ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογικά παιχνίδια με τους φτωχούς αγρότες

Για νωρίτερη καταβολή των επιδοτήσεων κάνει λόγο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την ίδια στιγμή που τα μέτρα για τους πυρόπληκτους αγρότες είναι στην κυριολεξία ψίχουλα

Αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν οι τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι φτωχοί αγρότες στο Αίγιο (φωτ.), τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας
Αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν οι τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι φτωχοί αγρότες στο Αίγιο (φωτ.), τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας
Μπορεί η μικρομεσαία αγροτιά να μετρά ακόμα τις πληγές της από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο, η κυβέρνηση εντείνει ακόμα περισσότερο τις ανησυχίες των φτωχών αγροτών. Κι αυτό γιατί επιχειρεί να δημιουργήσει προεκλογικές εντυπώσεις, αφού χτες ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκος, με δηλώσεις του, ανέφερε ότι οι επιδοτήσεις θα δοθούν νωρίτερα φέτος (το φθινόπωρο αντί την άνοιξη), την ίδια στιγμή που οι αποζημιώσεις - ψίχουλα που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατεστραμμένων αγροτικών νοικοκυριών, παραπέμπονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση που σημαίνει ότι δε θα καταβληθούν αποζημιώσεις στο σύνολο των καταστροφών.

Είναι γεγονός ότι οι πυρκαγιές που κατέκαψαν και συνεχίζουν να κατακαίουν τη χώρα, σε συνδυασμό με τις τραγικές επιπτώσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), επισπεύδουν το ξεκλήρισμα των μικρών και φτωχών αγροτών, δίνοντάς τους τη «χαριστική βολή». Η κυβερνητική «κουστωδία» που περιόδευσε τη χώρα δε δίστασε, πάνω από τις κατεστραμμένες περιουσίες, να μοιράσει μέτρα - «ασπιρίνες», προσπαθώντας, με τη συνδρομή βεβαίως του προπαγανδιστικού μηχανισμού που διαθέτει, να τα παρουσιάσει ως «μέτρα σωτηρίας» των πυρόπληκτων αγροτοκτηνοτρόφων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία εφάρμοσε και εφαρμόζει πιστά την καταστροφική για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους νέα ΚΑΠ, κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της, όταν επικαλείται την κοινοτική νομοθεσία, για να αποφύγει την καταβολή πραγματικών, και στο σύνολο των καταστροφών, αποζημιώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκου, πάνω από τα αποκαΐδια και της Αιγιάλειας και της Κορίνθου, ο οποίος επικαλέστηκε τους κοινοτικούς κανόνες για να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταβληθούν αποζημιώσεις πέραν των όσων εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των ΠΣΕΑ.

Η επιμονή της κυβέρνησης να καταβάλει μόνο όσα «ψίχουλα» επιτρέψουν να καταβληθούν οι μηχανισμοί των Βρυξελλών, απλούστατα αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τόσο την αντιλαϊκή φύση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων, όσο και την πλήρη εξάρτηση της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και όλων των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων, από αυτήν. Διότι οι Ελληνες μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν πλέον ότι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ίδια και απαράλλαχτη πολιτική με αυτήν της ΝΔ ακολουθούσαν. Η αντιαγροτική σκυτάλη πέρασε από τα «πράσινα» στα «γαλάζια» χέρια και η κούρσα ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Ανακοινώσεις και «κόντρα» ανακοινώσεις...

Η προηγούμενη βδομάδα ήταν άκρως διδακτική και αποκαλυπτική για το μέγεθος της υποκρισίας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο «πόλεμος» των ανακοινώσεων ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπεύθυνου Αγροτικής Ανάπτυξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Αργύρη, θα μπορούσε να είναι άκρως απολαυστικός, αν δεν ήταν τόσο εξοργιστικός...

Την ώρα δηλαδή, που δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών, κτηνοτροφικές μονάδες, περιουσίες που χτίστηκαν με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, χάθηκαν στις φλόγες, ξεκίνησε μια ακόμη ανούσια πρασινογάλαζη κοκορομαχία. Παιχνίδι εντυπώσεων για το κυνήγι των ψήφων... Το μεν ΠΑΣΟΚ καλούσε να ληφθούν μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, που το ίδιο ποτέ δεν πήρε, ενώ η ΝΔ, μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσίαζε την ...αργοπορία λήψης μέτρων από το ΠΑΣΟΚ σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος, όταν ήταν εκείνο στην κυβέρνηση. Προσπαθώντας ταυτόχρονα να παρουσιάσει και ως ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία ότι τα ανάλογα «ψίχουλα» που έδινε το ΠΑΣΟΚ τώρα θα δίνονται γρηγορότερα...

Σε κάθε δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκου, κατά τη διάρκεια της περασμένης βδομάδας παρουσιάζεται ως μεγάλη παροχή προς τους αγρότες, η υπόσχεση ότι ο φάκελος των ΠΣΕΑ θα έχει καταβληθεί στην ΕΕ μέχρι τον Οκτώβρη και τα πρώτα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται περίπου κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η επιμονή της κυβέρνησης να τονίζει συνεχώς τη μείωση του χρόνου καταβολής των αποζημιώσεων - μέχρι στιγμής, διότι για τις πυρκαγιές αυτού του καλοκαιριού θα δούμε κατά πόσο θα συνεχιστεί η επίσπευση των διαδικασιών - αποδεικνύει απλούστατα την ουσιαστική της ομοιότητα με την προηγούμενη κυβέρνηση. Διότι πραγματικές και πλήρεις αποζημιώσεις ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλλε και φυσικά ούτε και η σημερινή έχει καταβάλει.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Εμπρηστικές» οι πολιτικές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση - καταγγελία για την καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας

Τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, επισημαίνουν για άλλη μια φορά οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας και Αττικής του ΚΚΕ. Οπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωσή τους, «οι εκατοντάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα και κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δασικών και άλλων εκτάσεων, προκαλώντας το θάνατο ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές, αποτελούν τεράστιο διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού και πρέπει άμεσα να σταματήσει.

Οπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές το ΚΚΕ, ο κύριος ένοχος αυτής της καταστροφής, είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ χθες, που εμπορευματοποιεί τη γη, που δεν προχωρά στη σύνταξη του Δασολόγιου - Κτηματολόγιου, που αποχαρακτηρίζει συνεχώς τις δασικές εκτάσεις, νομιμοποιώντας τους κάθε είδους καταπατητές με επανειλημμένες νομοθετικές και συνταγματικές ρυθμίσεις και που με τη μέθοδο της εξαίρεσης από την αναδάσωση, παραδίδει κυριολεκτικά τα δάση βορά στην κερδοσκοπία και στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση τονίζει ότι «η ΝΔ με το νόμο 998/1979 αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά. Το ΠΑΣΟΚ με το νόμο 1734/1987 αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια. Επίσης, με τη δασοκτόνα αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 (άρθρο 24) και τον εκτελεστικό νόμο του 2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ) παραδίδουν στην οικοπεδοποίηση - τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Χαρακτηριστική επιβεβαίωση της δασοκτόνας πολιτικής, αποτελεί και η προκλητική απόφαση (3220/23-7-07) του Περιφερειάρχη Αττικής, με την οποία εξαιρεί από την αναδάσωση της Πάρνηθας, έκταση 62,59 στρεμμάτων δάσους του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που έχουν μεν καεί από την πρόσφατη πυρκαγιά, αλλά δεν μπορεί να αναδασωθούν, γιατί έχουν δοθεί στο καζίνο για την επέκταση των εγκαταστάσεών του, σύμφωνα με το νόμο 3139/2003 του ΠΑΣΟΚ.

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας και η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ θεωρώντας τεράστια πρόκληση την απαράδεκτη αυτή απόφαση - λίγες μόλις μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, τη στιγμή που εξακολουθούν να καίγονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και άλλων εκτάσεων σε όλη τη χώρα - την κατάγγειλε κι έκανε μάλιστα παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη Αττικής, απαιτώντας την άμεση ανάκλησή της. Ομως, ο Περιφερειάρχης ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της απόφασης που υπέγραψε, συντασσόμενος έτσι πλήρως με την κυβερνητική θέση παράδοσης ουσιαστικά των καμένων στο κεφάλαιο.

Καταγγέλλουμε, για άλλη μια φορά, την απόφαση αυτή και δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μ' όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την οριστική ανάκλησή της. Καλούμε το λαό και τους εργαζόμενους, όλους τους μαζικούς φορείς, να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση προστασίας των δασών - ορεινών όγκων της Αττικής, που έχουν απομείνει, γιατί το περιβάλλον και η γη δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνική ιδιοκτησία και δημόσια αγαθά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ
Να μην παρασυρθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες

Με αφορμή τις δηλώσεις Μπασιάκου, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης που αποδεκάτισε το αγροτικό εισόδημα, ερήμωσε την ύπαιθρο και εξαθλίωσε τους μικρομεσαίους αγρότες δεν μπορεί να εξωραϊστεί με προεκλογικές υποσχέσεις που δεν έχουν κανένα περιεχόμενο, αλλά αποσκοπούν στην υφαρπαγή των ψήφων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες να μην παρασυρθούν από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης. Με την ψήφο τους να τιμωρήσουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που είναι υπεύθυνοι για την εξαθλίωσή τους και ταυτόχρονα υποτιμούν τη νοημοσύνη τους. Να συσπειρωθούν και να ψηφίσουν μαζικά το ΚΚΕ που αντιστάθηκε στον ΠΟΕ, στην ΚΑΠ και στις αναθεωρήσεις της, στήριξε τις αγροτικές κινητοποιήσεις και πιστεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος του λαού και της μικρομεσαίας αγροτιάς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ