ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
Μέτρα που εντείνουν την ανησυχία των μικρομεσαίων αγροτών

Οι δήθεν πλήρεις αποζημιώσεις, που τάζει η κυβέρνηση για τα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών, παραπέμπουν στο ...πλήρες ποσό που προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί και το οποίο δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες

Καμία προοπτική και καμία λύση δε δίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τις μεγάλες καταστροφές στο Αίγιο

Eurokinissi

Καμία προοπτική και καμία λύση δε δίνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τις μεγάλες καταστροφές στο Αίγιο
(Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Στην πεπατημένη των εξαγγελιών που έγιναν προχτές στην Κόρινθο κινήθηκε η κυβέρνηση χτες και στην Αιγιάλεια αναφορικά με τους πυρόπληκτους κατοίκους της Αχαΐας. Η κυβερνητική δέσμη μέτρων έχει εντείνει ακόμη περισσότερο την ανησυχία των μικρομεσαίων αγροτών για το μέλλον τους, καθώς η πείρα τόσο από τους σεισμούς του Αιγίου όσο και από τις αλλεπάλληλες καταστροφές στην παραγωγή έχει δείξει πως οι εξαγγελίες ουσιαστικά μένουν ...εξαγγελίες.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποδοκίμασαν έντονα πυρόπληκτοι αγρότες, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Παλαιό Νοσοκομείο του Αιγίου, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και με τη συμμετοχή των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουριστικής Ανάπτυξης, του υφυπουργού Οικονομικών, του υφυπουργού Υγείας, του προέδρου του ΕΛΓΑ, του περιφερειάρχη, του νομάρχη Αχαΐας και άλλων τοπικών και υπηρεσιακών παραγόντων, οι συγκεντρωμένοι απαιτούσαν άμεση και δίκαιη αποζημίωση.

Τραγική η αποτίμηση των ζημιών

Οι καταστροφές αποτιμώνται σε περισσότερα από 250.000 καμένα στρέμματα, εκ των οποίων τα 200.000 είναι δασικά και τα υπόλοιπα 50.000 καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εκτάσεις, για τις οποίες ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τη γνωστή υπόσχεση περί πλήρους αποκατάστασης, δανειζόμενος τη φράση του πρωθυπουργού «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος». Ωστόσο, η απόφαση αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα για λογαριασμό του καζίνο και ο χαρακτηρισμός «μη δασική έκταση» 19,5 στρεμμάτων περιαστικού δάσους στη Χίο προς όφελος ιδιωτικής εταιρείας τούς διαψεύδει πανηγυρικά. Επίσης κάηκαν περισσότερα από 2.500 αιγοπρόβατα, 5.000 πουλερικά και κουνέλια, 150 αποθήκες, 150 στάβλοι, 300 κυψέλες με μελίσσια.

Οπως ανακοίνωσε ο Π. Παυλόπουλος, η περιοχή κηρύσσεται πυρόπληκτη, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι που τα σπίτια τους καταστράφηκαν θα λάβουν το 1/3 του συνολικού κόστους ανοικοδόμησης, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από άτοκο δάνειο. Η επιδότηση των 3.000 ευρώ θα δοθεί σε όσους κάηκαν τα σπίτια τους, είτε πρόκειται για πρώτη είτε για δεύτερη κατοικία (άφησε «παράθυρο» ανοιχτό για όσους έχουν 2η κατοικία μεταβιβάζοντας την ευθύνη στους κατά τόπους δήμους), ενώ βέβαιη θεωρείται η διαμονή σε κοντέινερ όσων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Για την αντικατάσταση της οικοσκευής ο δικαιούχος θα λάβει 600 ευρώ.

Επιπρόσθετα, η Νομαρχία Αχαΐας θα λάβει έκτακτη ενίσχυση 800.000 ευρώ, ο Δήμος Διακοφτού 400.000 ευρώ, ο Δήμος Αιγίου 300.000 ευρώ, ο Δήμος Ακράτας 150.000 ευρώ, ο Δήμος Καλαβρύτων 100.000 ευρώ και η Κοινότητα Λεοντίου 50.000 ευρώ.

Παραπέμπει στους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς

«Μια από τα ίδια» ήταν και οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκου, προς τους αγρότες της Αιγιαλείας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες με σκοπό την ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν, εκτός των άλλων, στις αγροτικές καλλιέργειες. Ο υπουργός δεν προσέφερε τίποτα καινούριο στους αγρότες και κτηνοτρόφους που αγωνιούν για το μέλλον τους και απλώς τους παρέπεμψε στους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς περί των αποζημιώσεων που θα λάβουν. Επανέλαβε ξανά ότι μέχρι τον Οκτώβρη θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και εξέφρασε την ...ελπίδα ότι εντός 3μήνου από την καταβολή του σχετικού φακέλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «πλήρεις αποζημιώσεις», δημιουργώντας προσδοκίες στους αγρότες της περιοχής ότι θα λάβουν το σύνολο των χρημάτων για τα περιουσιακά τους στοιχεία που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές. Μόνο που όταν τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για «πλήρεις αποζημιώσεις» φυσικά και δεν εννοούν ότι θα καταβληθεί το πλήρες ποσό για την επανασύσταση μιας καταστραμμένης αγροτοκτηνοτροφικής επιχείρησης, αλλά για το «πλήρες ποσό» που προβλέπουν οι σχετικοί κανονισμοί. «Πλήρες ποσό», το οποίο είναι πάντα πολύ κάτω από την πραγματική αξία των περιουσιών που καταστράφηκαν. Αυτό που μένει για τους αγρότες της περιοχής, όπως και της υπόλοιπης Ελλάδας που έχασαν τους κόπους μιας ζωής μέσα σε μια στιγμή, είναι η συσπείρωσή τους και η από κοινού αγωνιστική διεκδίκηση πραγματικών αποζημιώσεων και για το σύνολο των ζημιών που υπέστησαν.

Διαγωνισμός κοροϊδίας από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Σ' ένα διαγωνισμό κοροϊδίας με την κυβέρνηση επιδόθηκε χτες το ΠΑΣΟΚ σε βάρος των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις οικονομικής ενίσχυσής τους, μετά τη μομφή του Π. Παυλόπουλου για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην πυρκαγιά του 2000 που κατέκαψε Αχαΐα και Κορινθία, σύμφωνα με την οποία έδωσε μόνο 3.088.000 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

Αντιγράφοντας μέτρα που υπόσχονταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά από κάθε καταστροφική πυρκαγιά, χτες από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν δέκα προτάσεις, αποφεύγοντας όμως επιμελώς να καθορίσουν το οικονομικό ύψος της ενίσχυσης των πληγέντων. Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων πρότεινε άμεση οικονομική βοήθεια, άμεση καταγραφή των ζημιών, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση της ΝΔ. Επίσης, ζήτησε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων με προκαταβολή του 50% των ζημιών, πάγωμα και ρύθμιση των δόσεων των δανείων στις τράπεζες κ.ά. Ακόμα, πρότεινε «την κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου ανασυγκρότησης για κάθε πληγείσα περιοχή και να υπάρξει ειδικός κωδικός χρηματοδότησης των σχεδίων αυτών από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Την ίδια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου, ενισχύοντας τον δικομματικό αποπροσανατολιστικό καυγά, μιλούσε για «εικονικά μέτρα», επιχειρώντας να κρύψει ότι τις ίδιες υποσχέσεις είχε δώσει το ΠΑΣΟΚ και το 2000, όταν επί των κυβερνητικών του ημερών είχαν καεί 2.000.000 στρέμματα, σπίτια, καλλιέργειες και η τότε υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου έκανε λόγο για «σχεδιασμό ειδικού αναπτυξιακού νόμου»...


Πλήρεις αποζημιώσεις στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δε δίνουν λύση και προοπτική στα κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αγροτικά νοικοκυριά της Αιγιάλειας», τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τους πυρόπληκτους της Αιγιάλειας. Συγκεκριμένα, στο σχόλιο αναφέρεται:

«Το ΚΚΕ απαιτεί να αποζημιωθούν πλήρως και εντός τριμήνου οι πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφοι και όχι να παραπέμπονται στις εγκρίσεις της ΕΕ, όπως κάνει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δε δίνουν λύση και προοπτική στα κατεστραμμένα από την πυρκαγιά αγροτικά νοικοκυριά της Αιγιάλειας, που πλήττονται επιπλέον και από την ΚΑΠ.

Να αποζημιωθεί όλο το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο. Να αποζημιώνονται κατ' έτος οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την απώλεια εισοδήματος και για χρονικό διάστημα ανάλογα με το προϊόν, τουλάχιστον μια πενταετία οι ελαιοπαραγωγοί. Να δοθεί ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια, για τις αποθήκες και για τις αγροτικές υποδομές. Να χαριστούν τα υπόλοιπα δάνεια που είχαν δοθεί στους σεισμόπληκτους. Να παγώσει η πληρωμή των άλλων δανείων. Να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια με άτοκη πενταετή περίοδο για αποκατάσταση των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Πρέπει άμεσα να αναδασωθούν όλες οι καμένες εκτάσεις και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των καμένων από τις πλημμύρες.

Ο λαός της Αιγιάλειας και των άλλων κατεστραμμένων περιοχών χρειάζεται να κινητοποιηθεί και ταυτόχρονα να επαγρυπνεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ