ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΠΙΕΡΙΑΣ
Σοβαροί κίνδυνοι από το πεδίο βολής
  • Βρέθηκε άσκαστη οβίδα σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή
  • Ανακοίνωση της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης»
  • Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Σε ένα απέραντο πεδίο βολής έχει μετατραπεί η περιοχή του Λιτοχώρου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» Λιτοχώρου. Πριν από λίγες μέρες, απαγορεύτηκε σε κατοίκους κι επισκέπτες να πλησιάσουν στην παραλία του Λιτοχώρου, γιατί - όπως είπε το Λιμενικό - υπήρχε μια οβίδα, εδώ και 20 μέρες, η οποία έπρεπε να αχρηστευτεί! Δηλαδή, εδώ και 20 μέρες οι λουόμενοι έκαναν μπάνιο με την οβίδα από κάτω τους, ψάρευαν οι ψαράδες κλπ. Είναι απορίας άξιο πως δε θρηνήθηκαν θύματα. Η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των πεδίων βολής του Λιτοχώρου.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 30 Ιούλη στην παράκτια περιοχή της Γρίτσας Λιτοχώρου, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι κι επισκέπτες, υπάλληλοι του Λιμενικού απαγόρευαν την πρόσβαση στην ακτή, ανατολικά του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιτοχώρου με τη δικαιολογία, ότι θα πραγματοποιηθεί στρατιωτική κινητοποίηση (άσκηση) από αέρα, θάλασσα και στεριά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» στους οποίους καταγγέλθηκε το γεγονός, έσπευσαν στην περιοχή και ζήτησαν εξηγήσεις από τα αρμόδια όργανα που με προκλητικό τρόπο αρνούνταν να εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβαινε.

Μετά από πιεστικές ερωτήσεις, οι υπάλληλοι του Λιμενικού είπαν ότι βρέθηκε οβίδα αντιαεροπορικού πυροβόλου, πριν από είκοσι περίπου μέρες στο βυθό, σε ελάχιστη απόσταση από την ακτή και πολύ κοντά στο νταϊλιάνι των ψαράδων. Η οβίδα δεν είχε εκραγεί σε κάποια από τις πρόσφατες ή παλαιότερες βολές κι έπρεπε να πραγματοποιούσαν επιχείρηση αχρήστευσής της. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πριν έναν περίπου χρόνο, είχε σκάσει βλήμα μπροστά στο προαύλιο του Μετοχίου του Αγίου Διονυσίου, κι από τύχη και στις δύο περιπτώσεις δε θρηνήθηκαν θύματα.

«Διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά το πόσο κινδυνεύουν τόσο οι εργαζόμενοι της υπαίθρου όσο και οι επισκέπτες της περιοχής», καταγγέλλει η «Δημοτική Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» και καλεί όλους τους τοπικούς παράγοντες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. «Νομάρχης και Δήμαρχοι οφείλουν να πάρουν θέση πριν θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα», τονίζει προσθέτοντας ότι είναι υποκρισία να μιλάνε για τουριστική ανάπτυξη όταν ολόκληρη η περιοχή, από τις παρυφές του Ολύμπου ως και τη θάλασσα, βομβαρδίζεται καθημερινά από βλήματα (ύποπτα ή μη) μετατρέποντας τη σε ένα απέραντο πεδίο βολής».

Το θέμα στη Βουλή με Ερώτηση του ΚΚΕ

Το θέμα με την εύρεση της άσκαστης οβίδας αντιαεροπορικού πυροβόλου στο βυθό της θάλασσας, στην παραθαλάσσια περιοχή της Γρίτσας Λιτοχώρου, έφεραν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «το παραπάνω γεγονός αλλά και η πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες οβίδες, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο κίνδυνος τόσο για την ασφάλειά τους όσο και για ανθρώπινα θύματα είναι συνεχής».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν πως ο Δήμος και η Νομαρχία, στην κατεύθυνση της προάσπισης των συμφερόντων του λαού της περιοχής, οφείλουν να διεκδικήσουν μαζί με το λαό την απομάκρυνση του πεδίου βολής του Λιτοχώρου, καθώς και να σταματήσουν να γίνονται στην περιοχή στρατιωτικές ασκήσεις.

Καταλογίζουν στην κυβέρνηση την ευθύνη γιατί η περιοχή του Λιτοχώρου εξακολουθεί να αποτελεί ένα τεράστιο πεδίο βολής, προκαλώντας επιπτώσεις στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ με την ερώτηση που κατέθεσαν ζητούν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να απαντήσει με σαφήνεια:

- Από πού προέρχεται και πώς βρέθηκε η άσκαστη οβίδα;

- Θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλες οβίδες τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας;

- Θα σταματήσει να χρησιμοποιείται η εν λόγω περιοχή ως ένα γενικό πεδίο βολής;

Θυμίζουμε πως τον περασμένο Ιούνη (8/6/07) το ΚΚΕ είχε κάνει παρέμβαση στη Βουλή θέτοντας ζήτημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής από τις ασκήσεις. Το ΥΠΕΘΑ είχε ισχυριστεί ότι «λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας, ώστε να εξαλειφθεί ο κίνδυνος ατυχήματος».


Στην Τουρκία η ευθύνη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό

Συνέντευξη της υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώς Μαρκουλή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ

«H ευθύνη για τη στασιμότητα στο Κυπριακό βαρύνει αποκλειστικά την Τουρκία, η οποία δεν έχει αποδεχτεί μέχρι σήμερα τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, και τη διαδικασία του τέως βοηθού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ιμπραχίμ Γκαμπάρι». Τα παραπάνω υπογραμμίζει η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, μεταξύ άλλων:

- Τονίζει ότι η Κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, γιατί «είναι μια συμφωνία αρχών και μια διαδικασία που έχει όλα τα εχέγγυα να οδηγήσει σε μια καλή προετοιμασία του εδάφους για την έναρξη, όταν διαπιστωθεί πραγματική πρόοδος, απ' ευθείας συνομιλιών».

- Επισημαίνει επίσης ότι με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου «απομακρυνόμαστε από τον κίνδυνο επαναφοράς τους σχεδίου Ανάν αυτούσιου ή με διακοσμητικές τροποποιήσεις, ή τον κίνδυνο μιας νέας αποτυχίας που αυτή τη φορά θα είναι καταστροφική».

- Δηλώνει αναφορικά με το θέμα του εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκοκυπρίων ότι το σχέδιο κανονισμού, που ετοίμασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2004, είναι απαράδεκτο, «γιατί στην ουσία προϋποθέτει το άνοιγμα των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων στα κατεχόμενα εδάφη μας, πράγμα που έρχεται σε σύγκρουση με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες των διεθνών οργανισμών που διέπουν την αεροπλοΐα και ναυσιπλοΐα».

- Αποκαλύπτει ότι ο τουρκικός στρατός αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή στους νόμιμους κατοίκους της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου (Βαρώσια), παράλληλα με τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συνδιαχείρισή του από τις δύο κοινότητες.

- Σημειώνει, αναφερόμενη στην επίδραση που θα έχει στο Κυπριακό η εκλογική νίκη Ερντογάν, πως «το ζητούμενο δεν είναι τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, αλλά τι δύναμη θα έχει η κυβέρνησή του έναντι του παντοδύναμου στρατού και του βαθέος κράτους». «Μέχρι σήμερα τουλάχιστον», εξηγεί, «είναι ο στρατός, που αποφασίζει για τα μεγάλα εθνικά θέματα, περιλαμβανομένου και του Κυπριακού».

- Τονίζει, σχετικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι στόχος της Κυπριακής κυβέρνησης είναι «μέσα από αυτή την ενταξιακή πορεία να δούμε τη μεταμόρφωση της Τουρκίας σε μια καθαρά δημοκρατική, Ευρωπαϊκή χώρα που θα σέβεται και θα εφαρμόζει τόσο στην εσωτερική πολιτική της όσο και στη διεθνή συμπεριφορά της το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».

- Εξηγεί ότι αν οι εξελίξεις όσον αφορά το Κόσσοβο οδηγηθούν σε λύση με βάση τις προτάσεις Αχτισαάρι, χωρίς την υιοθέτηση της λύσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τότε θα δημιουργηθεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που θα τύχει προφανώς εκμετάλλευσης και από την Τουρκία.

- Χαρακτηρίζει ως «τρίτο Αττίλα» το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και τονίζει ότι προσπάθεια της Τουρκίας είναι η δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους για να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τη λύση του κυπριακού.

- Αναφέρει, τέλος, ότι στόχος της είναι η λειτουργία στο Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών μιας Διπλωματικής Ακαδημίας για τη συνεχή επιμόρφωση των στελεχών του.

Απορρίφθηκε τουρκικό διάβημα για έρευνες για πετρέλαιο

Η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε τουρκικό διάβημα προς τα Ηνωμένα Εθνη για το ζήτημα των ερευνών για την εξόρυξη πετρελαίων.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, τόνισε ότι η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία, εντός της αποκλειστικής της οικονομικής ζώνης, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου. Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Μιχαηλίδης είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία ότι οι θέσεις τους στο θέμα, εναρμονίζονται πλήρως με αυτές της Λευκωσίας και ότι οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας θα είναι εκτός έννομης τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ