ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
Στο δόγμα του ΝΑΤΟ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Χηνοφώτη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, η Αλέκα Παπαρήγα είπε: Εμείς ως Κόμμα σε όλα είμαστε ευαίσθητοι, αλλά κάνουμε μια επιλογή και λέμε για τα 1.300 κατώτερο μισθό, εμείς λέμε για σύνταξη 1.050, εμείς λέμε για δημόσιο σύστημα Υγείας καθολικό, δωρεάν, όχι γενικώς δημόσιο και να πληρώνεις. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, εμείς λέμε να δημευτούν οι περιουσίες των ιδιωτών στα βουνά. Διότι αν ασχοληθούμε με τον κ. Χηνοφώτη, τον κ. Ζορμπά και τον κ. Κολιοκώστα, ο κόσμος, και δικαιολογημένα, θα πει: «Ολοι το ίδιο είναι». Οσο για την κομματικοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων: Αμφισβητεί κανείς ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται με επιλογή; Οχι μόνο σε ποιο πολιτικό κόμμα ανήκει, δε λέω οργανωτικά, αλλά γίνεται με επιλογή, αν και άλλα κέντρα εγκρίνουν αυτές τις επιλογές, από τη στιγμή που η ηγεσία, εν πάση περιπτώσει η αμυντική στρατηγική της χώρας και η άμυνά της, είναι απολύτως συντεταγμένη στα κέντρα του ΝΑΤΟ. Δεν αλλάζει κάθε φορά από την εκάστοτε κυβέρνηση; Εδώ αλλάζουν οι διευθυντές των υπουργείων και οι γραμματείς μόλις αλλάξει η κυβέρνηση και δε θα υπάρχουν τέτοια κριτήρια για τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων; Τώρα κομματικοποιήθηκε το στράτευμα; Δε μου λέτε, αν υπήρχε ένας στρατιωτικός που συμπαθούσε το ΚΚΕ θα γινόταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Το χειρότερο όμως ξέρετε ποιο είναι για τις Ενοπλες Δυνάμεις; Οτι είναι ενταγμένες μέσα στο νέο, δήθεν αμυντικό δόγμα των ασύμμετρων απειλών, της πάλης κατά της «τρομοκρατίας», της αλλαγής συνόρων, κλπ.

Η κατάσταση «ασφυξίας» και η «ανάσα»

Το στοιχείο είναι αποκαλυπτικό: Στην Αττική από το Γενάρη του 2000 έως το Μάρτη του 2007, εκδόθηκαν 176.881 νέες οικοδομικές άδειες και προστέθηκαν σε επιφάνεια 40 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα ή σε όγκο 163 εκατομμύρια κυβικά μέτρα τσιμέντου!

Η Αττική, δηλαδή, αναδεικνύεται και με αριθμούς ως πρωταθλήτρια στην τσιμεντοποίηση, ενώ την ίδια στιγμή σε κάθε κάτοικό της αναλογούν μόλις 2 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου - κι αυτά πριν από τις φετινές πυρκαγιές που ξεπάστρεψαν μεγάλο μέρος των δασών της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμηττού...

Μεγάλη ασφαλώς ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση φέρουν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες με το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισαν παρέδωσαν τη γη, τις ακτές, τα δάση και τους ορεινούς όγκους της Αττικής στις ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ ούτε καν στα λόγια προωθούν προγράμματα για τη λαϊκή στέγη.

«Μεγάλοι δημόσιοι ορεινοί όγκοι, όπως ο Υμηττός και το Ποικίλο, ελεύθεροι χώροι, όπως το Ελληνικό, το Γουδί, ο Ελαιώνας, ο Ιππόδρομος, το Τατόι, το Πεδίον του Αρεως κ.ά., που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου, οδηγούνται στην οικοπεδοποίηση, τσιμεντοποίηση, εμπορευματοποίηση και καταστροφή», τόνιζε πρόσφατα η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, ζητώντας από το λαό του Λεκανοπεδίου να το υπερψηφίσει, ώστε «να πάρει μια ανάσα ζωής και ελπίδας».

Τα στοιχεία που παραθέσαμε στην αρχή το δικαιώνουν απόλυτα...

Ποιοι θα χτίσουν;..

Στην ανέξοδη κυβερνητική προεκλογική παροχολογία εντάσσεται και η εξαγγελία για επιδότηση των στεγαστικών δανείων των αγροτών.

Η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε τίποτα το καινούριο. Επιδότηση στεγαστικών δανείων για αγρότες υπήρχε από χρόνια. Αλλά μια και δεν υπήρχε τίποτα άλλο εύκαιρο, εύκολο και ανέξοδο, να σερβιριστεί, μέρες που 'ναι, καλά είναι και τα λεγόμενα φτηνά στεγαστικά δάνεια... Αλλά πόσους μικρομεσαίους αγρότες αφορά η επιδότηση των στεγαστικών δανείων και πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες θα μείνουν στα χωριά τους και θα χτίσουν σπίτια, υπό τις συνθήκες που διαμόρφωσαν η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και η νέα ΚΑΠ; Με τις κουτσουρεμένες αποδεσμευμένες επιδοτήσεις και τις εξευτελιστικές τιμές που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ, πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν να μείνουν να ζήσουν στα χωριά τους; Αφήστε που η ζωή στα χωριά έχει γίνει τέτοια, που όσοι νέοι και οικογενειάρχες μένουν ακόμα σ' αυτά θέλουν να φύγουν, να πάνε να μείνουν στις πόλεις. Γιατί, πού θα πάνε τα παιδιά σχολείο, αφού τα σχολεία στα περισσότερα χωριά έχουν κλείσει; Κι αν χρειάζεται να τα πάνε φροντιστήρια, π.χ., για ξένες γλώσσες, θα κάνουν διπλά δρομολόγια πρωί - απόγευμα; Και δε φτάνουν όλ' αυτά που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη, αλλά θέλουν να τους μπλέξουν περισσότερο με τις τράπεζες. Που κάνουν χρυσές δουλιές, έχοντάς τους χρεωμένους μια ζωή για ένα κεραμίδι. Λες και δεν τους φτάνουν τα τραπεζικά χρέη στην Αγροτική... Οπως και να το δει κανείς, δεν αρκεί μια εξαγγελία για επιδοτούμενα στεγαστικά δάνεια για να κάνει καλύτερη τη ζωή της αγροτιάς στα χωριά!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κουρνιαχτός αποπροσανατολισμού

Η διαρροή του «πορίσματος Ζορμπά» στον Τύπο σήκωσε νέο «κουρνιαχτό σκανδαλολογίας». Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τη δικομματική αντιπαράθεση για τη ρεμούλα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων; Μα η ανάγκη των κομμάτων της άρχουσας τάξης να ανασύρουν τα υπαρκτά τους σκάνδαλα και να τα χρησιμοποιούν για να συγκαλύπτουν τη στρατηγική τους σύμπλευση στους βασικούς άξονες της εφαρμοζόμενης πολιτικής τους. Το σκάνδαλο των «δομημένων ομολόγων» είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί σ' αυτή την προεκλογική περίοδο, όπως το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου την προηγούμενη, για να μονοπωλήσει τις κάλπικες «αντιπαραθέσεις» τους, «θάβοντας» τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους για την επόμενη μέρα των εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει τους φραστικούς τόνους αλλά στέκεται στην εισαγγελική και δικαστική πλευρά της υπόθεσης, αφού συμφωνεί με τη ΝΔ στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εταίροι του δικομματισμού συμφωνούν με τη θέση ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων θα πρέπει να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο και στα διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα, προκειμένου να τροφοδοτούν με ζεστό χρήμα τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό ομολογεί και η κοινή τους πορεία. Με δικούς τους νόμους (2042/92 και 2676/99) θεσμοθέτησαν να παίζεται το 23% των αποθεματικών των Ταμείων στο Χρηματιστήριο. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν την περίοδο 1999 - 2002, επί ΠΑΣΟΚ, να «κλαπούν» στη Σοφοκλέους 3,5 δισ. ευρώ από τα Ταμεία και αργότερα η «ληστεία» να συνεχιστεί με τα «δομημένα ομόλογα» της ΝΔ. Τα δύο κόμματα, λοιπόν, ταυτίζονται στο τζογάρισμα των αποθεματικών, αλλά όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση σηκώνουν τη σημαία της «διαφάνειας» και αναζητούν ενόχους.

H σημερινή ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με το ποιος ήταν ο ικανότερος ληστής βοηθά και τους δύο πόλους του δικομματισμού να «μονομαχούν» μεταξύ τους για τα υπαρκτά τους σκάνδαλα φιλοδοξώντας ότι πίσω απ' αυτά θα κρύψουν τους κοινούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Τους συμφέρει πολιτικά να τσακώνονται για το «πόρισμα Ζορμπά» και να εξαντλούν σ' αυτό το επίπεδο τη συζήτηση για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να συγκαλύψουν τις κοινές προγραμματικές αντιασφαλιστικές προτάσεις τους, τις οποίες θα προωθήσουν από τις 17 του Σεπτέμβρη, όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβέρνηση, και που προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Εκτοξεύοντας κατηγορίες για «βαλίτσες» και «μαύρο χρήμα» επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα στην παρακολούθηση μιας ανούσιας «κοκορομαχίας» για σκάνδαλα, κρύβοντας την πλήρη ταύτισή τους στην προώθηση νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις, στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, στο παραπέρα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Για να κρύψουν ότι τα προγράμματά τους, είτε ως μεταρρυθμίσεις είτε ως εκσυγχρονισμός, υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα σκάνδαλα είναι φυσική απόρροια της καπιταλιστικής διαχείρισης που ασκούν οι εταίροι του δικομματισμού διαχρονικά. Τα λαϊκά στρώματα μπροστά στην κάλπη δεν πρέπει να παραπλανηθούν από τις κορόνες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που θα διεκδικήσουν την ψήφο τους θέτοντας το ψευτοδίλημμα του «καλύτερου διαχειριστή» και των λιγότερων σκανδάλων, γιατί πλέον έχουν πολλές εμπειρίες από την πολιτική και των δυο τους. Η καταδίκη τους σ' αυτές τις εκλογές και η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί μονόδρομο για το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ