ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ομολογεί ότι κοροϊδεύει τους συμβασιούχους

Το Σύνταγμα που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2001 δεν προβλέπει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, δήλωσε ο ΓΓ του υπουργείου

Η χεσινή ομολογία της κυβέρνησης πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για τους συμβασιούχους. Να «μαυρίσουν» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ

Eurokinissi

Η χεσινή ομολογία της κυβέρνησης πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι για τους συμβασιούχους. Να «μαυρίσουν» τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ
Τον προκλητικό εμπαιγμό που συνεχίζει αμείωτα η κυβέρνηση σε βάρος των συμβασιούχων, παρά τους ελιγμούς που επιχειρεί, ομολόγησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Ανδρονόπουλος παραδέχτηκε ότι το αναθεωρημένο Σύνταγμα που ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το 2001 προβλέπει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου δεν ανανεώνονται, δε γίνονται αορίστου χρόνου.

Ξεμπροστιάζονται ακόμα μια φορά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αφού πίσω απ' τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις που μοιράζουν ανέξοδα βρίσκεται η αδυναμία τους να εξασφαλίσουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα. Το μόνο μόνιμο παραμένει η ομηρία χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους ως καθαρή πολιτική επιλογή του δικομματισμού που, με την επέκταση της προσωρινής απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Να πληρώσουν ακριβά οι ένοχοι»!

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή τους ενόχους, καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους για σταθερή και μόνιμη δουλιά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους. Η χτεσινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν αντιπρόσωποι από δεκάδες σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, μαζί με τη Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό των ΟΤΑ, καταγγέλλοντας την κοροϊδία των συμβασιούχων που ενισχύει η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης να παρατείνει τη δυνατότητα μοριοδότησης όσων δεν αοριστικοποιήθηκαν με το διάταγμα Παυλόπουλου, μέχρι και το 2010.

Οταν οι συνδικαλιστές ρώτησαν τον γγ του υπουργείου γιατί δε βγαίνει η κυβέρνηση να πει την αλήθεια στους συμβασιούχους, εκείνος τους παρέπεμψε στον υπουργό, ο οποίος ωστόσο δεν τους δέχτηκε. «Ετσι αντιμετωπίζουν τους συμβασιούχους, αλλά και τους εκπροσώπους δεκάδων σωματείων που εκπροσωπούμε σήμερα», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Λένε ψέματα στους χιλιάδες συμβασιούχους, αλλά και τους νέους και τις νέες που θέλουν, προσδοκούν μια θέση δουλιάς για τα επόμενα χρόνια» επισήμανε μεταξύ άλλων.

«Χειρίζονται πάρα πολύ καλά την πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, και θέλουν μέσα από όλη αυτή την πολιτική που ασκούν να κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους, να τους παραπλανούν, να τους χειραγωγούν, να τους παίρνουν την ψήφο κι ο δικομματισμός να δουλεύει προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου». Και κατέληξε: «Καλούμε τους εργαζόμενους να σκεφτούν πολύ καλά εν όψει των εκλογών που έχουμε μπροστά μας, τη θέση τους, τη στάση τους, να τους πληρώσουν πολύ ακριβά. Να τους τιμωρήσουν με την ψήφο τους, ν' ανοίξουν το δρόμο για σταθερή και μόνιμη δουλιά για όλους».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Χαρατσώνει με πρόστιμα τους μετανάστες

Εισπρακτικά μέτρα συμπληρώνουν το Γολγοθά της νομιμοποίησης

Βιομηχανία προστίμων σε βάρος των μεταναστών έχει στήσει η κυβέρνηση. Ετσι, εκτός από τα 300 ευρώ που πρέπει να καταβάλλουν για την ανανέωση ή έκδοση άδειας διετούς παραμονής στη χώρα, καλούνται να πληρώνουν εκ νέου πρόστιμα σε περιπτώσεις εκπρόθεσμης κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες των ταξικών δυνάμεων για τον άθλιο και εισπρακτικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους συμβασιούχους. Για το ίδιο θέμα, μέλη συνδικάτων της Αθήνας πραγματοποίησαν την Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Ενδεικτική της «μπάζας» που επιχειρεί η κυβέρνηση να έχει μέσα από αυτή τη διαδικασία, είναι η πρόβλεψη «ενίσχυσης» των δημοτικών ταμείων με το 30% των χρημάτων που εισπράττει το κράτος από τα εν λόγω παράβολα και πρόστιμα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία κωδικοποιούνται οι βασικές διατάξεις που διέπουν τη μεταναστευτική πολιτική στη χώρα μας - η οποία συμμορφώνεται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «αξιοποίηση» τόσων μεταναστών όσων έχει ανάγκη κάθε φορά η τοπική οικονομία και εργοδοσία - προβλέπονται ενδεικτικά τα εξής πρόστιμα: 50 ευρώ σε περίπτωση εκπρόθεσμης ανανέωσης της άδειας διαμονής ή για λόγους ανωτέρας βίας. 250 ευρώ σε περίπτωση μη δήλωσης οποιασδήποτε μεταβολής στην προσωπική κατάσταση του μετανάστη. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ. Τα 500 ευρώ μπορεί να φτάσει ανάλογο πρόστιμο για μη δήλωση μεταβολής της διεύθυνσης καθώς και μη δήλωση μεταβολής του εργοδότη.

Κατά τα άλλα, στη χτεσινή εγκύκλιο, διευκρινίζεται ότι οι οικοδόμοι, οι αποκλειστικές νοσοκόμες και οι εργαζόμενοι κατ' οίκον του εργοδότη, μετανάστες, που απασχολούνται σε περισσότερους του ενός εργοδότες κατατάσσονται στην κατηγορία της εξαρτημένης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι για την ανανέωση της άδειας διαμονής τους απαιτούνται 150 μέρες εργασίας ανά έτος.

Θεσμοθετείται πάγια ρύθμιση με την οποία ο μετανάστης μπορεί να εξαγοράσει μέρες ασφάλισης μέχρι ποσοστού 20% του απαιτούμενου αριθμού.

Υπενθυμίζεται δε ότι η 30ή Σεπτέμβρη 2007 είναι η τελευταία προθεσμία κατάθεσης αίτησης άδειας διαμονής για τους μετανάστες που διέμεναν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2004 στη χώρα και διαμένουν έκτοτε σ' αυτή και δεν μπόρεσαν να νομιμοποιηθούν.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΒΑΔΕΙΑ: Απλήρωτοι για οχτώ μήνες παραμένουν 65 εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Ανάπτυξης Λιβαδειάς (ΔΕΠΑΛ). Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν και κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα, που σημαίνει ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, αποτελεί τα τελευταία χρόνια - οπότε και η επιχείρηση είναι ζημιογόνα - τον συνηθισμένο δρόμο ώστε να αναγκάζεται η διοίκηση του δήμου να τους καταβάλει τα χρήματα που δικαιούνται. Σε μία προσπάθεια να πιέσει τους εργαζόμενους να πάρουν πίσω τα ασφαλιστικά μέτρα, ο δήμαρχος Δ. Τσιφής - όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικών επιχειρήσεων Δήμου Λεβαδέων - επιχείρησε να απαγορεύσει την τροφοδοσία των καταστημάτων που είναι ενταγμένα στην επιχείρηση, ώστε το ενδεχόμενο κατάρρευσής της να τους εκφοβίσει.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι 104 συμβασιούχοι του Δήμου Περιστερίου, μετά και την άρνηση της δημοτικής αρχής να εφαρμόσει δικαστική απόφαση που επιβάλλει την επαναπρόσληψή τους. Οπως καταγγέλλουν, το ίδιο διάστημα που παραμένουν απλήρωτοι και απολυμένοι, η δημοτική αρχή προσλαμβάνει δεκάδες άλλους συμβασιούχους 18μηνίτες στη θέση τους, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η δήμαρχοι του δικομματισμού συνεχίζουν απρόσκοπτα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη διαιώνιση της ομηρίας για λογαριασμό των κομμάτων τους.

«ALPHA BANK»: Ποινή παύσης πέντε ημερών με στέρηση αποδοχών επέβαλε η διοίκηση της ALPHA BANK σε εργαζόμενό της, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη δημοσίευση «δυσμενών σχολίων σε βάρος της Τράπεζας». Την πειθαρχική δίωξη του εργαζόμενου καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, καλώντας τη διοίκηση της Τράπεζας να ανακαλέσει. Οπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, «η ενέργεια της Τράπεζας εντάσσεται στην προσπάθειά της να φιμώσει κάθε πολιτική και συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων».

ΚΕΠΕΠ ΜΠΟΜΠΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στη Βουλή τα οξυμένα προβλήματα

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Κέντρο Περίθαλψης Παίδων (ΚΕΠΕΠ) Μπόμπιας στο Νομό Ηρακλείου έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Παναγιώτης Κοσιώνης με Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

Το ΚΕΠΕΠ, που έχει δυναμικότητα 30 παιδιών, αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού. Παρά τη φαινομενική επάρκεια προσωπικού (είναι καλυμμένες οι 47 θέσεις που προβλέπονται), υπάρχει μεγάλη έλλειψη απαραίτητου ειδικευμένου προσωπικού. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει γιατρός, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος και φυσικοθεραπευτής.

Ακόμα, υπάρχει ανάγκη επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων για την καλύτερη λειτουργία, την περίθαλψη των υπαρχόντων παιδιών, αλλά και για να μπορέσει το ίδρυμα να ανταποκριθεί και σε άλλες αιτήσεις που εκκρεμούν για εισαγωγή.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ απαιτούν προσλήψεις μέσα στο 2007 με μόνιμες θέσεις εργασίας σε βασικές ειδικότητες (νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, κλπ.), επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και σύγχρονο οργανισμό για την παραπέρα ανάπτυξη του ιδρύματος με βάση τις ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ