ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Σεπτέμβρη 2007 - 1η έκδοση
Σελ. /32
Συντάσσονται με το ΚΚΕ

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, το κάλεσμα του ΚΚΕ για πλατιά λαϊκή συσπείρωση στον αγώνα για την αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος, βρίσκει αποδοχή και ανταπόκριση. Σήμερα, μιλούν στον «Ρ» προσωπικότητες της κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής του τόπου, δηλώνοντας τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, αλλά και την αναγκαιότητα να βγει ενισχυμένο σ' αυτήν τη μάχη.


Γιώργης Βαρλάμος

Ζωγράφος - χαράκτης

«Το μόνο κόμμα που νοιάζεται πραγματικά για το λαό είναι το ΚΚΕ. Ολοι οι άλλοι λένε ψέματα.

Μακάρι να το συνειδητοποιήσει κάποτε ο ίδιος ο λαός. Τότε η ζωή στη γη θα αλλάξει πραγματικά. Οι λέξεις ειρήνη, δικαιοσύνη, πολιτισμός θα πάρουν το πραγματικό τους νόημα...

Πάντα θα πιστεύω και θα ψηφίζω αυτό το κόμμα».


Λαυρέντης Μαχαιρίτσας

Τραγουδοποιός

«Θα στηρίξουμε το ΚΚΕ με όλες μας τις δυνάμεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν υπάρχει άλλη εκδοχή. Εχω βαρεθεί να βλέπω τα ίδια και τα ίδια. Το ΚΚΕ, με τις αδυναμίες του ίσως, είναι η μοναδική διαφορετική άποψη. Εξάλλου, δε ζούμε στον πιο ιδεατό κόσμο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, που να μου δώσει μια λύση. Τα άλλα είναι δήθεν, ίδια, παραμύθι... Με τον γνωστό, πάντα, γνώμονα του πώς οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Μπορεί αυτά που λέω να φαίνονται απλοϊκά, όμως τώρα δεν είναι ώρα για αναλύσεις - τις κάνουμε μετά τις εκλογές. Τώρα είναι ώρα για δουλιά».


Σάββας Κωφίδης

Προπονητής, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής

Eurokinissi

«Το ποδόσφαιρο, το πιο λαϊκό άθλημα, αλλά και γενικότερα ο αθλητισμός μετατράπηκε από κοινωνική δραστηριότητα για την υγεία, την ψυχαγωγία σε μία τεράστια εμπορική επιχείρηση.

Σε αυτήν την επιχείρηση ακυρώνονται οι αξίες που συνόδευαν τον αθλητισμό, παραμερίζονται άξιοι άνθρωποι που αγαπούν και νοιάζονται το χώρο, μόνο και μόνο γιατί δε βοηθάνε ο αθλητισμός - εμπόρευμα να γιγαντωθεί.

Ο αθλητισμός γέμισε από τυχάρπαστους που απομυζούν το χώρο αφήνοντας πίσω τους στάχτες κι αποκαίδια.

Ολη αυτή η μετάλλαξη του αθλητισμού δεν έγινε από μόνη της, στηρίχτηκε με πολιτικές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Για να γίνει ο αθλητισμός, το ποδόσφαιρο και πάλι "παιχνίδι", δηλαδή μέσο υγείας και χαράς πρέπει να υπάρξει μία άλλη πολιτική.

Ο δρόμος για μία άλλη αθλητική ανάπτυξη περνά υποχρεωτικά από την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, το οποίο παλεύει για έναν αθλητισμό που μπορεί να είναι κοινωνικός και σύγχρονος ταυτόχρονα».


Πάνος Κατσιμίχας

Τραγουδοποιός

«Τις τελευταίες μέρες, ακούω συχνά τον ισχυρισμό, ότι η "ψήφος στα μικρά κόμματα, είναι μια χαμένη ψήφος".

Αυτός ο προβοκατόρικος ισχυρισμός, που προέρχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας και τα διάφορα τηλε-φερέφωνά τους, είναι που με κάνει να πιστεύω ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι, χαμένη είναι η ψήφος που θα δοθεί στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ.

Ψηφίζοντας το ένα από τα δύο αυτά κόμματα, στην ουσία είναι σαν να ψηφίζεις συγχρόνως και το άλλο. Ετσι όμως οι εκλογές χάνουν το νόημά τους.

Τελικά, ψήφος που δεν πάει χαμένη, είναι μόνο αυτή που θα πάει σε κάποιο από τα μικρότερα κόμματα.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, αισθάνομαι την ανάγκη, να σταθώ δίπλα στο ΚΚΕ, κι αυτό, γιατί είναι το μόνο από τα μικρότερα κόμματα που καταλαβαίνω ακριβώς για ποιο πράγμα μιλάει και τι ακριβώς εννοεί.

Δεν ήμουν ποτέ, ούτε είμαι μέλος του ΚΚΕ. Θα το ψηφίσω όμως, τιμώντας την ξεκάθαρη στάση του και τις συγκεκριμένες θέσεις του, απέναντι σε όλα τα κρίσιμα θέματα, που αφορούν τον καθένα μας ξεχωριστά, αλλά και την πλειοψηφία του λαού.

Οσο για το επιχείρημα των αυτοδύναμων και ισχυρών κυβερνήσεων, δεν το κατάλαβα. Γιατί πρέπει να υπάρχουν; Για να μας χοροπηδάνε μετά και να μας δέρνουν ανενόχλητοι στους δρόμους, πιπιλίζοντας την καραμέλα της αυτοδυναμίας και της ισχυρής πλειοψηφίας;»


Σταμάτης Κραουνάκης

Συνθέτης

Eurokinissi

«Η ψήφος μου ανήκει στο ΚΚΕ

για λόγους κανονικούς

όπως

δε βλέπω άλλη παράταξη

να ενδιαφέρεται για τον εργαζόμενο που ζει από τη δουλιά του.

Δίνω ψήφο

στον έλληνα που δεν αποβλέπει στα υπερκέρδη,

στον πολιτισμό που δεν είναι άλλοθι υπερτιμολογήσεων.

Είναι η στιγμή που οφείλει η αληθινή αριστερή σκέψη

να εκφραστεί μέσα από δω.

Το υπόλοιπο σκηνικό με θλίβει, με συνθλίβει και με ονομάζει τραγικά αποτυχημένη γενιά.

Να το δεχτώ...

Οχι άλλη αποτυχημένη γενιά για τους Ελληνες λοιπόν.

Ο αληθινός εμπρηστής είναι η αδιαφορία».


Σταύρος Μαυρουδέας

Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

«H τωρινή εκλογική μάχη διεξάγεται μέσα σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης της ελληνικής κοινωνίας. Οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές και οι νεκροί που προκλήθηκαν από αυτές φέρνουν στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο την κρίση αυτή. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη και των δύο καθεστωτικών κομμάτων και υπό την καθοδήγηση του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάθε στοιχειώδες λαϊκό δικαίωμα έχει καταρρακωθεί και τα πάντα υπάγονται στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, όποτε τα λαϊκά προβλήματα έρχονται στο προσκήνιο, οι βασικοί πολιτικοί υπαίτιοι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εμπαίζουν συστηματικά το λαό της χώρας μας αλληλοκατηγορούμενοι για την κατάσταση αυτή που και οι δύο τους, συνεργαζόμενοι άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε κρυφά, έχουν δημιουργήσει.

Η πορεία αυτή πρέπει να σταματήσει πριν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα τη χώρα μας. Μέσα στις συνθήκες αυτές, η ευθύνη όλων όσοι αναφέρονται στην υπόθεση της Αριστεράς και του κόσμου της εργασίας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Δεν μπορεί πλέον να υπάρξει κανένας εφησυχασμός απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ και στα δύο βασικά κόμματά της. Επίσης όμως, δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός απέναντι σε όσους μέσα από την Αριστερά τούς δίνουν - ή εύκολα στο μέλλον θα τους δώσουν - χείρα βοηθείας επικαλούμενοι δήθεν κάποιο μικρότερο κακό. Σήμερα δε δικαιολογείται πλέον καμία ψευδαίσθηση για δήθεν προοδευτικές μερίδες και κόμματα του συστήματος ή για δήθεν εναλλακτικές πολιτικές της ΕΕ και "προοδευτικές" κυβερνητικές συμμαχίες. Το ΚΚΕ έχει αντιπαρατεθεί σταθερά, όλα τα τελευταία χρόνια, στις επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ καθώς και στο δικομματικό σύστημά τους σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που, στην καλύτερη περίπτωση, ταλαντεύονται. Η στήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές αυτές είναι ο μόνος δρόμος για να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα και ν' ανοίξει μία άλλη πορεία για τη χώρα μας».


Γιώργος Μαργαρίτης

Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Η ψήφος στο ΚΚΕ

Επειδή βλέπουμε καθημερινά...

Να συρρικνώνονται, να αφαιρούνται, να καταπατιούνται, όλα όσα οι εργαζόμενοι και οι πολίτες αυτού του τόπου - και του κόσμου ολόκληρου - κέρδισαν με τους αγώνες τους από τον καιρό της Γαλλικής και της Ρωσικής επανάστασης και δώθε, είτε στο χώρο της δουλιάς τους, είτε στο χώρο των πολιτικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Επειδή στη χώρα μας...

Τα δύο κόμματα - εξουσίας - εξειδικεύονται και ανταγωνίζονται στον εκχυδαϊσμό της πολιτικής, ενδιαφερόμενα μόνο για τα συμφέροντα των ισχυρών του κεφαλαίου και για την εξυπηρέτηση των επιθυμιών των Βρυξελλών και των ΗΠΑ. Επειδή οι μικρότεροι πολιτικοί σχηματισμοί - Συνασπισμός και ΛΑΟΣ - ενδιαφέρονται πρώτιστα για τη συμμετοχή τους σε αυτή τη μορφή της εξουσίας προσφέροντας σε αντάλλαγμα τον ιδεολογικό αποπροσανατολισμό και την πολιτική σύγχυση των εργαζομένων.

Επειδή, όπως πρόσφατα είδαμε...

Ο εκχυδαϊσμός της πολιτικής και η ταπείνωση των ανθρώπων που οι ταξικές πολιτικές κατέστρεψαν έχουν φτάσει στα έσχατα όρια. Οι σύγχρονοι Καίσαρες δημαγωγοί μοιράζουν αργύρια στον αέρα, χωρίς να ενδιαφέρονται αν αυτά πηγαίνουν σε πληγέντες ή μη (όπως έκαναν οι δημαγωγοί στην αρχαία Ρώμη, όπως έκαναν όλα τα διεφθαρμένα και ευτελή καθεστώτα στην ιστορία) και εξαπατούν υποσχόμενοι τη σωτηρία των πυροπαθών μέσα από τις "χορηγίες" και την ελεημοσύνη των πλουσίων, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στην επωφελή για το κεφάλαιο "ανάπλαση" των περιοχών που η πολιτική τους η ίδια κατέστρεψε.

Γι' αυτά και για άλλα πολλά σήμερα πρέπει να αντισταθούμε, είναι πολύ σημαντικό να αντισταθούμε...

Η ψήφος στο ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τυχόν επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να έχουμε με αυτό, είναι μια ισχυρή μορφή αντίστασης. Η ενίσχυση των δυνάμεων του ΚΚΕ στο εκλογικό σώμα και στη Βουλή προετοιμάζει την αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στις επιθέσεις που έρχονται εναντίον τους. Σε καιρούς όπου οι πλούσιοι γίνονται επιδεικτικά πλουσιότεροι και οι φτωχοί απελπιστικά φτωχότεροι, αυτή η ψήφος αποκτά καίρια σημασία: Ναι! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!»


Ελένη Γερασιμίδου

Ηθοποιός, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

«Ψηφίζω ΚΚΕ, γιατί μου έμαθε τόσα χρόνια την αξία της ψήφου μου.

Με έπεισε για τη δύναμή μου στο χρηματιστήριο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».


Παύλος Ορκόπουλος

Ηθοποιός

«Μία είναι η απάντηση. Φωτιά στο δικομματισμό. Που προκαλεί καταστροφή και μετά ζητάει την ψήφο μας για να μας σώσει. Καταπατάει το οκτάωρο και μετά ζητάει την ψήφο μας, για να επιβάλει τη μερική απασχόληση, τη νομιμοποίηση του δεκαεξάωρου, αυξάνει τα συνταξιοδοτικά όρια και βάζει φρένο στις ελπίδες και στα όνειρα για μια δικαιότερη κοινωνία. Ψήφο στο ΚΚΕ. Κάθε ψήφος μια εστία φωτιάς. Ας βοηθήσουμε όλοι».


Κώστας Βουτσάς

Ηθοποιός

«Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί θέλω να αντισταθώ. Θέλω ένα ΚΚΕ δυνατό μέσα στη Βουλή και τη ζωή. Μια δυνατή φωνή, μια σωστή αντίσταση στην κατρακύλα του κράτους. Γι' αυτό πρέπει ο λαός να ψηφίσει για ένα δυνατό ΚΚΕ. Για τα δίκαιά του, για το συμφέρον του, για τα παιδιά μας, για το μέλλον μας».


Αντώνης Παπαδόπουλος

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, προπονητής βόλεϊ

«Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα γεγονότα των τελευταίων χρόνων δείχνουν την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του ΚΚΕ. Η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα θα αποτελέσει όπλο ενάντια στα δεινά που προέρχονται από το δικομματισμό. Επιτέλους, να δυναμώσουμε τη φωνή μέσα στη Βουλή, που με ταξική συνέπεια παλεύει για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, ενάντια στην πλουτοκρατία που τα τελευταία χρόνια ενισχύει τα κέρδη της σε βάρος των εργαζομένων χωρίς σεβασμό για το περιβάλλον. Την επόμενη Κυριακή, όταν οι κάλπες αναδείξουν το ΚΚΕ ισχυρό, τότε θα αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».


Μπλάντεν Φορτούλα

παλαίμαχος τερματοφύλακας

Sportidea

«Με το ΚΚΕ και σ' αυτές τις εκλογές. Εχει σταθερές απόψεις για την οικονομία. Υπερασπίζεται με συνέπεια το δικαίωμα του λαού να βγει από τη φτώχεια που καθημερινά πλήττει ολοένα και περισσότερους και στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Είναι αξιόπιστος αντίπαλος αυτού του συστήματος, που συγκεντρώνει τον πλούτο στα χέρια των λίγων.

Ο κόσμος έχει δοκιμάσει την τύχη του και με τα δύο κόμματα και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ηθρε η ώρα να αλλάξει επιλογή. Να αυξήσει το ποσοστό του ΚΚΕ. Ξέρει ότι θα είναι δίπλα του και αύριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ