ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΤΩΝ 5 ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Δυναμικά προχωράει η υπεράσπισή τους

Από πρόσφατη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «πέντε»
Από πρόσφατη διαδήλωση στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση των «πέντε»
ΑΤΛΑΝΤΑ.--

«Η πολιτική αγωγή χρησιμοποίησε την προπαγάνδα "περί του κακού Φιντέλ Κάστρο" προκειμένου να επιτύχει την καταδίκη», τόνισαν οι δικηγόροι υπεράσπισης των πέντε Κουβανών αγωνιστών, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον των 3 δικαστών του 11ου Περιφερειακού Εφετείου στην Ατλάντα για την επανεκδίκαση της υπόθεσης των πέντε αγωνιστών Κουβανών, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονσάλες, Ρενέ Γκονσάλες, Αντόνιο Γκερέρο και Χεράλντο Ερνάντες, που κρατούνται παρανόμως και αδίκως εδώ και χρόνια σε αμερικανικές φυλακές και μάλιστα σε συνθήκες απομόνωσης, επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα από την εγκληματική δράση της μαφίας του Μαϊάμι.

Αισιόδοξος δήλωσε ο Πολ Μακένα μετά τη σύσκεψη της υπερασπιστικής νομικής ομάδας όσον αφορά την παρουσίαση πληθώρας επιπρόσθετων στοιχείων. Στοιχείων, που αποδεικνύουν τις κατάφωρες παραβιάσεις της διαδικασίας με την οποία καταδικάστηκαν και ειδικά όσον αφορά την ελλιπέστατη και μεροληπτική στάση της Εισαγγελίας και βάσει των οποίων ζητάται η αναψηλάφηση της δίκης.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο για την έκβαση της υπόθεσης ήταν η παρουσία διαπρεπών νομικών και δικαστών από όλο το κόσμο, αλλά και δεκάδων άλλων αγωνιστών που συμμετέχουν στο κίνημα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών που παρακολούθησαν την ακροαματική διαδικασία τόνισε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ. Ο Κλαρκ, που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που παρακολούθησαν την τρίτη κατά σειρά δίκη, κατέληξε ότι η παρουσία όλων αυτών των ανθρώπων στο πλευρό των 5 είναι επίσης σημαντική, γιατί αποτελεί έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς τους αγωνιστές και θα αφυπνίσει τη διεθνή κοινότητα.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πρώτη έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ενα πανεθνικό δημοψήφισμα για την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου, Σίλια Φλόρες, μετά την έγκριση σε πρώτη ανάγνωση του πακέτου συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα του 1999, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα».

Η Φλόρες τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις σε 33 εκ του συνόλου των 350 άρθρων αφορούν κυρίως την προώθηση της λαϊκής εξουσίας ως μία εκ των εξουσιών του κράτους. Για το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας Οσκαρ Φιγκέρα σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα καταρχήν κρίνει θετικές τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε δε ότι θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κατά την Εθνική Συνδιάσκεψη του Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την 1η και 2α Σεπτεμβρίου, με κύριο στόχο την κατάληξη προτάσεων για την ώθηση ενός πολιτικού και ιδεολογικού πλαισίου εμβάθυνσης της επαναστατικής διαδικασίας στη βάση της προώθησης της ανάπτυξης της Λαϊκής Εξουσίας.

Πάντως όσον αφορά τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που κατά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, αποτελεί προσπάθεια εμβάθυνσης της διαδικασίας που οδηγεί στο «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα», το Κοινοβούλιο ενέκρινε επί της αρχής το πακέτο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες, με τις οποίες κάμπτεται η αυτονομία της κεντρικής τράπεζας, αυξάνονται οι δυνατότητες του κράτους να προχωρά σε κρατικοποιήσεις και απαλλοτριώσεις, εκχωρείται στον πρόεδρο πιο άμεσος έλεγχος στα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας και καταργούνται οι περιορισμοί στις προεδρικές θητείες, προτείνεται η μείωση του εργάσιμου ημερήσιου χρόνου σε 7 ώρες. Το κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει άλλες δύο ψηφοφορίες για να επικυρώσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία πρέπει επίσης να εγκριθεί στο δημοψήφισμα.

Εννοείται ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι το τελευταίο μέτωπο εκδήλωσης της αντίδρασης τόσο της εγχώριας ολιγαρχίας όσο και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δε φείδονται χαρακτηρισμών και κάνουν λόγο περί «πραξικοπήματος»...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-- Επαναλήφθηκε, από χτες, με χρηματοδότηση της ΕΕ, που έλαβε διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματά της δεν καταλήγουν στη Χαμάς, η χορήγηση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας με προορισμό τον κεντρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση που είχε διακοπεί σε μεγάλα τμήματα της περιοχής, από την περασμένη εβδομάδα.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- «Κατηγορώ» εκ των έσω, δηλαδή την έκθεση της CIA που κρατήθηκε απόρρητη έως σήμερα, για ολιγωρία του ιδίου και συνεργατών του μπροστά στην απειλή της Αλ Κάιντα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δέχεται ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Τζορτζ Τένετ. Το «κατηγορώ» περιλαμβάνεται στην εσωτερική έκθεση της CIA που η σύνταξή της ολοκληρώθηκε το 2005 και τη δημοσιοποίησή της διέταξε το Κογκρέσο.

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Κανένα αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Γεωργίας στις 21 του μήνα, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της ρωσικής αεροπορίας, διαψεύδοντας αντίστοιχη ανακοίνωση του γεωργιανού υπουργείου Εξωτερικών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δύο αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας («Typhoon F-2») αναγνώρισαν την περασμένη Παρασκευή ένα ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό «Tu-95», ενώ πλησίαζε το βρετανικό εναέριο χώρο πάνω απ' το βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Η πληροφορία δόθηκε μόλις χτες απ' το βρετανικό υπουργείο Αμυνας με τη σημείωση πως το ρωσικό βομβαρδιστικό δεν εισήλθε τελικώς στο βρετανικό εναέριο χώρο.

ΜΟΣΧΑ.-- Με έκπληξη και ψυχρότητα αντιμετώπισαν αξιωματούχοι της ΕΕ την απόφαση της Ρωσίας να προτείνει τον Τσέχο πρώην πρωθυπουργό Τζόζεφ Τοσόφσκι για τη θέση του νέου επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η ΕΕ έχει προτείνει για την ίδια θέση τον Γάλλο Ντομινίκ Στράους-Καν.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πάνω από 39 νεκροί είναι ο απολογισμός του τυφώνα «Σεπάτ», που σάρωσε τη Ν/Α Κίνα και προκάλεσε ζημιές άνω των 658 εκατομμυρίων δολαρίων στις επαρχίες Φουτζιάν, Τζιανκσί, Ζετζιάνγκ και Χιουνάν, ενώ πάνω από 2.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Αξιους αφαίρεσης της τουρκικής ιθαγένειας χαρακτήρισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρ. Ερντογάν, όσους δηλώνουν ότι ο Γκιουλ δε θα είναι πρόεδρος όλων των Τούρκων, ο οποίος και αναμένεται να εκλεγεί στον τρίτο γύρο της 28ης Αυγούστου. Δηλώσεις που προκάλεσαν την αντίδραση του δημοσιογράφου της «Χουριέτ», Μ. Τσοσκούν, που ζήτησε «μία καμήλα να πάει στην Αραβία»...

ΝΙΑΜΕΪ.-- Αντάρτες του «Νιγηριανού Κινήματος Δικαιοσύνης» στον κεντροαφρικανικό Νίγηρα ανακοίνωσαν χτες πως σκότωσαν 17 στρατιώτες στη διάρκεια επίθεσης που εξαπόλυσαν κατά στρατιωτικού κομβόι στην περιοχή Γκουγκάραμ.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η έκρηξη ηφαιστείου στη βόρεια πολιτεία της Αιθιοπίας Αφάρ προκάλεσε μέσα στο τελευταίο τριήμερο το θάνατο πέντε ατόμων και την εκκένωση 2.000 σπιτιών.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Κύμα 10.000 Κογκολέζων προσφύγων κατακλύζει το τελευταίο 48ωρο τα σύνορα της Ουγκάντας με το νοτιοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, εξαιτίας συγκρούσεων.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Σειρά συμφωνιών για τη βελτίωση των οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών θεσμών της ΛΔ Κονγκό υπέγραψε χτες στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τάμπο Μπέκι με τον Κογκολέζο ομόλογό του, Τζόζεφ Καμπίλα.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Γαλλικό σχέδιο για «ευρωστρατό» στο Τσαντ

Σχέδιο για αποστολή δυνάμεων του λεγόμενου ευρωστρατού και αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ σε Τσαντ και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προωθούν από χτες και επίσημα οι Γάλλοι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με πρόσχημα τη συγκράτηση της διάχυσης της κρίσης που «πηγάζει» απ' τη σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, την «προστασία» των αμάχων και της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το σχέδιο απόφασης εκφράζει την «ετοιμότητα» του ΣΑ του ΟΗΕ να εξουσιοδοτήσει μία «διεθνή αποστολή» για 12 μήνες σε βορειοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και σε ανατολικό Τσαντ (όπου στις αρχές του χρόνου γαλλικά αεροσκάφη είχαν ισοπεδώσει πόλεις και χωριά, κυνηγώντας αντάρτες που μάχονταν τη φιλογαλλική τσαντιανή κυβέρνηση του Ιντρίς Ντεμπί)... Ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ζαν Μορίς Ριπέρ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ψήφιση μιας πρώτης ανακοίνωσης υποστήριξης του σχεδίου απόφασης εντός του τρέχοντος 24ωρου και την υιοθέτησή του από το ΣΑ πριν τη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ (17 Σεπτέμβρη). Ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Α. Γουλφ υποστήριξε χλιαρά το γαλλικό σχέδιο, διατυπώνοντας εντούτοις ερωτήματα: α) Για τις σχέσεις ανάμεσα στις αποστολές της ΕΕ, του ΟΗΕ και της τσαντιανής κυβέρνησης. β) Για το ρόλο και τη διάρκεια της αποστολής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ