ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Ποιες περιοχές κηρύχτηκαν πυρόπληκτες

Οριοθετήθηκαν οι περιοχές που κάηκαν σε οχτώ νομούς της χώρας, από τον πύρινο εφιάλτη των τελευταίων ημερών, με κοινή υπουργική απόφαση της κυβέρνησης. Σημειώνουμε ότι η οριοθέτηση αυτή είναι απαραίτητη, προκειμένου να χορηγηθεί στους πυρόπληκτους η οποιαδήποτε αποζημίωση.

Η οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών ανά νομό έχει ως εξής:

Νομός Ηλείας: Δημοτικά Διαμερίσματα (ΔΔ) Αγ. Γεωργίου, Αμπελώνα, Βαρβάσαινας, Ελαιώνα, Κολιρίου, Λασταίικων, Παλαιοβαρβάσαινας, Σαλμώνης, Σκαφιδιάς και Πύργου του Δήμου Πύργου. Αμαλιάδας, Γερακίου, Περιστερίου, Δαφνιωτίσσης, Κεραμιδιάς, Κρυονέρου, Σαβαλίων, Δάφνης του Δήμου Αμαλιάδας. Αετοράχης, Ξενιών του Δήμου Βουπρασίας. Αντρωνίου του Δήμου Λασιώνος. Λυγιάς, Καλυβίων Μυρτουντίων του Δήμου Βαρθολομιού. Μπορσίου του Δήμου Λεχαινών. Δήμοι Ωλένης, Πηνείας, Φολόης, Σκυλλούντος, Ζαχάρως, Φιγαλείας, Αλιφείρας, Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ιαρδάνου.

Νομός Μεσσηνίας: Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Βέργας, Ελαιοχωρίου, Καλαμάτας, Καρβελίου, Νεδούσης, Πηγών, Λαδά του Δήμου Καλαμάτας. Βρομόβρυσης του Δήμου Αρφαρών. Αλτομιρών, Κέντρου, Πηγαδίων, Σταυροπηγίου του Δήμου Αβίας. Πολιανής του Δήμου Θουρίας. Διαβολιτσίου, Δεσύλλα, Ηλέκτρας, Καρνασίου, Μάλτας, Παραπουγκίου, Κωνσταντίνων του Δήμου Ανδανίας. Ζευγολατείου, Καλλιρρόης, Μελιγαλά, Σκάλας του Δήμου Μελιγαλά. Βασιλικού, Κόκλα, Μάλθης, Δωρίου του Δήμου Δωρίου. Μεταξάδας, Χώρας, Παλαιού Λουτρού, Φλεσιάδος του Δήμου Νέστορος. Χριστιανουπόλεως, Φιλιατρών, Πλάτης του Δήμου Φιλιατρών. Βασιλιτσίου, Χρυσοκελλαριάς του Δήμου Κορώνης. Βλάση, Κουρτακίου, Μηλιωτίου του Δήμου Βουβράδων. Πολυθέας, Μοναστηρίου του Δήμου Αετού. Αγ. Νίκωνος του Δήμου Λεύκτρου. Βαλύρας του Δήμου Ιθώμης. Αβραμίου του Δήμου Μεσσήνης. Αυλώνος του Δήμου Αυλώνα. Δήμοι Οιχαλίας και Παπαφλέσα.

Νομός Λακωνίας: Γερακίου, Καλλιθέας του Δήμου Γερόνθρων. Κροκεών, Δαφνίου του Δήμου Κροκεών. Θεραπνών, Σκάλας, Αν. Μάνης και Οιτύλου.

Νομός Αρκαδίας: Ασέας, Αραχαμιτών, Κεραστάρη, Αθηναίου, Παλαιοχούνης, Πάπαρη του Δήμου Βαλτετσίου. Μαραθούσσης, Μαλλωτών, Μακρυσίου, Ραψομμάτη, Περιβολίων, Γέφυρας, Παραδεισίων, Τριποτάμου, Χράνων, Χιράδων, Σουλίου, Ισαρι, Σούλου, Ισώματος Καρυών, Μεγαλοπόλεως, Ανθοχωρίου, Νεοχωρίου Λυκοσούρας του Δήμου Μεγαλοπόλεως. Κακουραίικων, Κοκκορά του Δήμου Ηραίας. Κυπαρισσίων, Κατσίμπαλη, Ζώνης του Δήμου Γόρτυνος. Μανθυρέας, Μαυρικίου, Κανδάλου του Δήμου Τεγέας. Φαλαισίας.

Νομός Κορινθίας: Ζευγολατείου, Σουληναρίου, Χαλκείου του Δήμου Βόχας. Νεμέας, Αρχαίων Κλεωνών του Δήμου Νεμέας. Σοφικού του Δήμου Σολυγείας. Δερβενίου του Δήμου Ευρωστίνης. Αρχαίας Φενεού του Δήμου Φενεού. Μικρού Βάλτου του Δήμου Σικυωνίων.

Νομός Εύβοιας: Θεολόγου, Μίστρου, Πούρνου του Δήμου Διρφύων. Μαρμαρίου και Στουππαίων του Δήμου Μαρμαρίου. Ωρολογίου και Αγ. Γεωργίου του Δήμου Αυλώνος. Περιοχή Γέροντα του Δήμου Ερέτριας. Δήμοι Στυραίων, Αμαρυνθίων, Κονιστρών και Ταμιναίων.

Νομός Αττικής: Δήμοι Καλυβίων Θορικού και Κερατέας. Οδοί Παπανικολή και Αδελφών Διδασκάλου του Δήμου Παπάγου.

Νομός Αιτωλοακαρνανίας: Βλιζιανών, Μαχαιρά, Σκουρτούς, Μπαμπίνης του Δήμου Αστακού. Αετού του Δήμου Μεδεώνος. Δήμος Φυτειών.

ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Γνωστός ο αίτιος γνωστή και η αιτία

Οπως σε όλα τα θέματα, έτσι και σ' αυτό των πυρκαγιών, αυτές τις προεκλογικές μέρες, η συζήτηση μεθοδικά μετατοπίζεται προς τα εκεί που προστάζουν τα συμφέροντα του δικομματισμού και των πατρόνων του. Ολη η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να μην κατανοήσει ο λαός τις πραγματικές αιτίες αυτής της πρωτοφανούς συμφοράς.

Το ένα σκέλος του δικομματισμού, το νεοδημοκρατικό, επιδιώκει να πείσει ότι η καταστροφή οφείλεται σε οργανωμένο σχέδιο σκοτεινών δυνάμεων, που αν δεν υπήρχε, τίποτα δε θα είχε συμβεί. Το άλλο σκέλος, το ΠΑΣΟΚικό, σκίζεται να πείσει το δύστυχο λαό ότι η τραγωδία οφείλεται στην «ολιγωρία» της κυβέρνησης, στην «έλλειψη συντονισμού», στην ανικανότητα και τη μη προβλεπτικότητα των υπουργών και των κρατικών υπηρεσιών. Αν όλα αυτά έλειπαν, αν στη θέση των νεοδημοκρατικών και των κυβερνητικών μηχανισμών τους, ήταν αυτοί, δε θα είχε γίνει τίποτα, οι πυρκαγιές θα είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ούτε υλικές ζημιές θα είχαμε, ούτε ανθρώπινες ζωές θα θρηνούσαμε.

Και οι μεν και οι δε αποκρύπτουν με επιμέλεια τις πραγματικές αιτίες αυτής της τραγωδίας, αφού η πραγματική και μοναδική σχεδόν πηγή της είναι η πολιτική που άσκησαν ως κυβέρνηση της χώρας και οι δυο τους. Κουβέντα δε θέλουν να γίνει για την εμπορευματοποίηση της γης, που ολοένα θεριεύει σαν αποτέλεσμα της πολιτικής τους, που αποβλέπει στην ικανοποίηση της βουλιμίας των μεγαλόσχημων που ορέγονται τα φιλέτα γης που καλύπτονται από τα όμορφα και τόσο πολύτιμα δάση μας.

Επιδιώκουν να μη γίνεται λόγος για τη σκόπιμη παράλειψη κατάρτισης Δασολογίου, για τη μη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και την έλλειψη μέσων και προσωπικού αστυνόμευσης των δασικών χώρων, για τα εντελώς ανεπαρκή επίγεια και εναέρια μέσα πυρόσβεσης, για την ποσοτική και ποιοτική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του πυροσβεστικού σώματος, για τα οποία ευθύνονται και τα δυο σκέλη του δικομματισμού.

Ο λαός μας όμως πρέπει να γνωρίζει τα πραγματικά αίτια αυτής της καταστροφής, που δε διαφέρουν από τα αίτια όλων των άλλων δεινών του. Και προπάντων πρέπει να γνωρίζει ότι όλα αυτά έγιναν όχι από «ανικανότητα» και «ολιγωρία» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Οχι από σφάλματα των υπουργών τους ή ατζαμοσύνη των κυβερνητικών και άλλων κρατικών οργάνων. Αλλά στα πλαίσια ηθελημένων και συνειδητών πολιτικών επιλογών, εξυπηρέτησης των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας, στην υπηρεσία της οποίας βρίσκονταν και βρίσκονται οι κυβερνήσεις του δικομματισμού.

Πρέπει, δηλαδή, να καταλάβει ο εργαζόμενος λαός, πως οι πρωτοφανείς καταστροφές, αν είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια όσα έπρεπε να γίνουν κι αν υπήρχαν σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης, θα εξουδετερώνονταν με μικρές σχετικά ζημιές. Δεν οφείλονται λοιπόν ούτε σε ανικανότητα, ολιγωρία ή έλλειψη συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών (στο βαθμό που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα, δεν αποτελούν την κύρια αιτία), αλλά στο ότι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση των οικονομικά ισχυρών, είναι δηλαδή απότοκα του κοινωνικού μας συστήματος.

Και συνεπώς για να λείψουν δεν αρκεί να φύγει η ανίκανη και μη προνοητική κυβέρνηση και οι αναποτελεσματικοί και ...ολιγωρούντες υπουργοί και να έρθουν άλλοι προβλεπτικοί και καπάτσοι.

Πρέπει να συνειδητοποιήσει κάθε εργαζόμενος, ότι τέτοια καταστροφικά γεγονότα μπορεί να προλαμβάνονται ή να αντιμετωπίζονται επιτυχημένα, μόνο όταν ανατραπεί το σύστημα της κοινωνικής εκμετάλλευσης και στη θέση των κυβερνήσεων που βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου, εγκαθιδρυθεί η λαϊκή εξουσία. Είναι ξεκάθαρα πια τα πράγματα. Τα προσωπεία ξεσκίστηκαν ολότελα. Ο βασιλιάς είναι κατάγυμνος μπροστά στο λαό. Εγινε πασίδηλο ότι και τα δυο κόμματα του δικομματισμού είναι εξίσου υπεύθυνα για την τραγωδία και πρέπει να πληρώσουν γι' αυτό στις εκλογές που έρχονται. Και το ΚΚΕ που ξεσκεπάζει στα μάτια του λαού τους αίτιους και τις αιτίες και πασχίζει να ανοίξει το δρόμο για την ελπιδοφόρα προοπτική της λαϊκής εξουσίας, αξίζει όλη την υποστήριξή μας.


Γιάννης ΓΟΥΣΕΤΗΣ
Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο

Αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους

Τις επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα και τα μέλη τους, καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ώστε να συμβάλλουν στην ανακούφιση των πληγέντων στις πυρόπληκτες περιοχές. Με ανακοίνωσή της τούς ζητά να καταθέσουν χρήματα στους λογαριασμούς της στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ Τράπεζα: 42602434 και στην ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα της Ελλάδος: 122/634535-29. Για τον ίδιο λόγο η ΕΕΔΥΕ αποφάσισε να διαθέσει το συμβολικό ποσό των 3.000 ευρώ ως ελάχιστο δείγμα συνεισφοράς για την ανακούφιση των πληγέντων στις πυρόπληκτες περιοχές, ιδιαίτερα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί από την ΕΕΔΥΕ σε συνεργασία με τις τοπικές επιτροπές των περιοχών.

Τη βαθύτατη θλίψη της για την τραγική απώλεια 64 ανθρώπων, που κάηκαν αβοήθητοι στις τελευταίες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και τη συμπαράστασή της στους πυρόπληκτους εκφράζει με επιστολή της προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ, η Βουλγαρική Αντιφασιστική Ενωση.

Θα λειτουργήσουν και σήμερα, Σάββατο, καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), στις πληγείσες περιοχές προς εξυπηρέτηση των πυρόπληκτων και για την καταβολή αποκλειστικά και μόνο της προνοιακής χορηγίας. Συγκεκριμένα, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 2.30 μ.μ., θα λειτουργήσουν τα εξής καταστήματα:

  • Αρκαδίας: Δημητσάνας, Μεγαλόπολης, Τρίπολης.
  • Αχαΐας: Αιγίου
  • Ευβοίας: Αμαρύνθου, Αλιβερίου, Χαλκίδας, Κύμης και γραφείο Στύρων
  • Ηλείας: Αμαλιάδας, Ανδρίτσαινας, Αρχαίας Ολυμπίας, Πελοπίου, Βαρθολομίου, Γαστούνης, Ζαχάρως, Κεντρικής Αγοράς Πύργου, Πύργου και Κρεσταίνων
  • Μεσσηνίας: Καλαμάτας, Μελιγαλά
  • Λακωνίας: Σπάρτης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ