ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Προσπαθούν να τσακίσουν κάθε δικαίωμα

Μετά τα κρούσματα τρομοκρατίας στον «Ευαγγελισμό», μια ακόμα περίπτωση έρχεται να προστεθεί στην αντεργατική λίστα

Την ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιχειρεί η εργοδοσία των ιδιωτικών συνεργείων που έχουν αναλάβει την καθαριότητα δημόσιων ιδρυμάτων, όπως τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία. Αναγορεύοντας σε νόμο την αυθαιρεσία, αποφασίζουν και διατάσσουν εκείνο που διασφαλίζει τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Μια τέτοια προκλητική απόφαση πήρε ο ιδιοκτήτης του συνεργείου με την επωνυμία «Ποιότητα Ζωής», που έχει αναλάβει την καθαριότητα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και απασχολεί περίπου εκατό εργάτες και εργάτριες -κυρίως αλλοδαπούς: Τους ανακοίνωσε ότι δικαιούνται μόνο δέκα μέρες άδεια, παρότι η Συλλογική Σύμβαση για τις καθαρίστριες προβλέπει ρητά ότι οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν ένα χρόνο εργασίας δικαιούνται 20 μέρες.

Ετσι, στις εξευτελιστικές αμοιβές έρχεται να προστεθεί και η στέρηση της ανάπαυσης μετά από την εξάντληση όλου του χρόνου. «Δουλεύω 14 χρόνια σε διάφορα συνεργεία και όλοι οι εργοδότες έχουν την ίδια συμπεριφορά», είπε στον «Ρ» μια εργάτρια, η οποία εξήγησε: Πληρώνουν τρία ευρώ την ώρα και οι εργαζόμενοι εργάζονται 5-7 ώρες. Δηλαδή, παίρνουν από 15 έως 21 καθαρά τη μέρα. Δεν τους δίνουν όμως επιδόματα γάμου και παιδιών, ενώ οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν αν παίρνουν ανθυγιεινά ένσημα και αν αυτά ανταποκρίνονται στις μέρες εργασίας.

Με αυτές τις αμοιβές οι εργοδότες διευρύνουν τα κέρδη τους, καθώς το μεικτό μεροκάματο που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση είναι 33,40 ευρώ για τις άγαμες και 36,58 ευρώ για τις έγγαμες εργάτριες.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Καθαριστριών Αττικής και Περιχώρων, που χτες επισκέφτηκε το χώρο και μίλησε με τις καθαρίστριες. Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου είχε συνάντηση με τον πρύτανη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του συνεργείου. Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών, ο πρύτανης ζήτησε απ' τον ιδιοκτήτη να πληρώνονται κανονικά οι εργάτες και να μην καταπατιούνται τα δικαιώματά τους επισημαίνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δε θα υπογράψει ξανά σύμβαση με το συγκεκριμένο συνεργείο.

Οι εργάτριες επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία του Συνδικάτου με μαζικές εγγραφές σε αυτό.

Απολύσεις στον «Εγκέφαλο»

Στο μεταξύ, στην απόλυση δύο καθαριστριών στο διαγνωστικό κέντρο «Εγκέφαλος» προχώρησε ο όμιλος EUROMEDICA επειδή θα ξεκινήσει τη συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, όπως απάντησε η εργοδοσία στο Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Συναφών Επαγγελμάτων, εξηγώντας ότι αυτό το επιτρέπουν οι νόμοι του κράτους.

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 9 π.μ., στα γραφεία της διοίκησης του Ομίλου EUROMEDICA (Ερμού 1 και Νίκης) για τις απολύσεις εργαζομένων στην καθαριότητα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
«Δολώματα» για να κατευνάσει την οργή

Με υποσχέσεις για προεκλογικές παροχές φτωχοκομείου έφυγαν τα στελέχη του υπουργείου Απασχόλησης από την Ημαθία και τη Θεσσαλονίκη

Στην Ημαθία συνεδρίασε χτες το πρωί η επιτροπή για την εξειδίκευση των μέτρων εφαρμογής του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το απόγευμα, ο ΓΓ του υπουργείου Απασχόλησης συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους εργαζομένων της ΒΙΑΜΥΛ και των εργοστασίων της Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών σε Ημαθία και Θεσσαλονίκη εντάσσεται στο πλαίσιο των συζητήσεων για την τροπολογία «σκούπα» που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα την Παρασκευή) ώστε να εξασφαλίσει, όπως διατείνεται, την ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων ανέργων στα διάφορα ταμεία «φτώχειας» και «αλληλεγγύης» που δημιουργεί για να διαχειριστεί την εξαθλίωση που προκαλεί η πολιτική του δικομματισμού.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να εκτονώσει την οργή και την αγανάκτηση των ανέργων μπροστά στις επικείμενες εκλογές, αλλά και ενόψει των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ώστε να μην εισπράξει την καταδίκη στην πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία και τη φτώχεια.

Τα κυβερνητικά στελέχη καμία δέσμευση δεν ανέλαβαν απέναντι στα αιτήματα:

  • Των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας (το 40% εξαιρείται από την ειδική επιδότηση ανεργίας).
  • Των εποχιακών εργατών στις επιχειρήσεις διαλογής και επεξεργασίας φρούτων, που χάνουν το δικαίωμα ένταξης στο ταμείο ανεργίας.
  • Των απολυμένων της ΒΑΛΚΑΝ, της ΕΛΛΕΝΙΤ, των εν αναμονή ανέργων της ΒΙΑΜΥΛ (κλείνει το 2008 και επιδοτήθηκε από την ΕΕ με 14,5 εκατ. ευρώ για να μεταφέρει τη δραστηριότητά της στη Βουλγαρία).
  • Των εργαζομένων στα εργοστάσια της Βιομηχανίας Ζάχαρης που βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει ούτε καν με επιδόματα φτώχειας τους χιλιάδες ανέργους ηλικίας 45-50 και 55 χρόνων που μένοντας στην ανεργία κινδυνεύουν να χάσουν και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Στο μεταξύ χτες ανακοινώθηκε από τη ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ ότι η εταιρεία σταματά τη δραστηριότητά της ως βιομηχανίας ξύλου και πλέον δραστηριοποιείται στο χώρο των ακινήτων. Ηδη εξετάζει προτάσεις για την αξιοποίηση της ιδιόκτητης έκτασης συνολικού εμβαδού 358.037 τετραγωνικών μέτρων στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης όπου σήμερα λειτουργεί το εργοστάσιο.

ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΚΕΡΑΝΗΣ»
Απολυμένοι και με τη βούλα

13 Απρίλη 2006: Εργαζόμενοι του Κεράνη μπαίνουν στην πορεία των ταξικών δυνάμεων, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
13 Απρίλη 2006: Εργαζόμενοι του Κεράνη μπαίνουν στην πορεία των ταξικών δυνάμεων, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας του ΠΑΜΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις
Στο δρόμο πετάχτηκαν και τυπικά χτες οι 141 εργαζόμενοι στην καπνοβιομηχανία «ΚΕΡΑΝΗΣ» στον Πειραιά μετά την απόφαση του Εφετείου για εκκαθάριση της εταιρείας και δήμευση της περιουσίας της, με αμφίβολο αν θα πάρουν ακόμα και την αποζημίωσή τους. Σε αυτό το αποτέλεσμα οδήγησε η πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, που πριμοδοτούν τους βιομήχανους, ενώ την ίδια ώρα συρρικνώνουν την αγροτική παραγωγή και χτυπούν τους καπνοκαλλιεργητές.

Συνένοχες είναι όμως και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση»), αλλά και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και της Ομοσπονδίας εργαζομένων στην Καπνοβιομηχανία, που με τη στάση τους ουσιαστικά προδιέγραψαν και ενθάρρυναν τις αρνητικές εξελίξεις.

Από την πρώτη στιγμή, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της αγωνιστικής παράταξης ΕΣΚ είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα να ακολουθηθεί ο δρόμος του αγώνα και της πάλης από τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι πολιτικά και συνδικαλιστικά υπεύθυνοι για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο εργοστάσιο και όχι να γίνουν αποδέκτες λύσεων που έβαλαν τελικά και το λουκέτο.

Για τις εξελίξεις και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε η πολιτική του δικομματισμού και η ενδοτικότητα των εκπροσώπων του εργοδοτικού συνδικαλισμού είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι ταξικές δυνάμεις μέσα και έξω από το εργοστάσιο, αλλά και το ΚΚΕ, τόσο με τις περιοδείες του στο χώρο δουλιάς, όσο και με τις παρεμβάσεις του στη Βουλή.

Είναι χαρακτηριστικές οι θριαμβολογίες του τότε προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου το Μάη του 2006, όταν σε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, μαζί με τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας, προσυπέγραφε το πρακτικό για να τεθεί η εταιρεία σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης. Αμέσως μετά, δήλωνε με στόμφο ότι στο πρακτικό προστέθηκε ρύθμιση για τη διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας.

Τα επώδυνα για τους εργαζόμενους αποτελέσματα φάνηκαν ένα χρόνο μετά και πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα ώστε, μπροστά και στην κάλπη, να βγάλουν σοβαρά πολιτικά συμπεράσματα.

Κατάπιαν τη γλώσσα τους;

Μια σχεδόν βδομάδα έχει περάσει από τη μέρα που μέσα στο ξενοδοχείο «Αστέρας Βουλιαγμένης» συνελήφθη από αστυνομικούς η εργαζόμενη και συνδικαλίστρια Μερόπη Αλικιώτη, την ώρα που συμμετείχε σε έλεγχο του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ).

Το γεγονός κατήγγειλε άμεσα ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και προκάλεσε την ανησυχία και την οργή των εργαζομένων του ξενοδοχείου. Παρ' όλ' αυτά, η πλειοψηφία στο επιχειρησιακό σωματείο τηρούσε - μέχρι και χτες τουλάχιστον - «σιγήν ιχθύος», αποφεύγοντας να βγάλει και την παραμικρή ανακοίνωση καταγγελίας για την αυθαιρεσία που στρέφεται σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων. Γεγονός καθόλου τυχαίο, αν αναλογιστεί κανείς ότι την πλειοψηφία στη διοίκηση έχουν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση».

Ας βγάλουν λοιπόν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους. Κι ας πάρουν τα μέτρα τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ