ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΣΘΟΝΙΑ
Απειλούν με ισόβια βετεράνο κομμουνιστή

Οι αντιδραστικές προκλήσεις των αρχών της Εσθονίας δεν έχουν τέλος, έτσι ενώ ανακηρύσσουν ήρωες όλα τα αποβράσματα που συνεργάστηκαν με τους ναζί, κυνηγάνε τους αντιφασίστες αγωνιστές. Ετσι, όπως έγινε γνωστό, κινήθηκε δίωξη σε βάρος του Αρνολντ Μέρι, του πρώτου Εσθονού που ανακηρύχτηκε ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης, όταν στις 18 Ιούλη 1941 στη μάχη της πόλης Πόρχοφ, αν και τραυματισμένος σε 4 σημεία του σώματός του, δεν εγκατέλειψε τη μάχη και συνέχισε να καθοδηγεί τις σοβιετικές δυνάμεις που αμύνονταν στην πόλη.

Σήμερα οι εσθονικές αρχές κατηγορούν τον 88χρονο Αρνολντ Μέρι για «γενοκτονία του λαού της Εσθονίας» και του προσάπτουν ότι, ως μέλος της ΚΕ του ΚΚ Εσθονίας και Γραμματέας της ΚΕ της Εσθονικής Κομσομόλ, συμμετείχε το Μάρτη του 1949 στην εκτόπιση Εσθονών στο νησί Χιιούμαα. Να σημειωθεί ότι η εκτόπιση αφορούσε βασικά συνεργάτες των εσθονικών «Ες-Ες» και μέλη αντισοβιετικών οργανώσεων που έκαναν ένοπλο αγώνα κατά της σοβιετικής εξουσίας.

Σε περίπτωση καταδίκης του ο Α. Μέρι κινδυνεύει με ισόβια φυλάκιση. Ο ίδιος από τη μεριά του δηλώνει πως το πιθανότερο είναι η υγεία του να μην του επιτρέψει να «προλάβει» τη δίκη που του ετοιμάζουν και κατήγγειλε πως η δικαστική κίνηση σε βάρος του ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό πως υποστήριξε την κίνηση κατά της αναβίωσης του νεοφασισμού στην Εσθονία.

Την ίδια ώρα η αντιφασιστική οργάνωση «Νυχτερινή Περίπολος» εκφράζει την ανησυχία της για την τύχη της υγείας του Μαξί Ρέβα, που συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και φυλακίστηκε από τις εσθονικές αρχές στις 27 Απρίλη 2007, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης κατά της απομάκρυνσης του αντιφασιστικού μνημείου του Κόκκινου Στρατιώτη από το κέντρο του Τάλιν και στην οποία σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής και άλλοι 1.000 συνελήφθησαν.


Ι.Π.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ
Στο «τραπέζι» οι στρατιωτικές κινήσεις

Η εμφάνιση του ρώσικου ερευνητικού παγοθραυστικού στις αρχές Αυγούστου στην Αρκτική, σηματοδότησε την έναρξη της διεκδίκησης του Βόρειου Πόλου
Η εμφάνιση του ρώσικου ερευνητικού παγοθραυστικού στις αρχές Αυγούστου στην Αρκτική, σηματοδότησε την έναρξη της διεκδίκησης του Βόρειου Πόλου
Στη νορβηγική πόλη Τρομς αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη στις 25-26 Σεπτέμβρη για τα ζητήματα που αφορούν τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών που δραστηριοποιούνται στο Βόρειο Πόλο, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ».

Στη συνδιάσκεψη αναμένεται να λάβουν μέρος στρατιωτικοί, πολιτικοί κι επιστήμονες από ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδά, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία.

«Νέα προβλήματα δημιουργούνται στη νέα εποχή που ανοίγεται στην Αρκτική, με την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, την παράνομη αλιεία και την αλλαγή του κλίματος. Οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε σχετικά ο Σβέκρε Ντίσεν, διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Νορβηγίας.

Να σημειωθεί πως τον Αύγουστο η Ρωσία επιδίωξε με ερευνητική της αποστολή να τεκμηριώσει τις διεκδικήσεις της στην Αρκτική. Ανάλογη αποστολή ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, με πολεμικό - ερευνητικό παγοθραυστικό τους, ενώ ο Καναδάς πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια με στόχο την «κατοχύρωση της κυριαρχίας» του στην Αρκτική.

Ο ρόλος των πολεμικών «μηχανών» στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αυξάνεται συνεχώς και στην περιοχή της Αρκτικής.


Ι.Π.

ΚΟΥΒΑ
Η Ουγγαρία σε ρόλο υπηρέτη των ΗΠΑ

Δίνει άσυλο, μετά από υπόδειξη της κυβέρνησης Μπους, σε φυγάδες που βρίσκονται στη βάση του Γκουαντάναμο

ΑΒΑΝΑ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

«Δουλοπρεπή υπηρέτη» του «ισχυρού και επιθετικού αφεντικού της» των ΗΠΑ, χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Κούβας την ανήκουστη κυριολεκτικά απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο σε 29 Κουβανούς φυγάδες, οι οποίοι σημειωτέον βρίσκονται στις ΗΠΑ.

«Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ενεργεί ως συνένοχος της αυτοκρατορίας», αναμένοντας την «ανταμοιβή» της, ανέφερε ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας σύμφωνα με την εφημερίδα Γκράνμα, όσον αφορά στην υπόθεση των 29 Κουβανών που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 44 συνολικά που παραμένουν προσωρινά στην αμερικανική βάση Γκουαντάναμο της Κούβας μετά την προσπάθειά τους να διαφύγουν με σχεδίες και στους οποίους η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι τους παραχωρεί άσυλο.

Η Κούβα κατηγορεί επίσης τις ΗΠΑ ότι παραβιάζει ξανά τις διμερείς συμφωνίες για θέματα μετανάστευσης που είχαν συναφθεί το 1994. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κούβας, η Ουάσιγκτον όσο και η Βουδαπέστη γνώριζαν ότι η ομάδα των 44 Κουβανών «δε διώκονταν στην Κούβα πολύ περισσότερο ότι δεν επρόκειτο για μέλη της αντιπολίτευσης, αλλά για απλούς οικονομικούς μετανάστες» γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να τηρηθεί η συμφωνία για επαναπατρισμό τους.

Χτες, απαντώντας η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, που υποτίθεται ότι «αρνείται τις κατηγορίες»... ισχυρίζεται ότι «παρέχει άσυλο για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους». Αλλά προσθέτει με νόημα: «Η Ουγγαρία διατηρεί κριτικό διάλογο με την κουβανική κυβέρνηση και στοχεύει στην εγκαθίδρυση ευρύτατων επαφών με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και της ειρηνικής αντιπολίτευσης», καθώς και ότι η Ουγγαρία επιθυμεί την «ενθάρρυνση της δημοκρατικής εξέλιξης της Κούβας», δηλαδή την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Εκστρατεία σπίλωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Για εκστρατεία παραπληροφόρησης με στόχο την αύξηση των εντάσεων εντός της τριμερούς κυβερνητικής συμμαχίας, τη σπίλωση του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ και ηγετικών στελεχών του, σε περίοδο διαφαινόμενης αύξησης της λαϊκής επιρροής του, κάνει λόγο η ανακοίνωση της ΚΕ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP) που εκδόθηκε στις 19 του Αυγούστου με αφορμή τις κατηγορίες που εκτοξεύει τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του COSATU (Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων), Γουίλι Μαντίσα.

Ο Μαντίσα ισχυρίστηκε πως το 2002 έλαβε απ' τον επιχειρηματία και υποστηριχτή του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) Τσαρλς Μαντίσε το ποσό των 500.000 ραντ (περίπου 35.000 δολάρια) ως δωρεά που προοριζόταν για το SACP και ότι έδωσε αυτά τα χρήματα προσωπικά στον ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Μπλέιντ Ντζιμάντε. Εκτοτε, ισχυρίζεται ο Μαντίσα, αυτά τα χρήματα «αγνοούνται...».

Ο ΓΓ του SACP διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Μαντίσα, προκαλώντας τον να παρουσιάσει στα αρμόδια όργανα του κόμματος οιαδήποτε αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Στην ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος επισημαίνεται πως συγκροτήθηκε ήδη ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον ταμία του κόμματος, προκειμένου να ερευνηθεί το θέμα εξονυχιστικά. Εντούτοις, επισημαίνονται πρόσφατες εκστρατείες παραπληροφόρησης και σπίλωσης του ονόματος του ΓΓ του SACP από μερίδα μεγάλων νοτιοαφρικανικών ΜΜΕ.

Πάντως, χτες, ο προεδρεύων του SACP, Γκουέντε Μαντάσε, έδειξε να αμφισβητεί τις λοιδορίες του Μαντίσα λέγοντας πως του κάνει τουλάχιστον εντύπωση πως ενώ ήξερε αυτές τις πληροφορίες για πάνω από πέντε χρόνια δεν αποκάλυψε τίποτε έως και πριν λίγες μέρες... «Δεν απευθύνθηκε στα αρμόδια όργανα του κόμματός του αλλά βγήκε δημοσίως να πει ό,τι λέει... Θεωρώ πως αυτό πλησιάζει την υποκρισία»...

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Απεργίες και διαδηλώσεις των εργαζομένων

ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.--

Εργαζόμενοι, δάσκαλοι στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, γιατροί πραγματοποίησαν χτες τετράωρη στάση εργασίας και τεράστια σε όγκο και μαχητικότητα διαδήλωση πλημμυρίζοντας το κέντρο του Μοντεβίδεο, απαιτώντας αύξηση των αποδοχών τους, αντιδρώντας στο οικονομικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Ταμπαρέ Βάσκες και απαιτώντας άμεσα μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων στο σύστημα Υγείας και στο φορολογικό σύστημα.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φετινή εργατική κινητοποίηση, που περιλαμβάνει 4ωρες στάσεις εργασίας και διαδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Γκαγκάντσα, στις οποίες έχει καλέσει η Συνομοσπονδία PIT - CNT, με τελευταία αυτή που είχε γίνει τον περασμένο Μάη. Η κατάσταση όμως έχει περιπλακεί ακόμη περισσότερο, καθώς η κυβέρνηση Ταμπαρέ Βάσκες ολιγωρεί χαρακτηριστικά στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και εντάσεις εκ μέρους του ΚΚ Ουρουγουάης, κυβερνητικούς της εταίρους και ειδικά μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να συσφίξει τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, με την υπογραφή της TIFA.

ΑΦΡΙΚΗ
Ηλεκτρονικά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια...

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Εικονικά στρατιωτικά γυμνάσια στο όνομα της «αντιτρομοκρατίας» ξεκίνησαν χτες στην πρωτεύουσα του δυτικοαφρικανικού Μάλι, Μπαμάκο, περίπου 350 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία και δέκα χώρες της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Αφρικής.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα κοινά «αντιτρομοκρατικά» γυμνάσια με την επωνυμία ...«Καριοφίλι 2007» θα ολοκληρωθούν στις 8 Σεπτέμβρη και θα διεξαχθούν κυρίως με το σύστημα ηλεκτρονικής προσομοίωσης με στόχο τη βελτίωση των συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και τηλεπικοινωνιών για «ανθρωπιστικές, ειρηνευτικές και διασωστικές επιχειρήσεις»...

Οι ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο του αμερικανικού στρατιωτικού προγράμματος «Αντι-Τρομοκρατική Συνεργασία Σαχάρας» και συμμετέχουν στρατιωτικοί από Αλγερία, Τσαντ, Μαυριτανία, Μαρόκο, Νίγηρα, Νιγηρία, Σενεγάλη, Τυνησία, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Γαλλία, Ολλανδία και Βρετανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ