ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πολιτικά επικίνδυνες και εξευτελιστικές οι εξαγγελίες για παροχές - ψίχουλα

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους

«Αυτές οι εξαγγελίες, που υπάρχουν στα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι συζητήσεις που γίνονται για κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, κατώτατη εθνική σύνταξη κλπ., οι "παροχές" που γίνονται στις ανύπαντρες μητέρες, στις μονογονεϊκές οικογένειες κλπ., μας φέρνουν στην εποχή του 1950, όταν η Φρειδερίκη μοίραζε τα βιβλιάρια απόρων κορασίδων και ανέβαινε σε έναν γαϊδαράκο και περιδιάβαινε τα χωριά και μοίραζε τέτοια επιδόματα. Ακριβώς είναι αυτή η λογική. Σε αυτή τη λογική κινούνται. Γι' αυτό λέμε ότι είναι εξευτελιστικές, γελοίες παροχές αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνες».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, την περασμένη Κυριακή το μεσημέρι. Οι δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι οι παρακάτω:

«Ανεξάρτητα από το πότε θα καθορίσει την ημερομηνία των εκλογών η ΝΔ εμείς λειτουργούμε σαν να είμαστε ακριβώς στη στενή προεκλογική περίοδο», τόνισε, ξεκινώντας τις δηλώσεις της, η Αλ. Παπαρήγα.

Εξαγγελίες γελοίες και εξευτελιστικές

«Τις τελευταίες μέρες», συνέχισε, «έχουμε τις εξαγγελίες της ΝΔ, τις οποίες εμφάνισε ως εξαγγελίες παροχών σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού. Από οικονομική πλευρά για εμάς είναι γελοίες κυριολεκτικά και εξευτελιστικές. Δεδομένου ότι πρόκειται για παροχές - ψίχουλα. Είναι σαν αυτό που λέμε "να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι", και ένας θεός ξέρει όταν έρθει η ώρα της υλοποίησής τους - αν έρθει - τι προϋποθέσεις θα χρειάζονται και πόσες εξαιρέσεις θα υπάρχουν. Είναι σαν την υπόσχεση ότι 250.000 συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι και θα λυθεί το πρόβλημα της απασχόλησής τους...

Εμείς όμως δε συμφωνούμε και είμαστε ριζικά αντίθετοι με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται αυτές οι εξαγγελίες της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο - και ο ΣΥΝ σε αυτό περίπου το πεδίο μάχεται - σαν προεκλογικές, δηλαδή, εξαγγελίες οι οποίες δε συνοδεύονται από πού θα βρεθούν τα λεφτά, θα γίνουν δε θα γίνουν, αν ο προϋπολογισμός σηκώνει αυτές τις παροχές.

Πρώτα πρώτα αυτές δεν είναι παροχές. Το κυριότερο όμως για εμάς είναι το εξής πράγμα: Αυτή η κριτική που γίνεται στη ΝΔ γίνεται ακριβώς στο ίδιο γήπεδο. Με αυτή την έννοια τέτοιες τοποθετήσεις, και οι εξαγγελίες της ΝΔ και οι τοποθετήσεις που γίνονται, είναι απολύτως πολιτικά επικίνδυνες.

Κρύβουν ότι μετά τις εκλογές θα προκύψει και με βάση τις εντολές της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα πρωτοφανές πάγωμα μισθών, εισοδημάτων και συντάξεων. Και ακριβώς γίνεται λόγος για εθνική σύνταξη γύρω στα 600 ευρώ. Αυτή η κατώτατη σύνταξη, όπως προσδιορίζεται, είναι μια εξαγγελία που αναφέρεται στο σύνολο των εργαζομένων, στο σύνολο των συνταξιούχων μελλοντικά. Γι' αυτό λέμε ότι είναι επικίνδυνες αυτές οι εξαγγελίες και η τάση ακριβώς θα είναι να μειώνονται οι παροχές μέσα στους διάφορους κλάδους των εργαζομένων για να εξαλειφθούν δήθεν οι κοινωνικές ανισότητες.

Αυτές οι εξαγγελίες, που υπάρχουν στα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι συζητήσεις που γίνονται για κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, κατώτατη εθνική σύνταξη κλπ., οι "παροχές" που γίνονται στις ανύπαντρες μητέρες, στις μονογονεϊκές οικογένειες κλπ., μας φέρνουν στην εποχή του 1950, όταν η Φρειδερίκη μοίραζε τα βιβλιάρια απόρων κορασίδων και ανέβαινε σε έναν γαϊδαράκο και περιδιάβαινε τα χωριά και μοίραζε τέτοια επιδόματα. Ακριβώς είναι αυτή η λογική. Σε αυτή τη λογική κινούνται. Γι' αυτό λέμε ότι είναι εξευτελιστικές, γελοίες παροχές αλλά πολιτικά εξαιρετικά επικίνδυνες».

Αντιλαϊκές επιλογές που ακολουθούνται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση

«Οι εξαγγελίες», σημείωσε στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «που κάνει η ΝΔ - βεβαίως καθόρισε να τις κάνει σε προεκλογική περίοδο - είναι στην πραγματικότητα επιλογές που ακολουθούνται σήμερα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μην ξεχνάμε τις λαμαρίνες που μοίραζε η βρετανική κυβέρνηση στους αστέγους για να κάνουν πρόχειρα σπίτια με λαμαρίνες. Αυτές οι εξαγγελίες κρύβουν αυτό που πρόκειται να έρθει. Και βεβαίως, επειδή στην Ελλάδα έχουμε εκλογές θα έρθει μετεκλογικά, όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση.

Πάνε να κρύψουν το γεγονός ότι θα έχουμε ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα - και αυτό επίσης ισχύει σε όλη την Ευρώπη για τους ίδιους ταξικούς λόγους - όπου θα ανέβουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα μειωθούν οι συντάξεις, θα ανέβουν οι ασφαλιστικές εισφορές και, το κυριότερο, μέσω των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμών στην Παιδεία, στην Υγεία και σε όλους τους άλλους κοινωνικούς τομείς, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν περισσότερα και θα κερδίζουν ακόμα περισσότερα οι επιχειρηματίες.

Πάνε να κρύψουν με αυτές τις εξαγγελίες την επιλογή που υπάρχει και στο πρόγραμμα της ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ να υπηρετηθεί η λεγόμενη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, που σημαίνει ότι θα υποκύψουν θεληματικά και ευχαρίστως σε όλες τις απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών να αποκτήσουν πλήρη ελευθερία στην εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οδεύουμε τα επόμενα χρόνια στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων - άλλωστε αυτό έχει γίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης -, θα έχουμε επέκταση της ελαστικής απασχόλησης, της μερικής απασχόλησης και, επομένως, η εθνική κατώτατη σύνταξη έρχεται να απαντήσει δήθεν στο ερώτημα πώς θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια οι άνθρωποι που σήμερα είναι 40 χρόνων, 35 και κάτω.

Εμείς απαντάμε σε αυτές τις επιλογές. Δεν μπορεί να έχουμε κατώτατη σύνταξη, π.χ., κάτω από τα 1.050 ευρώ. Και για να εξασφαλιστεί αυτό, σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να είναι με τα σημερινά δεδομένα κάτω από 1.300 ευρώ. Ετσι, παλεύουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις διεκδικήσεις τους παίρνοντας υπόψη και τις σύγχρονες ανάγκες αλλά κυρίως τη μεγάλη κερδοφορία που υπάρχει. Χρήματα υπάρχουν. Αυτή είναι η ουσία».

Επικίνδυνοι και οι δύο

«Εμείς βλέπουμε», τόνισε η ομιλήτρια, «ότι στην προεκλογική περίοδο ο δικομματικός καυγάς θα ξεπεράσει τα όρια εξαχρείωσης που έχουμε γνωρίσει σήμερα. Είναι επικίνδυνοι και οι δύο στην προεκλογική περίοδο. Γιατί προκειμένου να εξασφαλίσει ο καθένας για λογαριασμό του την πρωτιά, δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όποια μέσα τού είναι βολικά. Και το θέμα δεν είναι οι μεταξύ τους σχέσεις, ο μεταξύ τους καυγάς. Ο μεταξύ τους καυγάς στρέφεται, έχει αποδέκτη το λαό, προκειμένου να συγκρατήσουν τις απώλειες και τα δύο κόμματα που έχουν, προκειμένου να εμποδίσουν διαρροές που θα πλήξουν το δικομματισμό. Επομένως, αυτός ο καυγάς θα πάρει το χαρακτήρα και προβοκάτσιας με οποιοδήποτε μέσο, προκειμένου να συγκρατήσουν δυνάμεις.

Εμείς συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο εξής πλέγμα μέτρων: Σταθερή δουλιά, κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ, κατώτατη σύνταξη 1.050 ευρώ, να μην ανέβει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, αντίθετα, να πέσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Πρέπει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να πάρουν συγκεκριμένη θέση, αν, π.χ., το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίσει ότι στην Ελλάδα πρέπει να ανέβουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο τι θα κάνουν. Να πουν από τώρα, θα εφαρμόσουν αυτή την αρχή ή δε θα την εφαρμόσουν; Γι' αυτό κάτι συγκεκριμένο δεν έχουμε ακούσει. Ακούμε σχόλια, γκρίνιες, διαδικαστικά, θα το δούμε με κοινωνικά κριτήρια, κλπ. Μα εδώ η ΕΕ όχι μόνο επιδιώκει την άνοδο κατά 5 χρόνια του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών, αλλά επιδιώκει να υποβιβάσει τα ασφαλιστικά ταμεία των δημόσιων υπαλλήλων στην κατηγορία των ιδιωτικών, των επαγγελματικών ταμείων, δηλαδή να τα εξισώσει με το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία όλο και προς τα κάτω».

Μεγάλες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο

«Επιπλέον», παρατήρησε η Αλ. Παπαρήγα, «κρύβεται στην προεκλογική περίοδο ότι δίνονται και από τα δύο κόμματα μεγάλες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο με πάρα πολλούς τρόπους. Και με το φορολογικό και με τον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο και κυρίως με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Με αφορμή το νομοσχέδιο για την έρευνα, που έφερε η κυβέρνηση. Η λογική είναι η εξής: Βρες το "χορηγό" σου. Και πρέπει να πούμε ότι οι επιχειρηματίες αυτή την περίοδο, πέρα από το γεγονός ότι θέλουν να διασφαλίσουν τους πιο σκληρούς όρους εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διεισδύουν παντού, είτε με τη μορφή των φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, είτε με τη μορφή της χορηγίας, είτε μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Δεν υπάρχει τομέας που αυτή τη στιγμή δεν έχουν την πρωτοκαθεδρία και μάλιστα αυτή την περίοδο την πρωτοκαθεδρία την παίρνουν σε θέματα που έχουν σχέση με την ιδιοκτησία και τη χρήση γης και τις αναδασώσεις. Κάποιες αναδασώσεις θα κάνουν, γιατί τώρα πια είναι εντελώς εκτεθειμένοι. Εκεί που θα κάνουν όμως αναδάσωση εκεί και αρχίζουν τις εξαιρέσεις. Ετσι έκανε και η ΝΔ, που ακολούθησε την πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ όσο αφορά την Πάρνηθα.

Αλλά κυρίως αυτή την περίοδο δρομολογούνται να χτιστούν μεγάλα εμπορικά κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις, σε όλα τα αστικά κέντρα. Τεράστια εμπορικά κέντρα που θα εξουδετερώσουν και οποιαδήποτε κομμάτια αναδάσωσης θα πραγματοποιηθούν, που θα πλήξουν και τα μικρομάγαζα και τους εργαζόμενους. Τα χρήματα κατευθύνονται σε εμπορικά κέντρα και τουριστικές εγκαταστάσεις, που βεβαίως θα συγκεντρώσουν τον τουρισμό υψηλού εισοδήματος, που δεν αφήνει ούτε ένα "σεντ" στους παρακάτω.

Γι' αυτό ακριβώς περιμένουμε αυτή την περίοδο να υπάρχουν εξαγγελίες σε λαϊκά στρώματα τα οποία είναι εξαθλιωμένα, που ούτε καν σαν ασπιρίνες μπορούν να λειτουργήσουν. Θα αφήσουν αθέατες τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις που έχουν απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο και θα επιδοθούν σε μια προσπάθεια με εξαγορές, με εκβιασμούς, με οποιονδήποτε τρόπο να κρατήσουν λαϊκές δυνάμεις να μη φύγουν από τον πάγκο τους ή, αν θέλετε, να αποσπάσουν με διάφορους τρόπους τη λαϊκή ψήφο».

Να έχουν απώλειες και οι δύο

«Εμείς επιμένουμε», δήλωσε με έμφαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «ότι το βράδυ των εκλογών πρέπει και οι δύο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να νιώσουν ότι τρέμει το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Πρέπει να έχουν απώλειες και οι δυο, να μη γίνει μεταφορά δυνάμεων από το ένα στο άλλο κόμμα. Είναι επικίνδυνοι και οι δύο. Και στην οικονομική τους και στην κοινωνική τους και στην εξωτερική τους πολιτική. Ιδιαίτερα είναι επικίνδυνοι διότι ακριβώς θέλουν με κάθε μέσο - και δε διστάζουν - να παρεμποδίσουν τη λαϊκή αφύπνιση, τη λαϊκή αντεπίθεση, η οποία εκδηλώνεται σήμερα με πάρα πολλούς τρόπους. Ακριβώς αυτήν πάνε να μπλοκάρουν και με την ευκαιρία της εκλογικής μάχης - αφού δεν κατάφεραν να την μπλοκάρουν μέσα στη διαδικασία των αγώνων - και τα ψίχουλα που δίνουν θα γίνουν κυριολεκτικά αόρατα από τις αυξήσεις του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων και κυρίως από αυτό που θα ακολουθήσει, πάγωμα μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, των πάντων.

Αυτό που πρέπει να συζητήσουν και να απαιτήσουν οι εργαζόμενοι είναι να αποσαφηνίσουν τα άλλα κόμματα τι λένε όσον αφορά στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, παραλίες, κλπ.). Σ' αυτά τα θέματα οι εργαζόμενοι πρέπει να τους κρίνουν. Εχουν βεβαίως την εμπειρία, αλλά εκεί πρέπει να πάει η συζήτηση και όχι στις δήθεν προεκλογικές παροχές και η συζήτηση αν σηκώνει ή όχι ο προϋπολογισμός. Αυτή η συζήτηση βοηθάει να αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι σαν κόστος από την πλευρά των μονοπωλίων και των κομμάτων εξουσίας και όχι σαν δικαίωμα να στριμώξουν το κεφάλαιο και την εργοδοσία και τα δυο κόμματα. Μόνο με μια τέτοια γραμμή, επιθετική, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, μπορούν να αποσπάσουν ορισμένες παραχωρήσεις.

Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν στο δικομματικό καυγά θα είναι τα χειρότερα σε σύγκριση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Αυτή η εκλογική μάχη έχει δυνατότητες να απελευθερώσει κόσμο και ακριβώς τα "δόκανα" και τα μέσα παρεμπόδισης θα είναι πιο αιχμηρά. Οσον αφορά το ΚΚΕ, εμείς είμαστε μαθημένοι, δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε τίποτα. Ξέρουμε ότι ενοχλεί η θέση μας για το δικομματισμό. Ακριβώς ενοχλεί διότι η θέση μας εναντίον του δικομματισμού είναι θέση από ταξική πλευρά. Από αυτή την άποψη ενοχλεί και όσους κλείνουν το μάτι προς ένα από τα δυο κόμματα - και το λέω καθαρά - όπως ο Συνασπισμός. Κάνει εντύπωση ότι, πηγαίνοντας προς τις εκλογές, το κόμμα αυτό, ενώ ξεκίνησε με σημαία κατά του δικομματισμού, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ., τελικά μια σημαία κυρίως σηκώνει...».


Μας ενδιαφέρουν άνθρωποι με θετική πορεία από δεξιά στα αριστερά

Μετά το τέλος των δηλώσεων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

--Τα τελευταία χρόνια ειδικά μετά τις εκλογές του 1999 καταβάλεται προσπάθεια από το ΚΚΕ να προσελκύσει προβεβλημένες προσωπικότητες που δεν ανήκουν στο χώρο του. Οπως έγινε για παράδειγμα με τη Λιάνα Κανέλλη. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται, πρέπει να αναμένουμε εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ για τις προσεχείς εκλογές;

-- Κοιτάξτε δεν ξέρω τι περιεχόμενο έχει η έννοια προβεβλημένες προσωπικότητες. Για μας προβεβλημένες προσωπικότητες είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι είτε στο χώρο που κινούνται, που μπορεί να είναι και μια έννοια στενός τοπικός χώρος είτε γενικότερος, είναι άνθρωποι οι οποίοι κινούνται από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ανθρωποι, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν διαφορετικά, μέσα στην πορεία δραπέτευσαν από τους γνωστούς και παραδοσιακούς αστικούς χώρους και προχωρούν προς τα αριστερά. Δε μας ενδιαφέρει αν η προβολή τους είναι μεγάλη ή μικρή. Αλλωστε η προβολή τους είναι συνάρτηση του τηλεοπτικού «παιχνιδιού». Ανθρώπους σαν τη Λιάνα Κανέλλη θα τους προτείναμε και θα τους προσελκύαμε στη δράση, ανεξάρτητα αν ήταν γνωστοί σ' ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο ακροατήριο. Στα ψηφοδέλτιά μας, μας ενδιαφέρει να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια θετική πορεία από τα δεξιά προς τα αριστερά και όχι αντίθετη, αυτή η αντίθετη πορεία δε μας ελκύει καθόλου. Αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να έχουμε στα ψηφοδέλτια, ανεξαρτήτως αν η αναγνωρισιμότητά τους είναι μικρή ή μεγάλη, θέλουμε ακριβώς να δείξουμε τη δυναμική. Αν θέλετε να δείξουμε και εμείς την εκτίμησή μας σ' αυτούς οι οποίοι περνάνε από «σαράντα κύματα», οι οποίοι, παρά το δέλεαρ ότι θα μπορούσαν να είναι κάπου αλλού, έρχονται στο πλάι του ΚΚΕ, γνωρίζοντας ότι έχουν να τραβήξουν πάρα πολλά. Δεν είναι εύκολο να συνεργάζεσαι με το ΚΚΕ. Οι συνεργαζόμενοι τραβάνε των «παθών τους τον τάραχο».

--Το ΚΚΕ εκτός από το να ανοίγει παραλίες και διόδια μήπως πρέπει κάποια στιγμή να κάνει κάποιες κινητοποιήσεις στο λιμάνι με αφορμή τις τιμές των εισιτηρίων εκεί που έχουν φτάσει και τα δρομολόγια των πλοίων;

-- Εχουμε κάνει τέτοιες κινητοποιήσεις και έχουμε μάλιστα και συγκεκριμένη πρόταση για τη σύνδεση της Ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά, όχι μόνο σε περίοδο διακοπών αλλά όλο το χρόνο. Διότι το ιδιαίτερο πρόβλημα είναι ότι ενώ άλλες χρονιές, κατά κάποιον τρόπο, βελτιώνονταν τα πράγματα, οι πλοιοκτήτες σήμερα αδιαφορούν πλήρως και εγκαταλείπουν νησιά, όταν κατά τη γνώμη τους η τουριστική κίνηση δεν είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορεί να γίνεται η σύνδεση με βάση την τουριστική κίνηση. Η σύνδεση πρέπει να είναι και το Χειμώνα και την Ανοιξη, και την «άγονη» χρονικά περίοδο. Τότε έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ