ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΛΑ.Ο.Σ.
Ετσι θα συγκυβερνήσει με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ

Πόσες θέσεις θέλει στην κυβέρνηση και την κρατική μηχανή. Πώς θα σιωπήσει για ΠΓΔΜ - Τουρκία - Ασφαλιστικό. Τι ακριβώς αναφέρει στο πρόγραμμά του

«Οι Δέκα Δεσμεύσεις μας προς τον Ελληνικό Λαό, για την περίπτωση του να συμμετάσχουμε σε Κυβέρνηση Συνεργασίας» τιτλοφορείται ξεχωριστό κεφάλαιο του ΛΑ.Ο.Σ., που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά του (σελίδες 83 - 84), όπως καταλήχτηκε αρχές Αυγούστου. Εκεί αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα για όποιον από τους δύο πυλώνες του δικομματισμού του κλείσει το μάτι, παρά τις σημερινές ψηφοθηρικού χαρακτήρα αρνήσεις του. Μάλιστα, προσδιορίζει από τα τώρα ακριβώς ποια υπουργεία θέλει: Υγείας και Παιδείας...

Μπορεί στο ΛΑ.Ο.Σ. προεκλογικά να αρνούνται το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε κυβέρνηση συνεργασίας - γιατί πώς θα διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο, αν πουν ανοιχτά ότι μετά θα συνεργαστούν με όσους σήμερα κατακρίνουν; - αλλά στα κείμενά τους τα έχουν ήδη υπολογισμένα:

«Δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε μία ενδεχόμενη απόφαση του ελληνικού λαού για τη διακυβέρνησή του από μια κυβέρνηση συνεργασίας αποδεχόμενοι τη συμμετοχή μας σε αυτήν, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το κόμμα ή τα κόμματα που ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει να τον κυβερνήσουν». Είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, το ίδιο τους κάνει.

Προς τούτο θέτει ορισμένες «προϋποθέσεις». Π.χ., ότι «θα δεχτούμε να συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αυτή σχηματιστεί στη βάση της σύγκλισης θέσεων ανάμεσα στα κόμματα που θα την απαρτίσουν και του σεβασμού των βασικών αρχών του Συντάγματος και του ΛΑ.Ο.Σ.». Εύκολο να επιτευχθεί, εφόσον μιλάμε για κόμματα της ίδιας τάξης, της αστικής. Προς χάριν των συμφερόντων που εξυπηρετούν, ένα modus vivendi θα το βρουν.

Μάλιστα, ακόμα και σε θέματα που ο ΛΑ.Ο.Σ. υψώνει σημαίες πατριδοκαπηλίας και λαϊκισμού, εύκολα πετά το μπαλάκι αλλού, προκειμένου απλά και μόνο να συγκυβερνήσει: «(...)Θα δεχτούμε να συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προϋπόθεση της συμφωνίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για όλα τα μείζονα εθνικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως η αποδοχή ενός ονόματος για την FYROM, η είσοδος της Τουρκίας στην ΕΕ ή οι αναγκαίες αλλαγές του ασφαλιστικού μας συστήματος».

Επομένως, ακόμα κι αν φωνασκεί σήμερα περί αυτών των θεμάτων, εφόσον η λεγόμενη κοινή γνώμη, για όποιους λόγους, πει δυο - τρία «ναι», στο ΛΑ.ΟΣ. δε θα έχουν κανένα πρόβλημα να ξεχάσουν προηγούμενες, πρόσκαιρες θέσεις τους, και να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική. Τόσο «κόμμα αρχών»!

Και επειδή οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους, ο ΛΑ.Ο.Σ. ξεκαθαρίζει σε κάθε ενδιαφερόμενο: «Δεσμευόμαστε ότι θα τιμήσουμε μία ενδεχόμενη απόφαση του ελληνικού λαού για τη διακυβέρνησή του από μια κυβέρνηση συνεργασίας αποδεχόμενοι τη συμμετοχή μας σε αυτήν, υπό την προϋπόθεση της μεταφοράς της αναλογίας των ψήφων μας, σε σχέση με το άλλο ή τα άλλα κόμματα που επίσης θα συμμετέχουν σε αυτή, στον αριθμό των υπουργείων και των υφυπουργείων που θα διαθέτει το Υπουργικό Συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, καθώς και των υπολοίπων πολιτικών θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα».

Καρέκλες θέλουν να εξασφαλίσουν στην όποια κυβέρνηση και στην κρατική μηχανή. Οσο για τα υπουργεία διευκρινίζουν ότι «διεκδικούμε κατά προτεραιότητα το υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και το υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

-- ΣήμεραΣάββατο ο Γ. Πρωτούλης θα μιλήσει σε συγκέντρωση νεολαίας στην πλατεία Κύπρου στην Καλλιθέα, στις 7.30 μ.μ.

- Τη Δευτέρα 3/9 ο Λ. Παπακωνσταντόπουλος θα μιλήσει στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση κατοίκων στον Πεζόδρομο στην Ολύμπου στο Κουκάκι.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Πτολεμαΐδα: Τρίτη 4/9, στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας.

Σέρρες: Πέμπτη 6/9, στις 8.30 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει η Φιλιώ Σαραντίδου, υποψήφια βουλευτής Σερρών του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Κοζάνη: Παρασκευή 7/9 στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κιλκίς: Παρασκευή 7/9 στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης. θα μιλήσει ο Κώστας Πινέλης, υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς του ΚΚΕ.

Ξάνθη: Παρασκευή 7/9 στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος.

Γρεβενά: Παρασκευή 7/9 στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας.

Φλώρινα: Σάββατο 8/9 στις 8.30 μ.μ., στον πεζόδρομο. Θα μιλήσει ο Τάκης Τσιόγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Νάουσα: Κυριακή 9/9 στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Καρατάσσου. Θα μιλήσει ο Χρήστος Τρεμπελής, υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας του ΚΚΕ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Γιάννενα: Τετάρτη 5/9, στις 8 μ.μ.. Θα μιλήσει ο Κώστας Καζάκος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ.

Αρτα: Παρασκευή 7/9, στις 9 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο της Σκουφά. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του Κόμματος.

Αγρίνιο: Παρασκευή 7/9, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας. Θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

ΑΘΗΝΑ
Λειτουργεί το Εκλογικό Κέντρο

Το Εκλογικό Κέντρο του ΚΚΕ στην Αθήνα λειτουργεί στην οδό Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου.

-- Τηλέφωνα Εκλογικού Κέντρου: 210.3301.106, 210.3301.464, 210. 3303.406, 210.3323.281, 210.3302.411

-- Τηλέφωνα Ετεροδημοτών: 210.3303.415, 210.3303.515

-- FAX Εκλογικού Κέντρου: 210.3301.474.

Στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την Κυριακή 9 Σεπτέμβρη και ώρα 21.00 θα μιλήσει στην προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτέμβρη και ώρα 10.00 θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Το ψηφοδελτιο επικρατειας του ΠΑΣΟΚ

Τα ονόματα των υποψηφίων που συγκροτούν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής του οποίου είναι η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, Φ. Γεννηματά, παρουσίασε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Ραγκούσης, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για πρόσωπα που θα δώσουν αγώνα για να αλλάξει σελίδα η χώρα». Από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έμεινε έξω ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ενώ εκτός εκλόγιμης θέσης για άλλη μια φορά έμεινε ο Κ. Λαλιώτης.

Οι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής: Φ. Γεννηματά, Λ. Κατσέλη, Γ. Παπαδημητρίου, Γ. Ραγκούσης, Θ. Δραγώνη, Σπ. Κουβέλης, Ηλ. Μπεριάτος, Αλ. Μητρόπουλος, Σωκ. Ξυνίδης, Φ. Ηλιάκης, Γ. Βαρδακαστάνης, Κ. Λαλιώτης.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χωρίς εκπλήξεις το Επικρατείας

Δίχως τις πολυδιαφημισμένες «εκπλήξεις» και τα «μεγάλα ονόματα» δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Μ. Εβερτ και ακολουθούν (σε εκλόγιμη θέση) τα ονόματα των Γ. Σουφλιά, Θ. Ρουσόπουλου και του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Παν. Χηνοφώτη. Τα υπόλοιπα ονόματα είναι: Πατριανάκου Φεβρωνία, Κ. Αρβανιτόπουλος, Λουρή-Δενδρινού Ελένη, Σπ. Σταυριανόπουλος, Τσουμάνη-Σπέντζα Ευγενία, Χρ. Ζερεφός, Αλίκη Μοσχή και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ