ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη

-- Το πρωί: Επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

  • Στις 9.30: Περιοδεία στα τμήματα της ΓΓ Αθλητισμού.
  • Στις 10.00: Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στην αίθουσα εκδηλώσεων της υπηρεσίας, στον 1ο όροφο.

-- Το απόγευμα: Σε Ν. Ιωνία - Περισσό

  • Στις 19.00: Περιοδεία στην αγορά του Περισσού (σημείο συνάντησης Θράκης 21, στα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης).
  • Στις 20.30: Ομιλία σε συγκέντρωση στο «Καφενείο του Φώτη» (Ανδριανουπόλεως και Κολοκοτρώνη).

Αύριο Παρασκευή

-- Το πρωί: Επίσκεψη στη Γενική Γραμματεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ, Πειραιώς 46, Καμίνια). Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

  • Στις 11.00: Περιοδεία στις Διευθύνσεις Απογραφών, Εθνικού Λογαριασμού, Δεικτών και Μεθοδολογίας της υπηρεσίας.
  • Στις 12.00: Συζήτηση με τους εργαζόμενους στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΥΕ.

-- Το απόγευμα: Στο Δήμο Οινοφύτων Βοιωτίας.

Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει:

  • Στις 7 μ.μ. συνάντηση με τον δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο στο κτίριο Λιάπη.
  • Στις 7.30 μ.μ. συνάντηση με φορείς και σωματεία.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην πλατεία Οινοφύτων.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους συνδυασμούς των υποψήφιων βουλευτών

Η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών των υποψήφιων βουλευτών στα κατά τόπους Πρωτοδικεία λήγει στις 27 Αυγούστου.

Το άρθρο 32 του ΠΔ 96/2007 προβλέπει αναλυτικά για την πρόταση των υποψηφίων τα εξής:

1. Οι υποψήφιοι προτείνονται από τους εκλογείς κάθε εκλογικής περιφέρειας. Η πρόταση είναι γραπτή και υπογράφεται, το λιγότερο, από δώδεκα εκλογείς. Την πρόταση πρέπει να αποδεχτεί εγγράφως ο ίδιος ο προτεινόμενος, ή ο, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου αυτού, πληρεξούσιός του. Οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα επίσης να προτείνουν εγγράφως την υποψηφιότητά τους οι ίδιοι προσωπικά ή με τον παραπάνω πληρεξούσιό τους.

2. Κανείς δεν μπορεί να υποβάλει ή να αποδεχτεί υποψηφιότητα που προτείνεται από εκλογείς σε περισσότερες από μία εκλογικές περιφέρειες. Κατ' εξαίρεση έχει δικαίωμα να υποβάλει ή να αποδεχτεί υποψηφιότητα σε δύο εκλογικές περιφέρειες ο αρχηγός ή πρόεδρος κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων.

3. Στην πρόταση υποψηφιότητας αναγράφεται το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, η ιδιότητα και η ακριβής διεύθυνση του προτεινόμενου. Στην πρόταση ή τη δήλωση αποδοχής υποψηφιότητας πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση εκείνου που προτείνει τον εαυτό του ή εκείνου που αποδέχεται την πρόταση εκλογέων ή του πληρεξουσίου του με την οποία να δηλώνεται:

α) Σε ποιου δήμου ή κοινότητας του κράτους το μητρώο αρρένων ή το δημοτολόγιο είναι γραμμένος ο υποψήφιος,

β) το έτος γέννησης, καθώς και η ημερομηνία για την περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 29 και

γ) ότι δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και δεν υπέβαλε ούτε αποδέχτηκε πρόταση υποψηφιότητας σε άλλη εκλογική περιφέρεια. Αυτός που ψευδώς δηλώνει υπόκειται στις ποινές της παραγράφου 3 του άρθρου 117.

4. Η πληρεξουσιότητα για υποβολή πρότασης ή για αποδοχή προτάσεων εκλογέων πρέπει να είναι ειδική και παρέχεται με συμβολαιογραφική πράξη. Στην πρόταση υποψηφιότητας που γίνεται από πληρεξούσιο, καθώς και στη δήλωση αποδοχής πρότασης εκλογέων που γίνεται επίσης από πληρεξούσιο, επισυνάπτεται πάντοτε αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης, με την οποία δόθηκε η πληρεξουσιότητα.

5. Στην πρόταση επισυνάπτονται για κάθε υποψήφιο γραμμάτιο δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας για κατάθεση χρηματικού ποσού εκατόν σαράντα έξι ευρώ και εβδομήντα τεσσάρων λεπτών (146,74). Το χρηματικό αυτό ποσό αποτελεί έσοδο του τακτικού προϋπολογισμού και είναι δυνατό να αυξομειώνεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομικών.

6. Η επίδοση των προτάσεων υποψηφίων γίνεται με παραγγελία των ίδιων ή κάθε εκλογέα με δικαστικό επιμελητή στον πρόεδρο του αρμόδιου για την ανακήρυξη των υποψηφίων δικαστηρίου εννέα (9) το αργότερο ημέρες μετά την κατά το άρθρο 31, παράγραφο 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

7. Αν λείπουν οι δώδεκα υπογραφές εκλογέων ή η αποδοχή του προτεινόμενου ή η υπογραφή αυτού ή του πληρεξουσίου του ή τα γραμμάτια ή κάποιο από τα στοιχεία της παραγράφου 3, η πρόταση είναι απαράδεκτη.

Οι κυριότερες προθεσμίες μπροστά στην κάλπη

Οι κυριότερες προθεσμίες που «τρέχουν» μέχρι τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη είναι οι εξής:

-- Στις 23 Αυγούστου, σήμερα, δηλαδή, λήγει η προθεσμία για την αποστολή των καταστάσεων των στρατιωτικών κ.λπ. στον πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας.

-- Στις 26 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των στρατιωτικών κ.λπ.

-- Στις 27 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος των κομμάτων στον πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Επίσης, στις 27 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για την επίδοση δήλωσης συνασπισμού περισσοτέρων συνεργαζόμενων κομμάτων, καθώς και για την κατάθεση των συνδυασμών στα κατά τόπους Πρωτοδικεία.

-- Επίσης στις 27 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής παραίτησης των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων κλπ., από την υπηρεσία και τις θέσεις που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας.

-- Στις 28 Αυγούστου ανακηρύσσονται από τα αρμόδια δικαστήρια οι υποψήφιοι.

-- Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.

-- Την 1η Σεπτέμβρη ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

-- Στις 2 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου των ονομαστικών καταστάσεων των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων, καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων. Μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη, οι νομάρχες θα πρέπει να έχουν καθορίσει τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας. Την ίδια μέρα, το υπουργείο Εσωτερικών αποστέλλει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πίνακα των εκλογικών τμημάτων που συστάθηκαν σε όλη την επικράτεια. Επίσης, μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη τα αρμόδια δικαστήρια θα πρέπει να έχουν κληρώσει ή διορίσει τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών.

-- Στις 7 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία παράδοσης των ψηφοδελτίων από τα κόμματα στον οικείο νομάρχη. Επίσης, μέχρι τις 7 Σεπτέμβρη, οι συνδυασμοί μπορούν να προτείνουν υποψήφιο σε περίπτωση θανάτου άλλου. Στις 8 Σεπτέμβρη, το Πρωτοδικείο ανακηρύσσει το νέο υποψήφιο και στις 10 του μήνα γνωστοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

-- Στις 9 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία παράδοσης από τα κόμματα στον νομάρχη επαρκούς αριθμού ψηφοδελτίων για τα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

-- Μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη οι νομάρχες θα πρέπει να έχουν γνωστοποιήσει στους δήμους και τις κοινότητες του νομού τις αποφάσεις καθορισμού των εκλογικών τμημάτων. Επίσης, μέχρι τις 10 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να έχουν ειδοποιηθεί τα διορισθέντα μέλη των εφορευτικών επιτροπών.

-- Στις 11 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του οικείου νομάρχη των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών.

-- Μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θα πρέπει να έχουν δημοσιεύσει το πρόγραμμα ψηφοφορίας.

-- Μέχρι τις 13 Σεπτέμβρη οι έφοροι και οι τακτικοί ή αναπληρωτές αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής θα πρέπει να έχουν φτάσει στον τόπο διορισμού τους.

-- Στις 15 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για την αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας από το νομάρχη, για λόγους ανωτέρας βίας.

Διαγραφή εκλογέων

Την πιθανότητα να περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους άτομα για τα οποία έχουν ανακληθεί, μετά την 30ή Ιούνη 2007, οι αποφάσεις καθορισμού της ιθαγένειάς τους, επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών. Με εγκύκλιό του, το υπουργείο καλεί τους Περιφερειάρχες να ενημερώσουν τους δήμους ώστε να διαγράψουν τα άτομα αυτά από τα δημοτολόγιά τους και τις νομαρχίες να συμπεριλάβουν στους εκλογικούς σάκους ειδικό έγγραφο με τα συγκεκριμένα ονόματα, ώστε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να μην τους επιτρέψουν να ψηφίσουν. Ψηφίζουν μόνο αν προσκομίσουν αντίγραφο δικαστικής απόφασης περί αναστολής της ισχύος της απόφασης ανάκλησης.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη και ώρα 21.00 θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη και ώρα 10.00 θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ