ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΝΟΦΥΤΑ - ΩΡΩΠΟΣ - ΘΗΒΑ
Πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το τοξικό νερό

Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων στα Οινόφυτα
Από παλαιότερη κινητοποίηση των κατοίκων στα Οινόφυτα
Συνάντηση για το φλέγον ζήτημα του μολυσμένου νερού σε περιοχές της Αττικής και της Βοιωτίας, πραγματοποιείται σήμερα το πρωί μετά από πρωτοβουλία της Οργάνωσης Περιοχής Στερεάς Ελλάδας του ΚΚΕ με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Θ. Σκορδά.

Είναι γνωστό ότι η υπόθεση έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων και βαριά ευθύνη γι' αυτό φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κίνδυνος αυξάνεται, αφού ενδέχεται να έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Βορειοανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας. Στη λίστα των μολυσμένων περιοχών, ήδη, βρίσκονται τα Οινόφυτα, ο Ωρωπός και η Θήβα. Ο Ασωπός ποταμός έχει μετατραπεί «χαβούζα» των λυμάτων από τις βιομηχανίες της περιοχής, από το 1969, με αποτέλεσμα σήμερα, ο υδροφόρος ορίζοντας να έχει μολυνθεί σε τέτοιο βάθος που επηρεάζει και την Αττική.

Η υπόθεση με το νερό - δηλητήριο, αν και βρίσκεται στην επικαιρότητα τον τελευταίο μήνα, εντούτοις, ήταν γνωστή στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από το... 1996! Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Μελέτη Ευρύτερης Λεκάνης του Ασωπού ποταμού - συντάχθηκε και ολοκληρώθηκε το 1996 - η μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Ασωπού έχει ως άμεση συνέπεια να μολύνονται και οι πηγές, με τις οποίες υδροδοτούνται όχι μόνον οι γύρω πόλεις αλλά και μέρος της Αττικής. Ωστόσο, κυβερνήσεις και τοπικές αρχές των τελευταίων χρόνων, παρότι ήταν σε γνώση τους οι σχετικές μελέτες, δεν έπαιρναν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Νερό - φαρμάκι «ποτίζει» Θήβα, Οινόφυτα και Ωρωπό
Νερό - φαρμάκι «ποτίζει» Θήβα, Οινόφυτα και Ωρωπό
Στα Οινόφυτα, λοιπόν, από τις αρχές Αυγούστου, η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να εκδώσει ψήφισμα, με το οποίο κηρύσσει το νερό μη πόσιμο και ακατάλληλο προς χρήση. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά και τις τελευταίες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου αποκαλύπτονται τεράστιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου, νιτρικών, χλωρίου και μολύβδου. Μετά τα Οινόφυτα, άκρως τοξικό εξασθενές χρώμιο εντοπίστηκε και στη Χρυσοπηγή Ωρωπού. Ετσι, ο Δήμος Ωρωπού απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους σε Χαλκούτσι, Πευκιά και Νέα Εκάλη, να μη χρησιμοποιούν το νερό προς πόση και μαγείρεμα. Μόλις προχτές, τοξικές ουσίες ανιχνεύτηκαν τοξικές ουσίες και στο νερό της Θήβας (εξασθενές χρώμιο), σύμφωνα με αναλύσεις του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ΕΥΔΑΠ, πρόσφατα, με ανακοίνωσή της... πανηγυρίζει, επειδή το πρώτο εξάμηνο του 2007 τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 43% (12,5 εκατ. ευρώ)! Αυτή η εξέλιξη, δείχνει ακριβώς την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όταν από τη μια αδιαφορούν για την υγεία των εργαζομένων και, από την άλλη, ιδιωτικοποιούν την ΕΥΔΑΠ και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν τη χρήση του πανάκριβα.

ΠΡΕΒΕΖΑ
Πηγή... κερδών στο Λούρο

Δημιουργείται εταιρεία εμφιαλωμένου νερού που θα εκμεταλλεύεται τις πηγές της Γκούρας

Το νερό... νεράκι κινδυνεύουν να πουν οι εναπομείναντες κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Ανω και Κάτω Ρεματιάς στο δήμο Λούρου στην Πρέβεζα. Στο φόντο της πολιτικής που δίνει στην κυριολεξία «γην και ύδωρ» στα επιχειρηματικά και ιδιωτικά συμφέροντα, οι «πηγές της Γκούρας», μεθοδεύεται να δοθούν για εκμετάλλευση σε ιδιώτες. Με αυτό τον τρόπο στερούν τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση και να καλύπτονται οι ανάγκες σε νερό των γύρω περιοχών που είτε δεν υδρεύονται είτε είναι ακατάλληλο, μη πόσιμο.

Με πυξίδα, λοιπόν, την πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που παραδίδει τα πάντα σε ιδιώτες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Δημήτρης Πανοζάχος, άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία εταιρείας εμφιαλωμένου νερού με την επωνυμία ΛΑΚΚΑ ΣΟΥΛΙ ΑΕ δυναμικότητας 200 κυβικών μέτρων την ημέρα εγκρίνοντας τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους. Και αυτό παρά το ότι υπήρχε αντίθετη απόφαση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πρέβεζας αλλά και το δημοτικό συμβούλιο Λούρου (σ.σ.: υπήρχαν βέβαια εκπρόσωποι εκατέρωθεν του δικομματισμού που δε μετείχαν ή γνωμοδότησαν θετικά όταν συζητήθηκε το θέμα). Παράλληλα, από το 1999, η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται κρατική φροντίδα.

Με δηλώσεις τους στο «Ρ», κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και διαμαρτυρία τους για τη μεθοδευόμενη παραχώρηση - εκμετάλλευση των πηγών σε ιδιώτες και δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στη μετατροπή του φυσικού πλούτου σε ευρύ πεδίο κερδοσκοπίας.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, σημειώνει ο Ζάχος Βασιλείου, Γραμματέας του Πολιτιστικού συλλόγου Ρεματιών, «οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είναι το μόνο όπλο και μέσο για να ανατρέψουμε στην πράξη τέτοιου είδους αυθαίρετες αποφάσεις που εξυπηρετούν τα ιδιωτικά συμφέροντα». Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Ενότητας» στο Δήμο Λούρου, Βαγγέλης Τσοβίλης, τονίζει την ανάγκη να γίνουν αγώνες με όλα τα μέσα ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης των πάντων και στους εκπροσώπους της σε τοπικό επίπεδο.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υλικού για τις πυρόπληκτες περιοχές, με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, την οποία υιοθετούν και στηρίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικονομικού, Νοσηλευτικής, Γεωλογικού, Βιολογικού, Χημικού, Φυσικού, Ιατρικής, Μαθηματικού. Σήμερα, στις 5 το απόγευμα, ολοκληρώνεται η πρώτη δόση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί και αύριο, Σάββατο αναχωρεί για το νομό Ηλείας.

Η συλλογή υλικού για τις σχολές του κέντρου γίνεται δίπλα στην αίθουσα 2 του 1ου ορόφου της Νομικής Σχολής, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα (τηλ. Γιώργος Βρεττός: 6976154116). Για τις σχολές της Πανεπιστημιούπολης τις ίδιες ώρες, το υλικό συγκεντρώνεται στην αίθουσα του Φυσικού (τηλ. Αφεντούλα: 6932401306).

Για Θράκη και Καβάλα, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στα τραπεζάκια της Πανσπουδαστικής και, αντίστοιχα, στα τηλέφωνα 6945991974 και 6945921094. Περισσότερες πληροφορίες στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: www.aei-tei.gr και http://sfnomikis.wordpress.com.

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή

Τεράστιο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηλιούπολης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υποδεχτούν σχεδόν το 30% των 650 παιδιών που είναι ήδη εγγεγραμμένα.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται τόσο η σημερινή δημοτική αρχή που στηρίζεται από τη ΝΔ, όσο και η προηγούμενη, που στηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ. Αντί να προχωρήσουν στην κάλυψη του κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, επιλέγουν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους έργου ή να «αξιοποιούν» τα λεγόμενα προγράμματα stage.

Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, σήμερα, οι δέκα παιδικοί σταθμοί του δήμου καλούνται να λειτουργήσουν με μόλις 50 άτομα μόνιμο προσωπικό και περίπου δέκα εργαζόμενους αορίστου χρόνου που έχουν μεταφερθεί από δημοτική επιχείρηση. Ενώ οι συμβάσεις των 34 συμβασιούχων που έληξαν τον περασμένο Ιούλη δεν ανανεώθηκαν. Συμβασιούχοι που δούλευαν για τέσσερα και πέντε χρόνια, ενώ τον τελευταίο χρόνο εξαναγκάστηκαν να κόβουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, γεγονός που δείχνει ξεκάθαρα πια ότι η δημοτική αρχή τους αντιμετωπίζει σαν «εργολάβους», όπως συμβαίνει και σε άλλους δήμους.

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επαναπροσληφθούν οι συμβασιούχοι και να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των τεράστιων ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ