ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πύρινα μέτωπα παντού!

Λαγονήσι

Eurokinissi

Λαγονήσι
Η πύρινη λαίλαπα έκανε την εμφάνισή της και σε αρκετές περιοχές της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι πως περισσότεροι από 10 νομοί ήρθαν αντιμέτωποι με τις φλόγες στις συνολικά 170 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

ΕΥΒΟΙΑ - ΡΙΤΣΩΝΑ: Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν την ίδια ώρα χτες το μεσημέρι σε Αλιβέρι και Μεσοχώρια. Η πρώτη αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη αν και νωρίτερα είχε τεθεί υπό έλεγχο. Μάλιστα, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, με τη βοήθεια του αέρα απειλούσε το χωριό Τσακαίοι. Ο καπνός είχε καλύψει μέχρι και τα Βόρεια Προάστια της Αττικής. Από την άλλη, η φωτιά στα Μεσοχώρια άφησε πίσω της αρκετά σπίτια κατεστραμμένα. Τις δύο περιοχές επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Γ. Μαρίνο. Μιλώντας στο «Ρ», ο Γ. Μαρίνος μίλησε για ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων και πως η φωτιά «συνεχίζει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης, πριν από ένα μήνα περίπου». Παράλληλα διαπίστωσε πως «οι κάτοικοι, δυστυχώς είναι στο έλεος του... ανέμου». Σε ύφεση ήταν η φωτιά που έκανε την εμφάνισή της αργά το πρωί στη Ριτσώνα.

ΛΑΚΩΝΙΑ: Περίπου 50.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελατοδάσους και πολλά σπίτια έγιναν στάχτη από την πυρκαγιά που εξελισσόταν μέχρι αργά το βράδυ έξω από τη Σπάρτη. Συγκεκριμένα, ζημιές υπέστησαν τα σπίτια του χωριού Χρύσαφα, ενώ κινδύνευαν τα χωριά Πλατάνα, Σκούρα και Κεφαλάς του Δήμου Θεραπνών.

Εύβοια

ICON

Εύβοια
ΑΡΚΑΔΙΑ: Στην εκκένωση του χωριού Σούλου προχώρησαν χτες στην Αρκαδία μετά από την πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι. Παράλληλα, η φωτιά απείλησε προς στιγμή τη Μεγαλόπολη με ανησυχητικό το μέτωπο που προχωρούσε προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά στο Δίκορφο του κεντρικού Ζαγορίου στο Νομό Ιωαννίνων, η οποία είχε κάψει μέχρι αργά το βράδυ 500 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Εστίες φωτιάς μαίνονται επίσης στο Δημαριό και Σκουληκαριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη στην Αρτα, ενώ πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Τσαμαντά του Δήμου Φιλιατών στη Θεσπρωτία.

ΦΘΙΩΤΙΔΑ: Οι κάτοικοι του χωριού Ασβέστης της Μακρακώμης στη δυτική Φθιώτιδα είδαν με τρόμο να κυκλώνει το χωριό τους η φωτιά που είχε μέτωπο περίπου 2 χιλιομέτρων. Αρχισε η εκκένωση του χωριού, με αρκετούς να παραμένουν για να σώσουν τις περιουσίες τους. Παρ' όλα αυτά, πέντε σπίτια κάηκαν, όπως και πολλά αυτοκίνητα. Σύμμαχος και αυτής της πυρκαγιάς, οι ισχυροί άνεμοι που σπρώχνουν το μέτωπο προς τα χωριά Γιαννιτσού και Παλαιά Γιαννιτσού.

ΑΧΑΪΑ: Την ώρα που καιγόταν η Νότια Πελοπόννησος, φωτιά εκδηλώθηκε στο Ρίο στην Αχαΐα, σε κατοικημένη περιοχή, δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, η οποία λίγη ώρα αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο. Την ίδια τύχη είχε και η αντίστοιχη στον Ξερόλακα, που σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε από σκουπιδότοπο.

Εύβοια

ICON

Εύβοια
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Τρεις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από χτες το πρωί, χωρίς όμως να επεκταθούν. Η πιο σημαντική εξ αυτών ήταν στην περιοχή Ξηρόμερο, που έκαψε βοσκοτόπια και βελανιδιές, χωρίς να απειλήσει σπίτια. Αργά το απόγευμα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

ΛΑΓΟΝΗΣΙ: Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στη 1 μετά το μεσημέρι στην περιοχή Γαλάζια Λίμνη στο Λαγονήσι. Οι φλόγες, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ξεκίνησαν από εργασίες που έκανε κάτοικος της περιοχής με τροχό, ξεπήδησαν μέσα σε κατοικημένη περιοχή και λόγω της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής, ακόμα και με εναέρια μέσα, τέθηκε υπό έλεγχο πριν κινδυνέψουν και ανθρώπινες ζωές. Από την πυρκαγιά κάηκαν δύο σπίτια και μία αποθήκη, ενώ υπέστησαν ζημιές και άλλα δύο σπίτια.

Φθιώτιδα

Eurokinissi

Φθιώτιδα
Βαρθολομιό

Eurokinissi

Βαρθολομιό
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σε απόσταση αναπνοής από ΠΕΤΡΟΛΑ - ΠΥΡΚΑΛ

Λίγο έλειψε να τιναχτεί χτες στον αέρα ολόκληρη η περιοχή της Ελευσίνας, από μια δασική πυρκαγιά που έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τα διυλιστήρια της ΠΕΤΡΟΛΑ και από το εργοστάσιο πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ!

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η περιοχή αποτελεί κυριολεκτικά βραδυφλεγή βόμβα με όλες τις επικίνδυνες βιομηχανικές μονάδες που έχουν στηθεί η μία δίπλα στην άλλη και ελάχιστα μόλις μέτρα από τον οικιστικό ιστό. Πολύ περισσότερο όταν ακόμη και η υπάρχουσα νομοθεσία, που υπάρχει από το 2000, όπως αυτή της «οδηγίας Σεβέζο», για την αποτροπή μεγάλης έκτασης ατυχημάτων, δεν εφαρμόζεται με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η φωτιά ξεκίνησε ακριβώς δίπλα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου περίπου στη μία το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα, οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έπνεαν εκείνη την ώρα την έστειλαν προς την άλλη μεριά μακριά από τα εργοστάσια. Ταυτόχρονα, η άμεση επέμβαση τριών πυροσβεστικών αεροπλάνων και ενός ελικοπτέρου, είχαν σαν αποτέλεσμα να την περιορίσουν σχετικά γρήγορα ώστε να μην επεκταθεί και στον οικισμό του Λουτρόπυργου, αλλά και να μην περάσει και τη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου. Η φωτιά πρόλαβε όμως να κατακάψει περίπου 100 στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θα είχε γίνει αν οι άνεμοι είχαν άλλη φορά και έστελναν τη φωτιά προς τα Ναυπηγεία και τα διυλιστήρια. Κάτι που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ανάγκη της εφαρμογής των οδηγιών «Σεβέζο» που παραμένουν στα χαρτιά αλλά και της λήψης ουσιαστικών μέτρων ασφάλειας, καθώς ο κίνδυνος να τιναχτεί όλη η περιοχή στον αέρα είναι καθημερινός.

Περικοπές στα πυροσβεστικά μέσα

Η κυβέρνηση Καραμανλή περικόπτει κατά 41,7% τα πυροσβεστικά μέσα που επρόκειτο να ενισχύσουν το Πυροσβεστικό Σώμα το 2008! Κάνοντας μία εκτίμηση για τις ανάγκες σε πυροσβεστικά αυτοκίνητα του Πυροσβεστικού Σώματος το έτος 2005, η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε σε διαγωνισμό για την προμήθεια:

  • 65 πυροσβεστικών αυτοκινήτων του ενός τόνου, παντός εδάφους, αερομεταφερόμενων
  • 65 πυροσβεστικών αυτοκινήτων των 5 τόνων νερού και
  • 45 πυροσβεστικών των 10 τόνων νερού

Για τα 175 αυτά πυροσβεστικά εγκρίθηκε προϋπολογισμός 34.140.000 ευρώ. Οι διαδικασίες προμήθειας ανατέθηκαν, σύμφωνα με το νόμο, σε διακομματική επιτροπή η οποία λειτούργησε και λειτουργεί κανονικά αλλά λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών (ενστάσεις και νέες ενστάσεις, Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.ά., των οποίων η έκδοση αποφάσεων δεν έχει κανένα χρονικό όριο) η προμήθεια καθυστερεί μέχρι σήμερα.

Γι' αυτή την καθυστέρηση η κυβέρνηση περιέκοψε, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ...20% του προϋπολογισμού που από 34.140.000 ευρώ μειώθηκε σε 27.312.000 ευρώ. Και μόνη αυτή η περικοπή σημαίνει ότι τα 175 υπό προμήθεια πυροσβεστικά γίνονται (175Χ80%) = 140!

Σημειώνεται ότι τα 6.828.000 ευρώ που περικόπηκαν μένουν στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών. Δυστυχώς, η συνέχεια είναι ακόμα χειρότερη. Οι μειοδότες του διαγωνισμού επιβάρυναν τις προϋπολογισθείσες τιμές σε βαθμό που οι συμβάσεις για τις κατηγορίες β΄ και γ΄ κατέληξαν από 110 σε 87 αυτοκίνητα ενώ για την κατηγορία α΄ απέμειναν μόνο 3.422.155 ευρώ, με τα οποία, ακόμα και βάσει των τιμών που προϋπολογίστηκαν, αντί 65, μπορεί να αγοραστούν μόνο 22 αυτοκίνητα. Στην πραγματικότητα, επειδή και αυτά προβλέπεται να αγοραστούν πολύ παραπάνω από τη δαπάνη που προϋπολογίστηκε, είναι ζήτημα αν με τα χρήματα που απομένουν μπορούν να αγοραστούν 15 αυτοκίνητα της κατηγορίας α΄.

Ετσι, ενώ βάσει των αναγκών και παρά την αρνητική διάθεση κάλυψής τους, αποφασίστηκε - το 2005 - να αγοραστούν 175 νέα πυροσβεστικά οχήματα, τελικά τα χρήματα αυτά δε φτάνουν ούτε για 50+37+15 = 102 πυροσβεστικά, δηλαδή η περικοπή φτάνει στο 41,7%! Αυτή την ...εμπειρία αποκόμισε η κυβέρνηση Καραμανλή από τις φετινές πυρκαγιές που ρήμαξαν τα δάση της χώρας μας. Εγινε προσπάθεια να συμπληρωθεί η αναγκαία δαπάνη, από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι που να αγοραστούν τώρα τα προβλεπόμενα από το 2005 πυροσβεστικά αυτοκίνητα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Σημειώνουμε ότι ακόμα και αν η αναγκαία δαπάνη καλυφθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ζήτημα αν αυτά τα πυροσβεστικά μέσα φτάσουν στην Πυροσβεστική πριν το καλοκαίρι του 2008. Αυτό σημαίνει ότι με κυβερνητική ευθύνη θα λείπουν από το Πυροσβεστικό Σώμα όχι μόνο οι απαραίτητοι πυροσβέστες αλλά και τα πυροσβεστικά αυτοκίνητα που - από το 2005 - κρίθηκαν αναγκαία.

Ιδού λοιπόν ποιος αφήνει το δασικό πλούτο της χώρας στη διάθεση των εμπρηστών και οικοπεδοφάγων, τουλάχιστον όπως αυτό προκύπτει από την πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή που αφορά στην προμήθεια τελείως αναγκαίων πυροσβεστικών αυτοκινήτων!

ΥΓ: Το αναλυτικό αυτό σημείωμα, χρήσιμο θα είναι να το διαβάσει και η νεόκοπη... υποψήφια βουλευτής της ΝΔ Νατάσα Ράγιου που, εγκαινιάζοντας, με συνειδητά ψέματα, τον προεκλογικό της αγώνα, υποστήριξε ξεδιάντροπα - σε τηλεοπτικό κανάλι - ότι για τη μη έγκαιρη προμήθεια πυροσβεστικών μέσων φταίει το ...ΚΚΕ.


Κώστας ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ