ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ 2007-2013
Ολα για την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου

Στη Βουλή καταθέτει η κυβέρνηση νομοσχέδιο για τη διαχείριση κοινοτικών πόρων, εξειδικεύοντας παραπέρα τη Στρατηγική της Λισαβόνας

Κομμένο και ραμμένο στις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας είναι και το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων (2007-2013) που εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή και κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση προσάρμοσε το ΕΣΠΑ - γνωστό και ως Δ΄ ΚΠΣ - στις προεκλογικές ανάγκες. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Οικονομίας άφησε να εννοηθεί ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τα 24,6 δισ. ευρώ που φιλοδοξεί να εισπράξει η Ελλάδα από την ΕΕ μέχρι το 2013, θα είναι η περιφέρεια και οι οικονομικά ασθενέστεροι, ενώ αποτελεί κοινό μυστικό ότι η μερίδα του λέοντος θα πάει στις πολυεθνικές και στους συνεταίρους τους στην Ελλάδα. Η μέχρι σήμερα εμπειρία διδάσκει, πως οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, διοχετεύονταν και συνεχίζουν να διοχετεύονται αποκλειστικά στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και «επιχειρηματικότητας». Στην εξυπηρέτηση, δηλαδή, των σημερινών αναγκών της πλουτοκρατίας σε υποδομές και «μεγάλα έργα».

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις τους ακουμπάνε για τα καλά και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη γενικότερη «Διοικητική Μεταρρύθμιση» της χώρας, για την οποία το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένο «τομεακό πρόγραμμα» χρηματοδότησης, στην κατεύθυνση με την οποία συμφωνεί και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ετοιμάζονται πυρετωδώς για το λεγόμενο νέο «Καποδίστρια» στο πλαίσιο του μοντέλου συρρίκνωσης του αριθμού των νομαρχιών και των περιφερειών της χώρας.

Στο εν λόγω νομοσχέδιο δίνεται μια πρώτη σαφής πρόγευση των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Αυτό φάνηκε και από τη χτεσινή παρουσίασή του από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τον υπουργό Γ. Αλογοσκούφη να ξεκαθαρίζει πως στις διατάξεις προβλέπεται «σημαντικά μικρότερος αριθμός ικανών και πιστοποιημένων φορέων υλοποίησης» (των έργων που θα ενταχθούν). «Σήμερα», συνέχισε, «υπάρχουν περίπου 6.000 φορείς υλοποίησης και στόχος είναι να μειωθούν περίπου κατά 90%». Διευκρινίζοντας έφερε «για παράδειγμα» τους «φορείς υλοποίησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού» (Δήμοι), οι οποίοι, όπως είπε, «είναι σήμερα περίπου 1.050 και θα περιοριστούν σημαντικά με τη σύσταση μεταξύ άλλων της "Δήμος ΑΕ"», η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των όποιων παρεμβάσεων. Είναι φανερό πως οι νέοι μηχανισμοί διαχείρισης που στήνει η κυβέρνηση θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα, τα οποία θα πληρώσουν και για το κόστος λειτουργίας τους.

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως το ποσό των 24,6 δισ. ευρώ (κοινοτική συμμετοχή) αποτελεί «βασική προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση με την ΕΕ» και «μοχλό για τη συνέχιση της υψηλής ανάπτυξης, τη μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας και τη σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας». Πρόσθεσε μάλιστα, πως το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ) είναι «απόλυτα συνεπές και συμπληρωματικό με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων», το οποίο να σημειωθεί πως εξειδικεύει, σε εθνικό επίπεδο, τη Στρατηγική της Λισαβόνας.

Στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προβλέπονται 8 τομεακά προγράμματα. Πρόκειται για τα προγράμματα «Ενίσχυσης της προσπελασιμότητας» (οδικά δίκτυα, λιμάνια κ.ά), «ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα», «ψηφιακή σύγκλιση», «περιβάλλον-αειφόρος ανάπτυξη», «ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού», «εκπαίδευση και διά βίου μάθηση», «διοικητική μεταρρύθμιση» και «τεχνική υποστήριξη εφαρμογής». Τα 5 περιφερειακά προγράμματα αφορούν σε Αττική, Μακεδονία-Θράκη, Δυτική Ελλάδα-Πελοπόννησο-Ιόνια νησιά, Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ηπειρο και Κρήτη-Νήσοι Αιγαίου.

Ο υπουργός έκανε λόγο για την εφαρμογή «ελάχιστου ορίου προϋπολογισμού των έργων», ώστε να «μην υπάρχουν πολύ μικρά έργα» και έκανε ειδική μνεία στην ολοκλήρωση της Εγνατίας, του σιδηροδρομικού άξονα Πάτρα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη και στα «μεγάλα έργα» του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο υφυπουργός, Χ. Φώλιας, είπε πως κεντρικός συντονισμός θα υπάρχει για έργα προϋπολογισμού πάνω από 5 εκατ. ευρώ.

Ηξεις αφήξεις για την κατώτατη σύνταξη

Στα θολά νερά ψαρεύει η κυβέρνηση με τη λεγόμενη κατώτατη σύνταξη, αφού και χτες ο Γ. Αλογοσκούφης - όταν ρωτήθηκε σχετικά - δήλωσε ανέτοιμος να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΚΑΣ σε περίπτωση εφαρμογής της κατώτατης εθνικής σύνταξης, ο υπουργός περιορίστηκε να δηλώσει πώς «το ΕΚΑΣ είναι χρήσιμο αλλά έχει σημαντικές αδυναμίες» και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει τίποτε άλλο στην παρούσα φάση.

Το θέμα είχε συζητηθεί προχτές σε κυβερνητική σύσκεψη από τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης, μετά από την οποία δεν έγινε καμία επίσημη δήλωση. Είναι φανερό πως τα λεγόμενα ή όσα εντέχνως «διαρρέουν» κυβερνητικές και άλλες πηγές για το ύψος της κατώτατης σύνταξης, βρίσκονται στην κατεύθυνση δημιουργίας κλίματος μπροστά στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αλλά και της προεκλογικής προπαγάνδας τους με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου.


Ούτε ένα ευρώ για τις λαϊκές ανάγκες!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του κυβερνητικού σχέδιου νόμου που αφορά στη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με χτεσινή ανακοίνωσή του, σημειώνει:

«

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να λάβουν τίποτα και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τα 24,6 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) 2007 - 2013. Αντίθετα, θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους για να στηριχτεί η περιβόητη Στρατηγική της Λισαβόνας, που θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 24,6 δισ. ευρώ δεν προβλέπεται ούτε ένα ΕΥΡΩ να κατευθυνθεί προς την κάλυψη λαϊκών αναγκών και για ζωτικά έργα υποδομής για τη δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα, τη διαχείριση νερού, την αντισεισμική θωράκιση κ.λπ.

Η κυβέρνηση αναφέρεται στην ενίσχυση της απασχόλησης και προωθεί στην πράξη τη συντριβή κάθε πλαισίου σταθερής και πλήρους εργασίας. Βαφτίζει μέτρα κοινωνικής συνοχής ορισμένα ψίχουλα που θα μοιράσει επιλεκτικά σε ομάδες απόλυτης εξαθλίωσης για να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Ενώ στο όνομα των δήθεν μειωμένων αντοχών της οικονομίας αρνείται να υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ για 1.300 ευρώ βασικό μισθό, κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 εισάγει φορείς υλοποίησης και ειδικές υπηρεσίες που παρακάμπτουν ακόμα και το σημερινό πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης. Επιχειρεί να διασφαλίσει την ευελιξία της κυβέρνησης στη διανομή των έργων ανάμεσα στους ισχυρούς ιδιωτικούς ομίλους, ενώ παράλληλα επιβαρύνει με πρόσθετο διαχειριστικό κόστος τους φορολογούμενους. Βοηθά στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ενισχύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τραπεζών και τους μεγάλους ομίλους στην υλοποίηση των έργων.

Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει με τον αγώνα και την ψήφο του την ήδη συσσωρευμένη αρνητική πείρα του σχετικά με το ποιος ωφελήθηκε από τα προηγούμενα κοινοτικά και εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα. Να δώσει έτσι ουσιαστική απάντηση και στην αντιλαϊκή πολιτική. Η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και γενικότερα του ευρωμονόδρομου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ