ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από την ΠΑΣΥ

Η ανάγκη του συντονισμένου αγώνα για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων αποκατάστασης των ζημιών από τις πυρκαγιές για τους πυρόπληκτους μικρομεσαίους αγρότες, αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινοβραδινής παμπελοποννησιακής σύσκεψης της ΠΑΣΥ στη Ζαχάρω.

Στην εισήγησή του, ο Χρήστος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας σημείωσε πως οι αποζημιώσεις που δίνει η κυβέρνηση απέχουν πάρα πολύ από τις πραγματικές ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες. Στη συνέχεια, υπογράμμισε την ανάγκη της συλλογικής διαμόρφωσης των αιτημάτων, ώστε να είναι έτοιμοι μετά τις εκλογές να διεκδικήσουν αποφασιστικά ουσιαστικές αποζημιώσεις, για να μπορούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους. Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την ψηφοθηρική διαδικασία του τριχίλιαρου.

Ακολούθως, το λόγο πήρε ο Γιώργος Γκικόπουλος, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος υπογράμμισε πως τώρα είναι η ώρα από κοινού το αγροτικό κίνημα της χώρας να διεκδικήσει να αλλάξει στην πράξη ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει την αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές. Εδωσε υπόσχεση στους αγρότες πως η ΠΑΣΥ θα αναλάβει όλες εκείνες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ώστε ο αγώνας να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Τέλος, σύντομη παρέμβαση έκανε και ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα του συντονισμού του αγώνα των αγροτών και της αλληλεγγύης, καθώς υπάρχουν πυρόπληκτοι αγρότες που έχουν να πάρουν αποζημιώσεις από τις αρχές του 2000.

ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Φόβοι για τα μποφόρ

Κρανίου τόπος η περιοχή της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα

Associated Press

Κρανίου τόπος η περιοχή της λιμνοθάλασσας του Καϊάφα
Σε ύφεση ήταν χθες το πρωί οι πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ομως, ο αέρας που σηκώθηκε στον Πάρνωνα έθεσε πάλι τις επίγειες και τις εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε επιφυλακή. Από την άλλη, νέες πυρκαγιές ξέσπασαν χωρίς όμως να προλάβουν να επεκταθούν.

Στον Πάρνωνα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Αγριάνοι, μέχρι το μεσημέρι η φωτιά ήταν μεν σε μεγάλο υψόμετρο και δύσβατη περιοχή, όμως αντιμετωπιζόταν από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Αργότερα όμως, οι άνεμοι αυξήθηκαν έχοντας ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πάρει διαστάσεις και να παρουσιάσει έντονη δραστηριότητα. Μάλιστα, όπως εξηγούσαν αξιωματικοί του Σώματος, πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ βρίσκονταν στο σημείο με αυξημένη επικινδυνότητα λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου της περιοχής. Παράλληλα, επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα, πέντε αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και τα δύο Beriev Be - 200. Το σκηνικό αυτό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Πάντως, αυτό που ανησυχεί τους επιτελείς του Σώματος, είναι η εξασθένηση του νέου κύματος καύσωνα (που πλήττει από χθες τη χώρα), καθώς οι βόρειοι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν τα 7 μποφόρ.

Η φωτιά στην περιοχή της Καρύταινας συνέχιζε να καίει, παρουσιάζοντας εξάρσεις, αλλά γενικότερα βρισκόταν σε ύφεση. Μάλιστα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχει έντονη δραστηριότητα και ειδικότερα στο ύψωμα μεταξύ Βλαχοράπτη, Σαρακίνι και Ατσίχωλο. Το μέτωπο αυτό, αν και μακριά, είχε κατεύθυνση προς Δημητσάνα. Νωρίτερα, οι φλόγες είχαν φτάσει βόρεια και νότια του χωριού Κοτύλη. Ομως, με τη βοήθεια των εναέριων μέσων, το νότιο μέτωπο κατασβέστηκε, ενώ το βόρειο «αντιμετωπίστηκε» στα όρια του χωριού. Από την άλλη, οι περισσότεροι από τα χωριά που εκκενώθηκαν προληπτικά χθες, γύρισαν στα σπίτια τους, εκτός αυτών από το Καστανοχώρι που απειλούνταν μέχρι αργά το βράδυ.

Στο μέτωπο του Ισαρι, υπήρχαν τρεις νέες εστίες στο άκαυτο και σε δυσπρόσιτο σημείο στα όρια της περιμέτρου της πυρκαγιάς. Ομως, τα νέα μέτωπα δεν ανησυχούσαν τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Σε ύφεση παρουσιαζόταν η πυρκαγιά στη θέση Αετός, στη Μεσσηνία που ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις που κατάφεραν να τη συγκρατήσουν, ενώ με το πρώτο φως της μέρας ρίψεις νερού έκανε ένα ελικόπτερο. Ιδια η εικόνα στον Χάρακα, στα Στύρα Ευβοίας.

Χωρίς να έχει ενεργά μέτωπα, συνέχιζε το έργο της η φωτιά μεταξύ Λάλα και Πέρσαινας Ηλείας, στον Ταΰγετο, κοντά στο Ρίντομο. Τέλος, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν προχθές στους Ποταμούς Ρεθύμνου και στη χωματερή της Χώρας της Κύθνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες τα ξημερώματα, εκδηλώθηκε φωτιά σε οικόπεδο στο Λαύριο η οποία έσβησε σύντομα. Στο χώρο βρέθηκε ένα μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό, το οποίο εξετάζεται από αξιωματικούς του Ανακριτικού Τμήματος της Πυροσβεστικής.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το βράδυ στο Καλαμάκι Ζακύνθου. Η φωτιά έκαιγε κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στον τόπο επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα. Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική χτες το απόγευμα ενεργοποιήθηκαν εστίες στα χωριά Ριζοσπηλιά, Βλαχοράπτη, Σαρακίνη, Ατσίχολο, Κοτύλη, Κυπαρίσια, Καστανοχώρι, Λυκόσουρα, Ισωμα και Ισσαρης Αρκαδίας. Οι εστίες αυτές δημιουργήσαν έντονο πρόβλημα και κίνδυνο για τα παραπάνω χωριά. Δύο κύπριοι πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης. Αργά το βράδυ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Μεγαλόπολης -Καρύταινας - Ανδρίτσαινας. Εξάλλου, χτες αργά το απόγευμα στον Πάρνωνα ενεργοποιήθηκε εστία που δημιούργησε πρόβλημα στο χωριό Πολύδροσο.

Η φωτιά στον Λούσιο

Η φωτιά που κατακαίει την Πελοπόννησο, για 9η μέρα σήμερα, ήδη απειλεί το ιδιαίτερου φυσικού και ιστορικού κάλλους φαράγγι του Λούσιου ποταμού. Πρόκειται για μία περιοχή, που, σύμφωνα με την απόφαση της 28ης Αυγούστου 1997 του υπουργείου Πολιτισμού, με αριθμό πρωτοκόλλου 37261/1120, χαρακτηρίζεται ως ενιαίος αρχαιολογικός χώρος και ρητά αναφέρεται: «Στην κοιλάδα του Λουσίου ποταμού, σε ένα ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιβάλλον, σώζονται πολυάριθμα θρησκευτικά μνημεία βυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής (ναοί, μονές, ασκηταριά, ερημητήρια), πλήθος κοσμικών κτισμάτων με εξέχουσες τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις της προβιομηχανικής περιόδου (μύλοι, μπαρουτόμυλοι, νεροτριβές κλπ.), καθώς και μονοπάτια, καλντερίμια, βατόδρομοι και γεφύρια».

Οσοι έχουν επισκεφτεί τις παρόχθιες περιοχές έχουν θαυμάσει τους αρχαιολογικούς χώρους της κλασικής και ελληνιστικής περιόδου, μνημεία της πρωτοχριστιανικής εποχής, μονές και κτίσματα της βυζαντινής, οθωμανικής και νεότερης περιόδου. Επιπλέον, η φυσική και συνεχής ροή του ύδατος του ποταμού αποτελεί το συστατικό στοιχείο της ποικιλίας και του πλούτου της πανίδας και χλωρίδας που χαρακτηρίζει το φαράγγι του Λούσιου. Ωστόσο, όλα αυτά λίγο απασχολούν τους «αετονύχηδες» και τους λογής λογής «αεριτζήδες», που έχουν άλλα οράματα για την περιοχή...

Τον περασμένο Απρίλη, η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου χορήγησε άδεια λειτουργίας (αριθμός απόφασης 34/2007) υδροηλεκτρικού εργοστασίου στην εταιρεία «ΑΡΚΑΣ ΑΕ Παραγωγής και Εμπορίας Εκρηκτικών - Χημικών» στον ποταμό Λούσιο! Πρόεδρος, δε, της εν λόγω εταιρείας είναι ο Σπύρος Μαλεβίτης - πρώην δήμαρχος Δημητσάνας και τοπικό «γαλάζιο στέλεχος» - ο οποίος το 1997 είχε πρωτοστατήσει στην ακύρωση ανάλογου σχεδίου ίδρυσης υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από άλλη εταιρεία, όταν, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, προσπαθούσε να προωθήσει τα άθλια σχέδιά της.

Οι τοπικές αρχές, οικολογικές κινήσεις, μαζικοί φορείς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες αγώνα ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς, επικαλούμενοι την προαναφερθείσα απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Βεβαίως, αν ο κρατικός μηχανισμός καταφέρει - γιατί περί κατορθώματος θα πρόκειται - να αφήσει τη φωτιά, που κατακαίει από προχτές το Δήμο Γόρτυνος, να καταστρέψει και το φαράγγι του Λούσιου, όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο δρόμος για «βρώμικα» επιχειρηματικά σχέδια των επίδοξων επενδυτών θα ανοίξει διάπλατα...


Φ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ