ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007
Σελ. /32
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΑ ΠΛΟΙΑ

Δεν ήταν απλά μία θερμή υποδοχή, αυτή που επιφύλαξαν οι ναυτεργάτες στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χτες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Σε κάθε ακτοπλοϊκό πλοίο από όπου πέρασε, οι ναυτεργάτες του πληρώματος, κουβέρτας και μηχανοστασίου, από τους αξιωματικούς μέχρι το κατώτερο πλήρωμα, την υποδέχονταν φορώντας τις στολές τους παραταγμένοι στους καταπέλτες. «ΚΡΗΤΗ ΙΙ», «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ». Ηταν μία υποδοχή που μέσα από τις ζεστές χειραψίες, τις καθαρές κουβέντες που ανταλλάχτηκαν, επισφράγιζε ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί επιτακτικά από τους ναυτεργάτες, να ρίξουν στην κάλπη το «κόκκινο» ψηφοδέλτιο. Ηταν υποδοχή που έδειχνε ότι οι δεσμοί του ΚΚΕ με αυτό τον κλάδο είναι ακατάλυτοι, ότι κάθε κατάκτηση των ναυτεργατών που αποσπάστηκε με σκληρές ταξικές συγκρούσεις φέρει ανάγλυφη και τη σφραγίδα του ΚΚΕ.

Και ακριβώς οι αγώνες αυτού του κλάδου είναι που, όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα συνομιλώντας με ναυτεργάτες του πληρώματος του «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ», δεν επιτρέπουν «οι ναυτεργάτες να ψηφίζουν τα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν και οι εφοπλιστές». Στη συνάντησή της με τους ναυτεργάτες του πλοίου «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» τους κάλεσε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πείρα τους, από τις επιστρατεύσεις που έγιναν διαδοχικά από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μιλώντας με τους ναυτεργάτες του πλοίου «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» ξεκαθάρισε: «Το πραγματικό αντίβαρο στην κυρίαρχη πολιτική είναι το ΚΚΕ. Οχι μόνο του ως Κόμμα. Αλλά γιατί ακριβώς έχουμε την πείρα την 90χρονη, τη θέληση και την ικανότητα που έχει αποκτηθεί από την πείρα, να βοηθάμε στην ανάπτυξη των αγώνων και είτε να μη γίνουν τα πράγματα χειρότερα, είτε στην απόσπαση κάποιων κατακτήσεων».

Ενώ κατά τη συνομιλία της με τους ναυτεργάτες στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ», τόνισε ότι το «αντίπαλο δέος σε αυτή την πολιτική είναι το κίνημα». Και δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατό κίνημα. «Τα ξέρετε αυτά - συνέχισε - είστε ένας κλάδος που επιστρατευτήκατε. Θεωρούμε δεδομένο ότι ξέρετε, ότι καταλαβαίνετε», «και από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει δεδομένη η αρνητική ψήφος σας σε αυτά τα δύο κόμματα». Και ακούστηκε η φράση ανάμεσα στους συγκεντρωμένους που ήρθε ως απάντηση: «Ξέρετε σε ποιο καράβι ήρθατε; Εδώ είναι το Μυτιλήνη»...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ψήφος - χαστούκι στα κόμματα των εφοπλιστών

Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους ναυτεργάτες στο πλοίο «Μυτιλήνη»
Από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους ναυτεργάτες στο πλοίο «Μυτιλήνη»
Η περιοδεία της Αλέκας Παπαρήγα ξεκίνησε από τον καταπέλτη του πλοίου «ΚΡΗΤΗ ΙΙ» και κατέληξε στο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ», όπου μίλησε σε συγκέντρωση ναυτεργατών.

Η Αλ. Παπαρήγα έθεσε το ερώτημα στους ναυτεργάτες: «Μπορεί τώρα σε αυτές τις εκλογές να γίνει κάτι το διαφορετικό που να δημιουργήσει μια ανάταση, ανακούφιση, να δώσει τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τα χειρότερα; Εμείς λέμε ναι. Αυτό που μπορεί να γίνει δεν είναι βέβαια αυτό που ονειρευόμαστε, εμείς παλεύουμε για λαϊκή εξουσία, ο λαός να είναι στην εξουσία για μια ριζική ανατροπή. Αλλά σε αυτές τις εκλογές, τα δύο κόμματα εξουσίας που ωφέλησαν το εφοπλιστικό κεφάλαιο όσο δε λέγεται, τα δύο κόμματα που έχουν πάρει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον των ναυτεργατών - και οι δύο σάς επιστράτευσαν και πήραν μέτρα αντιλαϊκά - να δεχτούν ισχυρό χαστούκι, να χάσουν ψήφους από εργατικά λαϊκά, στρώματα και πριν από όλα από την εργατική τάξη την εργατική οικογένεια.

Αν τα δύο κόμματα αυτά έχουν σημαντικές απώλειες και αν οι απώλειες αυτές κατευθυνθούν στο ΚΚΕ πράγμα που είναι δυνατόν - υπάρχει τέτοιο ρεύμα - την άλλη μέρα των εκλογών από καλύτερες θέσεις θα αντιμετωπίσουμε τα πράγματα. Θα κερδίσουμε χρόνο να μη βγάλουν από το συρτάρι τα καινούργια μέτρα για το Ασφαλιστικό και όλα τα άλλα. Κερδίζεις χρόνο σημαίνει ότι είσαι σε καλύτερη θέση όχι μόνο να αμυνθείς, αλλά να αντεπιτεθείς. Οι ναυτεργάτες έχουν τέτοιες εμπειρίες. Οταν έδωσαν συνεχή αγώνα κάτι κατάφεραν. Αν συμβεί αυτό θα απελευθερωθούν μετά τις εκλογές δυνάμεις που είναι σήμερα εγκλωβισμένες από τα δύο μεγάλα κόμματα. Γιατί, ξέρετε, δημιουργείται ένα ρεύμα που πολλαπλασιάζεται μετά τις εκλογές. Και αυτοί που ψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα θα απεγκλωβιστούν. Εννοείται ότι η δυσαρέσκεια δεν μπορεί να εκφραστεί, να έχει πρακτικό αποτέλεσμα, με λευκό και άκυρο».

Τεχνητό το δίλημμα

Συζήτηση στο πλοίο «Μύκονος»
Συζήτηση στο πλοίο «Μύκονος»
«Επιβάλλουν - τόνισε - σε αυτούς που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα το δίλημμα, τι θα γίνει αν δε θα 'χουμε κυβέρνηση. Και οι δημοσκοπήσεις χτες (σ.σ. προχτές) αυτό έκαναν, οι οποίες είναι και λίγο πειραγμένες, όχι μαγειρεμένες, ακριβώς για να βάλουν αυτό. Δηλαδή, τάση στα μικρότερα κόμματα, ναι θετικό, αυτό λένε οι διάφοροι συζητούντες στα κανάλια, όμως τι θα γίνει αν δε θα 'χουμε κυβέρνηση; Αυτό θα το δουλέψουν ως τη μέρα της κάλπης.

Πρόκειται για τεχνητό δίλημμα, γιατί οι ισχυρές κυβερνήσεις αποδείχτηκαν κίνδυνοι. Αυτό που φοβούνται τα κόμματα εξουσίας και η πλουτοκρατία δεν πρέπει να φοβίζει το λαό. Το αντίθετο. Εμάς μας ανησυχούν οι κίνδυνοι από μια ισχυρή σταθερή κυβέρνηση, από μια ισχυρή αντιπολίτευση, από ένα δικομματισμό που δεν έχει αισθητές απώλειες. Αυτό σημαίνει ισχυρότερο εφοπλιστικό κεφάλαιο, πιο ξεσαλωμένο, να το πω έτσι, τον ΣΕΒ, πιο ξεσαλωμένη την εργοδοσία και απογοητευμένο το λαό.

Μακάρι να μην μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, να ανοίξει ο δρόμος για μια διαπάλη. Εμείς δε θα συνδράμουμε στις εναλλακτικές τους λύσεις. Πρέπει όσο πιο αδύναμοι να είναι και στο τέλος, στην πορεία, αύριο που θα υπάρχει πλειοψηφία να τους δώσεις και μια κλοτσιά. Για αυτό λέμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης, υπάρχει και άλλη εξουσία, διακυβέρνηση. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική ναι μεν, αλλά ανάμεσα στους δύο πρέπει να διαλέξω.

Αυτοί - πρόσθεσε - θα βρουν τρόπο, το τιμόνι θα το 'χουν, θα τα φτιάξουν ακόμα και μεταξύ τους. Θα πάνε και για κυβέρνηση συνεργασίας. Ηδη ο ΣΥΝ ένα κουστουμάκι το ετοιμάζει. Ο Καρατζαφέρης το είπε πιο ανοιχτά ότι θα συνεργαστεί με έναν από τους δύο, άλλο κουστουμάκι. Τα κουστουμάκια είναι έτοιμα. Το ζήτημα είναι να δυσκολεύονται να έχουν μία ισχυρή κυβέρνηση, είτε είναι μονοκομματική είτε συνεργασίας».

Ενισχυμένο ΚΚΕ, ενισχυμένο λαϊκό κίνημα

«Συνολικά ο δικομματισμός να έχει χάσει, να είναι ισχυρό το ΚΚΕ και πάνω από όλα να ισχυροποιείται το κίνημα. Θα έχεις δυνατότητα να κερδίσεις χρόνο, να ανασυνταχθείς και να αντεπιτεθείς.

Η εργατική τάξη δεν μπορεί να φοβάται το καινούργιο που σε αυτή τη φάση είναι κάτω οι δύο, ενισχυμένο ΚΚΕ, ενισχυμένο εργατικό λαϊκό κίνημα. Γιατί όλα τα αιτήματα για δημόσιες ακτοπλοϊκές γραμμές, για φτηνό εισιτήριο, για αυξήσεις, μισθούς, θα έχουν μια άλλη δυναμική. Και χίλιες φορές να παλεύω για το καινούργιο που με συμφέρει, από το να προσθέσουμε μια τετραετία ενός υψηλού δικομματισμού, μιας υψηλής δικομματικής εναλλαγής. 'Η, αν θέλετε, αντί να μπαίνει στην αναμέτρηση μια εργατική λαϊκή εξουσία, να συζητάμε αν θα πάει ο ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ ή αν θα γίνει κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ας πάνε να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς κοιτάμε να δυναμώνει το κίνημα, να τους δυσκολεύουμε. Αυτή είναι η θέση μας. Αυτό που έγινε στην Ηλεία και τη Μεσσηνία είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα και άλλα θα γίνουν. Δεν ξέρουμε με ποια μορφή θα εκφραστούν αυτά τα εγκλήματα, αλλά τίποτα πια δε μας βρίσκει ανέτοιμους.

Υπάρχουν δυνατότητες, και το ναυτεργατικό κίνημα έχει τη δική του υποχρέωση, καθαρά πράγματα. Δεν είναι ανάγκη να γίνετε όλοι κομμουνιστές για να μας ψηφίσετε ή να παραιτηθείτε από όποιες παρατηρήσεις και κριτική έχετε. Αλλά στην κάλπη έχει συγκεκριμένα κόμματα και πρέπει να επιλέγεις όχι το μικρότερο κακό, αλλά το καλύτερο και νομίζουμε ότι το ΚΚΕ, και το λέμε χωρίς έπαρση, είναι το καλύτερο για την εργατική τάξη».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Στο ΚΚΕ η ψήφος της φτωχολογιάς

Η σημερινή επίσκεψη της Αλέκας Παπαρήγα στην Καρδίτσα δίνει την ευκαιρία στο λαό της περιοχής να δηλώσει την απόφασή του να δυναμώσει, και με την ψήφο του, το ΚΚΕ, για ν' αποδυναμώσει τον δικομματισμό.

Τα λαϊκά στρώματα της Καρδίτσας έχουν κάθε λόγο και μέγα όφελος να προχωρήσουν σ' αυτό το αποφασιστικό πολιτικό βήμα. Ενα ισχυρό ΚΚΕ θα τους εξασφαλίσει ένα γερότερο στήριγμα στην πάλη για την επίλυση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θα δώσει ώθηση στον αγώνα της φτωχολογιάς να ξεφύγει από τη «μαύρη μοίρα» της και ν' αλλάξει την «άχαρη ζωή» της. Θα αναπτερώσει τις ελπίδες και θ' αναζωογονήσει τις προσμονές για κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στη χώρα μας, προς όφελος των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου και της σκληρής βιοπάλης, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

Ο λαός της Καρδίτσας έχει βγάλει το συμπέρασμα: Η πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι «άσβεστη πυρκαγιά», που «κατακαίει», άκρου εις άκρον, τη χώρα και το δικό τους τόπο. Την «ανάβει» η πλουτοκρατία για να «κάψει» τη φτωχολογιά.

Αυτή την πολιτική τη νιώθουν «καυτή λάβα» στο κορμί τους, οι φτωχοί αγρότες του νομού που ξεκληρίζονται από την ΚΑΠ. Οι «σχολασμένοι από τη δουλιά» που πετιούνται, σαν «καμένα και σβηστά κούτσουρα», στον Καιάδα της ανεργίας. Οι μεροκαματιάρηδες που «λιώνουν» στα «καμίνια» της ταξικής εκμετάλλευσης. Οι συνταξιούχοι που «βράζουν» στο «καζάνι» της εξαθλίωσης. Οι νέοι της φτώχειας που μετατρέπονται σε «παίδες εν καμίνω», αδυνατώντας να σπουδάσουν και να βρουν μόνιμη και σταθερή εργασία.

«Εχει τα μούτρα»

Η σημερινή παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Καρδίτσα δε στοχεύει στην «άγραν ψήφων», όπως κάνουν οι ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που θυμούνται τον αγροτικό κόσμο μόνο στις προεκλογικές περιόδους και σπεύδουν κοντά του μόνο και μόνο για να τον ξεγελάσουν, με «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και να υφαρπάσουν την ψήφο του.

Το ΚΚΕ «έχει τα μούτρα» να πάει και τώρα κοντά στους φτωχούς αγρότες γιατί ποτέ δεν τους ξεγέλασε, ουδέποτε τους πρόδωσε. Και δικαιούται να ζητήσει την ψήφο τους, γιατί ήταν πάντα και παντού στο πλευρό τους.

Πρόβαλλε τα προβλήματα και τα δίκαια αιτήματά τους, ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι θέσεις και οι προτάσεις του για τη λύση του αγροτικού προβλήματος της χώρας, στην κατεύθυνση μιας ολόπλευρης αγροτικής ανάπτυξης, υπέρ των συμφερόντων των μικρονυκοκυραίων της υπαίθρου και προς όφελος του λαού, είναι η μόνη διέξοδος για τη φτωχή αγροτιά.

Αλλωστε, οι Καρδιτσιώτες αγρότες και οι άλλοι εργαζόμενοι της πόλης και των χωριών της περιοχής, δεν ξεχνούν ότι όταν το ΚΚΕ είχε βουλευτή του στο νομό τον Β. Μπούτα, η φωνή τους ήταν πιο δυνατή στη Βουλή κι ακούγονταν σε όλα τα «κέντρα λήψης αποφάσεων», παντού όπου χρειαζόταν. Στο χέρι τους είναι να έχουν πάλι ως εκπρόσωπό τους ένα «δικό τους άνθρωπο»...

Να ενημερωθούμε πού ψηφίζουμε

Εγκαιρα θα πρέπει να μάθουμε πού ψηφίζουμε, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων τελευταία στιγμή. Για την ώρα, οι ψηφοφόροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξής τρόπους:

  • Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.ypes.gr.
  • Το τηλεφωνικό κέντρο 1564.
  • Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
  • Τις οικείες Νομαρχίες.
Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Η Αλ. Παπαρήγα θα επισκεφτεί την Καρδίτσα, όπου το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- 12.30 Συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «ΚΙΕΡΙΟΝ».

-- 13.30 Επίσκεψη στο Δήμο Μητρόπολης.

-- 18.30 Επίσκεψη - συζήτηση με κατοίκους στο χωριό Φύλλο.

-- 19.30 Επίσκεψη - συζήτηση με κατοίκους στο χωριό Ματαράγκα.

-- 20.30 Ομιλία στην πλατεία Πλαστήρα στην Καρδίτσα.

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ

- 11:00 Περιοδεία στο εμπορικό κέντρο του Κορυδαλλού στην οδό Ταξιαρχών (Εκκίνηση από την πλατεία Ελευθερίας).

- 12:00 Ομιλία σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο - πλατεία του Αγίου Ταξιάρχη.

- 20:30 Ομιλία σε συγκέντρωση στους Αμπελόκηπους, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου (επί της Πανόρμου).

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 2/9

-- 20:30 Ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Λαού (Ταμπούρια - Κερατσίνι).

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 3/9

Η Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η θέση του ΚΚΕ για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», στις 12 το μεσημέρι, στο Ζάππειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ