ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ ΑΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΑΕΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο νέος νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί

Με αφορμή την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου Κρήτης για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου για το μήνα Αύγουστο, με το πρόσχημα των κλοπών και της διακίνησης ναρκωτικών, η Πανσπουδαστική ΚΣ ΑΕΙ Ηρακλείου και ΑΕΙ Ρεθύμνου επισημαίνει ότι «για να τα "καταφέρει" το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου να άρει το άσυλο "πέρασε" από χίλια κύματα. Αφού δεν κατάφεραν να το άρουν κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, αφού δεν κατάφεραν να αναθέσουν τη φύλαξη των χώρων σε ιδιωτική εταιρεία, αποφάσισαν να το πράξουν εν μέσω του καλοκαιριού και ενώ η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας βρίσκεται σε διακοπές. Προφανώς μπερδέψανε την άρση του ασύλου με... τον κολιό».

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καταγγέλλει ως προκλητικά και απαράδεκτη την ομόφωνη απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για την άρση του ασύλου, με την αιτιολογία ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί στο πανεπιστημιακό κτίριο της Κνωσού φαινόμενα κλοπών και διακίνησης ναρκωτικών. «Η γενίκευση της άρσης του ασύλου στο σύνολο του Πανεπιστημίου σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο παραπέμπει σε άλλες σκοπιμότητες. Με αφορμή τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά καιρούς στο πανεπιστημιακό κτίριο της Κνωσού, γίνεται προσπάθεια να εφαρμόσουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης το νέο νόμο - πλαίσιο, να ανοίξουν την όρεξη για την πλήρη άρση του ασύλου, για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ακόμα και την εγκατάσταση καμερών», επισημαίνεται.

Και υπενθυμίζεται ότι αίτημα της πλειοψηφίας των συλλόγων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο είναι, εδώ και πολλούς μήνες, η άμεση πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων δημοσίων υπαλλήλων για τη φύλαξη όλων των πανεπιστημιακών χώρων. «Ο ένας και μοναδικός φύλακας που υπάρχει για όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου, όλοι γνωρίζουν ότι δεν επαρκεί. Αυτό το γνωρίζουν και τα μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου», υπογραμμίζει η ΠΚΣ και απαιτεί:

  • Να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου για την άρση του ασύλου, με οποιαδήποτε δικαιολογία.
  • Αμεση πρόσληψη επαρκούς αριθμού μονίμων δημοσίων υπαλλήλων για τη φύλαξη όλων των Πανεπιστημιακών χώρων, με ασφάλιση, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
  • Πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος κάλυψης των αναγκών.

«Μόνο έτσι μπορούν να προφυλαχτούν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας», καταλήγει και καλεί τους φοιτητές σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου «να μην περάσουν τα μέτρα. Ο νέος νόμος - πλαίσιο δε θα εφαρμοστεί, θα ανατραπεί, θα καταργηθεί».

62 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Στις 7.30 μ.μ. στην Ακρόπολη, θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα

Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αφίσα της εκδήλωσης
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση τιμής και μνήμης στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος που προκάλεσε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πριν από 62 χρόνια σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) σήμερα Τρίτη, 7 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στην Ακρόπολη, θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα. Ανάλογη ολοήμερη κινητοποίηση διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάσου.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή το λαό της Αθήνας και του Πειραιά για:

-- Να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος.

-- Να καταδικάσουμε τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας.

-- Τη μη εγκατάσταση των βάσεων της λεγόμενης Αντιπυραυλικής Αμυνας στην Ευρώπη (Πολωνία, Τσεχία και αλλού) που προωθούν οι ΗΠΑ και βεβαίως την απόκρουση κάθε ενδεχομένου εγκατάστασης τέτοιας βάσης στη χώρα μας.

-- Την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των μέσων μαζικής καταστροφής.

-- Την κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων.

-- Να αντιταχθούμε στη δημιουργία δυνάμεων ταχείας επέμβασης και του «ευρωστρατού».

-- Να απαιτήσουμε τη διακοπή κάθε συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται έξω από τα σύνορα.

-- Την αποκάλυψη και αντιμετώπιση της κρατικής τρομοκρατίας και των κατασταλτικών νόμων και μηχανισμών ενάντια στους λαούς.

-- Την υποστήριξη του αγώνα για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες σε μια σειρά από χώρες.

-- Την εξασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής ανάπτυξης και της προστασίας του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος.

«Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών», προτρέπει η ΕΕΔΥΕ, με ανακοίνωση - κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων:

«Εξήντα δύο χρόνια μετά, η αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, είναι το κύριο χαρακτηριστικό στη διεθνή πολιτική σκηνή. Η επιθετικότητα αυτή εκδηλώνεται σε όλους τους τομείς, ενώ παράλληλα οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, οι οποίοι είναι πλέον ορατοί, για το μοίρασμα των αγορών και περιοχών, δημιουργώντας ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό τοπίο που αγκαλιάζει ολόκληρο τον πλανήτη.

(...) Την τελευταία περίοδο, ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν γίνει σκληρότερα, με αιματηρές επιθέσεις από την αστυνομία και άλλες κατασταλτικές δυνάμεις.

Η στάση των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων σε όλες αυτές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, επιλογές και σχεδιασμούς είναι στάση υποβοήθησης και συμμετοχής, προκειμένου οι ιμπεριαλιστές να εδραιώσουν την κυριαρχία τους.

Μέσα σε αυτή τη σκληρή για τους λαούς πραγματικότητα μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση. Δυναμώνει ο αγώνας των λαών. Οι εξελίξεις στη Βολιβία, στο Εκουαδόρ, στη Νικαράγουα αποτελούν ελπίδα για τη Λατινική Αμερική και τον κόσμο ολόκληρο.

Ενισχύεται η έμπρακτη αλληλεγγύη κινημάτων και λαών στους λαούς που αγωνίζονται και που βρίσκονται ή υπό κατοχή ή στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λίβανος, Παλαιστίνη, Ιράν, Κούβα, Βενεζουέλα, Συρία, Σερβία κλπ.)».

Στη Λέσβο

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου και ο Δήμος Αγιάσου διοργανώνουν σήμερα Τρίτη ολοήμερη εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Αγιάσου για τη μαύρη επέτειο των 62 χρόνων από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Εκθεση φωτογραφικού υλικού από τις μαρτυρικές πόλεις, τον Περσικό Κόλπο, τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη.

-- Ομιλία για τη ζωή και τους αγώνες του αγωνιστή της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και τις δραστηριότητες του σύγχρονου αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

-- Μουσική εκδήλωση από τοπικό συγκρότημα με αντιπολεμικά τραγούδια.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΒΟΜΒΩΝ
Στον αγώνα να απαλλαγούμε από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία

Ομιλία του Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικού γραμματέα του ΠΣΕ

Στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κατά των ατομικών βομβών και των πυρηνικών όπλων, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στα πλαίσια των εκδηλώσεων στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων από τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, συμμετέχει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ).

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σεβασμό και στην αλληλεγγύη του ΠΣΕ στο λαό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι που υπέφερε από έναν άδικο και δολοφονικό βομβαρδισμό από τις ΗΠΑ το 1945, τονίζοντας παράλληλα ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτά που πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σ' αυτές τις πόλεις, ενώ απέρριψε τις δηλώσεις που επικροτούν ή δικαιολογούν τους βομβαρδισμούς αφανισμού των δύο πόλεων.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις παγκόσμιες απειλές ενάντια στην ειρήνη και την ασφάλεια, που προκαλούνται από την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, μέσα απ' τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο και την επιδείνωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, τις απειλές ενάντια σε ορισμένες χώρες και τα σχέδια επίθεσης στο Ιράν, την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ιμπεριαλιστών στην Αφρική, τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Τσάβες στη Βενεζουέλα και την όξυνση της έντασης στα Βαλκάνια εξαιτίας του Κοσσυφοπεδίου. Υπογράμμισε και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης, αλλά και τον επανεξοπλισμό της Ιαπωνίας και τον μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο της Αυστραλίας.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη νέων πυραύλων και πυρηνικών όπλων, στα νέα δορυφορικά συστήματα, στον πολλαπλασιασμό των νέων βάσεων και εγκαταστάσεων στο Διάστημα, αλλά και στις νέες στρατιωτικές βάσεις στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ σε Τσεχία και Πολωνία, τονίζοντας ότι όλα αυτά «αυξάνουν την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και είναι σημάδια των νέων απειλών και στρατιωτικών επιλογών επιθετικότητας».

«Το ΠΣΕ επαναβεβαιώνει την καθαρή και με αρχές θέση του για την πλήρη κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων στον πλανήτη. Την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας στο ποιος αποτελεί τη βασική και πραγματική απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια, ποιος πρωτοχρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα και ποιος εγκατέλειψε πρώτος τη δέσμευση να μην κάνει χρήση της πρώτης επίθεσης. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε την ευθύνη του εισβολέα και των θυμάτων. Τασσόμαστε κατά των πυρηνικών δοκιμών και τις καταδικάζουμε, αλλά την ίδια στιγμή καταδικάζουμε την πολιτική "των δύο μέτρων και δύο σταθμών" της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που θεωρεί κάποια κράτη που κατέχουν πυρηνικά όπλα ως συμμάχους τους και κάποια άλλα ως εχθρούς τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης αναφέρθηκε στα επικίνδυνα δόγματα που εμφανίζονται, με την «τρομοκρατία» να παρουσιάζεται ως ο «αόρατος εχθρός» που μπορεί να βρίσκεται παντού, με τον αυταρχισμό, την αστυνομοκρατία και την επιθετικότητα ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, με τις «μυστικές πτήσεις» της CIA και τις παράνομες απαγωγές και συλλήψεις εκατοντάδων αθώων ανθρώπων και τη χρησιμοποίηση αεροδρομίων των χωρών της Ευρώπης, καθώς και του τερατώδους συστήματος παρακολούθησης, έχοντας στο στόχαστρο τη δράση των λαών.

Σημειώνει, παράλληλα, τη σημαντική κρίση που διέπει το όλο μεταπολεμικό σύστημα των διεθνών σχέσεων: «Σήμερα επιβάλλεται ο νόμος της ζούγκλας. Το δικαίωμα των ισχυρών». Τόνισε επίσης ότι ο ΟΗΕ χρησιμοποιείται είτε για να νομιμοποιήσει τη «νέα τάξη πραγμάτων» είτε παραμερίζεται όταν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα δε βρουν καμία φόρμα συμβιβασμού. «Το ΠΣΕ υπερασπίζεται τη Χάρτα του ΟΗΕ και παλεύει για μια διαφορετική παγκόσμια τάξη, της ειρήνης και της δικαιοσύνης, απαλλαγμένη από την ιμπεριαλιστική κυριαρχία και τους πολέμους», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Ηρ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε: «Το ΠΣΕ ενώνει τη φωνή και τη δράση του με το αντιπολεμικό κίνημα στον κόσμο, απαιτώντας τη λήξη της κατοχής του Ιράκ και του Αφγανιστάν και την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων κατοχικών δυνάμεων ώστε οι λαοί να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους». Πρόσθεσε ότι το ΠΣΕ εκφράζει την ευγνωμοσύνη και την ικανοποίησή του για τις μαζικές κινητοποιήσεις των λαών ενάντια στους πολέμους και στην κατοχή, στα σχέδια για νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ και στις νέες επιθέσεις ενάντια σε κυρίαρχα κράτη και χώρες.

Καταλήγοντας, ο εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ κάλεσε τους εκπροσώπους που συμμετέχουν στη Συνδιάσκεψη να οργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις στις χώρες τους στη μνήμη των θυμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευση πάλης για την παγκόσμια ειρήνη, ανακοίνωσε ότι αφιερώνεται η επερχόμενη Συνέλευση του ΠΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Απρίλη στη Βενεζουέλα, στον αγώνα των λαών ενάντια στον πόλεμο, στην κατοχή, στην αδικία, στη νεοαποικιοκρατία και την ιμπεριαλιστική κυριαρχία, για έναν πλανήτη απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα και απειλές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος

Από τη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη
Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων τίμησε αγωνιστικά ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, με μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το Αμερικανικό και το Βρετανικό Προξενείο που πραγματοποίησε χτες βράδυ, με αφορμή τη συμπλήρωση 62 χρόνων από το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Συνάμα, διαδήλωσε την απόφασή του να δυναμώσει τον αγώνα ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων που εξακολουθεί να τρομοκρατεί και να δολοφονεί τους λαούς, ενάντια στους πολιτικούς εκφραστές της που παραδίδουν τη χώρα και το λαό μας βορά στους βάρβαρους σχεδιασμούς της.

Εργαζόμενος λαός και νεολαία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης και της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί μίλησε ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ. Αναφέρθηκε στο ιστορικό του ολοκαυτώματος, στις εκατόμβες νεκρών που εξακολουθεί να προκαλεί ο ιμπεριαλισμός μέχρι σήμερα, στη Βαγδάτη, στην Καμπούλ, στη Γάζα, παντού όπου οι λαοί αντιστέκονται. Επίσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο, στην επιθετική αντιπυραυλική «ασπίδα» των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Στα σχέδια των ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών που χέρι χέρι οικοδομούν την κυριαρχία των ισχυρών του πλούτου πάνω στους λαούς, βαθαίνουν την εκμετάλλευσή τους, καταληστεύουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Ακολούθησε μαχητική πορεία. Με το σύνθημα να γίνεται οδηγός, ο εργαζόμενος λαός, κρατώντας ψηλά το κεφάλι και τα λάβαρα του αγώνα, διαδήλωσε: «Στον ιμπεριαλισμό αντίσταση και πάλη». Εξω από το Αμερικανικό Προξενείο υπέδειξε τους θύτες βροντοφωνάζοντας «τρομοκράτες δεν είναι οι λαοί είναι η Νέα Τάξη και οι Αμερικανοί» και απαίτησε: «Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ».

Με τα πανό και τα συνθήματα, λαός και νεολαία πορεύτηκαν μέχρι το Βρετανικό Προξενείο και διατύπωσαν μαχητικά την απαίτησή τους για: Να σταματήσει άμεσα ο σφαγιασμός των λαών του Ιράκ, του Αφγανιστάν, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Να αφεθούν οι λαοί μόνοι τους να καθορίζουν τις τύχες τους. Να φύγουν όλα τα πυρηνικά από την πατρίδα μας και να καταστραφούν. Να σταματήσει άμεσα η ανάπτυξη της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
Υποκρισία, υποσχέσεις και ψέματα...

Απ' τις χτεσινές εκδηλώσεις μνήμης στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα

Associated Press

Απ' τις χτεσινές εκδηλώσεις μνήμης στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα
Η υποκρισία περίσσεψε χτες κατά τις τελετές μνήμης κατά την 62η επέτειο απ' τον πυρηνικό όλεθρο που σκόρπισαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Μπροστά σε χιλιάδες κόσμου, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, πλήρως ευθυγραμμισμένος με την ιμπεριαλιστική «προληπτική» πολιτική του Τζ. Ου. Μπους, «υποσχέθηκε» διατήρηση της αντιπυρηνικής πολιτικής της Ιαπωνίας (όχι στην κατοχή, κατασκευή και αποθήκευση πυρηνικών όπλων) ισχυριζόμενος πως θα ηγηθεί και διεθνούς εκστρατείας για την κατάργηση των απανταχού πυρηνικών όπλων. «Η αποφασιστικότητά μου να εμποδίσω μία παρόμοια τραγωδία είναι μεγαλύτερη από ποτέ», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ενώ μόλις πριν μερικές βδομάδες ο υπουργός Αμυνάς του, Φούμιο Κιούμα, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν δικαιολόγησε το πυρηνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν το 1945 οι Αμερικανοί στην Ιαπωνία λέγοντας ότι έτσι αποτράπηκε η εκεί ...εισβολή της τότε ΕΣΣΔ!

Αντίθετα, πειστικότερος εμφανίστηκε ο δήμαρχος της μαρτυρικής Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα όταν στηλίτευσε την πολιτική των ΗΠΑ και ενός «μικρού αριθμού οπισθοδρομικών ηγετών που γυρίζουν την πλάτη στην πραγματικότητα της ατομικής βόμβας και στα μηνύματα των επιζώντων»...

Ενδεικτικό πως 62 χρόνια μετά τον πυρηνικό εφιάλτη πολλοί απ' τους 252.000 επιζήσαντες εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν δωρεάν ιατρικής περίθαλψης, επειδή δεν τηρούν τις «προϋποθέσεις»... Προχτές, ο Αμπε «υποσχέθηκε» να χαλαρώσει το σχετικό πλαίσιο...

Εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Συνεχίζεται το ταξίδι του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε κάθε γωνιά της χώρας. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

  • Την Παρασκευή 10 του Αυγούστου, στις 8.30 το βράδυ, στα Παλαιά Ρούματα, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό και στις μάχες στο Νομό Χανίων.
  • To Σάββατο 11 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο λιμάνι της Μύρινας, στη Λήμνο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ