ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παραβιάστηκαν θεμελιώδη δικαιώματα στη δίκη των «27»

Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει την άσκηση αστυνομικής βίας που επιδείχτηκε στα δικαστήρια την 1.8.2007, όπου προσήχθησαν για να δικαστούν οι 27 διαδηλωτές της Πάρνηθας.

«Για τρίτη φορά», σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «στους τελευταίους έξι μήνες χρησιμοποιήθηκε η αστυνομική βία μέσα στο χώρο των δικαστηρίων σε βάρος κατηγορουμένων, δικηγόρων και ανυποψίαστων πολιτών. Πρόκειται για ωμή παραβίαση στοιχειωδών αρχών που διέπουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, παραβιάστηκαν και θεμελιώδη συνταγματικά, δικονομικά δικαιώματα, όπως η αρχή της δημοσιότητας της δίκης με την κατάληψη του χώρου από ένστολους και μυστικούς αστυνομικούς, ενώ κατηγορούμενοι κατήγγειλαν τον ξυλοδαρμό τους κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την Αστυνομία.

Ο "ζήλος" των αστυνομικών δυνάμεων στην υπόθεση των "27" αναδεικνύει ακόμη εντονότερα τις εγκληματικές πολιτικές που από τη μια καταστρέφουν τα δάση και από την άλλη στέκονται αμείλικτες και δείχνουν την πυγμή τους ενάντια σε όσους διαμαρτύρονται για τις πολιτικές αυτές.

Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, αλλά για συνήθη πλέον τακτική των κατασταλτικών αρχών με την πολιτική κάλυψη του αρμόδιου υπουργείου και της κυβέρνησης. Αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί επίσης η στάση των δικαστικών αρχών που ανέχονται τέτοιες πρακτικές και παραβιάσεις του Συντάγματος και των δικονομικών κανόνων και, μάλιστα, μέσα στο χώρο των δικαστηρίων.

Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν πλευρές της γενικότερης έξαρσης του αυταρχισμού και του αντιδημοκρατικού πλαισίου που έχει οικοδομηθεί με συνέπεια τα τελευταία χρόνια από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση: Τρομονόμος, ευρωτρομονόμος, Συνθήκη Σένγκεν, Ευρωπόλ, "αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα" της Χάγης, αντιτρομοκρατικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ, κάμερες παρακολούθησης (C4I), ο κατάλογος είναι μακρύς.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καλεί τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς του φορείς, τα εργατικά συνδικάτα, τις ενώσεις των δικηγόρων, των δικαστών, τις ενώσεις των διανοουμένων και τα σωματεία των καλλιτεχνών, όλο τον πνευματικό κόσμο να μη σιωπήσουν μπροστά σε αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα, αλλά αντίθετα να εντείνουν τον αγώνα για την απόκρουση του αυταρχισμού, για την άμεση υπεράσπιση και την προοπτική διεύρυνσης των λαϊκών ελευθεριών.

Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" θα παρευρεθεί στη δίκη των "27", που αναβλήθηκε για τις 9 Αυγούστου 2007, για να εκφράσει εκ νέου την αντίθεσή της στις αντιδημοκρατικές αυτές μεθοδεύσεις».

«Εφυγε» νωρίς ο σ. Βαγγέλης Κατσικόπουλος

Ανακοίνωση της ΚΟ Κατασκευών Σάμου

Εφυγε πρόωρα από κοντά μας ο σύντροφος Βαγγέλης Κατσικόπουλος σε ηλικία μόλις 57 ετών. Για τον άδικο χαμό του, η ΚΟ Κατασκευών της Σάμου του ΚΚΕ εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, τη βαθιά θλίψη και τα συλλυπητήριά της, αλλά και την οργή της για την κάκιστη κατάσταση του συστήματος Υγείας στο νησί, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να είναι ζωντανός σήμερα ο σ. Βαγγέλης αυτή δεν μπόρεσε να αποδειχτεί, αφού το νοσοκομειακό που τον παρέλαβε δεν είχε γιατρό και συνεπώς δε δέχτηκε τις απαραίτητες πρώτες βοήθειες.

Ο Β. Κατσικόπουλος συνδέθηκε με το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα το 1975. Οργανώθηκε τότε στην ΚΝΕ και ένα χρόνο μετά στο ΚΚΕ και συμμετείχε στο εργατικό κίνημα των οικοδόμων. Αναδείχτηκε πρόεδρος του σωματείου τζαμάδων Αθήνας και με τη μετεγκατάστασή του στη Σάμο, οργανώνεται στο Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου και εκλέγεται στη διοίκησή του.

Μέχρι την τελευταία του στιγμή, παρέμεινε πιστός αγωνιστής για τα δίκια της εργατικής τάξης. Εδινε καθημερινά τη μάχη για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων. Στην οικογένεια, στο γιαπί, στο χωριό του, στο σωματείο του. Για το μεροκάματο, για κοινωνικά δικαιώματα, για την Παιδεία, για την Ασφάλιση, για την Υγεία. Υπερασπίζοντας τις θέσεις του Κόμματός του.

«Ο τρόπος που χάθηκε ο σύντροφός μας - καταγγέλλει η ΚΟ Κατασκευών Σάμου - αναδείχνει το δίκαιο των αγώνων για αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας στο νομό μας και την ανυπαρξία υποδομής για στοιχειώδεις πρώτες βοήθειες. Το αγροτικό ιατρείο Αγίου Κωνσταντίνου δεν έχει μόνιμο γιατρό, πηγαίνει ένας εκ περιτροπής. ΕΚΑΒ δεν υπάρχει στο νομό, με αποτέλεσμα να έρθει νοσοκομειακό μόνο με τον οδηγό και έτσι δεν του δόθηκαν έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες που είχε ανάγκη. Δε διασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να ζούσε αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα.

Να λογοδοτήσουν γι' αυτήν την κατάσταση όσοι έχουν την ευθύνη γι' αυτή την εγκατάλειψη. Υπάρχει ένοχος και αιτία. Ενοχη είναι η πολιτική του δικομματισμού. Αιτία είναι ότι αυτή η πολιτική υπερασπίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και δεν περισσεύουν λεφτά για τις ανάγκες του λαού. Δε δίνουν λεφτά για το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή».

«Τους καταγγέλλουμε - καταλήγει η ανακοίνωση της Οργάνωσης - και καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το σαμιακό λαό να μην επιτρέψουμε άλλη επανάπαυση, να μην τεθεί σε κίνδυνο άλλη ανθρώπινη ζωή.

Οι σύντροφοί του υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όλα αυτά που αγωνιστήκαμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. Για πραγματικά δημόσια δωρεάν Υγεία που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Κηδεύτηκε η Ελένη Κουρκούνη

Κηδεύτηκε χτες το μεσημέρι στην Πηγή Τρικάλων η αγωνίστρια Ελένη Κουρκούνη, μητέρα του Νίκου Κουρκούνη, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην κηδεία της παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων, με επικεφαλής τον γραμματέα της Δ. Αρμάγο.

Η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν στον σ. Νίκο Κουρκούνη τα θερμά τους συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ