ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο δικομματισμός δεν αλλάζει, ας αλλάξουν επιλογή οι εργαζόμενοι!

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον «Ρ»

Οι εξαγγελίες ψευτοπαροχών και οι οξυμένοι, μα ανούσιοι, δικομματικοί καυγάδες χαρακτηρίζουν την άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύουμε. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εποφθαλμιούν, ο καθένας για τον εαυτό του, τον κυβερνητικό θώκο, μοιράζονται όμως τον κοινό στόχο να βγει το δικομματικό πολιτικό σύστημα κι από αυτήν την αναμέτρηση, αλώβητο. Να μην εκφραστεί μέσω της κάλπης η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή για τις βαριές συνέπειες της πολιτικής στην οποία και οι δύο είναι δεσμευμένοι.

Με δήλωσή της στον «Ρ», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα καλεί τους εργαζόμενους, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα να αγνοήσουν τα προεκλογικά τερτίπια του δικομματισμού και με γνώμονα, τόσο την εμπειρία των τελευταίων 20 ετών, όσο και το γεγονός πως μετά τις εκλογές, είτε η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση είτε το ΠΑΣΟΚ, θα εξαπολύσουν νέα ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους, να εγκαταλείψουν και τα δύο αυτά κόμματα και να ενισχύσουν αποφασιστικά στην κάλπη το ΚΚΕ.

Ολόκληρη η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:

«Η εκλογολογία και οι προεκλογικές εξαγγελίες - παροχές πτωχοκομείου - τα "σκληρά ροκ", οι οξυμένοι μα ανούσιοι δικομματικοί καυγάδες, είναι στην ημερήσια διάταξη. Οι εργαζόμενοι, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, πρέπει να μείνουν παγερά αδιάφοροι σε όλα αυτά που βλέπουν και σε όσα θα ακολουθήσουν. Μπροστά στις εκλογές, οφείλουν και πρέπει να αξιοποιήσουν τη συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων 20 χρόνων. Η αντιπαράθεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αφορά αποκλειστικά και μόνο το ποιος θα καταλάβει την κυβερνητική εξουσία και όχι το ποια πολιτική θα ακολουθήσουν. Αυτή είναι δεδομένη. Γιατί και τα δύο κόμματα έχουν αποδεδειγμένα την ίδια στρατηγική κατεύθυνση, τις κατευθύνσεις και αποφάσεις της ΕΕ που μαζί έχουν διαμορφώσει και αποσκοπεί στην προώθηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να έχουν αμφιβολία ότι είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ αναδειχτεί στην κυβέρνηση, αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά τους: στο Ασφαλιστικό, στο εισόδημα, στα εργασιακά, στην Παιδεία, στην Υγεία. Ενα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε 11 από τα 13 νομοσχέδια που πέρασαν στα θερινά Τμήματα της Βουλής, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου. Γι' αυτό δεν πρέπει να έχουν τον παραμικρό δισταγμό να εγκαταλείψουν τα κόμματα του δικομματισμού και να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ. Καμία προσμονή: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Ας αλλάξουν επιλογή οι εργαζόμενοι.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι αυτό που φοβίζει την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, γιατί γνωρίζουν καλά ότι το ΚΚΕ εκφράζει τη λαϊκή ανυπακοή και σηματοδοτεί τη λαϊκή αντεπίθεση. Γνωρίζουν ότι ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα μπορούν να βάλουν εμπόδια στα σχέδιά τους.

Το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι και το ξέρουν. Εκφράζει και μάχεται για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες των εργαζομένων. Εχει πολιτική συμμαχιών και πρόταση διεξόδου που αναδεικνύει το λαό σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Το ΚΚΕ εμπιστεύεται τη λαϊκή δύναμη, το λαϊκό δίκιο και προοπτική.

Τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του ΚΚΕ, όλοι οι ριζοσπάστες και προοδευτικοί άνθρωποι, καλούμαστε να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με πείσμα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Για να είναι μια άλλη μέρα η επομένη των εκλογών».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αναμένεται νέος γύρος υποσχέσεων και «παροχών»

Νέο γύρο εξευτελιστικών παροχών σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού αναμένεται να εγκαινιάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, με κεντρικό εκφραστή της δήθεν «κοινωνικής πολιτικής» αυτή τη φορά τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα προχωρήσει σε προεκλογικές εξαγγελίες από το βήμα της ΔΕΘ.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης πυροδοτούν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ακόμα και για τις 16 Σεπτέμβρη και σίγουρα όπως αφήνουν να εννοηθεί μέσα στον επόμενο μήνα, τονίζοντας συγχρόνως ότι ο Κ. Καραμανλής θα ζητήσει εκλογές, προκειμένου να ανανεώσει τη «λαϊκή εντολή» για να προχωρήσει στην προώθηση νέων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ζητώντας το «χρίσμα» του καλύτερου διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου και στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούν τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, δηλώνοντας όσο «νωρίτερα τόσο το καλύτερο»...

Τους κοινούς μετεκλογικούς σχεδιασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θα εκφραστούν με μια καθολική και σκληρή επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων με ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις, με τη συνέχιση της αντιλαϊκής λιτότητας και της παραπέρα ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών παροχών, τα επιτελεία των δυο κομμάτων προσπαθούν να τους συγκαλύψουν στήνοντας μιαν ανούσια δικομματική αντιπαράθεση.

Ηδη, στη Ρηγίλλης και στη Χαριλάου Τρικούπη, προετοιμάζονται μαύρες διαφημίσεις για να «πλήξουν» τους αρχηγούς των δυο κομμάτων, ενώ από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι γνωστοί εμπνευστές του «σκληρού ροκ» με προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς προετοιμάζουν το έδαφος γι' αυτό που θα ακολουθήσει... Με κεντρική επιδίωξη την όξυνση της πόλωσης, την παραπλάνηση του λαού και τελικά την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα εκτοξεύσουν εκατέρωθεν λάσπη, θα «σκανδαλολογήσουν» μ' έναν και μοναδικό στόχο: Να σκεπάσουν τη σύμπλευσή τους.

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Διοργανώνονται από το Δήμο Νίκαιας και τις αντιστασιακές οργανώσεις

Ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 17 Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις 30 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944 που διοργανώνουν οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και ο Δήμος Νίκαιας.

Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με καταθέσεις στεφάνων στα σημεία που εκτελέστηκαν οι πατριώτες τον Αύγουστο του '44.

Στις 9.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας, θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπων Εθνικής Αντίστασης και του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου. Στις 9.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με αντιστασιακά τραγούδια από τον ερμηνευτή Στέφανο Ψαραδάκο.

Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 19 Αυγούστου: Στις 10 π.μ. θα γίνει η προσέλευση επισήμων, εκπροσώπων και μαζικών φορέων στο χώρο της Πλατείας 17ης Αυγούστου 1944. Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, χαιρετισμοί εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων, ομιλία του δημάρχου Νίκαιας Στέλιου Μπενετάτου, κατάθεση στεφάνων και πορεία στο χώρο του Κοινοτάφιου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα γίνουν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Την Τρίτη 21 Αυγούστου (7 μ.μ. - 12 μ.μ.) θα διεξαχθεί μονοήμερο Τουρνουά Σκακιού τύπου «active - rapid», στο χώρο της Μάνδρας. Το Τουρνουά αφιερώνεται στα θύματα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

Από την Πέμπτη 23 - Πέμπτη 30 Αυγούστου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» από τις 5 μ.μ. - 10 μ.μ. θα διεξαχθεί το 15ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open ) με τίτλο: «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ.

Εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο του 33ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Για τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής προφεστιβαλικές εκδηλώσεις:

  • Προφεστιβαλική εκδήλωση θα γίνει στην Αχαράβη Κέρκυρας, την Παρασκευή 17 του Αυγούστου, στις 9 μ.μ.
  • Στον Αϊ - Μαθιά, στην Κέρκυρα, θα γίνει προφεστιβαλική εκδήλωση το Σάββατο 18 του Αυγούστου, στις 9 μ.μ., με θέμα «Οι αγωνιστικές παραδόσεις της περιοχής, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος
  • Στην Κέρκυρα, το Σάββατο 18 του Αυγούστου, στις Νύμφες, με θέμα την Παιδεία, στις 9 μ.μ.
  • Στις 25 του Αυγούστου, στη Βόνιτσα, με θέμα την Παιδεία και ομιλητή τον Πάνο Πατούλα, μέλος Νομαρχιακού Γραφείου Αιτωλοακαρνανίας

Λόγω της αργίας του Δεκαπενταύγουστου, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει πάλι την Παρασκευή 17 Αυγούστου.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Αύριο Πέμπτη, στις 7.30 π.μ., στο Κέντρο Υγείας και στους εργαζόμενους του Δήμου Μηχανιώνας, θα περιοδεύσει ο Αγγ. Τζέκης.

- Την Κυριακή 19/8, η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών και μαχητριών της 3ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στις 12 μ. στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ