ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ
Αγωνιστική σύσκεψη των πυρόπληκτων αγροτών

Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου

Σε σύσκεψη καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της Αιγιαλείας, αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, με σκοπό την ανάληψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την άμεση και πραγματική αποζημίωση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές των προηγούμενων εβδομάδων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 13 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στα γραφεία του Συλλόγου. Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα, επισημαίνεται ότι «15 μέρες πέρασαν από την πυρκαγιά και ούτε φωνή ούτε ακρόαση παρά μόνο κάτι βουλευτάδες γυρνοβολάνε τα αποκαΐδια μήπως και «ψαρέψουν» κανένα ψήφο στις στάχτες. Συνάδελφοι δεν έχουμε την παραμικρή επιφύλαξη ότι αν δεν κατεβούμε στους δρόμους δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα και αν πάρουμε κάτι λόγω εκλογών θα είναι ψίχουλα όπως παίρνουμε κάθε φορά που θα παθαίνουμε τέτοιες καταστροφές, γιατί αυτό προκύπτει από τον κανονισμό για τα ΠΣΕΑ και τις χρονοβόρες διαδικασίες της ΕΕ».

Καταλήγοντας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να διεκδικήσουν την καταβολή, εντός δεκαημέρου, βοηθήματος 3.000 ευρώ σε όλους τους πυρόπληκτους, ενώ όσοι έχασαν σπίτι, κοπάδι, αποθήκες κλπ, το βοήθημα να έχει ύψος 12.000 ευρώ. Να αποζημιωθούν πλήρως και εντός τριμήνου με την ολοκλήρωση καταγραφής της ζημιάς, στο 100% της αξίας των κατεστραμμένων περιουσιακών στοιχείων. Να αναπληρώνεται η απώλεια εισοδήματος όλων των αγροτοκτηνοτρόφων, ενώ για τους ελαιοπαραγωγούς η αποζημίωση να είναι μέχρι τα 7 έτη. Να χορηγούνται άτοκα δάνεια για αποκατάσταση γεωργικών δραστηριοτήτων, να τριπλασιαστεί η χρηματοδότηση των εξόδων επαναφύτευσης και των απωλειών παραγωγής, να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κ.ά.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Επιζήμια ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων

Παρέμβαση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

«Ακόμα περισσότερο ζημιωμένος θα βγει ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας από το έργο "Υλοποίηση υποδομών του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας", αφού τα βάρη θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στις πλάτες του και την ίδια στιγμή οι ιδιώτες "επενδυτές" θα θησαυρίζουν». Τα παραπάνω τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα να εντάξει το έργο στο νόμο 3389/2005 και να γίνει η μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων των απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας από μεγαλοεπιχειρηματίες, μέσω της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ.

«Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την πολιτική αυτή, που παραδίνει την εκτέλεση και λειτουργία έργων δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα στη σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, γιατί θα αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος από τη μια, ενώ από την άλλη θα μεταφερθεί στις πλάτες του εργαζόμενου λαού. Είμαστε αντίθετοι με κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ (Συνδέσμων, Δήμων και Κοινοτήτων) και να ενταχθούν σε αυτές όλοι οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων που απασχολούνται σε αντίστοιχες αρμοδιότητες, με σταθερή και μόνιμη θέση εργασίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένοι στόχοι του συγκεκριμένου νόμου, στον οποίο εντάχθηκε το έργο, είναι:

  • Η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από τις παρεμβάσεις του στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να γίνουν απευθείας από τους δήμους. Πρόκειται, δηλαδή, για πλήρη παράδοση στο κεφάλαιο όλων των υπηρεσιών της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας γενικά, αλλά και για τους εργαζόμενους στους δήμους και της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ ειδικότερα.
  • Το κόστος του έργου είναι ύψους 120.000.000 ευρώ και, όπως οι ίδιοι ομολογούν, η αποπληρωμή του θα γίνει μέσα από ανταποδοτικά τέλη που θα καταβάλουν οι τελικοί χρήστες, δηλαδή, ο λαός της περιοχής.
  • Οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους δήμους, αλλά και στη ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ, θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο, με την εφαρμογή ελαστικών μορφών, ακόμα και με απολύσεις προσωπικού για να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία.
«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Καθαρά κέρδη 127 εκατ. ευρώ σ' ένα 3μηνο

Σε 127 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ) το δεύτερο 3μηνο του 2007, παρουσιάζοντας αύξηση 24% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης των ΕΛΠΕ, τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του 2007 ανήλθαν στα 181 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων το δεύτερο 3μηνο του 2007 ήταν 207 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6%, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου ήταν 309 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 6%. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου το πρώτο 6μηνο του 2007 έφτασε τα 3,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 7%, ενώ το δεύτερο 3μηνο ήταν 1,9 δισ. ευρώ, μειωμένος επίσης κατά 7%.

Κατά τη διοίκηση των ΕΛΠΕ τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου επηρεάστηκαν από τα υψηλά περιθώρια διύλισης της Μεσογείου το δεύτερο 3μηνο του 2007, αλλά και από τη μείωση των πωλήσεων του πετρελαίου θέρμανσης.

Με δηλώσεις του ο Π. Καβουλάκος, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την άνοδο της κερδοφορίας το δεύτερο 3μηνο του 2007, γεγονός που αποδίδει και στον έλεγχο των λειτουργικών δαπανών του ομίλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ερευνητικό κέντρο στην Κοζάνη

Την προώθηση ΠΔ για την ίδρυση του «Ενεργειακού Ερευνητικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας» (ΕΕΚΕΔΜ), με έδρα την Κοζάνη, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Σ' αυτό θα ενταχθούν δύο ερευνητικά ινστιτούτα, το Ινστιτούτο Καθαρών Τεχνολογιών Παραγωγής Ενέργειας (ΙΚΤΕ) - που σήμερα λειτουργεί στην Πτολεμαΐδα - ως Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων (ΙΤΕΣΚ) και το Ινστιτούτο Ενεργειακών Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών (ΙΠΕΤ).

Σύμφωνα με το υπουργείο, θα δοθεί έμφαση στην έρευνα για την καθαρότερη καύση λιγνίτη και γενικότερα των στερεών καυσίμων. Ωστόσο, τα σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα που υφίσταται η περιοχή, αλλά και αυτό της επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων, παραμένουν άλυτα από την κυβερνητική πολιτική των αναβολών και των υπεκφυγών. Αντίθετα, τα ερευνητικά αποτελέσματα του νέου κέντρου μπορεί να φανούν πολύ χρήσιμα για τα οικονομικά της ΔΕΗ...

«Οχι» από τις τουρκικές εποπτικές αρχές

Αρνητική απάντηση πήρε από τις τουρκικές αρχές η Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) σε ό,τι αφορά την έγκριση της εξαγοράς της Alternatif Bank στο πλαίσιο την επιχειρηματικής συμφωνίας που είχαν ανακοινώσει με τον τουρκικό όμιλο Anadolu. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι εποπτικές αρχές της χώρας φέρονται να επικαλούνται την έλλειψη της απαιτούμενης οικονομικής ισχύος της Alpha, η οποία σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι «από κοινού με τον τουρκικό όμιλο θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω ενέργειές τους».

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Εξαφανίστηκαν τα καπνοχώρια!

«Σβήστηκαν» τα καπνοχώρια από τον παραγωγικό χάρτη του Νομού Τρικάλων, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που αποδέσμευσε πλήρως τις επιδοτήσεις από την παραγωγή και ανάγκασε εκατοντάδες καπνοπαραγωγούς να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους. Βεβαίως, γενικότερα οι καπνοπαραγωγοί στη χώρα μας, ήταν από τους πρώτους που πλήρωσαν τις ολέθριες συνέπειες της νέας ΚΑΠ, που εφαρμόζει η ΝΔ, στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τα πολιτικά δεκανίκια τους, καθώς η πλειοψηφία τους ξεκληρίστηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Καπνού και Βάμβακος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, το 2002, ο αριθμός των καπνοπαραγωγών στο Νομό Τρικάλων έφτανε τους 800 περίπου με 9.500 στρέμματα καπνοκαλλιέργειας, ενώ φέτος ασχολούνται 23 παραγωγοί, σε 400 περίπου στρέμματα. Ολόκληρα χωριά που πριν λίγα χρόνια ήταν γνωστά ως τα καπνοχώρια του νομού, σήμερα ελάχιστα έως καθόλου ασχολούνται με την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος. Οπως στο Γριζάνο, όπου δεν έχει καταγραφεί κανείς σήμερα καπνοπαραγωγός, ενώ στον Πλάτανο υπάρχει μόνο ένας, στο Ρίζωμα επτά, στην Αύρα έξι, στη Θεόπετρα οκτώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ