ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Να ψηφίσουν μαζικά και αποφασιστικά το ΚΚΕ για ν' αποδυναμώσουν το δικομματισμό και ν' ανοίξουν προοπτική αλλαγών υπέρ του λαού, κάλεσε τα λαϊκά στρώματα η Αλέκα Παπαρήγα από την Καρδίτσα όπου χτες περιόδευσε. Και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι που ανήκουν στα φτωχά στρώματα μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν σ' αυτό το βήμα, παρακάμπτοντας τα εμπόδια και τις παγίδες που στήνουν τα κόμματα του δικομματισμού, προβάλλοντας «τρομοκρατικά διλήμματα» όπως «αδυναμία ή ακυβερνησία» και εξαπολύοντας ένα όργιο ψεύτικων υποσχέσεων, ρουσφετολογίας και εξαγοράς ψήφων.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου και επισκέφθηκε τα χωριά Μητρόπολη, Φύλλο και Ματαράγκα, ενώ το βράδυ μίλησε σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Πλαστήρα.

Η θερμή υποδοχή, που επιφύλαξε ο λαός της Καρδίτσας στην Αλέκα Παπαρήγα, δείχνει ότι αυξάνεται η επιρροή του ΚΚΕ στην περιοχή κι αυτή θα εκφραστεί και στην κάλπη.

Κι όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπάρχει η ανάγκη, αλλά και η δυνατότητα η λαϊκή δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού να μετατραπεί σε βαριά πολιτική τιμωρία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Για να γίνει όμως αυτό - επισήμανε - πρέπει η ψήφος να πάει στο ΚΚΕ και να μη διασκορπιστεί σε διάφορες κατευθύνσεις ενισχύοντας κόμματα όπως ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ, που δεν αντιμάχονται επί της ουσίας το δικομματισμό και αν και όταν χρειαστεί θα σπεύσουν να τον στηρίξουν.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Το ΚΚΕ έχει την πιο ουσιαστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου στην Καρδίτσα

Κριτήριο ψήφου στις εκλογές πρέπει να είναι τα λαϊκά προβλήματα, σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στην Καρδίτσα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εισηγητική της ομιλία επισήμανε: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα που σήμερα αισθάνονται εξαπατημένοι και προδομένοι και από τα δύο κόμματα». Παράλληλα, τόνισε πως «πρέπει να πάρουμε ως κριτήριο και το αύριο». Και κάλεσε τους εργαζόμενους «στην κάλπη να αναδείξουν αυτό που πιστεύουν. Οχι άλλα να πιστεύουνε και στην κάλπη να το ξεχνάνε. Μαύρο κυριολεκτικά και στα δύο κόμματα». Συμπλήρωσε δε πως «η σίγουρη ψήφος που μπορεί να μεταφραστεί σε πραγματική αντίσταση και αντεπίθεση είναι η ψήφος στο ΚΚΕ, διότι είναι το κόμμα που η πολιτική του, το πρόγραμμά του, η δράση και η στάση του δείχνουν ότι έχει την πιο ουσιαστική αντιπαράθεση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ».

Η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως η αντιπαράθεση του ΚΚΕ δεν είναι μόνο με τα κόμματα, «είναι με τα συμφέροντα που εκπροσωπούν και υπηρετούν. Δεν αρκεί να είναι κανείς αντίθετος στο πολιτικό πεδίο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Και ο ΣΥΝ είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι, και η Δημοκρατική Αναγέννηση είναι αντίθετοι πολιτικά με τα δύο κόμματα, για διάφορους λόγους, επιμέρους, όχι για ουσιαστικούς και στέρεους.

Το ΚΚΕ απέδειξε, επίσης, ένα πράγμα: Διαθέτει ενιαία ικανότητα και θέληση». Εξήγησε, μάλιστα, πως «η ικανότητα προκύπτει από τη θέληση. Ολα τα κόμματα έχουν ικανότητα, αλλά η θέλησή τους είναι διαφορετική.

Εμείς είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην ευρύτερη λαϊκή αγωνιστική συσπείρωση γύρω από στόχους πάλης και αιτήματα, τα οποία μέσα στις σημερινές συνθήκες μπορούν να προσφέρουν μια ανακούφιση. Δε λέμε "όλα ή τίποτα".

Ταυτόχρονα, προειδοποιούμε το λαό πως ακόμα κι όταν έχει κάποιες προσωρινές κατακτήσεις αυτές θα τις χάσει, εάν δεν προσανατολιστεί, μέσα από την ίδια του την πείρα και δεν αποφασίσει, να επεξεργαστεί την εναλλακτική πρόταση, τον εναλλακτικό δρόμο μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, τον εναλλακτικό δρόμο κυβερνητικής πολιτικής εξουσίας».

Κάνοντας ιδιαίτερο λόγο για τους αγροτικούς και τους άλλους λαϊκούς αγώνες που εκδηλώθηκαν στη Θεσσαλία, αλλά και σ' όλη τη χώρα, η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι οι αγώνες δεν πρέπει να μείνουν «στη μέση», αλλά χρειάζεται να ολοκληρωθούν με την ψήφο των αγωνιστών και όλων των λαϊκών στρωμάτων στο ΚΚΕ.

«Οι αγώνες που έγιναν εδώ στην Καρδίτσα - σημείωσε - είχαν ορισμένα κοντοπρόθεσμα αποτελέσματα. Εμείς δε σνομπάρουμε και το μικρό αποτέλεσμα όταν είναι προϊόν αγώνων, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότερα αποτελέσματα. Γιατί δεν υπάρχουν; Οχι γιατί δε γίνονταν 365 μέρες το χρόνο καταλήψεις στον εθνικό δρόμο. Δεν είναι μόνο αυτό. Αυτοί οι αγώνες έμεναν στη μέση.

Οταν έγιναν εκλογές στους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς, όταν έγιναν τοπικές και νομαρχιακές εκλογές, όταν έγιναν βουλευτικές εκλογές έμειναν στη μέση. Ο αγώνας πρέπει να είναι ολοκληρωμένος. Δεν μπορεί να αντιπαλεύεις τις κυβερνητικές πολιτικές στους δρόμους κι όταν έρθει η ώρα της κάλπης να ψηφίζεις τους εκπροσώπους τους ή τα ίδια τα κόμματα, τα οποία ευθύνονται για τα βάσανα και τα προβλήματά σου».

Δικομματικός «κανιβαλισμός»

Αναφερόμενη στο όργιο ρουσφετολογίας και εξαγοράς ψήφων που γίνεται αυτές τις μέρες με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Ακούω αυτές τις μέρες όλη τη συζήτηση που γίνεται ότι έστειλαν τους ανθρώπους στην Ηλεία να πάρουν τα χρήματα, τις 3.000, τις 10.000 για την οικοσκευή και εν πάση περιπτώσει απαξίωσαν τους ανθρώπους, τσακώνονται μεταξύ τους, ψάχνουν να βρουν ποιος πήρε, ενώ δε χρειάζεται κλπ. Και λένε για μία εικόνα φρίκης.

Πρώτη φορά γίνονται αυτά; Απλώς γίνονται ανοιχτά. Πρώτη φορά τα δικαιώματα των εργαζομένων μετατράπηκαν σε ρουσφέτια; Πρώτη φορά εξαγοράζεται κόσμος; Εδώ έχουμε ένα δικομματικό κανιβαλισμό διαρκείας. Στις τοπικές εκλογές, αλλά και τώρα στις βουλευτικές γίνεται εξαγορά ανθρώπων; Γίνεται εξαγορά συνειδήσεων; Γίνεται, αλλά δε φαίνεται. Γίνεται από τον υποψήφιο». Και συνέχισε: «Στις τοπικές εκλογές έχουμε υπόψη μας σ' όλη την Ελλάδα ανθρώπους που τους εμπόδισαν να μπουν στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, λέγοντάς τους, για παράδειγμα, "πρόσεξε, η αδερφή σου που είναι τραπεζοϋπάλληλος θα μεταφερθεί αλλού ή ο αδελφός σου" ή "θα σου βρω δουλιά". Διάφορα τέτοια πράγματα. Λίστες και υποσχέσεις ρουσφετιών. Και στις βουλευτικές εκλογές δεν ασκείται πίεση, εξαγορά; Τώρα τους πείραξε γιατί αυτό έγινε μπροστά στην κάμερα; Αυτό το σύστημα επιβιώνει και χάρη στην τρομοκρατία, στην απειλή, στην εξαγορά. Δε χρειάζονται σήμερα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Υπάρχουν άλλοι τρόποι. Ας μην υποκρίνονται».

Η συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Στην πλατεία Πλαστήρα της Καρδίτσας ακούστηκε, χτες βράδυ, βροντερή η φωνή του ΚΚΕ. Η προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην οποία μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την επίτευξη των εκλογικών στόχων του ΚΚΕ. Κομμουνιστές που έφτασαν στη συγκέντρωση κρατώντας κόκκινες σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ, αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι, αγωνιστές του λαού έδωσαν μαζικό και μαχητικό «παρών». Διαμήνυσαν την απόφασή τους να δώσουν μέχρι το τελευταίο λεπτό τη μάχη για να βγει δυναμωμένο το ΚΚΕ και αποδυναμωμένος ο δικομματισμός. Στην ομιλία της, η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε το λαό της περιοχής να χρησιμοποιήσει την ψήφο του, για να δώσει ένα γερό χαστούκι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι τα λαϊκά στρώματα της Καρδίτσας που έδωσαν μεγάλους αγώνες δεν πρέπει να παρασυρθούν και να υποκύψουν στα τρομοκρατικά διλήμματα, στις πιέσεις και τους εκβιασμούς του δικομματισμού, αλλά με την ψήφο τους πρέπει να τρομοκρατήσουν τους επίδοξους τρομοκράτες τους.

Να μη διασκορπιστεί η ψήφος

Απαντώντας η Αλ. Παπαρήγα σε ερώτηση για την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα φτιάξει καινούργια σπίτια στους πυρόπληκτους, σημείωσε:

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή είπε όχι σ' αυτό το αίσχος του "πάρε το 1/3 της χρηματοδότησης και βρες τα άλλα να χτίσεις το σπίτι σου".

Η κυβέρνηση, βέβαια, για προεκλογικούς λόγους λέει - το άλλαξε - ότι "θα τα χτίσει το κράτος". Ταυτόχρονα, συμπληρώνει, ότι ένα μέρος θα είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και ένα μέρος από το Ταμείο Αλληλεγγύης που καταθέτει ο λαός, οι επιχειρηματίες, οι οποίοι φιγουράρουν ως καταθέτες και την ίδια ώρα ετοιμάζονται "να πέσουν" - πολλοί απ' αυτούς - στην περιοχή, οι τράπεζες, οι οποίες από τη μια μεριά βάζουν ένα ποσό κι από την άλλη μεριά τρέχουν στους αγρότες και τους λένε "εγώ θα σου δώσω καλό τόκο και καλό στεγαστικό δάνειο" και τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει πελατεία.

Οχι, κύριοι της κυβέρνησης. Οταν λέμε ότι θα τα κάνει το κράτος, θα τα πληρώσει το κράτος, θα τα πάρεις από την πλουτοκρατία και θα κάνεις πρόγραμμα για τους νέους οικισμούς. Δε θα το αναθέσεις σε διάφορους εργολάβους για να πλουτίσουν κι αυτοί - θα γίνει καθαρά από το κράτος. Οχι στους εργολάβους και τους κατασκευαστές.

Κι αφού κάλεσε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, υπογράμμισε: «Να μη διασκορπιστεί η ψήφος. Εμείς δεν είμαστε μοναστήρι να λέμε υποκριτικά ψήφο στα μικρότερα κόμματα. Δεν είναι ζήτημα μεγέθους, το ζήτημα είναι να έχεις μεγάλη συνεπή διαχρονικά σταθερή πολιτική υπέρ της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των μικροεπαγγελματιών.

Η άρχουσα τάξη χρειάζεται και τα μικρότερα κόμματα για αναχώματα. Και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία έχει δοκιμαστεί ο ΣΥΝ. "Επαναστατική γυμναστική" έλεγε τις αγροτικές κινητοποιήσεις».

Μεγάλη παγίδα για την αγροτιά ο αγροτουρισμός

Περιοδεία στα χωριά Φύλλο και Ματαράγκα

Οσοι είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να το δείξουν σ' αυτές τις εκλογές τόνισε από το θεσσαλικό κάμπο, που περιόδευσε στα χωριά Φύλλο και Ματαράγκα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από εκεί που η αγροτιά ζει στο πετσί της την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και της υπαίθρου, η Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε: Κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι η τελευταία 17ετία, η περίοδος από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, η αντιλαϊκή πολιτική του δικομματισμού όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική πολιτική, ενώ στάθηκε και στο λεγόμενο ζήτημα του αγροτουρισμού. Οπως εξήγησε, πρόκειται για «μεγάλη παγίδα για την αγροτιά». Θα φτιάξουν, πρόσθεσε, χώρους αναψυχής γι' αυτούς που έχουν υψηλά εισοδήματα, και από κάτι τέτοιο δεν έχει τίποτα να κερδίσει η αγροτιά και οι άνθρωποι της υπαίθρου.

Αναφερόμενη στις υποσχέσεις του δικομματισμού για τα κοινωνικά ζητήματα στάθηκε στην υπόσχεση της ΝΔ, η οποία λέει πως θα δώσει 1.000 ευρώ το χρόνο για ενίσχυση των φτωχών και σχολίασε: οι εργαζόμενοι πρέπει να της τα πετάξουν κατάμουτρα με την ψήφο τους. Οσον αφορά στις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ πως θα ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα για κάθε παιδί που γεννιέται, στον οποίο θα καταθέτουν και οι γονείς σημείωσε με καυστικό τρόπο: αποτελεί «πρωτοτυπία» του ΠΑΣΟΚ να ζητάει από τους γονείς να ενισχύουν τα παιδιά τους. Ενδεικτική είναι, σχολίασε, για το πώς βλέπει το ΠΑΣΟΚ την κοινωνική πολιτική, η εξαγγελία για τη δημιουργία παιδικών σταθμών με τριμερή χρηματοδότηση από το κράτος, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους γονείς.

Θέλουν να απαλλάξουν την ΤΑ από κάθε τι το κοινωνικό

Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Μητρόπολης

Στα σχέδια του δικομματισμού για αλλαγή της διοικητικής δομής της χώρας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα στην περιοδεία της στο Δήμο Μητρόπολης. Μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες στο Δημαρχείο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: Ο Καποδίστριας ΙΙ «έχει να κάνει με επενδυτικά προγράμματα που προωθούνται στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Μεγάλοι επιχειρηματίες διεισδύουν βαθύτερα στις τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες κι αναλαμβάνουν μια σειρά έργα που τους συμφέρουν». Υπογράμμισε πως «αφού μπαίνουν οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες στην τοπική αγορά πρέπει να ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση. Κι αυτή δεν μπορεί να ελεγχθεί όταν υπάρχει διοικητική δομή με μικρούς δήμους και νομαρχίες». Επισήμανε ότι γι' αυτούς τους σκοπούς «ο δημοτικός και νομαρχιακός μηχανισμός είναι ξεπερασμένος» γι' αυτό «θέλουν τεχνοκράτες». Θέλουν, πρόσθεσε, να απαλλάξουν αυτό το θεσμό από κάθε τι το κοινωνικό. Σημείωσε δε, πως το ΚΚΕ είναι ενάντια στον Καποδίστρια ΙΙ «όχι γιατί γενικά συγκεντρώνει, αλλά γιατί κυρίως μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ένα μηχανισμό, που μαζί με τους επιχειρηματίες θα προωθεί έργα σε βάρος του λαού» και συμπλήρωσε πως το κυριότερο είναι ότι σ' αυτά τα όργανα θα περάσει η Παιδεία, πλην των πανεπιστημίων και η Υγεία, με στόχο την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους. Πριν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε ο δήμαρχος Γιώργος Γιοβάνης, ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα του δήμου και αναφέρθηκε στα ζητήματα του βιολογικού καθαρισμού και της ύδρευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ