ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χαφιέδικο δημοσίευμα σε βάρος του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο βρώμικης επίθεσης ενάντια στο Κόμμα μπροστά στις εκλογές. Τα μαντάτα έφταναν εδώ και καιρό. Κατά διαστήματα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα προβοκατόρικα δημοσιεύματα σχετικά με τα οικονομικά του Κόμματος.

Χτες με ένα πληρωμένο, ανώνυμο, χαφιέδικο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα σε καθημερινή αθλητική εφημερίδα μικρής κυκλοφορίας, επιχειρούν να στήσουν, προεκλογικά, νέα προβοκάτσια με στόχο το ΚΚΕ.

Η ...καινοτομία του συγκεκριμένου δημοσιεύματος είναι ότι βρίσκεται στην πρώτη σελίδα (φωτ.), καταχωρημένο ως «μαύρη διαφήμιση», χωρίς καν να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αναφορά, σχόλιο ή σχετικό ρεπορτάζ σε άλλη σελίδα μέσα στην εφημερίδα!

Αλήθεια, ποια κέντρα, διεθνή και εσωτερικά, βρίσκονται πίσω από τη «νέα» αυτή προβοκάτσια και έχουν συμφέρον από μια τέτοια κακόγουστη απόπειρα δυσφήμισης του ΚΚΕ;

Η νέα γνώση είναι κοινωνικό προϊόν και ανήκει στο λαό

Κατηγορηματικό ΟΧΙ του ΚΚΕ στην υποταγή της έρευνας και της τεχνολογίας στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως επιτάσσει το σχετικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

«Οχι» στην υποταγή της επιστημονικής έρευνας στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, είπε χτες το ΚΚΕ - μέσω του εισηγητή του Ορέστη Κολοζώφ - στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, που τιτλοφορείται «Ρυθμιστικό Σχέδιο Ερευνας και Τεχνολογίας». Ευθέως υπέρ του νόμου τάχτηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ έγινε σαφές ότι δεν αντιτίθεται στην πολιτική της ενσωμάτωσης της έρευνας στις ανάγκες της «επιχειρηματικότητας». Οι εισηγητές των δύο κομμάτων, άλλωστε, διασαφήνισαν την πεποίθησή τους για ταχύτατη επίτευξη των στόχων της Διάσκεψης της Λισαβόνας.

«Η νέα γνώση είναι κοινωνικό προϊόν και έτσι ανήκει στο λαό», τόνισε στην ομιλία του ο Ορέστης Κολοζώφ, τονίζοντας ότι απαιτείται «ανασχεδιασμός της έρευνας στη χώρα μας, ώστε να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες» με «γενναία χρηματοδότηση της έρευνας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό». Οπως είπε, σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει «να συμμετέχει το σύνολο των ερευνητικών ιδρυμάτων», να υπάρξει κεντρικός προγραμματισμός με «μαζικές προκηρύξεις νέων θέσεων σταθερής εργασίας» για τους επιστήμονες.

Υλοποιεί τη στρατηγική της Λισαβόνας

«Θα συμφωνούσαμε στη γενικότερη εκτίμηση ότι η έρευνα και η τεχνολογία έχουν ιδιαίτερη σημασία στην εποχή μας», ανέφερε στη συνέχεια ο εισηγητής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «στην προσέγγιση όμως που γίνεται με το σημερινό νομοσχέδιο βλέπουμε ότι κινείται στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας». Ετσι, στοχεύει στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου» και στην «εξώθηση των ερευνητικών κέντρων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες», ενώ ταυτόχρονα υπάρχει «συνειδητή υποχρηματοδότηση της έρευνας σε εθνικό επίπεδο».

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι με βάση τους ισχύοντες νόμους έχει θεσμοθετηθεί και επικρατήσει η «ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ερευνητικών κέντρων», τα οποία κάνουν «συμφωνίες με επιχειρήσεις» για εξοικονόμηση πόρων, ενώ υφίσταται ένα «σύστημα αξιολόγησης» που προσανατολίζει τα ιδρύματα σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ έχουμε και «άμεση παρέμβαση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων στις δραστηριότητές τους». Ειδικά για το νομοσχέδιο, τόνισε ότι «αποτελεί αντιγραφή του προηγούμενου νόμου 2919/2001» και «επιχειρεί να συντονίσει το ερευνητικό κέντρο», έτσι ώστε «η έρευνα να συνεισφέρει πιο αποδοτικά στην κερδοφορία των μονοπωλίων». Επίσης, ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου «προσθέτει νέους, δαιδαλώδεις και πιο συγκεντρωτικούς αδιαφανείς μηχανισμούς», ενώ στα όργανα συντονισμού είναι ευδιάκριτη η συμμετοχή των επιχειρήσεων την ώρα που κυβερνητικά όργανα όπως η διυπουργική επιτροπή για την έρευνα έχουν ως αντικείμενο τον εντυπωσιασμό μια και οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος στα άρθρα του νόμου που αφορούν στην αξιολόγηση, τόνισε ότι στόχος είναι η «πλήρης συμμόρφωση με τους κανόνες της αγοράς», αφού «κριτήρια εσωτερικής αξιολόγησης είναι η ικανότητα των φορέων να προσελκύουν χρηματοδότηση». Για τη χρηματοδότηση τόνισε ότι τα «ελάχιστα κονδύλια έρχονται να υποκαταστήσουν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που καταργήθηκε», τα οποία θα διατίθενται μόνο σε κάποια προνομιούχα ερευνητικά κέντρα. Επίσης, σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες ενθαρρύνονται οι σχέσεις πανεπιστημίων και επιχειρήσεων είπε ότι «το νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με το ισχύον αντιδραστικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, έρχεται να διευρύνει την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του». Παράλληλα, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κανένα μέτρο για την ανάπτυξη της έρευνας μέσα στα πανεπιστήμια και τη σύνδεσή της με τη διδασκαλία», ενώ αντίθετα ζητούμενο είναι «να εξασφαλιστούν συνθήκες απόλυτης μυστικότητας ελέγχου και πειθάρχησης των επιστημόνων».

Στόχος η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας

«Στόχος της ΕΕ μέχρι το 2010 είναι να καταστεί η πιο δυναμική οικονομία στον κόσμο που θα βασίζεται στη γνώση», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, αναδεικνύοντας τα πραγματικά κίνητρα του νομοσχεδίου. Οπως είπε, ο εξειδικευμένος στόχος είναι «να καταστεί η Ελλάδα ανταγωνιστική στην οικονομία της γνώσης» κι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της «ενίσχυσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην επιχειρηματικότητα». Επίσης - όπως είπε - προϋποθέτει «υπαγωγή της έρευνας και της τεχνολογίας στο στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας». Οσον αφορά στο ισχύον πλαίσιο, ο Μ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει «να αντικαταστήσουμε το υπάρχον συγκεντρωτικό μοντέλο και το ελλιπές νομικό καθεστώς» που διατηρεί τις «άνισες διαδικασίες ανέλιξης, και τα ανύπαρκτα κίνητρα για τους ερευνητές».

«Περιμέναμε μια μεγάλη τομή και διαψευστήκαμε» τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Φ. Χατζημιχάλης. Ξεκαθαρίζοντας την ουσία της πολιτικής προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «η χώρα μας δεσμεύτηκε στη στρατηγική της Λισαβόνας από το 2003». Συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα το 70% της έρευνας χρηματοδοτείται από το Δημόσιο και το 30% από τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση θα πρέπει να αντιστραφεί». Αναρωτήθηκε δε «με ποιο τρόπο θα ενεργοποιηθούν οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στον τομέα της έρευνας;», ζητώντας ένα «πιο ευέλικτο σύστημα διάχυσης των αποτελεσμάτων της έρευνας». Οπως είπε, φορέας του πρέπει να είναι η Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να συμβάλει στην «ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων». Επίσης, παραδέχτηκε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποτελεί «σύνθεση της προηγούμενης νομοθεσίας» αποτελεί δηλαδή συνέχεια των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν έχει υπάρξει συζήτηση με τους φορείς» τόνισε στην παρέμβασή της η εισηγήτρια του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, ζητώντας την απόσυρσή του αφού «δεν έρχεται σύννομα στο θερινό τμήμα».

  • Σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή προχώρησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους.
Η ΚΝΕ στο Μεξικό

Για το Μεξικό αναχωρεί σήμερα ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Οργάνωση στο 2ο Εθνικό Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας του Μεξικού. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 5 Αυγούστου στην Γκουανταλαχάρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ