ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Χαρίζουν χιλιάδες στρέμματα στη Μονή Βατοπεδίου

Το ξεπούλημα 48.000, περίπου, στρεμμάτων της λίμνης Βιστονίδας, αποδεικνύει περίτρανα, πως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, συνεργάζονται περίφημα, όταν αποφασίζουν να ενισχύσουν τους ιδιώτες, σε βάρος του δημοσίου. Ετσι, με αποφάσεις, πρώτα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ, αναγνωρίστηκε πως η λίμνη Βιστονίδα, έκτασης 48.000 στρεμμάτων και άλλα 27.000 στρέμματα γύρω απ' αυτήν, ανήκουν στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου (ΙΜΒ), με τίτλους ιδιοκτησίας της... βυζαντινής περιόδου και συγκεκριμένα από τον 11ο και 14ο αιώνα!

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας το οικονομικό και πολιτικό αυτό σκάνδαλο, παραχωρεί στην ΙΜΒ ως ανταλλαγή - για τη λίμνη - τεράστιες εκτάσεις παραλιακής γης στους νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Τρικάλων και συγκεκριμένα στις περιοχές Ν. Πέραμο, Ν. Ηρακλείτσα, Τούζλα και Κάρυανη, εκτάσεις που, σε πολλές περιπτώσεις είχαν ήδη παραχωρηθεί σε ακτήμονες!

Η ΙΜΒ, διεκδικεί την τεράστια αυτή έκταση, παραθέτοντας τρεις χρυσόβουλους τίτλους (τίτλοι ιδιοκτησίας της βυζαντινής περιόδου). Συγκεκριμένα: Του 1080 (αυτοκράτορας Νικηφόρος Βοτανειάτης), του 1329 (αυτοκράτορας Ανδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος) και του 1371 (Ιωάννης Ούγκλεσης, Σέρβος ηγεμόνας, δεσπότης στις Σέρρες).

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συμφωνούν και παραδίδουν

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πίσω απ' το πρόσχημα των γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας, παρέδωσαν τις τεράστιες αυτές εκτάσεις γης στη Μονή.

Συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών 1007690/610/Α0010/ 05-02-99, 1064538/5928/Α0010/05-08-02 και 1051266/10611/Α0010/π.έ./ 04-06-03, συμφώνησαν να μην προβάλλει δικαιώματα το ελληνικό δημόσιο έναντι των διεκδικήσεων της ΙΜΒ. Αντίστοιχα έπραξε και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με νέα, αντίστοιχη απόφαση.

Ενδεικτικά της δικομματικής συμφωνίας, στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων, είναι τα όσα είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας, στη Βουλή (26/7/2007): «Το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των εκτάσεων και των παραλίμνιων εκτάσεων, αυτών των 25.000 στρεμμάτων και του ιχθυοτροφείου των Αγίων Θεοδώρων και της νησίδας Αντά Μπουρού έχει "ξεκαθαριστεί" την περίοδο 1998-2003 με ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων (...) Δουλιά του κράτους είναι να σέβεται τους νόμους, τους οποίους το ίδιο ψήφισε»! Ακόμη, φυσικά, κι αν βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον...!

Ακόμη, όμως, κι αν είναι έτσι, τίθεται το θέμα της εγκυρότητας των βυζαντινών τίτλων που παραθέτει ως αποδεικτικά στοιχεία η ΙΜΒ. Σε αυτό το σημείο, αποκαλυπτική είναι η έκθεση του Κων/νου Τσουρή, Αρχαιολόγου, Αναπληρωτή Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα: «Διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου στη λίμνη Βιστονίδα και σε Παραλίμνιες εκτάσεις».

Σημειώνει: «Το χρυσόβουλο του 1080 και το χρυσόβουλο του 1329 θεωρούνται γνήσια και δε διατυπώθηκε ποτέ επιφύλαξη για τη γνησιότητά τους. Το χρυσόβουλο του 1371 δεν έχει τη βασιλική σφραγίδα που του δίνει το κύρος της γνησιότητας. Επομένως, είναι έγγραφο χωρίς οποιαδήποτε αξία από την άποψη του νομικού κύρους. (...) Οσον αφορά την επίδικη έκταση επισημαίνεται ότι οι χρυσόβουλοι λόγοι παραχωρούν α. κτήματα έξω από το Περιθεώριο και β. κτήμα μέσα στο Περιθεώριον. Τα όρια όμως των κτημάτων αυτών είναι άγνωστα, η έκτασή τους (εμβαδόν) είναι άγνωστη και δεν αναφέρονται όμοροι ιδιοκτήτες (...). Επομένως, η γη που τους παραχωρείται είναι απολύτως αδύνατον να αναγνωριστεί και να ταυτιστεί στην επίδικη περιοχή και η μονή Βατοπεδίου έχει καθορίσει τα όρια της επίδικης περιοχής παντελώς αυθαίρετα».

Και ο καθηγητής, καταλήγει: «Η μονή Βατοπεδίου υπό επιστημονικό πρίσμα δε δύναται με έγκυρα νομικά αποδεικτικά στοιχεία να διεκδικήσει στην περιοχή, κατά τη γνώμη μου, ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο είτε γης είτε θάλασσας»!

Οικόπεδα - «φιλέτα»

Παρ' όλα αυτά όμως, η ΙΜΒ έχει καταφέρει να έχει στην κατοχή της δεκάδες χιλιάδες στρέμματα οικοπέδων-φιλέτων, σε μια σειρά νομούς της χώρας!

Το ΚΚΕ, απ' την πρώτη στιγμή αποκάλυψε το όλο σκάνδαλο και ζήτησε εξηγήσεις, για τις κυβερνητικές αποφάσεις, απαιτώντας παράλληλα, η γη και η θάλασσα να παραμείνουν - ως πρέπει - δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιούνη 2007, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης, με Ερώτησή τους στη Βουλή, ζητούν εξηγήσεις γιατί «σε αντίθεση με την τακτική του προηγούμενου αιώνα αναγνωρίστηκε τώρα η Ι.Μ. Βατοπεδίου ως ιδιοκτήτρια της λιμνοθάλασσας Βιστoνίδας». Επιπλέον, η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, με διαρκείς παρεμβάσεις, αποκαλύπτει τι ακριβώς συμβαίνει πίσω απ' τις λεγόμενες «ανταλλάξιμες εκτάσεις» και πώς στην ουσία ξεπουλιέται γη και δίνεται βορά στα εκκλησιαστικά συμφέροντα. Αγωνίζεται, ώστε, αυτά τα οικόπεδα - φιλέτα, να μη... χαριστούν, στην ουσία, στη Μονή Βατοπεδίου...

Δύο χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της «ΗΛΙΟΣ»

Ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου και η Χάρις Χαραλάμπους - θύματα του δυστυχήματος. Ο Α. Προδρόμου προσπάθησε να προσγειώσει το μοιραίο αεροπλάνο

Eurokinissi

Ο ιπτάμενος φροντιστής Ανδρέας Προδρόμου και η Χάρις Χαραλάμπους - θύματα του δυστυχήματος. Ο Α. Προδρόμου προσπάθησε να προσγειώσει το μοιραίο αεροπλάνο
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη συντριβή του αεροπλάνου της κυπριακής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ», στις 14 Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό, με αποτέλεσμα 121 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Στην Κύπρο, οι συγγενείς των θυμάτων τέλεσαν την Κυριακή μνημόσυνα σε όλες τις εκκλησίες της χώρας. Την προηγούμενη βδομάδα και λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τις αγωγές, συγγενείς των θυμάτων κατέθεσαν αγωγές εναντίον του κυπριακού κράτους για αμέλεια που οδήγησε στην τραγωδία. Για το ποινικό μέρος της υπόθεσης δεν υπάρχουν προθεσμίες.

Το μοιραίο «Μπόινγκ» της «Ηλιος» είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα και συνετρίβη στο Γραμματικό μετά από τρεις ώρες ανεξέλεγκτης πτήσης. Το αεροπλάνο πετούσε με τον αυτόματο πιλότο, καθώς από το πρόβλημα έλλειψης συμπίεσης στην καμπίνα, οι δύο πιλότοι έχασαν τις αισθήσεις τους. Στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαίωσαν ότι η εταιρεία «ΗΛΙΟΣ» - όπως και δεκάδες άλλες εταιρείες στον τομέα των αερομεταφορών - λειτουργούσε ασύδοτα και χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο, αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της «απελευθέρωσης», των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών.

Στο πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων, με πρόεδρο τον Ακριβό Τσολάκη, που παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές το περασμένο Φθινόπωρο, ο ανθρώπινος παράγοντας ήταν η βασική αιτία της πτώσης του μοιραίου αεροσκάφους.

Eurokinissi

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι μηχανικοί παρέλειψαν να ελέγξουν το αεροσκάφος πριν από την απογείωσή του, αφήνοντας το μηχανισμό συμπίεσης και αποσυμπίεσης της καμπίνας στη χειροκίνητη στάση, αντί στην αυτόματη. Επίσης, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης δεν έλεγξαν ως όφειλαν, σύμφωνα με τα εγχειρίδια, το αεροσκάφος πριν την απογείωσή του. Ο κυβερνήτης κατά τη διάρκεια της πτήσης δεν έλαβε υπόψη το σήμα, που προειδοποιούσε ότι υπάρχει πρόβλημα πίεσης και αποσυμπίεσης στην καμπίνα. Στις άμεσες αιτίες της πτώσης του αεροσκάφους αναφέρεται και η ανικανότητα του πληρώματος να αντιδράσει σωστά κάτω από συνθήκες βαθμιαίας έλλειψης οξυγόνου στην καμπίνα. Το πόρισμα αναφέρεται επίσης στις αδυναμίες του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, καταλογίζει ευθύνες και σε διεθνείς οργανισμούς, διαπιστώνει ανεπάρκειες της αεροπορικής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ», αλλά σημειώνει επίσης προβλήματα, που είχε ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκάφους, στις ενδείξεις και τα σήματα κινδύνου στο πιλοτήριο.

Σεισμική δόνηση

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε χτες, στις 9.10 το πρωί, 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας, στην περιοχή της Χαλκίδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ