ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Δικομματικός καυγάς και για τη ... λυματολάσπη!

Eurokinissi

Χωρίς καμία ντροπή, στο προεκλογικό παιχνίδι των ανούσιων αντιπαραθέσεων έβαλαν χτες οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και το πρόβλημα της λυματολάσπης της Ψυττάλειας. Οταν είναι γνωστές οι τεράστιες ευθύνες και των δύο κομμάτων για το ότι ο λαός του Λεκανοπεδίου έχει καταδικαστεί να αναπνέει τα δηλητήριά της και να πληρώνει υπέρογκα ποσά για τη διαχείρισή της!

Την αυλαία άνοιξε χτες ο «πράσινος» νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, ο οποίος ανακοίνωσε πως κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας εντόπισαν ότι στο εργοστάσιο ξήρανσης λειτουργούν μόνον οι δύο από τις τέσσερις γραμμές παραγωγής, ότι 300.000 τόνοι αποθηκευμένης λυματολάσπης παραμένουν στο νησί, με τη μισή ποσότητα να έχει αδρανοποιηθεί με ασβεστοποίηση, ότι στο κανάλι εισόδου των ανεπεξέργαστων λυμάτων που φτάνουν στην Ψυττάλεια από τον Ακροκέραμο δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών για την κάλυψή του και ότι δεν υπάρχει ενημέρωση εάν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη διάθεση του προϊόντος της ξήρανσης.

Τη σκυτάλη πήρε η ΕΥΔΑΠ, η οποία, με ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι οι δύο γραμμές παραγωγής επαρκούν για την ξήρανση της παραγόμενης λυματολάσπης, ότι προχωρούν οι διαγωνισμοί για τα ανεπεξέργαστα λύματα, αλλά και τη διάθεση του προϊόντος ξήρανσης. Επίσης υποστηρίζει ότι η συσσωρευμένη λυματολάσπη στο νησί ανέρχεται σε 140.000 τόνους και όχι 300.000, ενώ υπόσχεται ότι μέχρι τέλους του χρόνου δε θα υπάρχει ούτε γραμμάριο πάνω στο νησί...

Επειδή λίγο πριν από την κάλπη ο λαός πρέπει να έχει μνήμη, θυμίζουμε:

  • Το έργο της ξήρανσης της λυματολάσπης, παρότι είχε ενταχθεί από το 2000 στο συνολικό έργο της κατασκευής της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού, δεν κατασκευάστηκε, παρά το γεγονός ότι η αρχική εργολαβία ολοκληρώθηκε καθυστερημένα το 2004 με τεράστιες υπερβάσεις (από 128,2 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός, στοίχισε τελικά 202 εκατ. ευρώ). Η λυματολάσπη, μάλιστα, οδηγούνταν στη χωματερή των Α. Λιοσίων, με αποτέλεσμα το 2002 να προκαλέσει κατολίσθηση και σοβαρές ζημιές στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Λόγω μη κατασκευής του εργοστασίου ξήρανσης, το 2003 η ΕΕ αφαίρεσε από συγχρηματοδότηση της εργολαβίας της Β` φάσης του βιολογικού καθαρισμού 30 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας και με αυτά τον ελληνικό λαό.
  • Το 2004, αναλαμβάνοντας την κυβέρνηση, η ΝΔ αντί να προκηρύξει αμέσως το διαγωνισμό για το εργοστάσιο ξήρανσης, άφησε τη λυματολάσπη να συσσωρεύεται, λειτουργώντας ως «βόμβα» για την υγεία των κατοίκων και για το περιβάλλον. Επίσης, κατέφευγε διαρκώς σε διάφορους πειραματισμούς για τη διαχείρισή της (εγκατάσταση καρκινογόνας καύσης, εδαφοποίηση, μεταφορά με πλοία, ασβεστοποίηση), που στοίχισαν στο λαό πάνω από 15 εκατ. ευρώ ακόμη. Τελικά, το Μάρτη του 2006, κάτω από την πίεση του λαού, αναθέτει την κατασκευή του εργοστασίου ξήρανσης, που στοίχισε στον ελληνικό λαό άλλα 35 εκατ. ευρώ.
Ο Γράμμος ξανακαίγεται

Πυρκαγιά έκαιγε χτες εκατοντάδες στρέμματα δάσους στο Γράμμο. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, η φωτιά ξεκίνησε από τα αλβανικά εδάφη. Στο σημείο της πυρκαγιάς βρίσκονταν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική από κατοίκους της περιοχής ότι φωτιά που ξεκίνησε από τα αλβανικά εδάφη καίει δάση στο Δήμο Ακριτών στα τοπωνύμια Μονόπυλο και Τρίλοφο. Μέχρι αργά το απόγευμα είχαν καεί 350 στρέμματα δάσους με πεύκα, κέδρους κλπ. Στο σημείο της πυρκαγιάς έφτασαν 12 πυροσβέστες με 5 αυτοκίνητα, 6 πεζοπόροι, 2 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Η φωτιά μέχρι αργά το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη.

Τον οικισμό Ζούβρα του Δήμου Μουσούρων στα Χανιά απείλησε η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στις 5.40 το απόγευμα σε δασική έκταση και έφτασε μέχρι τις αυλές των πρώτων σπιτιών του οικισμού. Τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν τις 7.30 μ.μ.

Περίπου στις 3 μ.μ. φωτιά ξέσπασε - σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής - από αμέλεια ενός κατοίκου, στην περιοχή Κόκλα του Δήμου Δωρίου καίγοντας χορτολιβαδική έκταση. Στις 7.30 μ.μ. τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για σήμερα πως είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιοχές Αττικής, Φθιώτιδος, Βοιωτίας, Ευβοίας, ολόκληρης της Πελοποννήσου, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κυκλάδων και Κρήτης.

Διπλό χτύπημα από καύσωνα - νέφος

Διπλό πλήγμα από καύσωνα και νέφος δέχτηκαν χτες οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ετσι ενώ το θερμόμετρο σκαρφάλωνε στους 40 βαθμούς Κελσίου (υπό σκιά), οι ρύποι του νέφους ξεπερνούσαν τα όρια επιφυλακής.

Στο όζον καταγράφηκαν υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης κοινού (180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σε τρεις σταθμούς μέτρησης, της Νέας Σμύρνης (189), των Λιοσίων (202) και της Λυκόβρυσης (206). Το γεγονός αυτό υποχρέωσε για άλλη μία φορά το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει τις γνωστές και ανούσιες συστάσεις προς ...νεφόπληκτους!

Υψηλές τιμές όμως μετρήθηκαν και σε άλλους ρύπους: Το διοξείδιο του αζώτου έφτασε συγκεκριμένα στα 252 μικρογραμμάρια στην οδό Πατησίων, ενώ τα μικροσωματίδια έφτασαν στα 68 μικρογραμμάρια στη Λυκόβρυση.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Με τη συμπλήρωση 63 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Συνοικίας μας από τους Ναζί κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους στις 28 Αυγούστου 1944, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων και ο Προσφυγικός Σύλλογος «Ελπίδα» καλούν την Κυριακή 26.8.2007 και ώρα 7 μμ στην πλατεία Ελπίδας στα Ανω Σφαγεία, σε εκδήλωση τιμής για τους Σφαγειώτες αγωνιστές και όσους έπεσαν για τη Λευτεριά και την Ανεξαρτησία της Πατρίδας μας.

Η ΠΕΑΕΑ Πτολεμαΐδας και η ΤΕ Ποντοκώμης, την Κυριακή 26.8.2007 και ώρα 11 πμ, διοργανώνουν πολιτικό μνημόσυνο για την απόδοση φόρου τιμής για τους εκτελεσθέντες συμπατριώτες από τους ναζί κατακτητές την περίοδο της Κατοχής και τους μαχητές και μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την περίοδο 1946-49. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη Ποντοκώμης.

-- Το ετήσιο μνημόσυνο για την 63η επέτειο από την εκτέλεση των πατριωτών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης διοργανώνει το παράρτημα Σίνδου της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 29 Αυγούστου. Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 το πρωί στο χώρο του μνημείου που υπάρχει στο δημοτικό διαμέρισμα Ανατολικού του Δήμου Χαλάστρας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να μη συγκαλυφτεί το έγκλημα

Αγνωστοι παραμένουν οι «διώκτες» του 27χρονου Νιγηριανού

Αγνωστοι εξακολουθούν να παραμένουν οι δυο άνδρες που οδήγησαν στο θάνατο τον 27χρονο Νιγηριανό Τόνι Ονούα. Οι ομοεθνείς του επιμένουν ότι πρόκειται για αστυνομικούς και η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή ανδρών της. Χτες ο αδερφός του θύματος Τζέιμς και η δικηγόρος της οικογένειας επισκέφθηκαν την Αστυνομική Διεύθυνση. Προκειμένου να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να αποκαλυφθούν οι ένοχοι, ζήτησαν, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από την Ασφάλεια, να δείξουν φωτογραφίες αστυνομικών στους τέσσερις μάρτυρες που ήταν παρόντες στον τόπο του εγκλήματος.

Χτες επίσης ο επιτετραμμένος της Νιγηρίας, Μοχάμεντ Σάνι Ντολέ, συναντήθηκε με το γ.γ. του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κ. Αιλιανό και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Α. Δημοσχάκη. Επανέλαβαν ότι στο περιστατικό δεν εμπλέκεται αστυνομικός και ότι δε συνέτρεχε λόγος καταδίωξης του άτυχου νεαρού καθώς ήταν νόμιμα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου, ο Νιγηριανός επιτετραμμένος συνέστησε στους συμπατριώτες του να παραμείνουν ήρεμοι μέχρι και το τέλος της έρευνας και τους προέτρεψε να αποφεύγουν τις παρεισφρήσεις «των αναρχικών στοιχείων στις συγκεντρώσεις τους».

Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης τα 20 άτομα που συνελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια επεισοδίων που έγιναν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά από πορεία διαμαρτυρίας της Νιγηριανής Κοινότητας. Στην Ασφάλεια είχαν προσαχθεί 21 άτομα. Μια 17χρονη αφέθηκε ελεύθερη, γιατί δεν είχε καμία σχέση με τα επεισόδια. Οι υπόλοιποι 20 αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για διατάραξη κοινής ειρήνης και φθορά ξένης περιουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ