ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΣΥΕ
Προεκλογική πρόκληση σε βάρος των ανέργων

Την ώρα που οι εργοδότες στήνουν γλέντι με τις επιδοτήσεις που προορίζονται για θέσεις μερικής και βραχύχρονης απασχόλησης, η ΝΔ, στην πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ, θριαμβολογεί για τη μείωση της επίσημης ανεργίας

Ανεργοι και εργάτες της Ζώνης διαμαρτύρονται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους πετσοκόψει το εποχικό επίδομα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δημιουργούν την ανεργία, αλλά αφήνουν και εντελώς απροστάτευτα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της πολιτικής τους
Ανεργοι και εργάτες της Ζώνης διαμαρτύρονται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να τους πετσοκόψει το εποχικό επίδομα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δημιουργούν την ανεργία, αλλά αφήνουν και εντελώς απροστάτευτα τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της πολιτικής τους
Με προκλητικές θριαμβολογίες περί δήθεν αποτελεσματικότητας της πολιτικής της συνόδευσε χτες η κυβέρνηση την ανακοίνωση της επίσημα καταγεγραμμένης ανεργίας για το Μάη του 2007, με στόχο να εγκλωβίσει και να κοροϊδέψει προεκλογικά τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους. Σύμφωνα με την Ερευνα Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), το ποσοστό της ανεργίας έφτασε στο 7,7%, αντί του 9,2% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Δημαγωγώντας σε βάρος των ανέργων, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Αρβανιτόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Καραμανλή γίνονται πράξη», αφού «η ανεργία που παραλάβαμε στο 11,3% το Μάρτιο του 2004 μειώθηκε σήμερα στο 7,7%. Ο αναπτυξιακός δυναμισμός της νέας οικονομικής πολιτικής, η ποιότητα και η εξωστρέφειά της δημιουργούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Από το 2004 μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν περισσότερες από 200.000 νέες θέσεις εργασίας».

Ανεργία χρήσιμη στο κεφάλαιο

Οπως και επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, έτσι και τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, τα στοιχεία της ανεργίας «μαγειρεύονται» με τρόπο τέτοιο, ώστε κάθε φορά να εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου. Η ίδια η ανεργία - σύμφυτη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής - και οι αυξομειώσεις της, αξιοποιούνται σαν μέσο εκβιασμού και πίεσης προς εργαζόμενους και άνεργους για να δεχτούν το πετσόκομμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Αντίστοιχα, η πλασματική μείωση της ανεργίας αξιοποιείται διαχρονικά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σαν επιχείρημα υπέρ των λεγόμενων «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση» που και οι δυο προωθούν, μπουκώνοντας το κεφάλαιο με προνόμια και επιδοτήσεις. Επιπλέον, είναι σύνηθες το φαινόμενο κατά τους τελευταίους εαρινούς μήνες και το καλοκαίρι η επίσημη ανεργία να παρουσιάζεται μειωμένη, εξαιτίας της εποχικής εργασίας που σχετίζεται κυρίως με τον τουρισμό.

Χαρακτηριστικό των αυξομειώσεων στους δείκτες της επίσημης ανεργίας, ανάλογα με τις κάθε φορά ανάγκες και συγκυρίες, είναι και το γεγονός ότι από το 1998 μέχρι το 2004, τρεις φορές (2001, 2002, 2003) οι άνεργοι που καταγράφει ετήσια η ΕΣΥΕ ήταν λιγότεροι από 480.000 και άλλες τέσσερις φορές (1998, 1999, 2000, 2004) ήταν περισσότεροι.

Με το ζόρι «απασχολούμενος»!

Τα επιχειρήματα της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα ότι η ανεργία μειώνεται εξαιτίας της αποτελεσματικότητας της εφαρμοζόμενης πολιτικής και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, καταρρίπτονται από τα παρακάτω μόνο στοιχεία:

  • Τα κριτήρια καταγραφής της επίσημης ανεργίας κρύβουν την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας πραγματικά άνεργος, ακόμα και μια ώρα να έχει δουλέψει τη βδομάδα πριν την έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας δε θεωρείται άνεργος. Το ίδιο και όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια του ΟΑΕΔ, στα προγράμματα κατάρτισης, ακόμα και για ένα διάστημα δύο μηνών, οι 55.000 άνεργοι που «καταρτίζονται» σήμερα σε διάφορα προγράμματα των ΚΕΚ, οι χιλιάδες απασχολούμενοι στα STAGE και πάει λέγοντας. Στο σύνολό τους, οι πραγματικά άνεργοι που κρύβονται κάτω από το χαλί της κατάρτισης και της υποαπασχόλησης ξεπερνάνε τις 150.000 μόνο στα τελευταία 2,5 χρόνια!
  • Η μερική απασχόληση αλλοιώνει την πραγματική ανεργία, καθώς μία θέση εργασίας μοιράζεται σε δύο και τρεις άνεργους.
  • Στις «κρυφές» μορφές συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες εκείνοι που ξεκληρίζονται από την ΚΑΠ και δεν καταγράφονται στον ΟΑΕΔ.
  • Χιλιάδες εργαζόμενοι που θεωρούσαν επί χρόνια την κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ και δε βρήκαν δουλιά, έπαψαν να το κάνουν και πλέον δεν καταγράφονται στους άνεργους.
Η απάτη με τις «νέες θέσεις εργασίας»

Οσο για τις 200.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2004 που επικαλείται η κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι σ' αυτές συμπεριλαμβάνει και τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, είναι χαρακτηριστικά και τα παρακάτω δύο στοιχεία:

  • Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, οι 7 στις 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2006 έχουν προσωρινό χαρακτήρα ή είναι θέσεις μερικής απασχόλησης. Το 70% από τις 40.000 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν «καθαρά» (μετά δηλαδή την αφαίρεση των απολύσεων και των οικειοθελών αποχωρήσεων) ήταν θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης και το 25% των προσλήψεων αφορούσαν στον δημόσιο τομέα. Επίσης, τα στοιχεία του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για το Σεπτέμβρη του 2006 καταγράφουν τετραπλάσιο ρυθμό αύξησης των θέσεων μερικής απασχόλησης σε σύγκριση με τις θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Μόλις πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση έδωσε ένα ακόμα δείγμα γραφής για το πώς εννοεί τις «νέες θέσεις εργασίας»: Ανακοίνωσε ότι επιδοτεί τους εργοδότες στα 2/3 του μεροκάματου, προκειμένου να προσλάβουν για 18 το πολύ μήνες 8.000 άνεργους σε 12 νομούς με μεγάλη ανεργία. Οπως και επί ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για βραχύχρονες θέσεις μερικής απασχόλησης, η δημιουργία των οποίων μάλιστα συνεπάγεται και τη γενναία επιδότηση των εργοδοτών!

Και ενώ ο πρώτος διδάξας για όλα τα παραπάνω ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, η Μαρία Δαμανάκη βρήκε χτες το θράσος να μιλήσει για «σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία» και να καταγγείλει τα stage, τα 4ωρα και τη μερική απασχόληση. Μορφές απασχόλησης δηλαδή που το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καθιέρωσε και προώθησε, αλλά επιπλέον συμπεριλαμβάνει και στο νέο του πρόγραμμα.

Είχαν έτοιμη τη διαφήμιση!

Εντελώς... τυχαία, χτες που ανακοινώθηκε η έρευνα της ΕΣΥΕ, η ΝΔ πρόβαλε για πρώτη φορά προεκλογική τηλεοπτική διαφήμιση, η οποία περιείχε - τα άγνωστα μέχρι χτες - στοιχεία της έρευνας! Διάνθισε μάλιστα την προπαγάνδα της με την αναφορά σε μέτρα όπως η αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 404 ευρώ το 2008 και η σύσταση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αυτό που δεν είπε στη διαφήμισή της η ΝΔ, είναι ότι από τους εκατοντάδες χιλιάδες πραγματικά άνεργους, μόλις οι περίπου 180.000 (το 1/3) παίρνουν το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας των 367,25 ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα προωθεί η κυβέρνηση, θα φτάσει στα 404 ευρώ το 2008 και στη συνέχεια θα ακολουθεί τις αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας! Οπως επίσης ότι ακόμα και μετά την «αύξηση» του 2008, το επίδομα θα υπολείπεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες (55% αντί για 66%) και από αυτό που προβλέπει ο νόμος 2224 σύμφωνα με τον οποίο το κατώτερο επίδομα ανεργίας πρέπει να είναι τα 2/3 του πενιχρού, ούτως ή άλλως, κατώτερου μισθού.

Τα στοιχεία της έρευνας

Οι άνεργοι που κατέγραψε η ΕΣΥΕ για το Μάη του 2007 είναι 378.299 (από 450.520 το Μάη του 2006). Το σύνολο των απασχολούμενων είναι 4.518.652 (4.459.885 το 2006) και των οικονομικά μη ενεργών 4.309.757 (από 4.239.721 πέρυσι). Στη βάση των παραπάνω στοιχείων, η ΕΣΥΕ καταγράφει αύξηση στο δείκτη της απασχόλησης κατά 1,3% μεταξύ Μάη 2006 - Μάη 2007. Η ανεργία αγγίζει το 11,8% στις γυναίκες και το 4,9% στους άνδρες. Οι νέοι και οι νέες 15 έως 24 ετών δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, αφού παραμένουν άνεργοι σε ποσοστό 23,2%. Στη γεωγραφική κατανομή, «πρωταθλητές» παραμένουν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας (12,1%) και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (9,8%), Δυτικής Ελλάδας (9,8%) και Βόρειου Αιγαίου (9,4%).

ΚΚΕ
Η κοροϊδία να απαντηθεί και στην κάλπη

Αναδεικνύοντας την πάλη για ουσιαστική προστασία των ανέργων σε συστατικό στοιχείο της μάχης για την ανατροπή της πολιτικής που γεννάει και αναπαράγει την ανεργία, το ΚΚΕ καλεί σε πάλη για επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρεις και δωρεάν κοινωνικές παροχές, αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου, πλήρης σύνταξη για τους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 50 ετών.

Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα σε εργαζόμενους και άνεργους ότι τέτοια μέτρα δεν μπορεί να πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ. Οχι γιατί δεν είναι ρεαλιστικά, αλλά γιατί δε θέλουν, εφόσον ο στόχος τους είναι η αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας. Γι' αυτό, οι άνεργοι πρέπει να τους τιμωρήσουν, να αποδυναμώσουν και τους δύο με την ψήφο τους, να ενισχύσουν το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ