ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2007
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΝΤΕΛΗ
Χοντρό παιχνίδι, τεράστια τα συμφέροντα

Στο καμένο δάσος φυτρώνουν τα πολυτελή σπίτια...

Eurokinissi

Στο καμένο δάσος φυτρώνουν τα πολυτελή σπίτια...
Ενα στρέμμα στην Α' Οικιστική Ζώνη της Πεντέλης, έχει αντικειμενική αξία 867.000 ευρώ! Μετά τις επενδύσεις, η αξία του ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ! Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, δείχνουν την τεράστια αξία που έχει αποκτήσει η γη στην Πεντέλη. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί, εκκλησία, επιδιώκουν το ξεπούλημα χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στο Πεντελικό και οι φωτιές ανοίγουν το δρόμο. Η Πεντέλη έχει καεί το 1995, το 1996, το 1998 και το 2005, από χτες, μετράει ξανά τις πληγές της...

Χτες, ανάμεσα στα άλλα, κάηκε και μέρος του εκκλησιαστικού κτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης. Πρόκειται για μια έκταση 3.781 στρεμμάτων. Η περιοχή, αυτή, όμως, έχει... ιστορία. Το 1996, η Εκκλησία της Ελλάδας, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου, προκήρυξε δημόσιο διαγωνισμό «προκειμένου να προβεί εις αξιοποίησιν και ανάδειξιν» του κτήματος, καλώντας τις εταιρίες να υποβάλλουν «ολοκληρωμένας προτάσεις με στόχον την επίτευξιν των καλυτέρων οικονομικών, οικολογικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων». Τότε, η όλη υπόθεση ματαιώθηκε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ύστερα από σχετική προσφυγή. Ωστόσο, τα οικονομικά συμφέροντα παραμένουν τεράστια.

Η Πεντέλη, στην ουσία, είναι ένα βουνό υπό... διεκδίκηση. Συνολικά, στην Πεντέλη, δρουν 24 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι διεκδικούν πάνω από 25.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρίας «ΚΤΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΑΕ», η οποία «βγάζει στο σφυρί» 641,6 στρέμματα τα οποία έχουν καεί στις πυρκαγιές του 1995 και του 1998! Παράλληλα, στην πλευρά Σταμάτας - Διονύσου, ο μεγαλοϊδιοκτήτης Ηλιόπουλος, έχει «αποκτήσει» - με αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης - περίπου 25.000 στρέμματα δάσους, με βάση τα... χοτζέτια του Σουλτάνου. Περίπου άλλα 25.000 στρέμματα, διεκδικούνται από μικρότερους ιδιοκτήτες.

ICON

Την ίδια στιγμή, μια επίσκεψη στα καμένα του 1995 και του 1998 αλλά και του 2005, δείχνει, ποιος «κερδίζει» από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Στη θέση του δάσους, ξεφυτρώνουν βίλες. Στα καμένα του 1995 και του 1998, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί έχουν ήδη υψώσει πολυτελείς κατοικίες. Και φυσικά, τα καμένα, μετατρέπονται σταδιακά σε αγροτεμάχια και σταδιακά σε οικισμούς ολόκληρους και αναπτύσσονται μια σειρά από... δραστηριότητες, που φτάνουν μέχρι και τη δημιουργία «πίστας αγώνων καρτ»!

«Κάθε σπιθαμή γης θα αναδασωθεί και πάλι», δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, τον Αύγουστο του 1998, μετά την πυρκαγιά που έκαψε 90.000 στρέμματα δάσους. Ομως η απόφαση 5147 της Περιφέρειας (ΦΕΚ 7, 18 -1-1999, τεύχος 4ο) κήρυξε αναδασωτέα μόνο 25.850 στρέμματα. Αλλά και από αυτά εξαιρέθηκαν και αποχαρακτηρίστηκαν 7.140 στρέμματα.

«Ολες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες» δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις 28 Ιούλη 2005, μιλώντας πριν ακόμα τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που σάρωνε για μία ακόμη φορά την Πεντέλη.

Μόλις, όμως, 37 μέρες αργότερα, με αποφάσεις του περιφερειάρχη, εξαιρέθηκαν μεγάλα τμήματα των καμένων δασικών εκτάσεων από την υποχρεωτική αναδάσωση.

Ειδικότερα, οι αποφάσεις 2781 και 2782 του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, Χ. Μανιάτη (ΦΕΚ 942, τεύχος τέταρτο, 20 Σεπτέμβρη 2005), υποτίθεται ότι κήρυξαν ως αναδασωτέες εκτάσεις 10.185 στρεμμάτων (Ν. Βουτζάς, Ν. Πόντος, Καλλιτεχνούπολη, Σπάτα). Ωστόσο, περιέχουν αρκετές σημαντικές εξαιρέσεις, που ουσιαστικά ανατρέπουν και ακυρώνουν την οποιαδήποτε αναδάσωση. Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων εξαιρούνται «ανέκαθεν αγροτικές εκτάσεις», «εκτάσεις που... άλλαξαν νόμιμα χρήση γης», «εκτάσεις που κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση», δηλαδή προφανώς είχαν καεί σε προηγούμενες πυρκαγιές και είχαν εκχερσωθεί κλπ.

Με πρόσφατο δελτίο Τύπου η Ενωση Οικοδομικών Συνεταιρισμών, ζητά την αναθεώρηση του άρθρου 24 και λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Με την αναθεώρηση της δασικής πολιτικής θα λυθεί το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ουσιαστικής δήμευσης της περιουσίας 500.000 Ελλήνων - μελών των Οικοδομικών Συνεταιρισμών».

Το... παιχνίδι, είναι χοντρό και τα συμφέροντα τεράστια.

ΚΚΕ
Εξι προτάσεις σωτηρίας των δασών

Τη μοναδική διέξοδο για τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας, που καταστρέφεται συστηματικά από την αντιδασική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού, δίνουν έξι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ. Πρόκειται για συγκεκριμένες προτάσεις, που αντιμετωπίζουν τις διαχρονικές και ουσιαστικές αιτίες οι οποίες οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων από το μεγάλο κεφάλαιο και τους διάφορους επιτήδειους. Που βάζουν φραγμό στην εμπορευματοποίηση των δασών.

1. «Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλες τις καμένες εκτάσεις και όχι αυτές που τυπικά έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη συνέχεια για την αποκατάσταση της ζημιάς που έγινε. Να ανοίξει ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗ, επίσης της ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, ώστε να καταγραφεί όλη η διαδικασία με την οποία οικοπεδοποιήθηκαν οι περιοχές και συνεχίζεται έως σήμερα το έγκλημα. Πρόκειται για δυο καραμπινάτα εγκλήματα, οι ένοχοι των οποίων δεν πρέπει να μείνουν άγνωστοι, έστω και αν θεωρηθεί ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους».

(Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προώθησαν μια σειρά από αντιδασικούς νόμους, εξαίρεσαν χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων από την αναδάσωση και επέτρεψαν - μέσω αυτών των αποχαρακτηρισμών, αλλά και άλλων μεθοδεύσεων - την οικοπεδοποίηση τεράστιων εκτάσεων μέσα σε δασικές εκτάσεις. Δεν υλοποίησαν ποτέ μία από τις βασικότερες προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975, για τη σύνταξη Εθνικού Δασολογίου και Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού).

2. «Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία. Μόνο τότε μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρχουν βιώσιμα δάση και μετά την όποια αναδάσωση προκύψει. Εφόσον διατηρείται η ιδιοκτησία, ποιος μας λέει ότι μετά από 5 και 10 χρόνια δε θα ξαναγίνουν εμπρησμοί; Το μέτρο αυτό αφορά όλους τους ορεινούς όγκους της Ελλάδας».

(Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο αρνούνται την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης, αλλά, αντίθετα, με την πολιτική τους συμβάλλουν στην κατάτμηση των δασών και στην απόκτηση ολόκληρων τμημάτων από επιχειρηματίες και οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Ετσι, π.χ., στην Πεντέλη, τεράστιες εκτάσεις έχουν οικοδομηθεί. Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς», μεταξύ Διονύσου και Σταμάτας, έχει επεκτείνει την καταστροφική του δράση δύο φορές. Μία, μετά τις φωτιές του '90 (ΝΔ) και τη δεύτερη, μετά τις φωτιές του '98 (ΠΑΣΟΚ). Ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός «Αγιος Σπυρίδων» εξαπλώθηκε μετά τις πυρκαγιές του 1995. Οι κληρονόμοι του Ηλιόπουλου, με τίτλους από το 1880, εμφανίζονται να διεκδικούν 25.000 στρέμματα. Η Μονή Πεντέλης διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις με τίτλους από την τουρκοκρατία).

3. «Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο. Αν δεν ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, όταν γίνει το ΔΑΣΟΛΟΓΙΟ και ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ θα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι διαχρονικές παρανομίες που έχουν γίνει. Τότε θα είναι πολύ αργά».

(Οι αποφάσεις που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεσμεύουν μέχρι και την τελευταία σπιθαμή γης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, όχι στα δάση και στα βουνά, αλλά και στους οικιστικούς ιστούς. Οπως το γήπεδο του ΠΑΟ και το Επιχειρηματικό Κέντρο στον Ελαιώνα, ο χώρος του πρώην Ιππόδρομου που παραχωρείται στο Ιδρυμα Νιάρχου για την κατασκευή πολιτιστικών συγκροτημάτων, τα μεγάλα εγκλήματα ελέω Ολυμπιακών Αγώνων σε Αλσος Βεΐκου, Γουδή, Φαληρικό Ορμο, Σχινιά, κ.ά. Τώρα προωθούν και την οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων του Ελληνικού).

4. «Να θεωρούνται βλαπτικοί και καταργημένοι οι νόμοι 998 της ΝΔ του '79, που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους τα οποία χαρακτήρισε χορτολιβαδικά και του ΠΑΣΟΚ του 1987 που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα είπε βοσκοτόπια».

(Τα σχετικά άρθρα αυτών των νόμων έχουν κριθεί αντισυνταγματικά, αλλά πολλές φορές, ακόμη και σήμερα, η ερμηνεία τους χρησιμοποιείται, είτε αυθαίρετα είτε σκόπιμα, από διάφορες υπηρεσίες, οδηγώντας σε αποχαρακτηρισμούς. Γι' αυτό και πρέπει ρητά να καταργηθούν. Πολύ περισσότερο που περιέχουν και πρόσθετα δασοκτόνα άρθρα).

5. «Να θεωρηθεί βλαπτικός ο εκτελεστικός νόμος του 2003, που έγινε σε αντιστοιχία με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, που τον εφαρμόζει η ΝΔ σήμερα. Να σταματήσει η αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ».

(Με το νόμο 3208/2003, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εφαρμόσει τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001, η οποία επιτρέπει τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους. Με εγκύκλιο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκου, το 2005, επί κυβέρνησης ΝΔ, ο δασοκτόνος αυτός νόμος, παρότι θεωρείται αντισυνταγματικός, επιχειρείται πάλι να εφαρμοστεί.

Με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001 δόθηκε το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις, κατοχυρώθηκε συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Αλλαξε ο ορισμός του δάσους και των δασικών εκτάσεων. Η νέα αναθεώρηση του άρθρου 24, σε συνδυασμό με το άρθρο 117 του Συντάγματος, που προωθεί τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικεύει και διευκολύνει τον αποχαρακτηρισμό δασών και επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση δημόσιας δασικής περιουσίας. Μεταξύ των άλλων προβλέπει:

-- Δημόσια ή ιδιωτικά δάση που καταστρέφονται από πυρκαγιά ή αποψιλώνονται με άλλον τρόπο παύουν να κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα.

-- Δάση ή δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου θα απαλλοτριώνονται πλέον όχι μόνο υπέρ του δημοσίου, αλλά και υπέρ των ιδιωτών για δραστηριότητες ...«δημοσίου συμφέροντος»!

-- Η συνταγματική προστασία των δασικών εκτάσεων να πάψει να μετράει από το 1945, έτος της πρώτης αεροφωτογράφισης, αλλά από το 1975.

-- Καταργείται το τεκμήριο υπέρ του δημοσίου για «αμφισβητούμενες» ιδιοκτησίες).

6. «Ειδικότερα για την Πάρνηθα, το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού να συμπεριλάβει και την ευρύτερη περιοχή στο Τατόι».

(Με δύο Προεδρικά Διατάγματα που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση (και που βασίζονται στους σχεδιασμούς της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ) εμμένει: 1) Στον τεμαχισμό του κτήματος Τατοΐου, ένα μέρος του οποίου, και συγκεκριμένα αυτό που περιλαμβάνει τα κύρια και βοηθητικά κτίρια, δεν αποκλείεται να δοθεί προς «αξιοποίηση» στο μεγάλο κεφάλαιο. 2) Στη χωροθέτηση της Τεχνόπολης σε έκταση 500 στρεμμάτων (όπως, άλλωστε, προέβλεπε από το 2003 και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ). 3) Στην εφαρμογή του νόμου 3139/2003 για την επέκταση των εγκαταστάσεων του καζίνο. 4) Στη συνέχιση της δόμησης σε εκτάσεις 1.837 στρεμμάτων σε διάφορες περιοχές του βουνού, όπως της Ιπποκράτειου Πολιτείας και αλλού. 5) Στην πρόβλεψη για κατασκευή πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εμπορικών εγκαταστάσεων αναψυχής στις υποτιθέμενες ζώνες προστασίας. 6) Στην κατασκευή κατασκηνώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας σε έκταση 100 στρεμμάτων).

Αμεσα μέτρα

Επίσης, το ΚΚΕ προτείνει την εφαρμογή μέτρων προστασίας των δασών και καλεί το λαό να παλέψει να τα επιβάλει άμεσα:

1. Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Κήρυξη όλων αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης.

2. Αμεση αντιμετώπιση με τεχνικά έργα και μέτρα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους.

3. Λεπτομερής σχεδιασμός αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία. Οχι ξύλευση και βοσκή στα καμένα δάση.

4. Εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου σε όλες τις περιοχές με προτεραιότητα τις ευαίσθητες περιοχές. Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.

5. Αμεση εφαρμογή του Δασικού Κτηματολογίου, απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση.

6. Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στη γη και στα δάση της χώρας.

7. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη, επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.

8. Καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών, διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών, κλείσιμο των επικίνδυνων παράνομων χωματερών.

9. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως, επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερές σχέσεις εργασίας.

10. Αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας.

11. Είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός, η συγκρότηση ενιαίου, δημόσιου φορέα διαχείρισης της δασικής περιουσίας και δασοπροστασίας. Συγκρότηση συντονιστικών οργάνων κατά περιφέρεια και νομό με αποφασιστικές αρμοδιότητες διοίκησης και όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και με εκτελεστότητα αποφάσεων.

12. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.

Κενές 2.000 θέσεις δασοφυλάκων

«Είναι ακατανόητο ότι ο κλάδος των Δασοφυλάκων να έχει 2.000 κενές οργανικές θέσεις - περίπου το 65% των οργανικών θέσεων - και ταυτόχρονα να ιδρύουμε ένα "Σώμα" από το μηδέν με ένα κόστος σαφώς μεγαλύτερο». Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΔΔΥ), με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του Αρχηγού της νεοσύστατης «Ελληνικής Αγροφυλακής», χαρακτηρίζοντας την ίδρυσή της ως «εμπαιγμό αλλά και ένδειξη του παραλογισμού που επικρατεί».

Η ΠΟΔΔΥ, επισημαίνει ότι «οι τελευταίες προσλήψεις Δασοφυλάκων που πραγματοποιήθηκαν το 2007 ανήλθαν στον εκπληκτικό αριθμό των 75 σε όλη τη χώρα. Τονίζει ότι ενώ τα θέματα περιβάλλοντος, όπως το Κτηματολόγιο, η υλοτομία, οι εκχερσώσεις κλπ., απαιτούν Δασικές Υπηρεσίες σύγχρονες και εξοπλισμένες, οι "υπεύθυνοι", προχωρούν στον διορισμό 1.700 αγροφυλάκων». Υπογραμμίζει, τέλος, ότι «το σχέδιο για τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας προχωρά σταθερά προς την υλοποίησή του. Ανέκαθεν η Δασική Υπηρεσία στάθηκε εμπόδιο στα οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τα δάση μας και για αυτό την απαξιώνουν μέρα με τη μέρα. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με γνώμονα το κοινό καλό έστω κι αν αυτό δεν αρέσει σε πολλούς. Το δάσος είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πεδίο οικονομικών και μαγαλοεργολαβικών ψευτοεπενδύσεων».

Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει

Από τις 4 Ιούλη, το ΚΚΕ είχε ζητήσει να ληφθούν συγκεκριμένα άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την Πεντέλη κι άλλους δύο σημαντικούς ορεινούς όγκους της Αττικής, τον Υμηττό και το Ποικίλο Ορος Αιγάλεω. Αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Χαρ. Μανιάτη και κατέθεσε υπόμνημα με μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Αμεση ενίσχυση δυνάμεων πυροπροστασίας - πυρόσβεσης για διαρκή, ασφαλή φύλαξη και επιτήρηση των ευαίσθητων αυτών περιοχών, με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερή σχέση εργασίας.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια (πυροσβεστικά οχήματα, κρουνοί, υδατοδεξαμενές κ.ά.)
  • Αμεσος καθαρισμός αυτών των περιοχών, διάνοιξη απαραίτητων οδών, καθώς και αντιπυρικών ζωνών.
  • Επαναλειτουργία, με αναβάθμιση του ρόλου, της Δασικής Υπηρεσίας στην κατεύθυνση πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης δασικών εκτάσεων.
  • Αμεση και δραστική χρηματοδότηση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ