ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Αλλο «κόμβος» και άλλο... «κόμπος»

Ο αγωγός δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση τη βελτίωση της ζωής των λαών των τριών χωρών

Η πορεία σύστασης της διεθνούς εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής εταιρείας «Transneft», Σ. Γιεβλάχοφ. Το όραμα μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο», που μοιράζεται η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου, αλλά η συγκρότηση της διεθνούς εταιρείας έχει καθυστερήσει σημαντικά και νέα, ανταγωνιστικά, σχέδια εξυφαίνονται με γρήγορους ρυθμούς. Σε μια λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρεται ότι η συνάντηση διεξήχθη σε «εποικοδομητικό κλίμα» και ότι συμφωνήθηκε «η επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση της Διεθνούς Εταιρείας και την έναρξη κατασκευής του έργου». Το γεγονός είναι ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από τις πολυεθνικές που θα δρέψουν και τα οφέλη, ενώ πέντε μήνες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό, η υπόθεση «σέρνεται» με τις κυβερνήσεις να μην μπορούν να παρέμβουν.

Η κυβέρνηση, με αυξανόμενη ένταση όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, προβάλλει την ενεργειακή πολιτική της σε σχέση με τους αγωγούς, ως εγγύηση ανάπτυξης και ευημερίας. Ωστόσο, το μόνο «όνειρο» που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα είναι αυτό των ενεργειακών κολοσσών, που εκτιμούν ότι με τον συγκεκριμένο αγωγό θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Ο αγωγός δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση τη βελτίωση της ζωής των λαών των τριών χωρών (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας), που προωθούν την κατασκευή του. Αντίθετα, όπως επισήμανε το ΚΚΕ,τον περασμένο Μάρτη, «η συγκεκριμένη ενεργειακή υποδομή θα υπηρετήσει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Οι τελευταίες εξελίξεις, τόσο με την καθυστέρηση σύστασης της διεθνούς εταιρείας, όσο και με την απαίτηση του Καζαχστάν να συμμετάσχει στο έργο με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά και με την επίσπευση από την πλευρά της Τουρκίας της κατασκευής του ανταγωνιστικού αγωγού πετρελαίου από την Σαμσούντα στο Τσεϊχάν, επιβεβαιώνουν επίσης και μια ακόμη επισήμανση του ΚΚΕ για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη: «Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς και οι σχέσεις άλλοτε ανταγωνισμού και άλλοτε συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αστικής τάξης, τον καθιστούν παράγοντα που δημιουργεί νέους κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα των συνόρων στην περιοχή». Σύμφωνα με πληροφορίες το Καζαχστάν επιθυμεί να αποσπάσει ακόμη και το σύνολο της ελληνικής και βουλγαρικής συμμετοχής! Σημαντικός εταίρος του είναι η αμερικανική «Chevron», η οποία διαχρονικά ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του έργου, σε αντίθεση με άλλες αμερικανικές εταιρείες που δεν έχουν ανάλογες «βάσεις» στην περιοχή.

Η «Transneft» είναι μία από τις 3 ρωσικές εταιρείες που θα κατέχουν το 51% της διεθνούς εταιρείας που προβλέπεται να συσταθεί (μαζί με την «Gazpromneft» και την «Rosneft»), αλλά και η εταιρεία που θα αναλάβει στη συνέχεια τη διοίκηση του αγωγού, σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία.

ΔΕΗ ΑΕ
Τα αυξημένα τιμολόγια αύξησαν την κερδοφορία

Αύξηση κερδών μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διαρκούς μείωσης, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2007, με σημαντική τη συμβολή των μεγάλων αυξήσεων που επιβλήθηκαν στα οικιακά τιμολόγια από την κυβέρνηση το 2006 και τον Απρίλη του 2007. Η κερδοφορία των μετόχων, των θεσμικών επενδυτών της ΔΕΗ ΑΕ θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο από το τελευταίο χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στις αρχές του μήνα.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,3% και έφτασαν στα 99,4 εκατ. ευρώ από 95,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2006. Τα συνολικά έσοδα εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 6%, από 2,33 δισ. ευρώ στα 2,47 δισ. ευρώ. Τα κέρδη προ αποσβέσεων τόκων και φόρων μειώθηκαν κατά 4,1%, στα 456,4 εκατ. ευρώ από 475,8 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, ένας από τους λόγους της αύξησης των εσόδων της είναι η «μέση αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4,8% τον Αύγουστο 2006 και της αύξησης τον Απρίλη 2007 στα βιομηχανικά και νυκτερινά τιμολόγια κατά 4% και 5%, αντίστοιχα».

Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 8,5% στα 2.014 εκατ. ευρώ από 1.855,5 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου και αγορές ενέργειας. Πολλές από αυτές τις αγορές έγιναν την περίοδο του καύσωνα, όπου η ΔΕΗ έφτασε στα όριά της, ενώ η υψηλή τιμή χονδρικής με την οποία πωλούν στο σύστημα οι ιδιώτες παραγωγοί επιβάρυνε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες. Ταυτόχρονα, η μείωση των υδάτινων αποθεμάτων προκάλεσε μείωση στην υδροηλεκτρική παραγωγή κατά 64% και αύξησε τις ανάγκες χρήσης φυσικού αερίου και αγορών ενέργειας. Ειδικότερα, η δαπάνη για φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 53,7% (105 εκατ. ευρώ) και διαμορφώθηκε συνολικά στα 300,6 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007. Η δαπάνη για αγορές ενέργειας αυξήθηκε κατά 50,3% (97,1 εκατ.) και έφτασε συνολικά τα 290,2 εκατ. ευρώ. Η χρήση πετρελαίου μειώθηκε όπως και η αντίστοιχη δαπάνη κατά 6,6%.

«ΚΟΣΜΟΤΕ»
Καθαρά κέρδη 176,3 εκατ.!

Στα 176,3 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της «Κοσμοτέ» το πρώτο 6μηνο του 2007, παρουσιάζοντας αύξηση 2,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία για το πρώτο 6μηνο του 2007, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έφτασαν τα 463,6 εκατ. ευρώ (αύξηση 17,5%), ο κύκλος εργασιών τα 1.426 εκατ. ευρώ (αύξηση 37,5%) και το περιθώριο κέρδους EBITDA στο 32,5%.

Σημειώνεται ότι στα αποτελέσματα της «Κοσμοτέ» συμπεριλαμβάνονται και τα οικονομικά μεγέθη των θυγατρικών AMC (Αλβανία), GLOBUL (Βουλγαρία), COSMOFON (ΠΓΔΜ) και «Κοσμοτέ» στη Ρουμανία, ενώ από το τέταρτο 3μηνο του 2006, η «Κοσμοτέ» ενοποιεί και τα αποτελέσματα της ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Στην ανακοίνωση της «Κοσμοτέ» αναφέρεται ότι η ΓΕΡΜΑΝΟΣ εξακολουθεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου σε όλες τις αγορές, έχοντας υπερδιπλασιάσει τις καθαρές νέες συνδέσεις της εταιρείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ