ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΠΟ
Απεργία κατά της μεταστέγασης

Με την ψευδοροφή που θα προστεθεί ...το ανήλιαγο «κλουβί» θα είναι έτοιμο
Με την ψευδοροφή που θα προστεθεί ...το ανήλιαγο «κλουβί» θα είναι έτοιμο
Με 48ωρη απεργία αύριο και την Παρασκευή κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά της μεταστέγασης του υπουργείου Πολιτισμού στις πρώην καπναποθήκες της «Κεράνης» στο Ρέντη οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, μετά από απόφαση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής - Στερεάς και Νήσων.

Παράλληλα, αποφασίστηκαν σειρά ενεργειών για την ενημέρωση των κομμάτων και του κόσμου πάνω στην απόφαση της κυβέρνησης να «τσουβαλιάσει» κυριολεκτικά τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟ αλλά και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (με το οποίο θα ...«συγκατοικήσουν») σε ένα κτίριο τουλάχιστον 40 ετών, το οποίο, όπως έχουν τεκμηριώσει οι εργαζόμενοι μετά από επιστημονική συνδρομή, δεν πληροί καμία προϋπόθεση ασφάλειας κοινού και εργαζομένων, ενώ θα οξύνει το ήδη βεβαρημένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν επίσης εδώ και καιρό να δοθούν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου όλες οι συμβάσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία, προκειμένου να έρθουν στο φως και σε γνώση των εργαζομένων όλες οι κατασκευαστικές και οικονομικές υποχρεώσεις. «Κάτι τέτοιο έως σήμερα δεν έχει συμβεί, εντείνοντας τα ερωτηματικά και τη δυσπιστία των εργαζομένων για το τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις διακηρύξεις περί αποκέντρωσης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου.

Προσθέτουν πως έχει περάσει ένας μήνας από την υποβολή πολυσέλιδης καταγγελίας στην Πολεοδομία Πειραιώς κι όμως οι εργασίες στο κτίριο συνεχίζονται κανονικά, γεγονός που «δημιουργεί ερωτηματικά, δεδομένου ότι η αρχική οικοδομική άδεια χρειάστηκε ήδη να αναθεωρηθεί και τις τελευταίες μέρες να συμπληρωθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία», θέτοντας ζητήματα προχειρότητας και υψηλού κόστους της κατασκευής.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν επίσης πως η ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το ιστορικό κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας (σημερινής έδρας του ΥΠΠΟ) ούτε με τα ιδιόκτητα κτίρια του ΥΠΠΟ στην Πλάκα, τα οποία, θυμίζουμε, ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, έχει χαρακτηρίσει ...οικονομικά «βαρίδια».

ΜΙΚΕΛΑΝΤΖΕΛΟ ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ
Νέα, παγκόσμια, απώλεια του κινηματογράφου

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης απεβίωσε στα 94 χρόνια του

Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ζαν Μορό στην ταινία «Η νύχτα»
Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ζαν Μορό στην ταινία «Η νύχτα»
Την περασμένη Δευτέρα, ημέρα που ανακοινώθηκε ο θάνατος του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, «έφυγε» ένας ακόμη μεγάλος δημιουργός της 7ης τέχνης, ο 94χρονος Ιταλός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους του σύγχρονου κινηματογράφου και στη γενιά των κινηματογραφιστών που χρησιμοποίησαν την κάμερα ως «ανατομικό νυστέρι» στο «σώμα» - ή μήπως «πτώμα»; - των παρακμασμένων αξιών της αστικής τάξης, αναδεικνύοντας τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις της. Ο Αντονιόνι γεννήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη 1912 στη Φεράρα Εμίλια Ρομάνα. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ξεκίνησε το 1940 σπουδές κινηματογράφου στη Ρώμη, στο Centro Sperimentale Di Cinematografia, της Τσινετσιτά. Εκεί συνάντησε καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε αργότερα, όπως ο Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Οπως και ο Μπέργκμαν, ο Αντονιόνι ξεκίνησε με τη συγγραφή σεναρίων, αλλά ασχολήθηκε επιπλέον και με την κριτική κινηματογράφου. Κινηματογραφικά ξεκίνησε γυρίζοντας ντοκιμαντέρ και από το 1950 μεγάλου μήκους ταινίες, με πρώτη «Το χρονικό ενός έρωτα», με την οποία, όπως σημειώνει ο Γ. Μπακογιαννόπουλος, απομακρύνεται από την κυρίαρχη, τότε, στην Ιταλία, αισθητική τάση του νεορεαλισμού και ασχολείται με την ψυχανάλυση των μεγαλοαστών του Μιλάνου, με «πρόσχημα» ένα αστυνομικό δράμα. Ουσιαστικά ο Αντονιόνι, μαζί με τον Φελίνι, οδήγησε τον ιταλικό κινηματογράφο στο επόμενο από τον κοινωνικό νεορεαλισμό αισθητικό στάδιο.

Ο λυρισμός και η προσωπική κινηματογραφική αισθητική του θα εμφανιστούν ολοκληρωμένα με την ταινία «Κραυγή» (1957) και πολύ σύντομα θα καθιερωθεί στην παγκόσμια κινηματογραφική πρωτοπορία της εποχής με την τριλογία: «Η περιπέτεια» (1960), «Η νύχτα» (1961) και «Η έκλειψη» (1962). Μεταξύ των 20 ταινιών του σε 60 χρόνια δημιουργικής πορείας ξεχωρίζουν πολλές που άφησαν, επίσης, το σημάδι τους στην ιστορία του κινηματογράφου, όπως «Blow Up», «Επάγγελμα Ρεπόρτερ», «Ζαμπρίσκι Πόιντ» κ.ά.

Το 1985 λόγω εγκεφαλικού έμεινε μερικώς παράλυτος και χωρίς ομιλία. Συμπτωματικά, αυτό συνέβη δύο χρόνια πριν την απόφαση του Μπέργκμαν να μην ξαναγυρίσει ταινίες. Επίσης, συμπτωματικά και οι δύο δημιουργοί επανήλθαν στο σινεμά περίπου την ίδια περίοδο, ο Μπέργκμαν το 2003 με το «Σάραμπαντ» και ο Αντονιόνι, με τη γλώσσα των νευμάτων και τη βοήθεια του Βιμ Βέντερς, γύρισε το 1996 το «Πέρα από τα σύννεφα» και με την αυγή του 21ου αιώνα σχεδίαζε ντοκιμαντέρ για τον κορυφαίο της ιταλικής Αναγέννησης Μιχαήλ Αγγελο. Στις βραβεύσεις του συγκαταλέγονται «Χρυσός Λέοντας» του Φεστιβάλ Βενετίας για την «Κόκκινη Ερημο» (1964), «Χρυσός Φοίνικας» του Φεστιβάλ Κανών για το «Μπλόου Απ» (1967), Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ Κανών για την «Ταυτότητα μιας γυναίκας» (1982), «Οσκαρ» για το σύνολο της κινηματογραφικής του δημιουργίας (1995), «Χρυσός Λέων» του Φεστιβάλ Βενετίας (1997).

«Αρωμα» τάνγκο

Ξεκίνησε η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Tango Kinesis». Το γνωστό αργεντίνικο σχήμα υπόσχεται τρεις αξέχαστες βραδιές γεμάτες μελωδία, χορό και πάθος. Στις 17 και 18/9 στο Λυκαβηττό και στις 20/9 στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιάσει τη νέα του παραγωγή «Nuevo Tango» - στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής του περιοδείας - πάντα με τις σκηνοθετικές οδηγίες, τη χορογραφία και την καλλιτεχνική διεύθυνση της δραστήριας «οδηγού» του, Αννας - Μαρίας Στέκελμαν. Της γυναίκας που έχοντας ήδη μια πετυχημένη καριέρα χορεύτριας, αφοσιώθηκε στη μελέτη του τάνγκο και κυρίως της σχέσης του με το μοντέρνο χορό. Προπώληση εισιτηρίων: Πανεπιστημίου 39, Δισκοπωλεία Metropolis. Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.7234.567.

Οπτικο-ακουστικό δρώμενο

Στις αίθουσες του συνεδριακού κέντρου «Πανόραμα» της Κω φιλοξενείται έκθεση έργων του Δημήτρη Ταλαγάνη, με τίτλο «Λατρείας τάματα». Πρόκειται για ένα εικαστικό - οπτικοακουστικό δρώμενο από τον κύκλο των έργων που δημιούργησε ο καλλιτέχνης για την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη το 2006. Σκοπός της παρουσίασης είναι η προσέγγιση και η ερμηνευτική απόδοση του θρησκευτικού αντικειμένου, του τάματος, «το οποίο», όπως σημειώνεται στον κατάλογο, «αποκτά εκθεσιακή ιδιότητα αμέσως μετά την απόσπασή του από το φυσικό του περιβάλλον, την εκκλησία». Για την εικαστική επιρροή του θέματος στην τέχνη, το Μουσείο Μπενάκη ζήτησε από τον Δ. Ταλαγάνη να παρουσιάσει μέρος από τον κύκλο της δουλιάς του. Στην έκθεση παρουσιάζονται και γλυπτά του γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κάλυμνο.

Συναυλίες εκτός τειχών

Στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ «Μανώλης Καλομοίρης» στη Σάμο, σήμερα (9μμ) στην Πορφυρειάδα Σχολή, θα δοθεί συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου, με τίτλο «Υπέροχα μονάχοι με... το Σταυρό του Νότου». Συναυλία - διαδρομή σε πολυαγαπημένους κύκλους τραγουδιών του συνθέτη («Σταυρός του Νότου», «Πυρόγα», έως και τον τελευταίο «Υπέροχα μονάχοι»), με τον συνθέτη στο πιάνο και ερμηνευτές τους Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Κούτρα και Ρίτα Αντωνοπούλου.

  • Η Γλυκερία, στο πλαίσιο της περιοδείας της ανά την Ελλάδα, σήμερα εμφανίζεται στο Αμφιθέατρο Οινουσσών (9μμ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Οινουσσών. Η δημοφιλής τραγουδίστρια ερμηνεύει αγαπημένα έντεχνα, λαϊκά, σμυρναίικα και παραδοσιακά τραγούδια, ειδικά αφιερώματα σε μεγάλους Ελληνες δημιουργούς, μεγάλες προσωπικές της επιτυχίες και τραγούδια από το νέο της άλμπουμ «Βροχή των αστεριών». Δίπλα της είναι οι νέοι ερμηνευτές Βασίλης Φωτόπουλος, Δημήτρης Κανέλλος, Νίκη Κωνσταντινίδου και δεκαμελής ορχήστρα.
  • Ο Πέτρος Γαϊτάνος αύριο εμφανίζεται στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού (9.30μμ), στο πλαίσιο των «Αμφιαρείων 2007» που διοργανώνει ο Δήμος Ωρωπού, με δισκογραφικές επιτυχίες του, τραγούδια των κορυφαίων συνθετών (Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Λοΐζου, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Κουγιουμτζή, Πλέσσα, Χατζηνάσιου, Σπανού κ.ά.) και λαϊκών συνθετών - Τσιτσάνη, Καλδάρα, Ζαμπέτα κ.ά. - και παραδοσιακά από όλη την Ελλάδα. Μαζί του η νέα τραγουδίστρια Ολγα Ζορμπά και ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών.
  • Οι Λιζέτα Καλημέρη, Ευγένιος Δερμιτάσογλου, Γιάννης Μήτσης σήμερα (9.30μμ) τραγουδούν στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ευόσμου, συνοδευόμενοι από τους μουσικούς Θεόφιλο Ματθαίου, Νίκο Κυριακόπουλο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ