ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκρός εργάτης στην Κομοτηνή

Τη ζωή του έχασε ο εργάτης Πέτρος Τσουμενής, προχτές το μεσημέρι, στο εργοστάσιο χαρτοποιίας «Ελίνα» στην Κομοτηνή. Ο 42χρονος, πατέρας 3 παιδιών, σκοτώθηκε όταν το μηχάνημα κλαρκ που οδηγούσε τον εγκλώβισε σε τοίχο. Οι συνάδελφοί του τον βρήκαν νεκρό μισή ώρα αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλαρκ δεν ήταν ασφαλές κι είχε προβλήματα λειτουργίας γενικότερα.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες στο εργοστάσιο «Ελίνα», παρά τις παχυλές επιδοτήσεις που έχει πάρει η ιδιοκτησία του εργοστασίου.

Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις απαράδεκτες συνθήκες των 40 εργαζομένων του εργοστασίου χαρτοποιίας «Ελίνα» υπογραμμίζοντας τις πολιτικές ευθύνες του δικομματισμού, τις ευθύνες των γαλαζοπράσινων συνδικαλιστών του εργοστασιακού σωματείου και της Επιθεώρησης Εργασίας.

Στον Κολιοκώστα ξανά το πόρισμα Ζορμπά

Για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες Γ. Ζορμπάς, διαβίβασε στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμά του που αφορά το αμαρτωλό ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ. Οι τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές, εκ των πραγμάτων, θα θέσουν σε δεύτερη μοίρα το πόρισμα Ζορμπά και τις κοκορομαχίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, που την ευθύνη έχουν ακέραια τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Από χτες το «πόρισμα Ζορμπά», σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται και πάλι στα χέρια του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα, αφού χτες το διαβίβασε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος.

Το δεύτερο πόρισμα είναι ίδιο με το πρώτο, αλλά συνοδεύεται από έγγραφο στο οποίο ο Γ. Ζορμπάς επιχειρηματολογεί για το σύννομο των ενεργειών του. Στο έγγραφο αυτό ο Γ. Ζορμπάς επισημαίνει ότι ο νόμος πουθενά δεν αναφέρει ρητά πως τα 11 μέλη της Αρχής θα έπρεπε να ήταν ενήμερα και να έχουν υπογράψει το πόρισμα. Επίσης ισχυρίζεται ότι η έρευνα που διενήργησε ο ίδιος, είναι απόρρητη και συνεπώς δεν όφειλε να ενημερώσει για τα αποτελέσματά της τα μέλη της Αρχής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Κολιοκώστας είχε επιστρέψει στην Αρχή το πόρισμα χαρακτηρίζοντάς το «μη σύννομο». Μάλιστα, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι «προϋπόθεση για τη σύνταξη πορίσματος υπό του προέδρου, είναι να έχει προηγηθεί απόφαση της Αρχής, ως συλλογικού Οργάνου, για παραπομπή της υπόθεσης στον αρμόδιο εισαγγελέα».

ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ
Αυξομειώσεις σε 168 Τμήματα

Μπορεί με την οριστική δημοσιοποίηση των βάσεων να μπήκε τέλος στην αγωνία των νέων, ωστόσο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και για τα παιδιά που έμειναν εκτός Σχολών και για εκείνους που πέτυχαν στις εξετάσεις

Motion Team

Μετά από πέντε μέρες αλαλούμ, δόθηκε χτες τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων, καθώς το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποίησε τα τελικά αποτελέσματα για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Είχε προηγηθεί η παράδοση, από την Αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, των σωστών στοιχείων των δοκιμασιών των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές. Αν και πρόκειται για ένα απαράδεκτο λάθος, δεν παύει να είναι απλώς ο καπνός που συνοδεύει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που χρόνο με το χρόνο χαμηλώνει όλο και περισσότερο τον πήχη της μόρφωσης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είχε αποστείλει το ΓΕΕΘΑ ήταν εσφαλμένα.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι, στην κατηγορία του 90% - δηλαδή των υποψηφίων οι οποίοι φέτος έδωσαν για πρώτη φορά εξετάσεις για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση - εμφανίζονται αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής σε 150 Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Αντίστοιχα στην κατηγορία του 10% - δηλαδή αποφοίτων προηγούμενων ετών που δεν έλαβαν μέρος φέτος στις εξετάσεις και κρίθηκαν με το βαθμό που πέτυχαν παλαιότερα - εμφανίζονται αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής 18 Τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Από το συγκεκριμένο λάθος και με την επεξεργασία των νέων στοιχείων επηρεάζονται συνολικά 342 υποψήφιοι από τους 65.945 επιτυχόντες, συγκεκριμένα 316 από την κατηγορία 90% και 26 από την κατηγορία 10%. Από αυτούς 187 (178 από την κατηγορία 90% και 9 από την κατηγορία 10%) κατατάσσονται σε Τμήματα ανώτερης προτίμησης από εκείνα που είχαν καταταχθεί αρχικά, ενώ 155 υποψήφιοι (138 από την κατηγορία του 90% και 17 από την κατηγορία 10%) σε Τμήματα χαμηλότερης προτίμησης από τα αρχικά.

Ομως, οι περισσότερο ζημιωμένοι του ντόμινο που προκάλεσε το απαράδεκτο λάθος είναι 8 συνολικά υποψήφιοι (2 από την κατηγορία 90% και 6 από την κατηγορία του 10%), οι οποίοι ενώ φέρονταν αρχικά ως εισαγόμενοι, τελικά δεν κατατάσσονται σε κάποιο Τμήμα μετά τη νέα επεξεργασία.

Τόσο οι βαθμολογίες, όσο και τα ονομαστικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα από χτες το απόγευμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας (http://www.ypepth.gr), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους αριθμό και τα τρία τουλάχιστον πρώτα γράμματα του επωνύμου τους με κεφαλαία. Επίσης θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω του τετραψήφιου αριθμού (1564) των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, με πληκτρολόγηση του οκταψήφιου αριθμού κάθε υποψηφίου.

Οι χιλιάδες νέοι που πέρασαν όλη αυτή την αναστάτωση οφείλουν να βγάλουν συμπεράσματα και να πληρώσουν με το νόμισμα που της αξίζει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της μορφωτικής υποβάθμισης. Μια πολιτική που σε όσους στερεί την ανώτατη εκπαίδευση, τους ωθεί στην ακριβοπληρωμένη ψευτοκατάρτιση, αλλά και όσους πέτυχαν να περάσουν σε κάποιο Τμήμα έχει ήδη ξεκινήσει η αγωνία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους για το υψηλό κόστος σπουδών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ