ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σήμερα η παρέμβαση για τους συμβασιούχους

Στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών

Τη χειραγώγηση των χιλιάδων ομήρων που δημιουργεί η πολιτική του δικομματισμού επιδιώκει η κυβέρνηση. Η απάντηση πρέπει να δοθεί στους δρόμους και στην κάλπη

Eurokinissi

Τη χειραγώγηση των χιλιάδων ομήρων που δημιουργεί η πολιτική του δικομματισμού επιδιώκει η κυβέρνηση. Η απάντηση πρέπει να δοθεί στους δρόμους και στην κάλπη
Σε παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Εσωτερικών, στις 10 π.μ., προχωρούν σήμερα η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, το Συντονιστικό των ΟΤΑ και 11 κλαδικά συνδικάτα της Αθήνας, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό των συμβασιούχων που συνεχίζει αμείωτα η κυβέρνηση και ζητώντας την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα συνδικάτα Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εμποροϋπαλλήλων, Μετάλλου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Επισιτισμού, Ιδιωτικών Κλινικών, Λογιστών, Τροφίμων, Ηλεκτρολόγων και Φαρμάκου Αθήνας, καταγγέλλουν τη διαιώνιση της πολιτικής ομηρίας χιλιάδων εργαζόμενων, την οποία επιτείνει η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για παράταση μέχρι το 2010 της μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς προκειμένου να αοριστικοποιηθούν.

Η συγκεκριμένη διάταξη εμπεριέχεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση και αφορά σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που δεν αοριστικοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου, στη βάση της Κοινοτικής Οδηγίας 70/99. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, οι συμβασιούχοι που δεν αοριστικοποιήθηκαν διατηρούν το δικαίωμα μοριοδότησης κατά 50% σε διαγωνισμούς που θα προκηρυχτούν μέχρι και το 2010, αντί του 2007, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Είναι φανερό ότι ο νέος εμπαιγμός της κυβέρνησης αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των ομήρων που δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, μόλις 33.000 συμβασιούχοι αοριστικοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου σε σύνολο τουλάχιστον 250.000, τους οποίους το 2004 τα δυο κόμματα κορόιδευαν προκλητικά αντιμετωπίζοντας ψηφοθηρικά την ανάγκη τους για εργασία.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και τώρα. Οι ίδιοι οι αριθμοί, ωστόσο και οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης, φανερώνουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής του δικομματισμού και επιβεβαιώνουν ότι η ευρωενωσιακή οδηγία, την οποία σκόπιμα υπερασπίζεται και ο ΣΥΝ, κάθε άλλο παρά οδηγεί στην αοριστικοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων.

Να σημειωθεί ότι, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις για τη ρύθμιση, το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που θεσμοθέτησε τη μοριοδότηση, γνωρίζοντας καλά το αδιέξοδο και τα «κοντά ποδάρια» που θα είχε αργά ή γρήγορα ο εμπαιγμός με την κοινοτική οδηγία.

«Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στους καθημερινούς αγώνες, αλλά και στις επερχόμενες εκλογές.


Νέα πρόκληση στη Ζώνη

Την τελευταία δεκαετία, έχουν καταγραφεί στη ζώνη 27 θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα. Στο τελευταίο από αυτά, μόλις τον περασμένο Ιούλη (16/7), δύο εργάτες κάηκαν ζωντανοί ύστερα από έκρηξη στο δεξαμενόπλοιο «AILSA CRAIG», στο «γκαζωμένο» τάνκι του οποίου εκτελούσαν εργασίες. Το αίμα των σκοτωμένων εργατών δεν εμπόδισε τότε την κυβέρνηση να ρίξει τις ευθύνες στους εργαζόμενους και τις 5μελείς Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου, όπου συμμετέχουν και μέλη του Συνδικάτου Μετάλλου. Σ' αυτή της την προσπάθεια, μάλιστα, η ΝΔ βρήκε σύμμαχο τον ΣΥΝ, ο οποίος, μέσω της «Αυγής», αναπαρήγαγε και ενίσχυε την κυβερνητική αθλιότητα.

Χτες, ο υφυπουργός Απασχόλησης επανήλθε. Σε ανακοίνωσή του, αφού αφήνει ξανά αιχμές για τα μέλη του Συνδικάτου που συμμετέχουν στις Επιτροπές Ελέγχου, ανακοινώνει περιχαρής ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) καθορίστηκε «ο μέγιστος αριθμός πλοίων στα οποία μπορεί να παρέχει υπηρεσίες ο ίδιος Τεχνικός Ασφαλείας καθώς και ο ελάχιστος ημερήσιος χρόνος υποχρεωτικής απασχόλησής του και παρουσίας του επί του πλοίου» κ.λπ.

Τα όσα αναφέρονται στην Υπουργική Απόφαση κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη Ζώνη. Το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει, στο βαθμό που ο ρόλος του τεχνικού Ασφαλείας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος, στο πλευρό επί της ουσίας των εργοδοτών. Δηλαδή, ο διορισμός γίνεται από τον εφοπλιστή ή τον εργολάβο, γεγονός που αυτόματα δημιουργεί εξαρτήσεις και μεροληψία σε βάρος των εργαζόμενων, ακυρώνει το όποιο ελεγκτικό έργο θα μπορούσε να προσφέρει.

Επιπλέον, η παρουσία των τεχνικών Ασφαλείας από μία έως πέντε ώρες σε ένα ή περισσότερα επισκευαζόμενα πλοία, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, όπως προβλέπει η απόφαση, δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να αλλάξει την κατάσταση στα κάτεργα των εργολάβων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου διορισμένος από εργολάβο τεχνικός Ασφαλείας εμφανίζεται να βάζει υπογραφές παρουσίας σε τέσσερα πλοία, την ίδια ακριβώς ώρα και μάλιστα σε διαφορετικά λιμάνια!

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν πρόκληση. Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, υποθάλπει τα εγκλήματα στη Ζώνη. Αρνείται πεισματικά ακόμα και τα ελάχιστα, όπως το να νομοθετήσει την επιλογή τεχνικών Ασφαλείας από ειδική λίστα και το διορισμό τους από αρμόδιο κρατικό φορέα, με ταυτόχρονη εναλλαγή τους στους ελέγχους, ώστε να απαγκιστρωθούν από τους εφοπλιστές και τους εργοδότες. Αρνείται να επιβάλει την παρουσία τους στα καράβια καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών και καταφεύγει σε αλχημείες.

Αρνείται ακόμα να αναβαθμίσει με συγκεκριμένα μέτρα το ρόλο και την αποτελεσματικότητα των 5μελών Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου, να σταματήσει την υπονόμευσή τους, όπως ζητούν οι εργαζόμενοι. Οπως και η προηγούμενη, είναι και αυτή μια κυβέρνηση των εφοπλιστών και των εργολάβων, επικίνδυνη ακόμα και για τη ζωή των εργατών της Ζώνης. Και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί. Στους καθημερινούς αγώνες και στην κάλπη.


Περ. Κ.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΕΛΒΑΛ»: Θύμα της εντατικοποίησης της δουλιάς και της ασύδοτης δράσης των εργολάβων έπεσε ένας ακόμα εργαζόμενος στην ΕΛΒΑΛ (αλουμινοκατασκευές) του Ομίλου Στασινόπουλου στα Οινόφυτα. Στις 31 Ιούλη, ο Χ. Β., έχοντας ήδη δουλέψει 16 ώρες στη βάρδια του στη συσκευασία, χτυπήθηκε στο γόνατο από γερανό που χειριζόταν συνάδελφός του στον ίδιο εργολάβο, ο οποίος επίσης εργαζόταν πάνω από 12 ώρες! Σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, ο αρμόδιος προσωπάρχης ισχυρίστηκε προκλητικά ότι δεν μπορεί να παρέμβει, επειδή οι εργαζόμενοι είναι του εργολάβου και όχι της επιχείρησης του Στασινόπουλου.

ΒΟΛΟΣ: Απλήρωτοι παραμένουν από το περασμένο Πάσχα οι 24 εργαζόμενοι της «Αθηναϊκής Τεχνικής» του μεγαλοεργολάβου Μπαλάφα, που εκτελούν επιμέρους έργα στον Περιφερειακό του Βόλου. Το σύνολο των δεδουλευμένων που τους οφείλει η εργοδοσία, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις, ανέρχονται στα 150.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι για μια ακόμα φορά είναι θύματα ενός άσχημου παιχνιδιού που παίζεται σε βάρος τους, τόσο από την εργοδοσία, όσο και από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο τμήμα «Πλυντήρια - καθαριστήρια - στεγνωτήρια» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (λείπουν σιδερώτριες, πλύντριες, καθαρίστριες, ταξινόμοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει εντατικοποίηση εργασίας για τις λίγες που εργάζονται μέσα σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες) καταγγέλλουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Στο προσωπικό δε δίνονται ατομικά μέτρα προστασίας και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενταχθεί ούτε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν να προσληφθεί άμεσα όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, να τηρούνται τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να δοθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλες τις εργαζόμενες και να ενταχθούν στα ΒΑΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ