέψει τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων σε διαιτητές ή σε παρατηρητές του καυγά που συντελείται, και γίνεται όλο και πιο οξύς, ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ».

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Πυρκαγιές έρχονται, σκοτώνονται μεταξύ τους για το ποιος έχει ή δεν έχει ευθύνη. Ναυάγια γίνονται, τα ίδια. Και άλλα προβλήματα, ατυχήματα, δυστυχήματα, τσακώνονται μεταξύ τους. Εάν παρακολουθήσει όμως κανείς το είδος του καυγά μπορεί να βγάλει ένα και μοναδικό συμπέρασμα: Δε γίνεται συζήτηση στην ουσία των ζητημάτων. Γίνεται συζήτηση στο πώς διαχειρίστηκε το ένα ή το άλλο κόμμα ένα κρίσιμο πρόβλημα, εάν το διαχειρίστηκε έγκαιρα, εάν καθυστέρησε, εάν έκανε μια σαφή δήλωση ή όχι, στο τι είπε, πώς το είπε, ποιος μίλησε πρώτος ή δεύτερος. Εκεί είναι όλος ο καυγάς και τίποτα πάνω στο ίδιο το ουσιαστικό πρόβλημα».

Στήριξη του πρωτεργάτη της ανάπτυξης των αγώνων

«Πιστεύουμε», τόνισε, «ότι σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις, υπάρχουν πολύ πιο έντονες και ζωντανές εμπειρίες, όπου ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων πρέπει να πάψει να είναι αιμοδότης των δύο κομμάτων, πρέπει να πάψει να τιμωρεί το ένα κόμμα πηγαίνοντας στο άλλο και πρέπει να θέσει σα στόχο του την τιμωρία και των δύο. Και ο τιμωρός, εάν θέλετε και των δύο, σήμερα, αύριο - εμείς λέμε και για πάντα - με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να είναι άλλος παρά το ΚΚΕ».

Και εξήγησε: «Το κόμμα εκείνο που με τη μεγαλύτερη σταθερότητα και συνέπεια, με υπομονή και επιμονή ενημέρωσε και αποκάλυψε στους εργαζόμενους ότι και τα δύο κόμματα έχουν την ίδια στρατηγική και ότι πρέπει να υπάρξει αντίσταση, αντεπίθεση, σαφής πάλη κατά της πολιτικής των δύο κομμάτων, ανεξάρτητα ποιο είναι κυβέρνηση ή όχι. Πάνω απ' όλα ήταν ο πρωτεργάτης της οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων, ήταν ο πρωτεργάτης της αποκάλυψης, γιατί αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι πού πάνε τα πράγματα. Προειδοποίησε έγκαιρα, άνοιξε δρόμους στο λαϊκό κίνημα, ανεξάρτητα εάν όλοι αυτοί οι δρόμοι αξιοποιήθηκαν απ' τους εργαζόμενους σε αυτό το διάστημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ