ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Το ψέμα του ΣΥΝ έχει κοντά ποδάρια

Τα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαιώνουν τη συνένοχη στάση του ΣΥΝ στην έγκριση της αντιδραστικής έκθεσης, σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι εκπρόσωποί του

Τα αποσπάσματα από τα πρακτικά της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φαίνεται καθαρά ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και Γ. Τούσσας καταψήφισαν την έκθεση (η αρνητική ψήφος συμβολίζεται με -), ενώ οι Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ) και Γ. Καρατζαφέρης (ΛΑ.Ο.Σ.) έκαναν αποχή (συμβολίζεται με 0)
Τα αποσπάσματα από τα πρακτικά της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φαίνεται καθαρά ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Θ. Παφίλης και Γ. Τούσσας καταψήφισαν την έκθεση (η αρνητική ψήφος συμβολίζεται με -), ενώ οι Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ) και Γ. Καρατζαφέρης (ΛΑ.Ο.Σ.) έκαναν αποχή (συμβολίζεται με 0)
Να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων για την καιροσκοπική και αφερέγγυα στάση του ΣΥΝ απέναντι στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της, όπως αυτή εκφράζεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιχειρούν τα στελέχη του, εξαπολύοντας μάλιστα ύβρεις σε βάρος του ΚΚΕ.

Στην προχτεσινή (3/9/2007) εκπομπή «Αντίστροφη Μέτρηση» του δημοσιογράφου Γιάννη Πολίτη στη ΝΕΤ, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, επανειλημμένα σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταψήφισε την «Πράσινη Βίβλο» κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 11/7/2007. Κατήγγειλε, παράλληλα, ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την υπερψήφισαν, ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης και του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης έκαναν αποχή.

Η επισήμανση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Δ. Στρατούλη, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην τηλεοπτική συζήτηση, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο Θανάσης Παφίλης «λέει ψέματα», αφού ο ΣΥΝ καταψήφισε τη σχετική έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο!

Την προσπάθεια του εκπροσώπου του ΣΥΝ να «βγάλει λάδι» την οπορτουνιστική τακτική του κόμματός του, καταρρίπτουν τα ίδια τα επίσημα πρακτικά του Ευρωκοινοβουλίου για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, «απ' όπου προκύπτει ξεκάθαρα η αλήθεια για όσα κατήγγειλε το ΚΚΕ στη χτεσινή εκπομπή της ΝΕΤ», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και ο Θανάσης Παφίλης, σε χτεσινή του δήλωση.

Από τα Συνοπτικά πρακτικά με τον τίτλο «Αποτελέσματα των ψηφοφοριών με ονομαστική κλήση - Παράρτημα, 11/07/2007 - PV PE 392.944, σελ. 104 - 105» προκύπτει καθαρά ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης και Γιώργος Τούσσας καταψήφισαν την έκθεση, ενώ οι Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΝ και Γ. Καρατζαφέρης του ΛΑ.Ο.Σ. έκαναν αποχή.

Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος απέναντι στους εργαζόμενους

Και ενώ τα στοιχεία βοούν και τινάζεται στον αέρα το εργατικό δίκαιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης επιχείρησε χτες το απόγευμα με ανακοίνωσή του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, επαναλαμβάνοντας για δεύτερη φορά το ίδιο ψέμα ως προς τη στάση του ΣΥΝ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Επικαλούμενος τη θετική ψήφο του σε επιμέρους τροπολογία της σχετικής έκθεσης με την οποία καταγγελλόταν ο αντεργατικός της χαρακτήρας, προσπαθεί να δικαιολογήσει την αποχή από την τελική ψηφοφορία, την οποία βέβαια και δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Αυτό όμως που επί της ουσίας παραδέχεται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ είναι ότι στο κρίσιμο ζήτημα της συνολικής αξιολόγησης της Πράσινης Βίβλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κόμμα του έδωσε διά της σιωπής το «πράσινο φως» για την εξέλιξη της αντεργατικής επίθεσης, κρατώντας στάση αποχής στη σχετική ψηφοφορία. Ο ΣΥΝ είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος απέναντι στους εργαζόμενους.

ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΥΓΕΙΑ
Οπως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στις σελίδες 85 - 86 του προγράμματος του ΛΑ.Ο.Σ. έχουν εγγράψει ξεχωριστά «το Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ. για την Παιδεία» και «για την Υγεία». Στο πρώτο περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα:

  • «Αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου με βάση τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της ΕΕ». Πάντα πιστοί κι αυτοί στο αντιλαϊκό, φιλομονοπωλιακό ευρωενωσιακό πλαίσιο.
  • «Ιδρυση ειδικού Σώματος Φύλαξης των Πανεπιστημιακών χώρων που θα υπάγεται αποκλειστικά στον έλεγχο των Πρυτανικών Αρχών του κάθε Πανεπιστημίου». Αλλο ένα σώμα πραιτοριανών.
  • «Αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με βάση τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της ΕΕ και συνεχής αξιολόγησή τους για την πιστοποίηση της ποιότητας μορφωτικών υπηρεσιών που παρέχονται από αυτά». Αρα συνεχής αξιολόγηση των πανεπιστημιακών δασκάλων με τα μέτρα της ΕΕ, της αγοράς και της ανταποδοτικότητας.
  • «Θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των μη-κρατικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος (...)». Στο δρόμο των Καραμανλή και Παπανδρέου, ο Γ. Καρατζαφέρης, αγωνιά για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
  • «Επέκταση των επιδοτούμενων προγραμμάτων της "Συνεχιζόμενης Διά Βίου Εκπαίδευσης" (...)». Στο γνωστό ευρωενωσιακό πλαίσιο της κινητικότητας στην αγορά εργασίας και της αντεργατικής ελαστικότητας.

Για την Υγεία έχουν ουσιαστικά μια συρραφή θέσεων διακηρυγμένων ή και ήδη εφαρμοσμένων από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Σταχυολογούμε:

  • «Θεσμοθέτηση του διαχωρισμού και της ανεξαρτητοποίησης του Τομέα Υγείας σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία». Κατάτμηση δηλαδή που αδυνατίζει περαιτέρω το όλο σύστημα.
  • «Θεσμοθέτηση Ενιαίου Φορέα Υγείας στον οποίο θα υπαχθούν, σταδιακά, οι τομείς Περίθαλψης όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων (...)». Και μετά την κατάτμηση, τσουβάλιασμα όλων των προβληματικών Ταμείων σε ένα μεγάλο προβληματικό Ταμείο (αποτελεί και παλαιότερη πρόταση του ΠΑΣΟΚ), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε καν οι ξεχωριστές και ιδιαίτερες ανάγκες που έχει ο κάθε εργασιακός κλάδος.
  • «Θεσμοθέτηση της αλλαγής του ισχύοντος νομικού καθεστώτος λειτουργίας των Δημόσιων και Ιδιωτικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και των Δημοτικών Ιατρείων, με παράλληλη θέσπιση ενιαίων κριτηρίων λειτουργίας τους ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τον Ενιαίο Φορέα Υγείας, την υποδομή και το προσωπικό τους» και «Κατάργηση του σημερινού Ε.Σ.Υ. και αντικατάστασή του από ένα ευρύτερο Σύστημα Εθνικής Υγείας που θα εποπτεύεται από τον Ενιαίο Φορέα Υγείας (...)». Προτάσεις που με κριτήριο το συνολικό προσανατολισμό του ΛΑ.Ο.Σ., οδηγούν στην πλήρη επιχειρηματικοποίηση και ιδιωτικοποίηση του όποιου συστήματος Υγείας έχει απομείνει σήμερα, για τα πλατιά λαϊκά στρώματα.
Πώς θα συγκυβερνήσουν

«...δε θα δεχτούμε εμείς συνεργασία κατά καμία έννοια σε μια κυβέρνηση επαγγελματιών βουλευτών, θέλουμε κυβέρνηση προσωπικοτήτων...» δήλωνε την Κυριακή ο Γ. Καρατζαφέρης. Την ίδια στιγμή - ω της υποκρισίας! - στο ΛΑ.Ο.Σ. παζαρεύουν τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας προκειμένου να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας. Οπως διεκδικούν και άλλες θέσεις στην κρατική μηχανή. Ετοιμάζονται δε να εφαρμόσουν σκληρή, αντιλαϊκή πολιτική.

Στο πρόγραμμά τους, (όπως οριστικοποιήθηκε αρχές Αυγούστου και στις σελίδες 83 - 84), ορίζουν πώς και γιατί θα συγκυβερνήσουν με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι θέλουν καρέκλες υπουργών και υφυπουργών, καθώς και πολιτικών θέσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Διεκδικούν «κατά προτεραιότητα» τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Ο Αλαβάνος και τα ... παραμύθια

Αν και προκλήθηκε από δημοσιογραφική ερώτηση, ο Α. Αλαβάνος απέφυγε, προχτές στη Λάρισα, να μιλήσει «κατά μέτωπο» στο ΚΚΕ, όπως το συνηθίζει σε άλλες περιπτώσεις. Εμφανιζόμενος, μάλιστα, σαν «υπεράνω», είπε ότι «δε μας ενδιαφέρουν οι εμφύλιοι αλληλοσπαραγμοί στο πλαίσιο της ιστορικής αριστεράς».

Βρήκε, όμως, άλλον τρόπο να επιτεθεί στο ΚΚΕ. Μιλώντας για το αγροτικό κίνημα στη Θεσσαλία, έκανε λόγο για «τρεις κομματικούς στρατούς, που, τελικά, εξυπηρετούν κομματικές λογικές».

Βεβαίως, οι αγρότες της Θεσσαλίας γνωρίζουν εξ ιδίας πείρας ότι οι αγροτοσυνδικαλιστές του ΚΚΕ, που, μαζί με άλλους αγωνιστές του αγροτικού κινήματος, συμμετέχουν στην ΠΑΣΥ, ουδεμίαν ομοιότητα και καμία σχέση έχουν με τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οπως, επίσης, γνωρίζουν πως ο ΣΥΝ είναι αυτός που συντάχθηκε πότε με τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ και πότε με τους αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αποδυνάμωσης των αγροτικών αγώνων και υπονόμευσης της ενότητας στη βάση των αγροτών, καθώς επί της ουσίας συμφωνεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και δε θέλει να την πολεμήσει.

Κι ενώ προχτές στη Λάρισα ο Αλ. Αλαβάνος κατέφυγε σε «έμμεσες επιθέσεις» κατά του ΚΚΕ, χτες στα Τρίκαλα εμφανίστηκε «διαμαρτυρόμενος», επειδή δήθεν το ΚΚΕ κρίνει τις προθέσεις του ΣΥΝ. «Μοιάζει σ' αυτές τις εκλογές - είπε - να συνοδευόμαστε από έναν ψυχαναλυτή, ο οποίος δεν εξιχνιάζει απλώς τις προθέσεις, αλλά και το ασυνείδητο». Μα, το ΚΚΕ δεν κρίνει προθέσεις, αλλά τις θέσεις του ΣΥΝ, τις οποίες, άλλωστε, δεν κρύβει ο ίδιος.

Οπως, π.χ., τη θέση κατά της εκτροπής του Αχελώου, που παρουσίασε ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος χτες στα Τρίκαλα. Είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΝ: «Στη χώρα μας υπάρχει ακυβερνησία περιβαλλοντική», τονίζοντας ότι «υπάρχουν οδηγίες της ΕΕ και νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες, όμως, δεν εφαρμόζονται». Και ζήτησε «να υπάρξουν πολιτικές κατά της λειψυδρίας ορθολογικές και να εγκαταλειφθούν το παραμύθια τύπου Αχελώου»!

Αν οι Θεσσαλοί θα εγκαταλείψουν τα «παραμύθια τύπου Αχελώου» ή θα πληρώσουν όπως πρέπει τα παραμύθια του Α. Αλαβάνου και του ΣΥΡΙΖΑ, θα το μάθουμε γρήγορα. Κυριακή κοντή γιορτή...


Π. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ